Hoppning
Publicerad: 2023-11-19
Amanda Landeblad. Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Stark debut för Amanda Landeblad – åtta i världscupen
Debutanten Amanda Landeblad och For Killy tog sig till omhoppning i världscupen i Stuttgart på söndagen och slutade på åttonde plats. Kevin Staut och Beau de Laubry Z satte en tid som ingen annan kunde slå.
Text: Frida Bank
Världscupen landade i Stuttgart, Tyskland, på söndagen för den femte deltävlingen i den västeuropeiska ligan. Där mötte deltagarna en 1,60-bana med 13 hinder och 16 språng. Maxtiden på 69 sekunder visade sig bli en svårighet för många. 32-åriga Amanda Landeblad och For Killy var det enda svenska ekipaget i startfältet. De stod inför sin största utmaning hittills inomhus och debuterade i världscupssammanhang. Amanda startade som nummer 33 och tog sig an banan på ett imponerande sätt. De levererade en mycket säker runda och tog sig till omhoppning tillsammans med sju andra ekipage.
Kamp mot klockan
I omhoppningen gick Kevin Staut och Beau de Laubry Z upp i ledning på tiden 41,78 sekunder när det var tre ryttare kvar. Amanda och For Killy fick högljudda applåder av publiken när de kom in i arenan. Tyvärr blev det två rivningar och ett tidsfel, totalt nio fel. EM-guldmedaljörerna Steve Guerdat och Dyanmix de Belheme var näst på tur och la upp ett friskt tempo men de kunde inte slå Stauts tid. 24-årige Harry Charles och Casquo Blue startade sist och flög fram över banan men klockan stannade på 41,92 sekunder. Kevin Staut tog därmed hem segern, följd av Harry Charles och Francois Xavier Boudant. Amanda Landeblad slutade åtta och tog sina första världscuppoäng.
Resultat
Amanda Landeblad debuterar i världscupen: "Är verkligen i fin form"
Skadad Jens Fredricson avstår Stuttgart
Liknande webbartiklar
- Amanda Landeblad debuterar i världscupen: "Jättespännande!"
- ”Det kommer bli det största vi har gjort”
- For Killy kan belönas med utmärkelse
- Amanda Landeblad gör debut i Scandinavium
- Amanda Landeblad: "Det har varit ett mål så det är kul att det händer"
- Jens Fredricson trea i världscupfinalen
- Riesenbeck Internationel årets Super Cup-vinnare
- Ludger Beerbaum avslutar hoppkarriären
- Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom: "Är i sitt livs form"
- Sveriges första världsmästare i hoppning har korats: "De skapade magi i dag"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!