Nyheter
Publicerad: 2020-09-01
Louise Etzner Jakobsson med sin nya tävlingskamrat, Goldstrike B.J. (vänster). Till höger Louise med sin tidigare mästerskapshäst Zernard. Foto: Privat och Linnea Lindahl
Louise Etzner Jakobsson satsar mot Paralympics med nya hästen: ”Kände det här är min häst”
När Louise Etzner Jakobssons mästerskapshäst, Zernard, pensionerades behövde ryttaren hitta en ny tävlingskamrat för att kunna delta vid Paralympics i Tokyo 2021. Nu har hon hittat sin nya stjärna.
Text: Linnea Lindahl
Louise Etzner Jakobsson och Zernard var en del av det svenska paradressyrlandslaget från 2015 – 2020. Under åren har de nått flera stora framgångar, både nationellt och internationellt. De har diverse medaljer från både EM och OS i bagaget.
Tanken var att ekipaget skulle delta vid Paralympics i Tokyo i år, men när mästerskapet blev framflyttat till sommaren 2021 ändrades planerna. Hästägaren beslutade att man inte ville riskera valackens hälsa med en så lång resa, då hästen nästa år kommer att vara 18 år gammal. Zernard pensionerades hos sin ägare och Louise började leta efter en ny mästerskapshäst.
Letade efter en trygg individ
Efter en sommar fylld av ovisshet är Louise nu lättad och glad över att kunna fortsätta sin satsning.
– Det känns helt fantastiskt, underbart, säger hon till Hippson.
Hennes nya häst är en nioårig valack från Holland vid namn Goldstrike B.J.
– Det var min goda vän Helena Ager som kontaktade sin vän i Holland som hittade hästen. Jag åkte ner och provred några olika hästar, men ingen annan var aktuell. Jag kände att det här är min häst, säger Louise.
Hon letade efter en snäll och trygg häst med tre bra gångarter. Goldstrike har de egenskaper som hon sökte och är en arbetsvillig häst som hon nu satsar vidare med mot Paralympics 2021.
– Han passar verkligen mig. Just att han är trygg, det är väldigt viktigt för mig, säger hon.
Placerad vid första tävlingen tillsammans
Söndagen den 30 augusti red Louise sin första tävling med sin nya häst. Tävlingsdebuten resulterade i en andraplacering på 71, 667 procent.
– Tanken var att jag skulle kvala med honom till SM, men sedan fick jag reda på att kvalreglerna har ändrats. Jag hann därför inte kvala honom i tid då det skulle ha varit gjort innan jag hunnit få hem hästen.
Däremot kommer Louise att starta en annan häst, som hon hunnit kvala sedan tidigare, under det svenska mästerskapet i paradressyr på Strömsholm den 4 – 5 september.
– Jag tycker att det är viktigt att vi pararyttare ställer upp och är med och rider SM. Vi är inte så många och vi behöver komma ut och visa upp oss. Jag tror att det kan locka fler pararyttare till sporten, vi är ett bra gäng, säger hon.
Glädjen över den nya hästen är även stor hos hennes lagkamrater som nu kan blicka framåt mot Paralympics tillsammans.
– Det är jätteroligt, nu ser det ljust ut igen, säger Louise.
Hon äger sin nya häst tillsammans med sin vän Sofia Ridderstad, som är glad över att hon hjälpt Louise att kunna fortsätta sin satsning. Tävlingsplaneringen är än så länge något svår att göra, på grund av pandemin.
– Det är tävlingar på Blue Hors i Danmark i februari som jag tänkte åka på. Sedan får vi fortsätta och satsa mot högre klasser för att kvala, säger Louise.
Liknande webbartiklar
- Zernard pensioneras och lämnar paralandslaget
- "Mitt största mål är att rida Grand Prix igen"
- Louise hyllades i Friends Arena
- Louise Etzner Jakobsson tog kürsilver: "Zernard var jätteduktig"
- Ännu en seger för Louise och Zernard
- Louise har guldglänsande VM-mål
- Louise Etzner Jakobsson har nått GP-drömmen: ”Det är himla häftigt”
- Louise Etzner Jakobsson framme vid målet – i helgen rider hon Grand Prix igen
- Dubbla EM-medaljer för Louise – se bilder och succéritten
- Silvermedalj till Louise Etzner Jakobsson: ”Så roligt att ta medalj på hemmaplan"

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!