Nyheter
Publicerad: 2020-03-18
Ponnyn Merlin, 29 år, är en riktig läromästare: "Han är guld värd!"
För 16 år sedan köpte familjen Dufva welshponnyn Stenbroåsens Merlin. Sedan dess har han varit en kär familjemedlem, som både har lärt barn att rida och visat framhovarna på tävlingsbanan. Nu bor Stina Dufva vägg i vägg med stallet, där den söta skimmeln fortfarande tigger morötter.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Stina Dufva är uppväxt i Sandviken i en riktig hästfamilj. Under åren har hennes mamma haft flera hästar, hennes pappa har hållit på med körhästar och storasyster Elin är även hon ryttare. Hästarna har de haft inackorderade och som barn började Stina att rida på ridskola.
När hon var nio år blev hon ägare till en ponny för första gången. I alla fall "till tio procent", eftersom Stenbroåsens Merlin (född 1991, e. Örnäs Attila, u. Stenbroåsens Mimi, ue. Surprise, uppf. Danielsson) främst var syster Elins.
– Han var min systers men jag skulle få rida honom en gång i veckan, så vi sa att jag fick stå som ägare till tio procent, berättar Stina.
Full fart på provridningen
Det första minnet hon har av den maxade C-ponnyn är från provridningen. De förra ägarna hade tävlat Merlin i dressyr, men han hade både hoppat och tävlat fälttävlan tidigare.
– När vi köpte honom var han 13 år. Min syster ville ha en ponny som kunde hoppa och det visste vi ju att han kunde, men han hade inte sett ett hinder på fyra år när hon skulle provrida honom. Mamman till ryttaren som ägde honom fick gå ut ur ridhuset, hon vågade inte titta. När han såg hindren blev han helt vild. Det var full fart men han var ändå snäll, han tyckte bara att det var så roligt.
Fick upp ögonen för fälttävlan
Elin kvalade Merlin till SM i dressyr och tävlade även en del hoppning. Stina red honom också och så småningom fick även hon testa att styra mot hinder.
– Han var jättejättepigg och het. Jag var väldigt liten och flög nästan som en vante. Vi båda hade väldigt roligt.
När Elin blev 18 år fick Stina ta över Merlin. Hon tävlade främst hoppning till en början.
– Vi stod i samma stall som fälttävlansryttaren Frida Andersén. Hon fick veta att Merlin tävlat fälttävlan som unghäst och frågade om vi inte skulle testa att träna lite terräng med honom. Jag hade fått bra koll på honom i hoppningen då, så vi gjorde det. Det var superkul och han älskade det verkligen.
– Vi vann vår första tävling och ja, det gick alltid bra faktiskt. Terrängen var hans bästa gren, men min syster hade ju tävlat honom i dressyr så han var väldigt duktig på det med. Vilket var en stor fördel.
Blev foderhäst och läromästare
Stina och Merlin tog silver i stil-SM i fälttävlan 2011. Året efter kom de på sjätte plats. De tävlade också lag-SM vid flera tillfällen.
– Hans svagaste moment var faktiskt hoppningen. Merlin hoppade allt bra, men sedan när det blev över 1,10 så tyckte han att det var lite högt.
Stina fortsatte att tävla honom tills hon fyllde 18 år. Familjen valde därefter att låna ut honom som foderhäst till en annan familj.
– Jag flyttade ner till Skåne för att studera. Först var han hos en familj med en tjej som fortsatte att tävla honom lite grann i fälttävlan. Sedan flyttade han till en annan familj med mindre barn. Han är verkligen en läromästare, det har varit perfekt.
Bor bredvid stallet
Förra året flyttade Stina tillbaka hemåt, till Högbo. I samma veva fick hon veta att Merlins fodervärd inte kunde ha kvar honom, så hon tog beslutet att hämta hem ponnyn. Nu hyr hon in sig på en gård.
– Hästarna har vi tillsammans i familjen, men mamma äger storhästen Pirat och jag äger Merlin. Min lägenhet sitter ihop med stallet så man kan säga att vi bor tillsammans. Det känns jättebra att ha honom hos mig igen, han är verkligen sig lik. Pigg och glad fortfarande.
Nu har Merlin två medryttare, en pojke på 13 år och en flicka i tioårsåldern.
– De hjälps åt och jag tar hand om honom när inte de kan. Han rids varje dag och Robin har tävlat honom i både dressyr och hoppning, upp till 70 centimeter. De tränar för Lotta Sjöberg och det är jättekul att se dem. Merlin lyser när han ska få hoppa, han älskar det. Robin har också pratat om att kanske träna lite terräng i sommar, vi får se.
Stegrar på kommando
Nu är Stina 25 år och Merlin 29. Hennes starkaste minne från ponnyåren med honom är att han alltid gjorde en levad innan de galopperade ut i terrängen.
– När han var unghäst hade hans ägare lärt honom att göra det vid starten. Sedan gjorde han det varje gång. Han kan stegra på kommando också. Jag var förberedd första gången det hände så det kändes inte läskigt, han gjorde det fint. Sen drog han i väg och man kunde lita på att han hoppade varje hinder. Det skulle han nog göra fortfarande, men det är ju en gammal häst och jag vill vara rädd om honom.
Hon beskriver Merlin som en idealisk tävlingshäst. Han är väldigt känslig att rida, men inte så ängslig.
– Han är vänlig men har ett självständigt psyke. Merlin är väldigt social men bryr sig inte så mycket om andra hästar. Det går inte att motstå honom när han står med sina söta ögon och vill ha en morot. Han är väldigt bra på att tigga fint.
Merlin är utan tvekan den häst som Stina har följt längst tid. Hela familjen är fortfarande engagerade och måna om hur han har det.
– Jag kommer aldrig att sälja honom. Han är väldigt speciell. Vi tycker att han är guld värd.
Liknande webbartiklar
- Jupiter, 38 år, firade födelsedag med morotstårta
- Shettisen Ronja är 33 år: "Det bästa sällskap man kan ha"
- Smillas guld- och silverfest något av ett mirakel
- C-ponnyn Stormy laddar för medelsvår dressyr mot stora hästar
- Ida Åhman: ”Vår resa tillsammans hade blivit betydligt kortare utan regeländringen”
- GP-ponnyn försvinner i sin nuvarande form
- 27-åriga Skrutten är barnens bästa vän
- Shetlandsponnyn Solist har fyllt 38 år: "Hoppas att jag får ha honom i några år till"
- Islandshästen Gaefa har levt hos sin uppfödare i 32 år: ”Jag var med när hon föddes”
- Islandshästen Stjärna fyller 40 år: "Haft ett naturligt hästliv med mycket kärlek"

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!