Angelica och Mic Mac vid EM i Herning, där de ingick i det svenska bronslaget.
Angelica Augustsson Zanotelli är på ett av sina sällsynta besök i Sverige, för att genomföra en clinicturné tillsammans med Sylve Söderstrand. Hippson var på plats när de besökte Kungsbacka RK för en kväll där ryttarens sits och inverkan stod i centrum.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
Clinicen började med att Sylve intervjuade Angelica om hennes resa, från ponnyryttare till tävlingsryttare i världseliten.
– Jag har ramlat av många gånger på sandbanan här utanför, erkänner hon med ett skratt.
Angelica är hästtjejen som tog sig hela vägen till toppen genom att hela tiden rida andras hästar. Hon har SM-segrar som ponny-, junior- och young rider-ryttare och har deltagit vid EM massor av gånger. I Herning blev det lagbrons med seniorlandslaget 2013.
– Från ponnytiden har jag med mig att alltid fightas. Att det bara finns en väg och det är över hindret. Och att aldrig ge upp.
När Angelica var ung hemma i Sverige handlade allt om häst, det var ridning såväl före som efter skolan.
– Men det kändes aldrig jobbigt. Kanske om man tittar på det i backspegeln att det var lite galet. Men om jag fick göra om det hade jag gjort det.
Lärde sig rida ”på riktigt” i Tyskland
En tid efter gymnasiet begav sig Angelica till Tyskland för att prova på att jobba där i en månad – hon blev kvar i sju år.
– När jag flyttade till Tyskland var jag duktig på att rida inne på banan och jag kunde rida många olika sorters hästar, berättar hon.
Men hon hade massor kvar att lära, skulle det visa sig.
– Jag lärde mig hur man utbildar en häst från grunden och jag lärde mig hur man verkligen rider igenom en häst.
Den första månaden fick Angelica slita med markarbete. Det blev mycket ridning utan stigbyglar, ridsår och blödande knän.
– Det var tufft med långa dagar och mycket kritik. Men jag visst att det var det här jag ville göra, så jag tog mig igenom det.
Så kom Mic Mac
Det egensinniga stoet Mic Mac var den som tog Angelica till toppen. De vann världscupen inför hemmapublik i Göteborg och ingick i bronslaget vid EM i Herning. När Angelica kom till Dietmar Gugler fanns stoet där, hon var då sex år och nästintill farlig att hantera.
– Det gick inte att styra henne och inte att stoppa henne, så det var svårt att se hur bra hon egentligen var, berättar Angelica.
Augustsson fick ta sig an det egensinniga stoet och var nära att ge upp, men chefen bad henne att ge Mic Mac en chans till.
– Ett fuxsto som inte tyckte om människor, som inte tyckte om att jobba och som egentligen inte tyckte om någonting...
Angelica gick upp extra tidigt för att umgås med Mic Mac och stannade kvar efter dagens arbetspass var över.
– Jag gav aldrig upp och det blev ju väldigt bra, konstaterar hon.
Mic Mac såldes till USA, men kom tillbaka efter en tid och det var då de stora framgångarna kom – med segern i Göteborg bland annat.
Hoppas på fler mästerskap
Sedan ett par år är Angelica gift med Marlon Zanotelli och de har en dotter tillsammans. De driver i dag en egen anläggning och Angelica har ett par hästar hon hoppas ska kunna gå mästerskap i framtiden.
– De närmsta åren ska bli väldigt intressanta.
När Sylve ber henne sammanfatta vilka lärdomar hon har tagit med sig under resans gång, som har varit allra viktigast, säger hon:
– Vad jag har fått lära mig är att jag måste förbereda mig själv. Jag måste lära mig alla grunder, min position på hästen, studera min egen sits. Så att jag den dagen jag får en väldigt bra häst är förberedd och kan rida den.
Och hon råder alla att träna på sitsen.
– Rid utan stigbyglar, det är enkelt att göra hemma.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!