Foto: Privat och Jacob Strand
Maria Vikbrant jobbar som röntgenläkare på Helsingborgs lasarett, som likt övriga sjukhus i Sverige tar emot och behandlar patienter som är svårt sjuka i covid-19. Arbetspassen är tuffa och ledig tid tillbringar Maria helst i stallet.
– Som tur är har jag en väldigt fin kompis med tre tävlingshästar som hon låter mig rida, detta för att jag ska få återhämtning.
Text: Frida Bank
Maria Vikbrant är 29 år och har arbetat som röntgenläkare i Helsingborg i ett år. I sitt arbete träffar hon många patienter som har blivit allvarligt sjuka efter att ha smittats med coronaviruset.
– Covid-19 drabbar inte bara lungorna utan i mitt arbete har jag sett hjärnblödningar, svåra skador på tarmen på grund av blodproppar och djupa blodproppar i benen, berättar hon.
Stor uppslutning för att hjälpa IVA
De mest allvarligt sjuka patienterna med covid-19 skrivs in på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter, CIVA. Men många av dem träffar Maria och hennes kollegor på röntgenavdelningen, där de också gör ultraljud.
– Det är en viktig del av diagnosticeringen av de här patienterna. I början talades det om att personal på vår avdelning skulle omplaceras, nu har läget mer stabiliserat sig. Volontärer och personal på andra kliniker har frivilligt slutit upp på CIVA.
Psykiskt påfrestande
Maria menar att hon och hennes närmsta kollegor har varit lyckligt lottade, eftersom de har varit relativt väl bemannade och inte själva har blivit smittade.
– Arbetsbelastningen har inte eskalerat enormt här hos oss, det är värre för mina kollegor i Stockholmsregionen. Det som kanske är mest krävande för oss här är att man ser så många svårt sjuka och att många av dem avlider. Det är psykiskt påfrestande. Eftersom de ofta är inlagda under lång tid följer man ju dem, känner igen dem och är involverad i deras vård.
Behöver vård under lång tid
Majoriteten av de som kräver sjukhusvård på grund av covid-19 i Helsingborg är i 80-årsåldern. Men åldersspannet sträcker sig mellan 40 och 80 år.
– Det är tufft att se på nära håll i flera månader i sträck. Och även om läget nu stabiliseras så är de patienter som fortfarande är i behov av inneliggande vård extremt sjuka och resurskrävande, det kommer troligen att vara så under en lång tid framöver.
Många av patienterna som behöver sjukhusvård ligger inlagda under lång tid, ofta på grund av att de behöver eftervård efter att ha varit nedsövda för behandling i respirator.
Fritiden på hästryggen
För att klara av den krävande situationen är det viktigt att hitta tillfällen för återhämtning på fritiden. Maria, som har ridit sedan hon var liten, tillbringar helst sin lediga tid i stallet. Hon sålde sin egen häst för en tid sedan, men hennes kompis Marielle Andersson har tre tävlingshästar som Maria ofta rider.
– Jag är så tacksam för det, det är så härligt att komma ut i stallet och det betyder jättemycket för mig nu.
På Kristi himmelsfärdsdag tog Maria och Marielle med hästarna till stranden i Ängelholm. En kompis filmade ritten med drönare, vilket ni kan se här nedan.
– Hade jag bara gått hem efter jobbet hade jag blivit sittandes med alla tankar och funderingar snurrandes i huvudet. Hästarna hjälper mig att tänka på annat och att få energi igen.
Olika perspektiv på att släppa restriktioner
Maria menar att hon har full förståelse för att människor längtar tillbaka till en vardag utan restriktioner.
– Har man inte själv någon nära som har drabbats av covid-19 så kanske man inte märker av det så mycket, man kanske mest tycker att det är tråkigt med alla restriktioner. Jag förstår dem, och jag förstår också de som vill börja tävla igen och har det som en inkomstkälla. Men man ska komma ihåg att samtidigt som det har varit ett tävlingsstopp har vi inom vården sprungit ett maratonlopp. Vi har väldigt olika perspektiv på saken, säger hon och fortsätter:
– Vården är en samhällsfunktion som måste fungera. Det är viktigt att man inte låter ekonomiska intressen styra för mycket. Debatten kan i stället riktas mot hur man kan hjälpa klubbar och tävlingsarrangörer att säkerställa att de verkligen kan följa de restriktioner som finns.
Häng med på en skön tur på stranden:
Maria och Marielle rider Il Divo och Helena 111 Z. Foto: Jacob Strand
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!