Hoppning
Publicerad: 2023-06-22
DeVi Stable – ungt par som siktar högt
Ett möte på en hästtävling blev starten på deras resa tillsammans. En resa som egentligen bara börjat men som redan tagit hoppryttarna Dennis Johansson och Viktor Edvinsson en bra bit på vägen. För Hippson berättar paret om deras bas i Halmstad, framtida mål samt vad som är viktigt när de utbildar nya lovande hopphästar.
Text & foto: Cajsa Ekström Arman
Dennis Johansson kommer ursprungligen från Tingsryd i Småland men har sedan fyra år tillbaka bott tillsammans med Viktor Edvinsson i Halmstad. Viktor är uppvuxen på västkusten och på den hästgård där de nu driver sin verksamhet. Hästar har alltid varit en central del i bådas uppväxt och tävlingskarriären började tidigt på ponny. I dag driver de separata verksamheter under namnet DeVi Stable där Dennis är mer inriktad mot utbildning av den unga hästen medan Viktor oftare ses i startlistan i de högre klasserna. Även om de har två olika stall på gården arbetar de extremt tätt tillsammans.
– När jag flyttade till Halmstad och vi startade upp verksamheterna arbetade jag under en kort tid samtidigt som lagerarbetare. Sen 2,5 år tillbaka arbetar jag heltid med hästarna, säger Dennis.
Dennis Johansson, unghästutbildare och hoppryttare som ridit samtliga årgångschampionat i Sverige.
Anledningen till att Dennis har fler unga hästar i sitt stall och Viktor fler svårklasshästar har att göra med att som Young Rider hade Viktor flera svårklasshästar i stallet.
– När man är uppe på en hög nivå och folk runtomkring ser att det går bra är det enklare att få in hästägare med ”färdiga” hästar. När jag flyttade till Halmstad behövde jag börja om och bygga ett nytt kontaktnät och då blev det naturligt att jag tog mig an yngre hästar. Även om jag saknar att rida höga klasser blir jag lika glad över att gå nolla i en meter med en fyraåring som att nolla 1.30 med en sexåring, säger Dennis. Viktor fortsätter;
– Hästägare vill ju ställa sina hästar hos den som gör det bra. Dennis är väldigt duktig på de yngre hästarna, vilket hästägare har sett, och nu vill många placera sina hästar för utbildning hos honom, säger Viktor.
Under åren som gått har Dennis lyckats hitta bra och har återkommande hästägare. Något som i början av året resulterade i en vinst med stoet Ada Race i femårsfinalen i SWB Trophy i Scandinavium. Dennis beskriver det som ett typexempel på när ett samarbete mellan uppfödare och ryttare fungerat till 100 procent.
– Med Ada har vi hela tiden vetat vilka fina kvalitéer hon besitter och planen har hela tiden varit att skynda långsamt. Vi visste tidigt att det är en fin häst men att lyckas hålla planen och att hon sedan presterar som hon gjorde i Scandinavium var otroligt kul. Jag är så stolt över hur hon tog sig an arenan och uppgiften, säger Dennis.
Ada Race uppfödare Mary Johansson är en av de som äger hästarna Dennis rider och han är väldigt glad över samarbetet.
– Vi har ett väldigt enkelt samarbete som alltid fungerat bra. Vi har samma långsiktiga tänk och känner varandra väl vilket underlättar, säger Dennis.
Dennis Johansson och stoet Ada Race (sto f. 2018 e. Magic Park u. Akvileja ue. Cortez, uppf/äg. Mary Johansson) när de vann femårsfinalen i SWB Trophy i Scandinavium 2023. Foto: Pernilla Hägg
Även Viktor har en del långa samarbeten med hästägare. Den hästen han haft längst i stallet har han haft i 3,5 år.
– När hästen kom till mig hade den hoppat men inte tävlat. Nu har den gått trestjärnig 1.50-klasser så det är jätteroligt. Men det tar nästan den tiden att utbilda och stärka upp hästarna så de mår bra och presterar väl hela tiden. Det är också viktigt att vi tillsammans med hästägarna har roligt. Samtidigt som det är skönt att ha flera hästar åt samma ägare är det också en risk. Om de skulle välja att sätta sina hästar hos någon annan försvinner flera hästar på samma gång. Så det är en balansgång, menar Viktor.
Viktor Edvinsson, U25 ryttare som syns på de stora internationella banorna.
– Det är också viktigt att vara ödmjuk inför att ägare väljer att sätta sina hästar hos oss. Även om det är vårt jobb att ta hand och utbilda deras häst går ju ägaren också till ett jobb för att tjäna pengar så de kan ha hästen hos oss. Så det gäller att ha respekt för det och verkligen göra det bästa för att alla ska bli så nöjda som möjligt, menar Dennis.
