Nyheter
Publicerad: 2019-12-21
Arkivfoto: Adobe Stock
Pälspodden om inlärningsmetoder och positiv förstärkning
I det senaste avsnittet av Agrias Pälspodden, med Henrik Johnsson, står inlärningsmetoder i fokus. Etologen och forskaren Jenny Yngvesson samt unghästutbildaren Angelica Byström kommer på besök.
Jenny Yngvesson menar att hästar lär sig på samma vis som andra djur och människor. Genom någon av de fyra inlärningsprinciperna, exempelvis med hjälp av positiv förstärkning och klickerträning, kan du lära hästen nästan vad du vill.
Negativ förstärkning vanligt
Det vanligaste i hästvärlden är att utbilda djuret med hjälp av negativ förstärkning, vilket innebär att någonting som hästen upplever som negativt tas bort.
– När man vill lära en unghäst att stanna tar man ett tag i tygeln och tar bort trycket i munnen när den stannar. Hästar lär sig supersnabbt, ett par tre försök så förstår de vad du vill, säger Jenny som är etolog och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Att använda sig av positiv bestraffning, alltså att man lägger till något som ska minska sannolikheten för ett beteende, är (tyvärr) en vanlig metod. Till exempel att du "lappar till" hästen om den biter efter dig. Men det ger sällan önskad effekt.
– Positiv bestraffning fungerar inte så bra av flera orsaker. Risken är att hästen blir rädd eller aggressiv. Dessutom är vi människor dåliga på tajming, så hästen kopplar inte ihop straffet med vad den gjorde för fel, säger Jenny.
Träna med positiv förstärkning
Själv använder Jenny en klicker för att träna hästar. Poängen med klickern är att få en mer exakt tajming, då den är kopplad till positiv förstärkning och ofta ger hög motivation hos hästen.
– Ett klick betyder alltid godis, man kan lära hästen spelreglerna genom att till exempel ha en särskilt grimma och en magväska för godiset som inte används annars. Då vet den vad som gäller!
Poängen med positiv förstärkning är att något hästen tycker om läggs till.
Bara en hjälp i taget
– När man tränar något svårt, exempelvis galoppbyten, är en eftergift den bästa belöningen. Ge hästen en paus, lång tygel och skritt. Då får den pusta ut och fundera över vad den lärt sig, säger Angelica Byström som är dressyrryttare och unghästutbildare.
Ett viktigt tips från Angelica är att alltid ge hästen en hjälp i taget.
– Den unga hästen har inte lärt sig vad vi vill med alla signaler. Hästar är ofta överambitiösa och gör saker för att de inte förstår. Mer än en hjälp i taget skapar förvirring, säger hon.
Lyssna på hela avsnittet av Pälspodden här.

Hippsons julkalender
Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Rätt utförd klickerträning verkar utklassa klapp och beröm
- Treåriga Fancy sadlar sig själv – har tränats belöningsbaserat sedan hon var föl
- Anna Stavholm: ”Vi tar ofta för givet att hästen ska veta hur den ska uppföra sig”
- Klickerträning
- Pälspodden om hältor, modern teknik och hästkunskap
- Pälspodden om lösdrift eller box: "Ofta kräver blandade flockar större hagar"
- Pälspodden om akut sjuka föl
- Dylan Gorvy gästar Pälspodden – så hanterar du akuta sårskador
- Pälspodden om hur djur får oss att må bra
- Pälspodden om vikten av rehab för hållbara hästar

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!