Nyheter
Publicerad: 2021-09-03
Svenska laget missade medaljerna: "Det var inte riktigt vår dag"
Det svenska laget missade EM-medaljerna och kom på fjärde plats. Besvikelsen är stor, samtidigt hyllar laget hästarna som alla gjort internationell mästerskapsdebut. Tre svenskar har kvalat till söndagens individuella final.
Text: Frida Bank
Foto: Tomas Holcbecher
Douglas Lindelöw, Angelica Augustsson och Rolf-Göran Bengtsson drog på sig åtta fel vardera i fredagens final. Peder Fredricson och Catch Me Not S stod för lagets enda felfria ritt. Totalt blev det 27,59 fel.
– Vi var inte tillräckligt bra i dag. Men vi har hästar som inte gjort mästerskap innan, de är inte vana vid att gå tre stora rundor på tre dagar. De behöver mer erfarenhet. Jag tycker ändå att de har gått väldigt bra och det bådar gott inför framtiden, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona och fortsätter:
– Det är säkert en hel del vi kunde ha gjort annorlunda, det får vi se när vi utvärderar. Nu, så här direkt efteråt, tycker jag att vi har gjort allt så som vi planerade det fram till att hästarna gått in på banan. Hästarna har hoppat bra och vi hade ett bra utgångsläge, men vi får inte riktigt till det inne på banan i dag.
"Två onödiga nedslag"
Douglas och Casquo Blue var först ut för Sverige och det blev två rivningar.
– Känslan var bra, så egentligen är jag inte så missnöjd med ridningen och rundan, men med resultatet så klart. Det var två onödiga nedslag som får väldigt stor betydelse i ett mästerskap.
Douglas är osäker på om han kommer att starta i den individuella finalen, då han ligger på 25:e plats.
– Vi vet vad vi kan och har andra tävlingar att sikta mot. Är man inte med i toppen behöver man inte slita på hästen, men jag har inte landat i något beslut ännu.
Att hantera besvikelsen är tufft. Det gäller oavsett vilken tävling man är på, säger han.
– Vi jobbar hårt och det är mycket som står på spel. Vi har ett stort team runtomkring oss och det är alltid jättetungt när det går så här. Vi kommer hit med en hög målsättning och då vill man göra bättre ifrån sig.
– Jag brukar ta en stund för mig själv och tänka på andra saker, dämpa besvikelsen lite, sen kan jag analysera ritten när jag har en mer neutral syn. Man ska inte analysera för mycket i ett allt för besviket ögonblick. Men är man inte felfri ska man vara besviken, tycker jag. För om man ska vinna så ska man vara felfri, så enkelt är det.
EM över för Angelica
Åtta fel blev det också för Angelica Augustsson och Kalinka van de Nachtegaele.
– Två ner var inte vad jag hade räknat med. Hon hoppade väldigt fint igår. Okej, det är en tuff banan, men jag trodde att jag skulle kunna gå ut från banan med ett bättre resultat. Det hade vi behövt. Det är väldigt tråkigt.
– Hon hoppade lite mer framåt i dag och var lite starkare än igår. På sista linjen skulle jag nog försökt ta tillbaka henne mer än vad jag gjorde.
"Rutinfel som kommer att försvinna"
Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W fick också åtta fel.
– Det blev ett nedslag ut från trekombinationen som jag definitivt inte hade räknat med och jag vet inte varför det hände. Men hästarna gör också fel ibland och släpper ut framfötterna för tidigt, vilket han normalt sett inte gör.
Det andra nedslaget tar ryttaren själv på sig.
– Ja, det sista får jag lov att ta på mitt konto. Jag red försiktigt för att inte riva framkanten av hindret, så jag höll honom så pass långt ifrån att jag kortade av språngkurvan.
Trots allt är han mycket nöjd med sin häst och tror att det finns ännu mer i honom inför framtiden.
– Nedslaget i kombinationen är ett rutinfel som kommer att försvinna. Sen om jag kanske håller på lite till så kommer mitt rutinfel också att ge med sig, säger han och skrattar.
Rolf-Göran ligger på plats 16 individuellt och kommer att starta i söndagens final.
Bra utgångsläge för Peder
Peder Fredricson och Catch Me Not S gjorde sin andra felfria runda under EM. De ligger nu på femte plats inför den individuella finalen.
– Det var inte riktigt vår dag för laget, vilket känns tungt. Fyra är väl den värsta platsen att komma på i ett mästerskap. Det är klart vi är besvikna. Vi hade hoppats på mer, säger han.
Samtidigt är Peder väldigt nöjd med Catch Me Not S och glad att ha ett bra utgångsläge inför söndag.
Precis som de andra svenska hästarna gör Catch Me Not S sitt första internationella mästerskap. På frågan vad de kan utveckla inför framtiden svarar ryttaren:
– Det finns alltid mycket vi kan jobba på. Först på tur är kanske att bli bättre på att byta galopp, säger han och skrattar.
– Han har sin egen stil med korsgalopp ibland, samtidigt hoppar han bäst när han går i en jämn rytm. Jag vill inte bryta rytmen för att byta galopp. Jag försöker, men om det inte går låter jag honom gå i korsgalopp. Men det är något som kommer med markarbetet och vi får jobba på det under vintern.
Resultat lag
Resultat individuellt
Tidigare på Hippson.se
Guld till Schweiz: "En härlig atmosfär i laget"
Liverapportering från klassen
Rolf-Göran Bengtsson bästa svensk – Sverige trea
Liverapportering från torsdagens klass
Sverige i topp efter första dagen
Liverapportering från inledande tidshoppningen
Svenska EM-hästarna genom besiktningen
taggar
Liknande webbartiklar
- EM i hoppning – det händer i dag
- Sverige i topp efter första dagen
- I dag börjar EM – med en tidshoppning
- Startar EM-veckan med en tillbakablick
- Hopplandslagets A-trupp växer
- EM i hoppning – det händer i dag fredag
- Live: Nu är EM igång – följ första klassen
- Ankarcronas nio VM-aktuella ryttare
- Seger för Sverige i Nations Cup
- Henrik Ankarcrona om Nations Cup-finalen: ”Laget kämpade jättebra”

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!