Hoppning
Publicerad: 2021-08-03
Tre svenskar vidare till OS-final: "Hade inte kunnat önska något annat"
Det blev en spännande kvalomgång för hoppryttarna med bästa möjliga resultat för Sverige. Alla de tre svenska ekipagen har gått vidare till den individuella finalen och har därmed chans att ta medalj under onsdagen. Se fler bilder och läs vad ryttarna sa efter sina rundor.
Foto: Tomas Holcbecher
Under tisdagen gjorde hoppryttarna entré vid OS. 73 ekipage kom till start i kvalet med målet att ta sig vidare till den individuella finalen som avgörs på onsdagen.
Det var en spektakulär bana med hinder på höjden 160-165 cm. Henrik von Eckermann var först ut av de svenska ryttarna tillsammans med King Edward. Detta är hästens första OS, men Henriks tredje. Ekipaget satte en säker och felfri runda.
– Det var perfekt, från första hindret till det sista. Jag hade inte kunnat önska något annat. Det blev precis så som jag ville och hästen kändes så bra som jag hade hoppats. Det var en fantastisk känsla. Jag kände mig så lugn. Jag visste att om jag håller mig till min bra ridning så går han felfritt, säger Henrik till SvRF efter ritten. Han menar att morgondagens bana kommer att vara bredare, högre och svårare.
– Jag kommer troligtvis gå ut tidigt imorgon, men det är helt okej för jag behöver inte titta på de andra. Jag gör min sak och vet vad jag måste göra. Många gjorde till exempel sju galoppsprång till vattnet idag och jag gör sex, han har en annan galopptabell. Det gäller att hålla "flowet" med honom och inte hålla på och styra runt. Och att ge honom en säkerhet och hålla sig till hans plan, inte titta på vad de andra gör. Han är en liten häst, men har en enorm galopp. Det gäller att lita på det, säger Henrik von Eckermann.
Nästa svensk in på banan var Malin Baryard Johnsson med Indiana. Det är Indianas första OS, men inte hennes första mästerskap. Rutinerade Malin behöll lugnet och lotsade stoet runt banan till en felfri runda.
– Det känns bra. Hon var rätt spänd ute på framhoppningen och hoppade högt därute. Hon var på hugget som hon brukar kunna vara, det är ju inget nytt, men hon var rätt vild därute och jag kände att det viktiga vara att komma igång bra och det gjorde vi. Hon hoppade trekombinationen jättebra. Sen har hon lite svårt för trippelbarr, hon hoppar gärna för högt, så där fick vi lite långt. Det blev lite hej och hå på vissa ställen, men felfria var vi och hon hoppade helt fantastiskt. Hon gjorde verkligen allt för att vara felfri idag och det var huvudsaken, säger Malin Baryard till SvRF och hon konstaterar att morgondagen kommer att bli tuff och hon tror inte att det kommer att vara lika många felfria ekipage då.
Malin berättar vidare om Indiana:
– Hon brukar bli lite svårare för varje runda. Å andra sidan brukar hon också hoppa lite bättre för varje runda. Jag vet också att hon är i form när hon är vild. Allt blev kanske inte helt optimalt idag men hon löser det ändå.
Peder Fredricson och All In tog individuell silvermedalj vid OS i Rio de Janeio 2016. Även i år är de sugna på att vara med i medaljstriden och på banan såg de ut att vara i toppform. Rundan såg enkel ut och det blev felfritt även vid den första rundan i Tokyo.
– Det kändes jättebra måste jag säga. Jag tycker att han hoppar strålande idag, han hoppar helt fantastiskt, säger Peder Fredricson till SvRF. Han berättar om All In:
– Han är mjuk och bra i kroppen och vänder igenom riktigt bra. Han var koncentrerad och ridbar. Jag tycker att vi fick en väldigt bra runda. Samtidigt är det alltid läskigt att säga att han är i bra form för det är ju en ny dag i morgon och allt kan hända. Men jag är supernöjd med dagens runda. Jag tycker inte att han kunde ha hoppat bättre.
Under onsdagen väntar individuell final för de tre svenska ekipagen. Svårighetsgraden höjs och det är med spänning som svenska folket följer medaljkampen resten av veckan.
Resultat - se hela listan över de 30 ryttare som startar i finalen
Så går det till
Hoppningen rids över fyra dagar. Under tisdagen är det individuellt kval. Över 70 ekipage kommer då till start. 30 av dem går vidare till finalen på onsdag, där de individuella medaljerna delas ut. Finalen avgörs med grundomgång och omhoppning. Alla som tagit sig till finalen startar om på 0 fel.
Lagfinal på lördag
Under torsdag väntar en vilodag för ekipagen samt hästbesiktning. På fredag är det lagkval. 20 lag med tre ryttare vardera deltar. Deltagarna tar inte med sig några fel från tidigare i veckan, utan börjar om med 0 fel. De tio bäst placerade lagen i kvalet går vidare till finalen på lördag, där de åter börjar om på 0 fel. Vid lika antal fel i finalen blir det omhoppning om medaljerna, då startar samtliga tre ryttare i ett lag.
Tv-tider:
Onsdag 4 augusti
12.00 – hoppning individuell final, discovery+ sänder hela, Kanal 5, 12.00-14.45.
Fredag 6 augusti
12.00 – hoppning, lag kval, discovery+ sänder hela.
Lördag 7 augusti
12.00 – hoppning, lag final, discovery+ sänder hela, Kanal 9, 11.55 – 13.50
Med reservation för ändringar.
Tidigare på Hippson.se
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo
Grönt ljus för de svenska hopphästarna
Svenska hopphästarna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"
taggar
Liknande webbartiklar
- Antonia Ramel – 68,54 procent i OS-debuten
- Fredag: Dags för lagtävling – Sverige startar som nummer tolv
- Onsdag: Guld, silver eller brons – ska svenskarna ta medalj?
- Tre svenskar i individuell OS-final
- Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo!
- Så förbereds OS-hästarna i karantän
- Då tas det svenska hopplaget inför OS ut: "Jobbar så brett som möjligt hela tiden"
- Mathilda Karlsson hoppas på OS efter ny överklagan: "Jag är hoppfull"
- Mathilda Karlsson förlorar sin OS-plats
- Toppryttare ifrågasätter flera ryttares OS-kval

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!