Snart är det dags för Falsterbo Horse Show, där tre generationer Jönsson kommer att delta. Farfar Jan är tävlingsledare för Falsterbo Hunting, pappa Fredrik kommer att rida de stora femstjärniga hoppklasserna och sonen Emil gör sin Falsterbo-debut i children-klasserna. Hippson fick en pratstund med hela Jönssonligan.
Text och foto: Linnea Lindahl
Emil Jönsson är tolv år gammal och började rida för ett och ett halvt år sedan. I år rider han i Falsterbo för första gången, i childrens-hoppningen som äger rum under tisdagen och onsdagen.
– Det känns bra. Spännande och kul, säger Emil.
För ett och ett halvt år sedan satte mamma Piia Pantsu-Jönsson upp honom på en B-ponny, och det var då han bestämde sig för att han ville börja rida. Däremot blev det inte så mycket ridning på ponny efter det, utan Emil gick upp till storhäst ganska direkt. Han berättar om vad som fick honom att börja.
– Från början var det för att jag ville träffa tjejer, säger Emil och skrattar:
– Men sedan kom jag fram till att det var väldigt roligt att rida också.
Kvalade på första tävlingen
Både pappa Fredrik och farfar Jan är mycket stolta över Emil.
– Det är fantastiskt kul att se. För några månader sedan var målet att han skulle kunna hoppa en meter i sommar, men sedan gick utvecklingen betydligt snabbare, säger pappa Fredrik och fortsätter:
– Det är fascinerande. Mycket ridning på kort tid ger också resultat, det ser man på många av ungdomarna som kommer hit, de är fantastiskt duktiga.
Hästen som Emil kommer att rida heter Fanessa, och den har han lånat av mamma Piia. Han har ridit den hästen i ungefär åtta månader.
– Hon är tio år, mamma har tävlat henne en del innan och nu har jag fått låna henne. Första gången jag satt på henne kände jag direkt att vi passade bra ihop. Helgen därpå tävlade vi i Värnamo och då kvalade jag till Falsterbo.
Emil har följt med pappa och farfar till Falsterbo så länge han kan minnas.
– Man har många härliga minnen härifrån, säger han.
Fredrik satsar på EM
Pappa Fredrik kommer att rida i de stora internationella hoppklasserna, och har två hästar med sig till Falsterbo.
– Tanken är att Be Special ska gå i derbyt, med reservation för att han inte är så rutinerad. Vi börjar därför med kvalet och ser hur han känns där, säger Fredrik och fortsätter:
– Sedan har jag med mig Cold Play, som är min bästa häst, tanken är att han ska gå i laghoppningen.
Fredrik ser fram emot hela veckan, och hoppas på en fin insats i Nations Cup.
– Men framför allt är det roligt att vara med när Emil ska tävla, säger han.
I augusti är det dags för EM i Rotterdam, Nederländerna, och det är något som Fredrik satsar på, tillsammans med sin topphäst Cold Play.
– Ja, det är den klara målsättningen. Jag siktar på att försöka vara i samma fina form som under VM i Tryon förra året. Det finns många andra som också är väldigt duktiga, och man vet aldrig hur det går, men det är planen, säger Fredrik.
Han berättar om hur förberedelserna kan se ut inför ett sådant mästerskap.
– Det handlar mycket om att ha varit på bra tävlingar, och att hästen är pigg och fräsch. Samtidigt behöver hästen vara utvilad, men ändå ha tävlat tillräckligt mycket när man kommer dit. Vi gör vårt bästa, så får man se, men det känns bra.
Ny bansträcka i hunting-klassen
Farfar Jan Jönsson är en erfaren fälttävlansryttare som har flera meriter från tidigare mästerskap, bland annat OS-medalj från 1972. I år ska han dock inte tävla själv, men han ser fram emot hela tävlingsveckan. Förra året red han i amatörtouren, med barnbarnet Emil som hästskötare. I år är det farfar som står bredvid och stöttar son och barnbarn, och han är dessutom tävlingsledare för hunting-klassen, som går under onsdagen.
– Det känns jättebra. Banan ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare år, vilket jag tror kommer gynna både publik, hästar och ryttare, säger han.
I stället för att rida ut mot dressyrbanan kommer ekipagen att rida ut från stora gräsbanan bort mot Falsterbobanan, och sedan ut på den nya träningsbanan med fibersand.
– Det blir en bra sträcka, och det finns dessutom en hel del nya hinder, säger han, och berättar vidare om vad som är viktigt att tänka på när man rider en sådan bana:
– En skillnad här mot att rida på andra terrängbanor, är att hindren kommer snabbare. Det är mycket folk och grejer runtomkring, så du måste som ryttare vara väldigt koncentrerad och skärpt. Man måste se till att både kunna vara felfri inne på banan, och sedan snabb ute i terrängen, säger han.
Mest ser han fram emot att kunna vara på plats med familjen och heja på sitt barn och barnbarn.
– Det är jättespännande att vara på plats, och jag är väldigt spänd på att se childrens-klasserna och laghoppningen. Och även derbyt naturligtvis, säger Jan.
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!