Joakim Hagberg har alltid haft en stor kärlek till djur. Han gick hundsportgymnasiet och tävlade med sin schäfer under flera år. Men så fick han möjlighet att lära sig rida. Efter fyra år som hästskötare hos Patrik Kittel flyttar han nu till Australien för att söka sin dröm.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Joakim Hagberg kommer från Stockholm och har alltid haft en nära kontakt till hundar, eftersom hans pappa hade en passion för hunden och träningen av den.
– När jag var mindre ville jag börja rida, men vi hade inte råd med det. När jag fyllde 13 fick jag min första egna hund, han var en långhårig schäfer och blev på ett sätt vändpunkten i mitt liv. Jag började gå kurser och åkte runt och tävlade. Och min passion för hundar bara växte och växte, säger Joakim.
Gick på hundsportgymnasiet
Samtidigt fanns den där tanken om att lära sig rida i bakhuvudet hela tiden.
– Så fort jag fick chansen att följa med mina vänner till deras ridskola eller egna häst så tog jag den. Jag var väldigt fascinerad över att se hur de tränade och tänkte kring träning av hästen, man kan se många likheter med hundarna nämligen.
När Joakim var 15 år flyttade han till Värmland för att plugga hund på hundsportgymnaiset, som var ett treårigt program. Sedan hade han olika jobb under ett par års tid, men han kunde inte släppa tanken på att börja rida och komma närmare hästarna.
– Jag hade då tre hundar i träning och ett heltidsjobb, så det fanns inte tid till att börja på ridskola. Dels ville jag lära mig rida, dels lära mig förstå hästar. Hur de tänker, reagerar och om inlärningen hos dem, minns han.
Kajsa lärde Joakim mycket.
Det föll sig så att Joakim hängde med när en kompis skulle köpa häst, mest som stöd. Men valacken hon skulle köpa stod tillsammans med en shettis.
– Jag frågade ägaren vad som skulle hända med shettisen när min vän köpte hästen. Han svarade att han inte visste och frågade lite skämtsamt ”vill du ha henne?”.
Svaret på frågan satt inte långt inne för Joakim och de åkte hem med två hästar i transporten.
– Jag hade fått min alldeles egna första häst, Kajsa. Hon var rund om magen, hade lång man och var alldeles bedårande. Lyckan var total.
Visste inte vem Patrik var
Kajsa blev alltså startskottet på Joakims "hästresa". Han lärde sig mocka, att släppa ut och in från hagen. De tog tömkörningslektioner och han körde henne med vagn.
– Längtan efter att rida blev bara starkare och starkare. Så jag köpte en frieservalack, Willow. Han var den snällaste, mest stabila och positiva häst man kan tänka sig. En absolut perfekt nybörjarhäst. På honom lärde jag mig att rida ut, och även att hitta travrytmen och lite galopparbete. Jag var euforisk, berättar Joakim.
Av en slump hittade en vän till Joakim en annons på Patrik Kittels hemsida, om att dressyrstjärnan sökte hästskötare. Joakim visste då inte vem Patrik var.
– Men jag tänkte att det lät ju lite häftigt, att flytta till Tyskland för att jobba med hästar och lära mig ännu mer.
Han skickade ett mejl som en ansökan på annonsen, där skrev han att han inte hade så mycket erfarenhet men att han var villig att lära sig.
Tiden gick och en dag ringer telefonen. Det var Patriks beridare, Malin Wahlkamp Nilsson, på andra sidan luren. Hon undrade om Joakim ville komma och provjobba över helgen.
– Mitt svar var självklart JA!
Han flög till Tyskland och provjobbade.
– Känslan jag fick första gången jag gick in i stallet hos Patrik var överväldigande. Jag bara kände att ”wow det här vill jag jobba med”.
Långt hemifrån
Joakim fick jobbet, han fick dock sälja Kajsa och Willow men hittade nya, fina hem till dem.
– De lärde mig så mycket om hästeriet, jag är väldigt tacksam för åren med dem.
När Joakim började jobba hos Patrik var det lite som att börja om.
– Det var en helt annan kaliber av hästar, minns han.
De var fem personer som såg till att hästarna hade det bra, alla hästar reds med lindor och snygga och matchande schabrak, sadlarna glänste, tränsen glänste.
