Hur är det att träna och tävla med en partner som du inte kan samtala med? Det ville Gunde Svan ta reda på när han träffade Peder Fredricson för att spela in kvällens avsnitt av I huvudet på Gunde Svan. Vi ringde upp Gunde för att höra vad han tyckte om besöket.
Text: Frida Bank
Foto: Pressbild TV4
Ryktet säger att Peder Fredricson nästintill kan prata med hästar. Men stämmer det verkligen? Det undrade Gunde Svan när han satte sig i husbilen på väg till Skåne för att tillbringa fyra dagar med familjen Fredricson, under inspelningen av programmet I huvudet på Gunde Svan.
– Jag tror inte att vi hade träffats innan. Möjligen på Idrottsgalan, men jag hade inte mer koll på honom än det jag hade läst i tidningar. Bilden jag hade var att Peder är fantastisk med hästar. Jag var spänd på att se om det verkligen kunde stämma, säger Gunde och fortsätter:
– Och det besannades ju när jag var där. Nu är jag själv ingen hästmänniska, ganska långt ifrån, men jag är väldigt imponerad av hur man kan lägga hela sitt liv på att träna med en partner som du inte kan konversera med. Hur ska man tänka för att klara det?
Visar kommunikationen
I kvällens avsnitt får tittarna bland annat se Peder longera en häst. Något som gjorde ett starkt intryck på Gunde, som sedan själv fick testa.
– Det är en helt ny häst och det märks i början att Peder inte har hundra procent koll på honom direkt. Så i stället för att fortsätta att longera börjar han klappa och känna på hästen. Och helt plötsligt är den hur fin som helst. Efter bara några minuters beröring och kontakt så får han hästen precis som han vill. Det var enormt imponerande att få se det med egna ögon.
Roligt fast jättesvårt
Gunde får själv prova på att sitta upp på en häst. Barbacka dessutom. Då kom det väl till pass att han för några år sedan tog ridlektioner för att utmana Malin Baryard Johnsson i hoppning. Men sedan dess har ridstövlarna legat nerpackade i en låda.
– Peder skulle testa mig lite. Att han inte skulle göra det för lätt för mig, det förstod jag väl.
Vad tyckte du om att rida igen?
– Jag har prövat ganska många sporter. Det gäller att komma underfund med materialet som du använder och hur man ska hantera det. Problemet med ridning är att det är en levande varelse. Det blir ett moment till med någon som tar emot signaler från dig, som du inte ens fattar att du skickat iväg. Det ser så lätt ut men det är bra mycket svårare i verkligheten. Det är roligt, fast svårt. Jättesvårt.
Hade förväntat sig en vurpa
Trots att det var längesedan Gunde red märkte han ändå att det gick lite lättare den här gången.
– Jag var inte lika rädd för hästen som jag var när jag började första gången. Det märktes att jag hade gjort det förut. Fast utan sadel var det ju ännu svårare och läskigare, det kändes som att jag skulle glida av. Alla flickorna som jobbar på gården stod uppradade och tittade på när jag skulle sitta upp. De hade nog förväntat sig en vurpa men jag höll mig kvar, säger han och skrattar.
Har tränat sig till struktur
Peder och Gunde hann också prata om vad som krävs för att komma till den absoluta världstoppen. Några gemensamma nämnare har Gunde hittat, efter att både själv ha tävlat på högsta nivå och sedan träffat många idrottare som är aktiva inom olika sporter.
– Man måste ha bra struktur för att få bort alla felkällor. I Peders fall är han inte en sådan person från början. Han har tränat sig till det. Det gör det ännu mer imponerande. Det alla världsstjärnor har gemensamt är att de har jobbat enormt mycket för att komma dit de är i dag. Det finns tyvärr inga genvägar. Det är hårt arbete över tid och tålamod. Sen går det inte att kopiera någon rakt av och tro att man blir lika duktig med samma recept, det gäller att hitta sitt egna spår.
Många roliga historier
Både Lisen Bratt Fredricson och Ingvar Fredricson är också med i programmet.
