Nyheter
Publicerad: 2021-07-21
Intresse för digital belöningsbaserad träning: "Uppskattat att kunna surfa in från soffan"
Med ett växande intresse för belöningsbaserad hästträning i Sverige bildades förra våren en förening i samma namn. I coronapandemins spår har digitala aktiviteter arrangerats månadsvis och engagemanget har varit stort.
– Det har funnits ett sug efter den här samlingspunkten, säger Maria Yttermyr.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Föreningen Belöningsbaserad hästträning i Sverige startades för att sprida kunskap om träningsmetoden samt för att vara en samlingspunkt för intresserade. I början av april förra hölls det första bildande mötet och under sommaren kunde medlemmar börja ansluta.
– För snart tio år sedan började olika communityn starta i sociala medier och de senaste fem åren har intresset för för belöningsbaserad träning ökat stort. Vi tyckte därför att tiden var mogen för en officiell förening och plattform, med syfte att sprida mer kunskap om träningsformen samt vara en samlingsplats för utövare, säger ordförande Maria Yttermyr.
Spridning på medlemmar
Det föreningen vill verka för är trygga, säkra och utvecklande träningsmetoder för såväl häst som människa. Medlemmar har lockats från hela landet och även ett antal skandinaviska medlemmar har anslutit. I dagsläget utgörs föreningen av ungefär 350 medlemmar och antalet växer fortfarande.
– Folk kommer från norr till söder och har olika hästbakgrund. Vissa kommer från de traditionella ridsportgrenarna, andra akademisk ridkonst, islandshästar eller western. Det finns en stor spridning vilket är jätteroligt, samtidigt är det också en utmaning för oss att hitta aktiviteter som passar alla.
Sedan i höstas har föreningen bjudit in till månadsvisa digitala föreläsningar och medlemsträffar. Att hålla aktiviteter digitalt fanns med i tanken redan från början för att kunna möta medlemmarnas spridning i landet. Coronapandemin har sedan bidragit ytterligare till konceptet.
– Det digitala konceptet har fungerat väldigt bra. Alla har ju olika bakgrund och vana vid det tekniska, men vi har hjälpts åt och nu rullar allt på fint. Vi kan se att det är väldigt uppskattat att kunna surfa in från soffan för att delta i events som tilltalar en.
En fin gemenskap
Maria poängterar också att stämningen bland föreningens medlemmar är mycket god. Styrelsen får också många peppande tillrop.
– Människor som håller på med belöningsbaserad träning är ofta också väldigt belönande mot varandra har vi sett. Det är en otroligt fin stämning i föreningen med mycket positiv kraft.
Just nu arbetar styrelsen med en större digital konferens på temat ”den tänkande hästen”. I dagarna två kommer ett flertal föreläsare sprida sin kunskap i ämnet. Framledes är tanken att även kunna erbjuda fysiska evenemang.
– Framför allt tänker vi oss konferenser, men det är heller inte omöjligt att det blir kurser där man kan ta med sig häst. Oavsett om vi möts fysiskt eller digitalt, vill vi utöver kunskap bidra till att medlemmar känner en samhörighet.
Föreningens styrelse består av ett gäng entusiaster inom belöningsbaserad träning, ingen har en bakgrund som tränare. Ordförande Maria Yttermyr har hållit med positiv förstärkning inom hundträning så länge hon kan minnas och för häst i ungefär 15 år. Här ger hon sina bästa tips till den som själv vill utforska träningsmetoden:
1. Ta hjälp av en tränare inom belöningsbaserad träning
– Precis som om du vill utforska en ny ridsportgren, är det självklart att du behöver ha en kunnig tränare.
2. Skapa goda förutsättningar kring matbelöningar
– Hästar är otroligt lätta att belöna med ätbara saker, men ibland kan det också bli lite uppstissat. Ha därför inte för bråttom med att lära hästen massor av trick till en början, utan fokusera på en grund med lugn och ro kring belöningssystemet.
3. Ha tålamod med dig själv.
– Det tar tid att lära sig nya metoder, oavsett hur erfaren du är. När du går över till belöningsbaserad träning kan du känna dig som en nybörjare under en period, men det går över.
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästen Mange är en riktig konstnär
- ”Vi bestraffar för att känna att vi får kontroll”
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"
- Digital clinic lockade tittare runtom i Europa
- Digitala ryttargalan närmar sig – kommer att livesändas
- Ungdomssektion anordnar digital käpphästtävling: ”Viktigt att röra på sig”
- Digital hopptävling gjorde succé: ”Blev helt överväldigade”
- Digital sadelmatta ska förebygga skador på hästen: ”Kan ta bort mycket oro”
- Peder Fredricson och Lutfi Kolgjini om vägen till framgång: ”Gör inte som alla andra”
- Ögat måste träna för att hinna se på vilket ben hästen haltar – här kan du öva

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.

Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den"
Tänk den häftiga känslan av att ta hem segern i Breeders Trophy med en egen uppfödning. Mikaela Alderin vet hur det känns.
Mikaela om familjens uppfödning: "Hon är allt man kan önska"

Avhopp efter turbulensen kring Helgstrand
Andreas Helgstrand har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Men inte får sportsliga framgångar utan av mer negativ karaktär.

Vinn ridbyxor från Hogsta Ridsport
Är du redo för höstens ridturer? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Hogsta Ridsport, kan du vinna ett par helskodda ridbyxor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Ännu en topplacering för världsettan
Henrik von Eckermann fortsätter att leverera topplaceringar. Senast vid de femstjärniga tävlingarna i Barcelona.

Bildspel: Häng med på auktion
Fredag kväll under Breeders i dressyr innebär auktion med dressyrstammade föl, så även i år. Fotograf Roland Thunholm var på plats.

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!