Nyheter
Publicerad: 2018-12-11
Framdelsvändningen är nyttig men lite bortglömd: ”Kan varieras otroligt mycket”
Hippsons bokserie Masterclass Dressyr är en inspirationsbomb sprängfylld med ridtips från proffstränare – här nedan bjuder vi på ett utdrag ur andra boken av tre, en artikel på temat framdelsvändningar.
Andra boken i serien Masterclass Dressyr heter ”Lösgörande vardagsträning: Variation, sidvärtsarbete och galoppombyten – övningar från proffsen”.
Där berättar bland annat Anne-Carin Klinge Sporrong hur du anpassar formen efter exteriören, Nina Bengtsson bjuder ett allsidigt veckoschema för dressyrhästen och Jeanna Högberg samt Elenore Simberg tipsar om övningar med skänkelvikning. Dessutom förklarar Carl Hedin, Cecilia Andrén Dorselius och Jan Brink hur de lär in och befäster galoppombytena. Plus mycket mer…
Här bjuder vi på ett utdrag ur boken, där erfarna domaren och tränaren Maud Delling slår ett slag för den ”bortglömda” skänkelvikningen. Hela artikeln och samtliga övningar hittar du alltså i Masterclass Dressyr 2.
UTDRAG:
FRAMDELSVÄNDNINGAR FÖR KOORDINATION
Vändning på framdelen har försvunnit från dressyrprogrammen, men på hemmaplan finns det mycket att hämta av rörelsen. Det menar Maud Delling, Intermediaire I-domare och B-tränare i dressyr.
Text: Frida Bank
Framdelsvändningen är en av Maud Dellings favoritövningar. Hon låter ofta ryttare på olika nivåer använda sig av den på träning.
– Det är ett riktigt bra verktyg. Vändningarna är lösgörande för hästen och ryttaren får öva på att koordinera hjälperna. Man kan variera dem otroligt mycket, säger hon.
En framdelsvändning innebär att hästen vänder med bakdelen runt det inre frambenet. Eftersom rörelsen inte längre finns med i dressyrprogrammen har det hänt att Dellings elever inte har kunskapen om denna viktiga bit av grundutbildningen.
– Tävlingsryttare i lätta klasser hade ofta svårt att utföra rörelsen mjukt och smidigt. Det finns en risk att det blir konflikt mellan ryttare och häst, då det är en ganska svår övning och det är mycket att tänka på. När det händer är det inte bra för ekipaget, så det fanns en poäng med att framdelsvändningarna försvann ur tävlingsprogrammen, menar Maud.
Eftersom rörelsen är lösgörande och inte samlande hör den inte heller hemma i svårare klasser. Om man närmar sig övningen i flera steg kan dock oerfarna hästar och ryttare undvika konflikt, samt lyckas bättre med det lösgörande arbetet.
OLIKA SVÅRIGHETSGRAD
Genom att variera hur centrerad vändningen är kan svårighetsgraden anpassas. Rörelsen kan introduceras för en ung häst när den kan ridas i balans och i form.
– Det tydliggör sidförande hjälper för hästen. För ryttarens del kan man börja när han eller hon kan rida sin häst med kontakt och någorlunda inramad. Helt enkelt när det är dags att börja öva på sidvärtsrörelser. Hästen ska vara mjuk och mottaglig för hjälperna, instruerar Maud.
En bra början är att vända ut hästens bakdel några steg i taget när du rider på en volt, den ska vara eftergiven men inte böjd i kroppen. Sitt rakt över din häst med något mer vikt på det inre sittbenet.
Innerskänkeln flyttar hästens bakdel, innertygeln är ställande. Ytter tygel reglerar ställning och framåtrörelse medan den yttre skänkeln är framåtdrivande eller mothållande, beroende på hur hästen reagerar.
(Texten ovan är ett utdrag, i den fullständiga artikeln bjuder Maud även på tre konkreta favoritövningar.)
Masterclass Dressyr består av tre faktaspäckade träningshäften – där några av Sveriges mest erkända proffs delar med sig av tips, kloka tankar kring ridning och massor av konkreta övningar. Böckerna innehåller artiklar som tidigare har publicerats i kunskapsmagasinet Hippson eller på Hippson.se och som nu har samlats till en pedagogisk helhet.
Läs mer och beställ i Hippson bokshop



Tidigare på Hippson.se:
Masterclass 1 – så får du till den perfekta travlängningen

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!