Nyheter
Publicerad: 2018-12-11
Framdelsvändningen är nyttig men lite bortglömd: ”Kan varieras otroligt mycket”
Hippsons bokserie Masterclass Dressyr är en inspirationsbomb sprängfylld med ridtips från proffstränare – här nedan bjuder vi på ett utdrag ur andra boken av tre, en artikel på temat framdelsvändningar.
Andra boken i serien Masterclass Dressyr heter ”Lösgörande vardagsträning: Variation, sidvärtsarbete och galoppombyten – övningar från proffsen”.
Där berättar bland annat Anne-Carin Klinge Sporrong hur du anpassar formen efter exteriören, Nina Bengtsson bjuder ett allsidigt veckoschema för dressyrhästen och Jeanna Högberg samt Elenore Simberg tipsar om övningar med skänkelvikning. Dessutom förklarar Carl Hedin, Cecilia Andrén Dorselius och Jan Brink hur de lär in och befäster galoppombytena. Plus mycket mer…
Här bjuder vi på ett utdrag ur boken, där erfarna domaren och tränaren Maud Delling slår ett slag för den ”bortglömda” skänkelvikningen. Hela artikeln och samtliga övningar hittar du alltså i Masterclass Dressyr 2.
UTDRAG:
FRAMDELSVÄNDNINGAR FÖR KOORDINATION
Vändning på framdelen har försvunnit från dressyrprogrammen, men på hemmaplan finns det mycket att hämta av rörelsen. Det menar Maud Delling, Intermediaire I-domare och B-tränare i dressyr.
Text: Frida Bank
Framdelsvändningen är en av Maud Dellings favoritövningar. Hon låter ofta ryttare på olika nivåer använda sig av den på träning.
– Det är ett riktigt bra verktyg. Vändningarna är lösgörande för hästen och ryttaren får öva på att koordinera hjälperna. Man kan variera dem otroligt mycket, säger hon.
En framdelsvändning innebär att hästen vänder med bakdelen runt det inre frambenet. Eftersom rörelsen inte längre finns med i dressyrprogrammen har det hänt att Dellings elever inte har kunskapen om denna viktiga bit av grundutbildningen.
– Tävlingsryttare i lätta klasser hade ofta svårt att utföra rörelsen mjukt och smidigt. Det finns en risk att det blir konflikt mellan ryttare och häst, då det är en ganska svår övning och det är mycket att tänka på. När det händer är det inte bra för ekipaget, så det fanns en poäng med att framdelsvändningarna försvann ur tävlingsprogrammen, menar Maud.
Eftersom rörelsen är lösgörande och inte samlande hör den inte heller hemma i svårare klasser. Om man närmar sig övningen i flera steg kan dock oerfarna hästar och ryttare undvika konflikt, samt lyckas bättre med det lösgörande arbetet.
OLIKA SVÅRIGHETSGRAD
Genom att variera hur centrerad vändningen är kan svårighetsgraden anpassas. Rörelsen kan introduceras för en ung häst när den kan ridas i balans och i form.
– Det tydliggör sidförande hjälper för hästen. För ryttarens del kan man börja när han eller hon kan rida sin häst med kontakt och någorlunda inramad. Helt enkelt när det är dags att börja öva på sidvärtsrörelser. Hästen ska vara mjuk och mottaglig för hjälperna, instruerar Maud.
En bra början är att vända ut hästens bakdel några steg i taget när du rider på en volt, den ska vara eftergiven men inte böjd i kroppen. Sitt rakt över din häst med något mer vikt på det inre sittbenet.
Innerskänkeln flyttar hästens bakdel, innertygeln är ställande. Ytter tygel reglerar ställning och framåtrörelse medan den yttre skänkeln är framåtdrivande eller mothållande, beroende på hur hästen reagerar.
(Texten ovan är ett utdrag, i den fullständiga artikeln bjuder Maud även på tre konkreta favoritövningar.)
Masterclass Dressyr består av tre faktaspäckade träningshäften – där några av Sveriges mest erkända proffs delar med sig av tips, kloka tankar kring ridning och massor av konkreta övningar. Böckerna innehåller artiklar som tidigare har publicerats i kunskapsmagasinet Hippson eller på Hippson.se och som nu har samlats till en pedagogisk helhet.
Läs mer och beställ i Hippson bokshop



Tidigare på Hippson.se:
Masterclass 1 – så får du till den perfekta travlängningen

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!