Pauline Larsson driver hästverksamhet i Oxie utanför Malmö. Nu när Danmark har stängt sina gränser, på grund av coronaviruset, uttrycker hon en oro inför fölningssäsongen. Att köra över med sjuka djur är inte möjligt utan tillstånd.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
För Pauline Larsson, som driver Droomstable, är Köpenhamns djursjukhus det närmaste alternativet om hennes hästar behöver vård. På anläggningen i Oxie utanför Malmö har hon ett 30-tal hästar, plus att tre ston ska föla under våren.
– Jag känner en väldig oro och ovisshet nu när vi inte kan köra över med sjuka djur själva. Dessutom går vi in i fölningstider och då vet man ju att allt kan hända och att det kan bli väldigt akut snabbt, säger hon.
Över huvud taget är läget med att få ut veterinär i akuta situationer svår i södra Skåne. Pauline berättar att det är få som har jourverksamhet.
– Vilket gör att distriktsveterinärerna som utgår från Flyinge är extremt ansträngda, säger hon.
Har fått många samtal
För att få köra över till Danmark krävs nu ett godsregistrerat ekipage, plus yrkestillstånd.
– Det blir ett stort orosmoment i och med att vi inte kan köra över själva, helt klart. Att fixa tillstånd är inget man gör i en handvändning, det krävs bland annat färdskrivare och jag tvivlar på att det är görbart nu i och med coronan.
Stina Andersson driver Stinas Equestrian Services och har alla tillstånd som krävs för att köra över till Danmark. Hon har fått många samtal från oroliga hästägare, som upplever samma problematik Pauline. Højelse Hesteklinik erbjuder embryotransfer och flera svenska uppfödare tar sina ston dit.
– De kan inte köra med sina ston varken dit eller tillbaka. Och på Højelse menar de att de kommer att få stora problem framöver när betäckningssäsongen kommer i gång, eftersom de har många kunder i Sverige.
Stina förbereder sig nu för att ha jour, dygnet runt.
– Jag kommer så klart att försöka möta behovet så gott jag kan.
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!