Foto: Marielle Andersson Gueye och Hoofstep
Under året har Pia Petersson varit delaktig i Hästen i Skånes projekt med att släppa hoppstammade unghästar i flock på Brösarps backar, bland annat för att mäta hur de rör sig. I nummer 5 av kunskapsmagasinet Hippson gästskriver hon om insikter som har dykt upp under resans gång – vi publicerar även texten här nedan.
"Hästar i en hage, vad är det för märkvärdigt med det? Det kan man undra, ändå fick vi på Hästen i Skåne otroligt mycket uppmärksamhet när vi släppte ut fem unga varmblodsston på Brösarps backar. Nu var det inte vilka hästar som helst, utan mycket lovande ungston med topphärstamning för hoppning. Som släpptes i Skånes största naturreservat tillsammans med en grupp islandshästar.
Under sommaren har vi följt gruppen till fots, samt testat system för övervakning av deras välmående. Syftet har varit att långsiktigt mäta effekten av att låta unga hästar växa upp på stora och kuperade marker ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi har mätt hur mycket och var de rör sig samt om de vilar, äter eller förflyttar sig. Det har varit intressant att kunna följa dem hemifrån via datorn och se vad de pysslar med flera mil bort.
Vi har konstaterat att de rör sig cirka 8 kilometer per dygn, det är lika mycket som hästar i vilt tillstånd. I en mycket liten referensstudie har vi tittat på hästar i en lösdrift på cirka två hektar samt på individer som står på box med egen hage på cirka en halv hektar vardera. Nu är jämförelsematerialet alldeles för litet för att kunna dra några säkra slutsatser, men det är ändå ganska talande.
Hästarna på Brösarps backar rör sig större delen av dygnet och kommer i genomsnitt upp i 8,2 kilometer per dygn, medan hästarna i lösdriften rör sig 3,5 kilometer om dygnet. De i box med mindre hage kommer inte upp i mer än 2 kilometer. Dock äter alla hästar i lika stor omfattning, trots att de inte gör av med lika mycket energi.
Betyder detta att vi kanske måste motionera en häst som står på box betydligt mer? För uppenbarligen sköter de inte själva den saken. Är det kanske därför vi ser hästar med lite för mycket trivselvikt? Vi vet alla hur viktigt det är att barn rör sig mycket, men hästarna är så värdefulla att vi inte "vågar" släppa dem i flock i stora hagar. Är vi så rädda om dem att vi hindrar dem från att växa upp till hållbara individer?
Många intressanta frågor väcks. Vi har i dag fler hästar än mjölkkor i Sverige och har outnyttjade marker som lämpar sig mycket väl för hästhållning. Kan vi rent av göra affär av det, erbjuda perfekta uppväxtförhållanden för unga hästar till uppfödare i länder som inte har samma möjligheter? Går det att skapa nya arbetstillfällen på landsbygden, se till att våra marker inte växer igen och göra oss ett namn som uppfödare av starka och sunda tävlingshästar med lång hållbarhet? Med dagens teknik kan en hästägare i Holland ha koll på sin häst i en hage i Värmland, i realtid. Hur spännande är inte det?
En annan intressant aspekt är hur lite man tittar på hästens förflutna vid köp. Den som köper en begagnad bil får enkelt information om service, mätarställning och tidigare ägare – medan den information vi begär när vi köper häst är tävlingsresultat. Hur mycket mer kan en häst vara värd som är uppfödd under optimala förhållanden?"
Special om styrka:
Missa inte Hippson nr 5
Aktuellt nummer av Hippson (i butik från 8/10), varifrån krönikan är hämtad, är ett specialmagasin på temat "Styrka". Det innehåller massor av läsning du inte hittar på nätet – bland annat stärkande övningar för både hästar och ryttare, samt utfodringstips till muskelfattiga hästar och kostråd till oss som rider.
Läs mer om tidningsnumret
Styrkespecial: Träna hästen i naturen + Hippson Nr 5
Spara upp till 300 kronor med vårt kombinationspaket – sju nummer av kunskapsmagasinet Hippson + boken Träna hästen i naturen. Vi skickar boken och specialnumret om styrka direkt. Det finns även möjlighet att "bara" köpa specialutgåvan i kombination med boken.
Mer om styrkeerbjudandet
Teckna en vanlig prenumeration
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!