I förra veckan skrämdes två unghästar på flykt från sin hage i Smedsbo utanför Falun. Sedan dess har mängder av människor sökt efter dem. På söndagen gav det äntligen resultat och hästarna är nu hemma igen.
– Jag tror till 99,9 procent att det är någon som har jagat hästarna i hagen, säger ägaren.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Förutom ett stort antal människor anslöt även spårhundar i sökandet. Drönare skickades upp i luften, men vegetationen i området är tät vilket gör det svårt att få klar sikt. Ett tag såg det ut som en lösning var nära, då man både hade sett hästarna och hittat färska spår efter dem. Men det var först på söndagen som vändningen kom. En svampplockare som hade gett sig in på en enslig väg möttes plötsligt av två hästar som stod stilla på en vändplan och tittade på honom.
– Han kände igen dem och hade läst att jag skrivit att man inte skulle gå fram eller stressa dem, för då sticker de. Han stängde av bilen och då går de själva fram till honom. Det var precis som om de inte orkade mer och ville hem, berättar hästägaren Gunilla Jansson.
Trötta och hungriga
Mannen hämtade en lina och la den runt halsen på en av hästarna. Sedan ringde han och berättade att hästarna var infångade. Gunilla åkte direkt till platsen, lastade dem i transporten och körde hem.
– De var jättetörstiga och hungriga och hade lite småsår på benen. Den lilla hästen har fått mugg på alla fyra benen. Det är väldigt blött i markerna, de har varit ute i svår terräng. Vi smörjer och tvättar rent. Nu är de ute och går för första gången. De har varit inne i stallet och vilat. Den lilla sover väldigt mycket, berättar hon.
Unghästarna hittades fyra kilometer från hemmet, men spår av dem har synts så långt bort som två mil. Gunilla tror att de har sprungit totalt 20 till 30 mil under de här dagarna.
Avklippt tagel och poliskontakt
Vad som har skrämt hästarna i hagen och har fått dem att spränga tråden är okänt. Men Gunilla tror att det är människor. En vecka tidigare hittades avklippt tagel i en närliggande hage. Någon hade klippt av det från en av hästarnas svans och sedan häftat ihop det med häftklammer. Samma dag som unghästarna försvann hittade Gunilla även en avklippt fågelvinge på trappan.
– Det var ingen katt eller hund som hade gjort det, då skulle det inte ligga på det viset och det skulle ha varit slitet eller tuggat på. Det här var ditlagt, säger hon.
– För många år sedan var det även någon som härjade i stallet och lämnade fimpar och brev utanför. Polisen var inkopplad och sedan hände inget på länge, förrän nu. Jag tror till 99,9 procent att det är någon som har jagat hästarna i hagen.
Polisen har nu kontaktats på nytt och kameror kommer att sättas upp i området.
"Öppnade sitt hem för oss"
Uppslutningen i sökandet efter hästarna har varit enorm, vilket Gunilla är otroligt tacksam för. Vänner, bekanta och människor som hon aldrig har träffat tidigare har sökt i området.
– Folk har kört fem mil för att söka med drönare och andra har tagit ledigt från jobbet för att hjälpa till. Vissa familjer har fixat barnvakt... Det är helt fantastiskt. En pensionerad dam har gått i skogen och spårat med sin pudel varje dag. Vi hade också ett slags läger där spår efter hästarna har hittats flera gånger. Människorna som bodde i huset intill öppnade sitt hem för oss. De ordnade med toaletter, kaffe, mat, vatten, värme, soffor och allt möjligt. Jag är så rörd. Det går inte att beskriva. Jag trodde inte att det fanns sådana människor.
– Jag vill också ge en eloge till mina hästtjejer. De har bott hemma hos mig och vi har gått och gått i fyra dygn. De har varit helt fantastiska.
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!