– Jag tänkte för mig själv att jag är vääääldigt långt hemifrån nu, haha.
Men Joakim kom snabbt in i sin nya vardag där han varje dag såg Malin, Patrik och Patriks fru Lyndal rida.
– Det var helt fantastiskt att se samarbetet de har med hästarna, de blir liksom en och samma tillsammans med hästar. De jobbar med varandra, det var otroligt fascinerande att få ta del av.
I början gjorde Joakim en del misstag och ”tabbar” som han själv beskriver det.
– Men jag gav aldrig upp. Jag har alltid varit en person som inte är rädd för att fråga tusen gånger om det skulle behövas. För jag vill lära mig och jag vill förstå vad det är jag gör.
Alla hos Patrik var tålmodiga och förstående, där jobbade de som en stor familj. Snart fick Joakim utökat förtroende och åkte med som tävlingshästskötare.
– Att grooma på tävling är det bästa jag vet. Det är du, hästen och ryttaren. Det är viktigt att alla jobbar ihop och det finns inget utrymme för misstag. Sedan är det något med spänningen och atmosfären på tävling som jag gillar. Samt att du får chansen att träffa så många intressanta människor.
Följer med kärleken
Efter fyra år hos Patrik är det så dags för Joakim att ta steget vidare och det är inget litet steg han tar. Han ska nämligen flytta till Australien och börja jobba som hästskötare på Patriks elevs anläggning.
– Jag träffade min pojkvän på en tävling för ungefär ett år sedan. Problemet var att han kom från Australien. Han kom till Europa för att jobba som beridare, men han skulle bara stanna ett år. Så nu är beslutet fattat – jag följer med honom till Australien. Det låter ju ganska sjukt men Patriks elev, som jag också har blivit god vän med, har sin anläggning bara tio minuter från där min pojkvän bor. Så jag kommer fortsätta min hästresa på andra sidan jorden, säger Joakim och fortsätter:
– Jag har fått uppleva helt fantastiska saker och har även träffat så otroliga människor. Men jag har ett mål kvar. Det är att få grooma på ett OS. Jag har förberett och varit med hela vägen till ett OS. Men aldrig fått vara där, det skulle vara en dröm.
Han ser många likheter men också en del skillnader i träning av hund respektive häst.
– Vi tränar hundar att lyssna på kroppsspråk och kommandon. Dessutom använder vi hundens instinkter till att lära dem saker. Jag tycker det liknar det vi gör med hästarna. Vi lär hästar att tyda vårt kroppsspråk samt att vi lär dem röstkommandon. Med hästarna använder vi också deras instinkter när vi tränar dem, säger Joakim och fortsätter:
– När det gäller hundar är det mycket viktigt att man arbetar i ett team tillsammans. Annars kommer du aldrig att lyckas. Jag känner att det är på samma sätt med hästar. Du måste jobba tillsammans med hästen och inte emot den.
Kan skapa en bra relation
Men Joakim tycker att det är lite enklare med hästar, eftersom vi inte lever med dem dygnet runt.
– Att ha hunden ständigt närvarande i din vardag gör att du måste vara konsekvent, även om du är på dåligt humör eller är trött.
Med hästarna är det annorlunda. Du kan låta dem vila eller göra något annat om du själv inte är på topp.
– Har du hund måste du orka för att den måste gå ut, i stallet lever du i en lite skyddad värld från övriga samhället. Men med hunden behöver du ut bland folk flera gånger om dagen, du kan aldrig styra över människorna du möter med din hund. Vilket gör all träning med dem svårare.
Joakim menar att hans bakgrund med hundträning har gett honom ett försprång när det gäller att kommunicera med hästen.
– Särskilt när det kommer till att jobba med hästen från marken. Då kan jag skapa en bra relation mellan mig och djuret, eftersom det är liknade träningsmetoder. Jag tycker också att det är viktigt att respektera hästen, likaså hunden. Hästar är stora och starka djur som har en väldigt stark instinkt att ta till flykt, medan hundar är rovdjur i grunden. Respekt, samarbete och kunskap är nyckeln till framgång, avslutar han.
Hundarna har fortfarande en stor plats i Joakims liv.
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!