Hovrätten ändrar tingsrättens dom och ogillar målet mot Sunnanväder Equestrian AB, ett företag som drivs av hästhandlaren Jenni Sunnanväder. Målet handlar om en häst som Sunnanväder sålt och där köparen efter sju månader ville häva köpet. Köparen döms även att betala delar av Sunnanväders rättegångskostnader i tingsrätten samt i hovrätten.
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock
Sunnanväder sålde en häst som skulle stå på en ridskola, ägas av en privatryttare men gå en del lektioner. Efter sju månader hör köparen av sig och berättar att hästen blivit svår att rida och hantera. Hon vill först göra ett byte men ångrar sig sedan och skickar tillbaka hästen och kräver pengarna tillbaka. Något som säljaren motsätter sig. Sunnanväder menar att hästen inte var svår att rida och hantera vid tiden för försäljningen och även sedan den kommit tillbaka till henne går den att rida och hantera precis som tidigare.
Svårt att bevisa om problemet fanns redan vid köpetillfället
Målet har handlat om köparen har rätt att låta köpet av en häst gå tillbaka på grund av avtal eller köprättsliga regler om felansvar. Hovrätten skriver i sin dom att man gör samma bedömning som tingsrätten. Hästen har, en tid efter köpet, visat upp ett beteende som inte överensstämmer med vad som var avtalat vid köpet. Därmed är den alltså felaktig i konsumentköplagens mening. Därmed gäller frågan om hästen till sin karaktär var lämpad för det den var såld som och då är det säljarens ansvar. Eller om det är så att beteendet har uppstått hos köparen på grund av felaktigt handhavande eller andra förhållanden som inte stämmer överens med vad som var avtalat vid köpet att hästen skulle användas som.
Tingsrätten dömde till köparens fördel
I tingsrätten dömdes till köparens fördel och hästen skulle lämnas åter och köpesumman betalas tillbaka. Då problem uppstår inom sex månader efter det att köparen tagit över hästen är det upp till säljaren att bevisa att felet inte fanns vid överlämnandet. Om säljaren kan göra det går bevisbördan över till köparen. Men hästen hade varit hos köparen i närmare sju månader innan säljaren fick vetskap om att det uppstått problem. Därför har det också varit svårt för säljaren att lägga fram några bevis för vad som kan ha orsakat beteendet hos hästen och hovrätten gör bedömningen att tingsrättens krav på bevis varit alltför strängt.
Hovrätten upphäver tingsrättens dom
Säljaren har uppgett att det inte funnits några beteendeproblem hos hästen vid tiden före köpet. Ett vittne som tidigare ägt hästen stödjer denna uppfattning. I samband med köpet har säljaren också skickat filmer på hästen som visar att den är fullt ridbar. Köparen valde att lämna tillbaka hästen trots att säljaren sa nej till det. Men efter att den kom tillbaka har den återigen ridits utan problem. Därmed anser hovrätten att säljaren visat att hästen inte hade problem före försäljningen eller efter att den kommit tillbaka till henne.
Jenni Sunnanväder kan äntligen andas ut
Jenni väljer att gå ut med sitt namn efter det att hovrättens dom kommit.
– Det har varit en tung process men jag har varit principfast från början och valt att driva det så här långt. Det har inte bara handlat om pengarna utan om ifall jag ska våga fortsätta att sälja hästar, säger hon till Hippson.
Hon menar att tingsrättens dom innebar att det för hästhandlare hade inneburit att de blivit ansvariga för när köpare köpt hästar som kanske inte passar dem.
– Jag kan inte garantera att en häst som hoppar i dag alltid kommer att hoppa. Det är som om Peder Fredricson skulle sälja All In och sedan bli stämd för att den inte vinner EM med nästa ryttare, säger Jenni och fortsätter:
– Det här är en viktig dom för alla som säljer häst.
Hästen som det hela handlar om står sedan två år tillbaka hemma hos Jenni. Men i och med domen är det fastslaget att köparen fortfarande äger den. Vad som händer med den nu vet hon inte.
– Jag är ödmjuk inför det här men ledsen över att det gick så långt. Det är ingen som går helt lycklig ur ut detta.
Fotnot: Köplagen och konsumentköplagen reglerar handeln med hästar. Köplagen gäller när köpet sker mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare samt när en näringsidkare köper något av en privatperson. Om däremot en privatperson köper hästen av en näringsidkare skall istället konsumentköplagen normalt tillämpas. (Källa: Agria.se)
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!