Hoppning
Publicerad: 2023-02-25
Framtidshoppen tar plats i toppen: ”Väldigt spännande”
Viktor Edvinsson är en av de U25-talanger som fått chansen att rida de femstjärniga klasserna i Göteborg. Efter fredagens topprestation får han på lördagen möjlighet att rida Gothenburg Trophy, i samma startfält som flera världsstjärnor. Det blir debut för både honom och hästen.
Text och foto: Linnea Lindahl
Under fredagens femstjärniga 1,50-klass var det två prestationer som stack ut lite extra. I ett startfält fyllt av rutinerade ekipage, som Henrik von Eckermann med King Edward med flera, fanns två ryttare som hoppade den största och mest tekniska bana som de någonsin ridit – och lyckades. André Brandt och El Qlassico TT satte nollan och Viktor Edvinsson lotsade ECS Chacco Blue JR genom en fin runda med ett nedslag. Ryttarna har aldrig ridit femstjärnigt innan tävlingarna i Göteborg. Prestationerna gjorde att förbundskapten Henrik Ankarcrona menar att ryttarna är redo för större utmaningar. De får därför möjlighet att starta i lördagens största klass, Gothenburg Trophy, som avgörs över 1,55-hinder på femstjärnig nivå.
– Jag har ridit trestjärnigt innan den här tävlingen, men inte mer än det, säger Viktor Edvinsson.
Dubbel debut
Under fredagen red han det största som han har ridit hittills.
– Det var väldigt spännande. Jag hann se några ekipage innan jag skulle in på banan. Jag visste att jag skulle behöva hålla min plan i minsta detalj, om man gör minsta lilla misstag så kommer ett nedslag. Jag gjorde ett litet snedsteg och där fick jag nedslaget. Men det var väldigt kul att få rida in där, med jublet och atmosfären, säger Viktor.
På lördagen blir det debut i 1,55-hoppning för både Viktor och hästen. Den 11-åriga valacken ECS Chacco Blue JR har Viktor ridit i ungefär ett år.
– Han gick upp till 1,40 med sin förra ryttare. Tillsammans har vi debuterat både 1,45 och 1,50. Och nu ska vi göra debut i 1,55. Han är en väldigt fin häst, alltid trevlig att rida. Han är världens mysigaste i stallet och älskar verkligen godis. En riktig godisgris, säger Viktor.
Driver egen verksamhet
Hästen ägs av Sara Bork.
– Jag rider tre av hennes hästar. Det är väldigt kul att hästägaren satsar med mig. Drömmen är att fortsätta och hålla mig kvar på den här nivån. Men såklart kommer det att bli svårt att få inbjudningar till femstjärniga tävlingar. Så att få vara här som U25-ryttare är jätteroligt, att få den chansen. Planen är att fortsätta rida U25-tävlingar och försöka rida några trestjärniga Nations Cup-tävlingar sedan, säger Viktor.
Sedan år 2019 har Viktor, tillsammans med sin sambo Dennis Johansson, drivit företaget Devi Stables utanför Halmstad, där de har över 20 hästar i träning. Där har de både unga hästar som nyligen är inridna och hästar som går svår klass.
– Dennis vann ju femårsklassen här, så jag ska väl försöka slå det i dag, säger Viktor glatt.
Försöker hålla planen
I kvällens Gothenburg Trophy ska han försöka göra så bra ifrån sig som möjligt. Hoppningens förbundskapten har berömt både Viktors och Andrés prestationer hittills.
– Det känns väldigt kul och spännande att han har förtroende för oss, att han ser att vi utvecklas, säger Viktor.
Min taktik i kväll är att jag ska köra samma plan som de andra dagarna och försöka att inte ändra på någonting. Med samma plan hoppas jag på ett fint resultat, säger Viktor.
Tidigare på Hippson.se
Felfri internationell 1,50-debut för André Brandt
Liknande webbartiklar
- Unga ryttare gör sig redo att inta Scandinavium
- Ston i topp i SWB Trophy-finalerna
- Ingen tvekan för fyraårsvinnaren: "Alltid lika fantastisk"
- Ung ryttare + unghäst – ett vinnande koncept
- Svenskt medaljregn sista dagen på NM
- Seger för Selma och André i Paris
- André Brandt och "Elvis" vann första starten i Paris
- Framgångarna ger André drömbiljetten till Paris
- Brandt om drömhelgen i Göteborg: ”Måste smälta det lite”
- Felfri internationell 1,50-debut för André Brandt

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!