Hippsons bokserie Masterclass Dressyr är en inspirationsbomb sprängfylld med ridtips från proffstränare – här nedan bjuder vi på ett utdrag ur andra boken av tre, en artikel på temat framdelsvändningar.
Andra boken i serien Masterclass Dressyr heter ”Lösgörande vardagsträning: Variation, sidvärtsarbete och galoppombyten – övningar från proffsen”.
Där berättar bland annat Anne-Carin Klinge Sporrong hur du anpassar formen efter exteriören, Nina Bengtsson bjuder ett allsidigt veckoschema för dressyrhästen och Jeanna Högberg samt Elenore Simberg tipsar om övningar med skänkelvikning. Dessutom förklarar Carl Hedin, Cecilia Andrén Dorselius och Jan Brink hur de lär in och befäster galoppombytena. Plus mycket mer…
Här bjuder vi på ett utdrag ur boken, där erfarna domaren och tränaren Maud Delling slår ett slag för den ”bortglömda” skänkelvikningen. Hela artikeln och samtliga övningar hittar du alltså i Masterclass Dressyr 2.
UTDRAG:
FRAMDELSVÄNDNINGAR FÖR KOORDINATION
Vändning på framdelen har försvunnit från dressyrprogrammen, men på hemmaplan finns det mycket att hämta av rörelsen. Det menar Maud Delling, Intermediaire I-domare och B-tränare i dressyr.
Text: Frida Bank
Framdelsvändningen är en av Maud Dellings favoritövningar. Hon låter ofta ryttare på olika nivåer använda sig av den på träning.
– Det är ett riktigt bra verktyg. Vändningarna är lösgörande för hästen och ryttaren får öva på att koordinera hjälperna. Man kan variera dem otroligt mycket, säger hon.
En framdelsvändning innebär att hästen vänder med bakdelen runt det inre frambenet. Eftersom rörelsen inte längre finns med i dressyrprogrammen har det hänt att Dellings elever inte har kunskapen om denna viktiga bit av grundutbildningen.
– Tävlingsryttare i lätta klasser hade ofta svårt att utföra rörelsen mjukt och smidigt. Det finns en risk att det blir konflikt mellan ryttare och häst, då det är en ganska svår övning och det är mycket att tänka på. När det händer är det inte bra för ekipaget, så det fanns en poäng med att framdelsvändningarna försvann ur tävlingsprogrammen, menar Maud.
Eftersom rörelsen är lösgörande och inte samlande hör den inte heller hemma i svårare klasser. Om man närmar sig övningen i flera steg kan dock oerfarna hästar och ryttare undvika konflikt, samt lyckas bättre med det lösgörande arbetet.
OLIKA SVÅRIGHETSGRAD
Genom att variera hur centrerad vändningen är kan svårighetsgraden anpassas. Rörelsen kan introduceras för en ung häst när den kan ridas i balans och i form.
– Det tydliggör sidförande hjälper för hästen. För ryttarens del kan man börja när han eller hon kan rida sin häst med kontakt och någorlunda inramad. Helt enkelt när det är dags att börja öva på sidvärtsrörelser. Hästen ska vara mjuk och mottaglig för hjälperna, instruerar Maud.
En bra början är att vända ut hästens bakdel några steg i taget när du rider på en volt, den ska vara eftergiven men inte böjd i kroppen. Sitt rakt över din häst med något mer vikt på det inre sittbenet.
Innerskänkeln flyttar hästens bakdel, innertygeln är ställande. Ytter tygel reglerar ställning och framåtrörelse medan den yttre skänkeln är framåtdrivande eller mothållande, beroende på hur hästen reagerar.
(Texten ovan är ett utdrag, i den fullständiga artikeln bjuder Maud även på tre konkreta favoritövningar.)
Tidigare på Hippson.se:
Masterclass 1 – så får du till den perfekta travlängningen
Nu har du chansen att köpa en utvald bokserie och få en av våra populära böcker på köpet (värde 199 kronor). Erbjudandet gäller endast över helgen.
Hur kan ridsporten komma att förändras? Flera proffs svarar på hur de ser på framtiden med våra hästar – utifrån sina specifika expertområden.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges Radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!