Py Jägerdén och Lotta Björe, lärare vid hippologprogrammet på Ridskolan Strömsholm. Foto: Ridskolan Strömsholm
Härom veckan var det premiär för "Hippologen live" från Strömsholm. En livesändning med demonstration i praktisk ridlära, något som ingår i hippologutbildningen, med lärarna Lotta Björe och Py Jägerdén. Det första temat var "bli redo för inomhussäsongen", i andra sändningen är det unghästen som är i fokus.
Hippologprogrammet är Sveriges enda universitetsutbildning inom häst. En treårig kandidatexamen, där studenterna har en mix av teori och praktik på schemat. Bland annat ingår demos i praktisk ridlära, där studenterna får kunskap förmedlad i form av olika clinics med hippologprogrammets lärare. Nytt för i år är att vissa av de här tillfällena, sänds live och alla som vill är välkomna att följa sändningen på skolans Facebooksida – och att ställa frågor till duon på plats.
– Genom det här upplägget kan alla studenterna närvara. Det ser vi som ett lyft i utbildningen, säger Elisabeth Olsson som är studierektor vid Hippologprogrammet i ett pressmeddelande.
– Att vi därtill får möjlighet att bjuda in blivande studenter och ge andra nyfikna en liten inblick i vad vi erbjuder, är givetvis en stor bonus.
Stort intresse för första sändningen
Under det här året har många verksamheter fått ställa om till en allt mer digital verklighet, det gäller inte minst utbildningar, och i början av juni genomfördes ett test där man lyfte in den praktiska ridläran i det digitala klassrummet. Ett test som föll väl ut. Därför har Hästnäringens nationella stiftelse gått in och säkerställt att man kan göra ytterligare två livesändningar, båda med fokus på hoppning.
– Vi vill självklart vara med och stötta det här. Hippologprogrammet utbildar många av framtidens yrkesverksamma i hästnäringen, och att man tar vara på nya tekniska lösningar för att höja kvaliteten på utbildningen, samtidigt som tekniken bidrar till att sprida kunskapen i vidare cirklar tycker vi är både hållbart och innovativt. Förhoppningsvis kan vi göra fler sändningar där vi får möjlighet att lyfta fram även de andra inriktningarna i Hippologprogrammet, som är travsport och islandshäst, säger Karolina Lagerlund, vd på HNS.
Vid höstens första sändning ställdes 25 frågor av de närmare 200 som följde sändningen live (sedan dess har clinicen visats hela 11 000 gånger!). Nästa sändning blir tisdagen den 20 oktober kl 12.30 – 13.30.
Se den första sändningen och kommande via skolans Facebooksida
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!