Arkivfoto: Adobe Stock
I det senaste avsnittet av Agrias Pälspodden, med Henrik Johnsson, står inlärningsmetoder i fokus. Etologen och forskaren Jenny Yngvesson samt unghästutbildaren Angelica Byström kommer på besök.
Jenny Yngvesson menar att hästar lär sig på samma vis som andra djur och människor. Genom någon av de fyra inlärningsprinciperna, exempelvis med hjälp av positiv förstärkning och klickerträning, kan du lära hästen nästan vad du vill.
Negativ förstärkning vanligt
Det vanligaste i hästvärlden är att utbilda djuret med hjälp av negativ förstärkning, vilket innebär att någonting som hästen upplever som negativt tas bort.
– När man vill lära en unghäst att stanna tar man ett tag i tygeln och tar bort trycket i munnen när den stannar. Hästar lär sig supersnabbt, ett par tre försök så förstår de vad du vill, säger Jenny som är etolog och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Att använda sig av positiv bestraffning, alltså att man lägger till något som ska minska sannolikheten för ett beteende, är (tyvärr) en vanlig metod. Till exempel att du "lappar till" hästen om den biter efter dig. Men det ger sällan önskad effekt.
– Positiv bestraffning fungerar inte så bra av flera orsaker. Risken är att hästen blir rädd eller aggressiv. Dessutom är vi människor dåliga på tajming, så hästen kopplar inte ihop straffet med vad den gjorde för fel, säger Jenny.
Träna med positiv förstärkning
Själv använder Jenny en klicker för att träna hästar. Poängen med klickern är att få en mer exakt tajming, då den är kopplad till positiv förstärkning och ofta ger hög motivation hos hästen.
– Ett klick betyder alltid godis, man kan lära hästen spelreglerna genom att till exempel ha en särskilt grimma och en magväska för godiset som inte används annars. Då vet den vad som gäller!
Poängen med positiv förstärkning är att något hästen tycker om läggs till.
Bara en hjälp i taget
– När man tränar något svårt, exempelvis galoppbyten, är en eftergift den bästa belöningen. Ge hästen en paus, lång tygel och skritt. Då får den pusta ut och fundera över vad den lärt sig, säger Angelica Byström som är dressyrryttare och unghästutbildare.
Ett viktigt tips från Angelica är att alltid ge hästen en hjälp i taget.
– Den unga hästen har inte lärt sig vad vi vill med alla signaler. Hästar är ofta överambitiösa och gör saker för att de inte förstår. Mer än en hjälp i taget skapar förvirring, säger hon.
Lyssna på hela avsnittet av Pälspodden här.
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!