Väloljat team
Teamet närmast Dennis och Viktor består av deras groom Emma Stomberg, Viktors föräldrar samt tränaren Amanda Ericsson. Alla har sin viktiga del i att driva verksamheten framåt.
– Emma har jobbat hos oss på heltid i 1,5 år nu och hon hjälper både mig och Dennis med det mesta som har med hästarna att göra. Sen sköter min mamma mycket av det administrativa som att räkna på foder, planera resor, beställa foder och så vidare. Vår tränare Amanda Ericsson har vi daglig kontakt med och vi kan ringa henne om allt. Det är inte alltid att vi åker och tränar för henne utan det kan vara när vi behöver ha tips på en specifik övning eller prata igenom något upplägg för en häst. Sen tränar vi ibland också för Ann-Catrin Carlsson, säger Viktor.
Viktor och Dennis på ridbanan på gården utanför Halmstad.
Gör stallet gemensamt
Arbetsdagen börjar med fodring vid klockan sex för att sedan gemensamt släppa ut hästarna och ta hand om stallsysslorna.
– Vi gör alltid stallet tillsammans innan vi börjar rida. Sen rider vi nästan hela dagen och vi brukar försöka avsluta dagen vid 16 – 17 tiden. Ibland har jag träningar på kvällen. Bara för att vi åker hem från stallet betyder det inte att vi slutar jobba. Då är det någon tävling som ska planeras, samtal som ska ringas eller några fakturor som ska skickas, säger Dennis.
Millie, gårdens maskot som också var ett överraskningsföl som föddes i hagen.
Paret bor inte på gården utan i en lägenhet inne i centrala Halmstad. Något de just nu tycker är ganska skönt.
– Det blir ett skönt avbrott att komma från gården men det betyder inte att vi lämnar hästarna ensamma. Viktors föräldrar är hästmänniskor och de bor i huset på gården och har koll på hästarna när vi inte är där, säger Dennis.
Viktor och valacken ESC Chacco Blue JR.
Stora ytor och bra träningsmöjligheter
På gården får hästarna fortsätta vara hästar. Det finns gott om hektar och hästarna går ute varje dag i stora gräshagar. Eftersom Viktors föräldrar tidigare hade travhästar på gården finns alla träningsfaciliteter från den tiden kvar.
– Även om de är tävlingshästar är det viktigt att hästarna får fortsätta vara hästar. Det är inget vi vill ta ifrån dem. Hellre att de bockar och busar i hagen än med oss på ryggen. Sen har vi väldigt bra träningsmöjligheter här. Vi har en preparerad galoppbacke, fina ridvägar i skogen och stora gräsytor med stockar som vi hoppar och konditionstränar. Vi har inget ridhus men tack vare mina föräldrars verksamhet, de säljer travbaneharvar runt om i världen, har de alla möjligheter för att hålla vår ridbana mjuk året om. Så det är väldigt skönt, menar Viktor.
Satsar högt
Paret har få vilodagar på året. De jobbar hårt på vardagarna för att sedan spendera helgerna på tävling, men de ett tydligt mål. De vill bli ett av de framgångsrika stallen i Sverige.
– Vi vill bli som Grevlunda eller Magic Park. Kunna utveckla och utbilda hästar för absoluta toppsporten och ha bra och långsiktiga hästägare att samarbeta med. Vi vill kunna prestera i landslagssammanhang och på alla unghästchampionat. Även om vi ofta är ute på tävling på helgerna måste man komma ihåg att vi varje helg träffar våra absolut bästa vänner. Det kvittar vart i landet man bor, vi ses ändå på olika tävlingsplatser runt om i Sverige och Europa. Och jag tror inte vi hade träffat våra vänner så mycket som vi gör om vi haft ett vanligt jobb, menar Dennis.
Dennis har hästar kvalade till alla årgångar i Falsterbo Horse Show.
Härnäst väntar sommarens stora mål, Falsterbo Horse Show dit de har kvalat totalt tolv hästar i olika ålderskategorier.
taggar
Liknande webbartiklar
- Framtidshoppen tar plats i toppen: ”Väldigt spännande”
- "Hästarna kommer i första hand"
- Fick nytt jobb hos Stall Tops: ”Spännande”
- Evighetsbana med fokus på rytm
- Ston i topp i SWB Trophy-finalerna
- Unghästarna glänste på Grevagården
- Viktor och "Dollar" vann och fick biljett till GHS
- ”Visst blir man lite starstruck”
- Unga ryttare gör sig redo att inta Scandinavium
- Ingen tvekan för fyraårsvinnaren: "Alltid lika fantastisk"

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!