– Lisen har själv tävlat och vet i högsta grad vad det innebär. Det underlättar. De har jobbat upp gården från ingenting och gjort hela resan tillsammans. Allt får tyvärr inte plats i programmet, det är lite synd att inte få visa det. Sen tror jag att Peders pappa är en stor bidragande orsak till att Peder håller på. Det går inte att komma ifrån. Och han har många roliga historier att berätta.
I huvudet på Gunde Svan sänds måndag klockan 20.00 på TV4.
Tidigare på Hippson.se:
"Här och nu blir hästen en förlängning av Peder"
Peder om sin kollaps: ”Skulle ha dragit i handbromsen tidigare”
Gunde rider barbacka: "Man slår ju snoppen i den här"
Svan träffar Fredricson: "Först till eken vinner, kom igen nu!"
Peder möter Gunde i TV4: ”Våra samtal blev väldigt intressanta”
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen rider hon ut i en vinterklädd skog, i full galopp – på stoet Jebha.
Klippet har setts mer än 300 000 gånger: ”Jag älskar äventyr”
Med anledning av den rådande smittorisken i Stockholmsområdet stänger Ridskolan Strömshom sina stallar för besökande.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Det börjar bli något av en tradition – Ung SWB:s träff på Flyinge under Bruksprovsveckan. Det blir proffsguidning och nätverkande.
Viktoria Carlerbäck är ny landslagsledare för ungdomslagen i fälttävlan, nu har hon kommit i gång med sitt arbete. Här berättar hon om uppdraget.
Den populära hoppserien Swedish 7-Star Spring Tour får en fortsättning under 2019. Samtliga tävlingar i touren ges femstjärnig status.
När Erika Jäderbergs häst insjuknade i vad som konstaterats vara EHV-4 startade en mängd ryktesspridningar. Det känns trist, menar hon.
Många vidtar åtgärder för att förhindra att smittorna sprids
Baltimore 1178 tävlades framgångsrikt av Malin Baryard Johnsson. För två år sedan blev han valack, nu står det dock klart att han bär anlag för WFFS.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Konstnärerna Jenny och Thomas reste till USA för att lära känna och kämpa för de vilda mustangernas bevarande. Här berättar de om upplevelserna.
Visar sina bilder och målningar på utställning: ”Många som kämpar”
Det har skett flera utbrott av hästinfluensa ute i Europa. Hur kan influensan fortfarande ställa till stora bekymmer, när så många hästar vaccineras?
Efter en lång och framgångsrik karriär pensioneras Emerald van’t Ruytershof från tävlingsbanan. Hingsten har tävlats av världstrean Harrie Smolders.
Kajsa Boström ser positivt på inställda tävlingar i Stockholmsdistriktet. Hon menar att vi i smittotider måste ta ett större ansvar för tävling hinns med ändå.
"Träna på och höj din form så kommer du ännu bättre förberedd till tävling"
En häst i Sandvikens kommun har konstaterats vara drabbad av herpesviruset EHV-4. Högbo ridklubb samt två stall i Sundsvall väljer att stänga.
Den här supercharmiga ponnyn, snyggt klädd i frack, vet hur man uppvaktar på alla hjärtans dag. Men vem ska få den fina rosenbuketten?
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
En ny typ av höpåse har lanserats av ett UF-företag. Bakom produkten finns fyra unga tjejer som ville skapa något som skulle underlätta i stallet.
Linn Jansson: "Vi såg ett problem i att påsarna ofta blandades ihop"
Anna föll för Portugal när hon var på ridsemester med mamma. I dag bor hon där och är hoppryttare på heltid – snart får hon sällskap av Astrid Hedman.
Följ med till Astrids nya anläggning i Annas gästbloggsinlägg
Utbrottet av EHV-1 är unikt. Såväl hästägare som veterinärer står inför en fruktansvärd situation som de aldrig upplevt tidigare.
UDS klinikchef: "Det är klokt att isolera sig även om man inte är smittad"
Riksdagsledamot Maria Stockhaus (M) har ställt en fråga till utbildningsminister Anna Ekström (S) om gymnasieskolans NIU-utbildningar.
Kravet på en avgiftsfri skola går inte ihop med elitsatsning på idrott
Arkiv: Elitinriktad ridutbildning läggs ner efter Skolinspektionens kritik
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.