Niclas Düring och Emma Lönn. Foto: Privat och Adobe Stock
Årets innovatör 2018: Juryn har utsett andra finalisten i tävlingen "Årets innovatör" inom ridsporten. Vi säger stort grattis till Emma Lönn, som i samarbete med sambon Niclas Düring har skickat in en riktigt smart idé som skulle förbättra säkerheten för hästarna – och därmed tryggheten för deras ägare.
Text: Anki Yngve
Saab och utvecklingscentrumet för ridsporten, Ridsportens Innovationer, kommer under 2018 att utse Årets innovatör inom ridsporten.
Juryn bestående av Saabs representant Stefan de Flon, projektledare för Ridsportens Innovationer (Madeleine Malmsten och Ricky Strandberg), Ridskolan Strömsholm (Karin Morgan), Hippson (Johan Sjögren) och dressyrryttaren Malin Rinné har nu utsett den andra av fyra finalister (läs om den första här).
Denna gång går alltså finalplatsen till Emma Lönn vars innovativa idé löser ett både farligt och tidsödande vardagsproblem för hästägare. Av IP-skäl (intellectual property, alltså immaterialrätt) kan vi dock inte berätta exakt vad det handlar om för en innovation just nu...
Du är väl med i tävlingen?
Ytterligare två finalister kommer att utses innan tävlingen avgörs under Sweden International Horse Show i slutet på året. Läs hur du nominerar dig och din innovation här!
Fick ”tummen ur” tack vare tävlingen
Vi ringer upp Emma Lönn och Niclas Düring för att gratta och för att få veta mer om det uppfinningsrika paret. För tillfället bor de i Bollebygd, men jobbar och pluggar i Göteborg.
Emma: – Det känns jättebra, men jag har inte riktigt fattat det ännu! Visst tänkte vi att det vore kul om vi gick vidare, men jag hade inte vågat hoppas på finalplats.
Hur väcktes idén?
Emma: – Det var en vinter när jag var väldigt trött på att utföra ett visst moment i anslutning till stallet, varje dag i mörkret och med pannlampa. Jag tänkte att det inte bara kunde vara jag som var trött på detta. Så idén tog fart i mitt huvud, jag delade den med Niclas och han blev eld och lågor.
– Tanken på vår ”uppfinning” låg och grodde i kanske åtta månader. När vi läste om innovationstävlingen kände vi att det var dags att ta tag i den på allvar, så vi anmälde oss och tänkte att ”vi testar”. På den vägen är det.
Berätta, vilka är ni?
Emma: – För mig är hästarna mer än ett intresse, det är verkligen min livsstil. Min mamma har alltid haft häst och jag fick min första för 19 år sedan. Just nu har jag två islandshästar, den ena som är 16 år har vi fött upp själva, den har min första egna häst som mamma.
– När jag inte är i stallet jobbar jag på en produktionsbyrå som art director. Jag är formgivare, designar och utvecklar hemsidor bland mycket annat.
Niclas: – Egentligen är jag från Sigtuna men flyttade hit till västkusten som 16-åring för att gå på seglargymnasium, jag har tävlat i segling sedan jag var tolv år (Niclas deltog under OS i London 2012, reds anm.). Min mamma hade häst när hon var liten och mina systrar har alltid varit hästintresserade. Så jag red en del på en shettis som barn, men ganska snart tog seglingen över.
– Jag har kombinerat seglandet med studier på Chalmers i industriell ekonomi med inriktning mot IT. Men sedan två år tillbaka har jag faktiskt bytt bana och pluggar till läkare i stället.
Brukar ni uppfinna saker?
Emma: – Jag har alltid försökt komma på kreativa lösningar i stallet, det poppar liksom upp idéer då och då.
Niclas: – Jag tycker om tekniska lösningar, inom seglingen handlar det mycket om att hitta smarta detaljer som kan förbättra prestationen ytterligare. Som liten älskade jag Lego och Meccano, och gjorde många olika egna konstruktioner och ritningar.
Vad hoppas ni att er innovation och nomineringen ska leda till?
Emma: – Jag har inte riktigt vågat tänka tanken hela vägen till färdig och lanserad produkt. Men min dröm är att den här idén, om vi lyckas förverkliga den, ska hjälpa hästfolk i vardagen. För mig skulle den lösa ett stort problem, som troligtvis är ännu större för dem som har fler hästar än vad jag har.
Rent generellt, tycker ni att ridsporten ”hänger med” vad gäller innovationer?
Emma: – På utrustningssidan, med träns och sadlar och så där, tycker jag det. Men inte vad gäller stalldelen på samma sätt, där känns det som att det finns mycket att göra.
– Sedan beror det nog till stor del på att många av oss har hästarna ”i en gammal ladugård”, där det finns begränsade möjligheter att bygga om. I de fall hästägare har kunnat börja från noll och har haft resurser att kunna bygga helt nytt, då tycker jag ofta att de har hittat häftiga lösningar. Men det går definitivt att göra mer, speciellt om man jämför med andra sporter.
Niclas, du kommer från en hästfamilj och vet hur mycket tid hästarna ”stjäl”. Du avskräcktes aldrig när du insåg att du hade träffat en hästtjej?
– Nej, jag skulle nog säga att jag tyckte att det var en bonus. De flesta har snarare avskräckts av mig, i och med att seglingen har tagit så mycket av min tid. Jag tycker bara att det är toppen att Emma har sina intressen.
– Dessutom gillar jag verkligen djur och är uppvuxen med dem runt mig, det är härligt med hästarna. Jag har suttit upp någon gång och ”åkt runt” som Emma kallar det. Men tanken är väl att jag ska försöka rida lite mer framöver.
Emma: – Han är ganska införstådd med att det kommer att bli hästgård så småningom…
Emma, nu när ni har fått blodad tand. Finns det några andra vardagsproblem i stallmiljön du skulle vilja lösa?
– Ja, vi har ett flertal lösningar och idéer som vi skulle vilja utveckla i anslutning till vår innovation. Och vi tror att dessa skulle kunna underlätta ytterligare för hästägare.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
Fram till 4/3 erbjuder vi varje dag en utvald bok till 25 % rabatt. Först ut är succéboken Hästens beteende. Dessutom handlar alla fraktfritt.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!