Nyheter
Publicerad: 2020-05-25
Foto: Privat och Jacob Strand
Läkaren Maria vårdar covid-patienter – får återhämtning på hästryggen på fritiden
Maria Vikbrant jobbar som röntgenläkare på Helsingborgs lasarett, som likt övriga sjukhus i Sverige tar emot och behandlar patienter som är svårt sjuka i covid-19. Arbetspassen är tuffa och ledig tid tillbringar Maria helst i stallet.
– Som tur är har jag en väldigt fin kompis med tre tävlingshästar som hon låter mig rida, detta för att jag ska få återhämtning.
Text: Frida Bank
Maria Vikbrant är 29 år och har arbetat som röntgenläkare i Helsingborg i ett år. I sitt arbete träffar hon många patienter som har blivit allvarligt sjuka efter att ha smittats med coronaviruset.
– Covid-19 drabbar inte bara lungorna utan i mitt arbete har jag sett hjärnblödningar, svåra skador på tarmen på grund av blodproppar och djupa blodproppar i benen, berättar hon.
Stor uppslutning för att hjälpa IVA
De mest allvarligt sjuka patienterna med covid-19 skrivs in på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter, CIVA. Men många av dem träffar Maria och hennes kollegor på röntgenavdelningen, där de också gör ultraljud.
– Det är en viktig del av diagnosticeringen av de här patienterna. I början talades det om att personal på vår avdelning skulle omplaceras, nu har läget mer stabiliserat sig. Volontärer och personal på andra kliniker har frivilligt slutit upp på CIVA.
Psykiskt påfrestande
Maria menar att hon och hennes närmsta kollegor har varit lyckligt lottade, eftersom de har varit relativt väl bemannade och inte själva har blivit smittade.
– Arbetsbelastningen har inte eskalerat enormt här hos oss, det är värre för mina kollegor i Stockholmsregionen. Det som kanske är mest krävande för oss här är att man ser så många svårt sjuka och att många av dem avlider. Det är psykiskt påfrestande. Eftersom de ofta är inlagda under lång tid följer man ju dem, känner igen dem och är involverad i deras vård.
Behöver vård under lång tid
Majoriteten av de som kräver sjukhusvård på grund av covid-19 i Helsingborg är i 80-årsåldern. Men åldersspannet sträcker sig mellan 40 och 80 år.
– Det är tufft att se på nära håll i flera månader i sträck. Och även om läget nu stabiliseras så är de patienter som fortfarande är i behov av inneliggande vård extremt sjuka och resurskrävande, det kommer troligen att vara så under en lång tid framöver.
Många av patienterna som behöver sjukhusvård ligger inlagda under lång tid, ofta på grund av att de behöver eftervård efter att ha varit nedsövda för behandling i respirator.
Fritiden på hästryggen
För att klara av den krävande situationen är det viktigt att hitta tillfällen för återhämtning på fritiden. Maria, som har ridit sedan hon var liten, tillbringar helst sin lediga tid i stallet. Hon sålde sin egen häst för en tid sedan, men hennes kompis Marielle Andersson har tre tävlingshästar som Maria ofta rider.
– Jag är så tacksam för det, det är så härligt att komma ut i stallet och det betyder jättemycket för mig nu.
På Kristi himmelsfärdsdag tog Maria och Marielle med hästarna till stranden i Ängelholm. En kompis filmade ritten med drönare, vilket ni kan se här nedan.
– Hade jag bara gått hem efter jobbet hade jag blivit sittandes med alla tankar och funderingar snurrandes i huvudet. Hästarna hjälper mig att tänka på annat och att få energi igen.
Olika perspektiv på att släppa restriktioner
Maria menar att hon har full förståelse för att människor längtar tillbaka till en vardag utan restriktioner.
– Har man inte själv någon nära som har drabbats av covid-19 så kanske man inte märker av det så mycket, man kanske mest tycker att det är tråkigt med alla restriktioner. Jag förstår dem, och jag förstår också de som vill börja tävla igen och har det som en inkomstkälla. Men man ska komma ihåg att samtidigt som det har varit ett tävlingsstopp har vi inom vården sprungit ett maratonlopp. Vi har väldigt olika perspektiv på saken, säger hon och fortsätter:
– Vården är en samhällsfunktion som måste fungera. Det är viktigt att man inte låter ekonomiska intressen styra för mycket. Debatten kan i stället riktas mot hur man kan hjälpa klubbar och tävlingsarrangörer att säkerställa att de verkligen kan följa de restriktioner som finns.
Häng med på en skön tur på stranden:
Maria och Marielle rider Il Divo och Helena 111 Z. Foto: Jacob Strand
Liknande webbartiklar
- Hästägare uttrycker stor oro när gränsen till Danmark är stängd
- Peder Fredricson ser fram emot att tävla igen: "Betyder mycket för vår verksamhet"
- GCT-säsongen ställs in – siktar på start igen 2021
- Digital hopptävling gjorde succé: ”Blev helt överväldigade”
- Lövsta sänder digital hingstvisning under påskhelgen
- Förbundskaptenerna kvar på sina poster: ”Jag hoppar självklart inte av innan OS"
- Ponny-EM flyttas fram till hösten
- Hopptour online för ponny- och hästekipage
- Lövsta-hästarna äntligen på svensk mark: ”Har varit svårt att agera på rätt sätt”
- Så kan du minska smittspridningen i stallet

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!