Krönikor
Publicerad: 2023-09-28
Bara för att något är lagligt behöver det inte vara lämpligt. Ordföranden behöver läsa på skriver Ulrika Fåhraeus i sin senaste krönika. Foto: Adobe Stock
Sandra Ruuda måste läsa på – idrotten kan visst agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att Svenska ridsportförbundet ska kunna agera disciplinärt? Ja, menar ordförande i en intervju. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus i sin krönika.
Så lät Svenska ridsportförbundet återigen en funktionär med beteendeproblem mot ungdomar slippa undan utan konsekvenser. Mot bakgrund av följande är det obegripligt: han har fått sparken från ett ridgymnasium, bjudit in minderåriga till att komma och dricka vin, fått en skolelev att inte vilja komma till skolan, och sist men inte minst blivit polisanmäld för sexuellt övergrepp av en anställd vid en ridskola. Mannen i fråga är banbyggare men juridiska utskottet anser inte att uppgifterna om honom är ”tillräckligt graverande”. Han får fortsätta vara banbyggare under SvRF:s flagg.
Ett av skälen till JU:s milda inställning var att ingen alkohol blev förtärd. Det är ju ungefär som att säga att X tänkte råna Y, men eftersom X inte lyckades genomföra rånet för att Y inte kom så gör det inget. Ska inte själva avsikten med handlingar vägas in någonstans?
Hur som helst, många blev upprörda och arga. Häromdagen svarade förbundets nya ordförande Sandra Ruuda på kritiken i en intervju i Tidningen Ridsport med förklaringen att SvRF inte kan göra något om det inte finns tillräckligt med underlag och om det inte finns en polisanmälan som leder till fällande dom. Hon beklagar också att polisens långa handläggningstider och bristande resurser försvårar. Ändå, menar hon, måste folk ”hjälpa till” genom att gå till polisen. Polisen? Jag baxnade lite. Polisutredningar kan ju ta flera år om de ens blir av. Och om de inte leder någonstans är allting grönt eller vad?
Saken är att Ruuda har fel. Idrotten kan visst agera. Idrottens eget rättsystem används hela tiden. Det är dessutom fastslaget att det inte krävs varken polisanmälningar eller fällande domar. Juristen Matilda Engqvist förklarar: ”För att en förseelse ska kunna bestraffas enligt Riksidrottsförbundets stadgar krävs inte att den felande dömts till ansvar i domstol, eftersom idrottsrörelsen uppger att även den etiska aspekten ska vägas in i bedömningen.” (Engqvist, Foul play, examensarbete i straffrätt, s 83. Uppsala universitet 2021).
SvRF framhöll själva just detta i ett överklagande till Riksidrottsnämnden den 18 november 2021. Det var sport- och tävlingschef Andrea Barth som satt vid pennan och hon skrev bland annat så här: ”…Generellt lyder idrotten under svensk lagstiftning, men idrotten har också ett eget rättsystem. Det innebär att Riksidrottsförbundet och dess medlemsorganisationer har tagit sig rätten att ha mer omfattande regler än vad som står i lagen. Av det följer att det är oomtvistat att svensk idrott kan ha egna regler, mer omfattande än vad lagarna föreskriver.”
Anledningen till att Andrea Barth lyfte fram detta handlade om att preskriptionstider passerats i ett visst fall. Man kom dock inte förbi det, juridiska Utskottet tvingades backa. Ulf Brömster (dåvarande ordförande i SvRF, reds anm) gick ut och sa att regelverket inte räckte till. De var bakbundna och kunde inte göra något. Mannen undgick straff. Men omständigheterna kring ett fall från 2021 får inte cementeras till en sanning som förbundet reflexmässigt rapar upp och gömmer sig bakom när det passar.
De saker som anmäls i idrottsliga sammanhang rör sig ofta mellan det olagliga och det olämpliga. Lag och moral är inte samma sak, men i miljöer där människor frotteras så intensivt med varandra som i idrottsföreningar måste etik och moral – inte minst när det har med barn och unga att göra – inte bara vägas in, det måste sättas i främsta rummet. Det är exempelvis inte olagligt för vuxna att ligga med femtonåringar, men det är oacceptabelt inom ramen för idrottsliga relationer och föreningsverksamhet, och det är fullt möjligt för föreningar och förbund att åtgärda personer som gör såna saker. Det är inte konstigare än att en skola avskedar en lärare för att hen har otillbörliga kontakter med elever.
Sandra Ruuda behöver läsa på om det juridiska systemet inom idrotten. Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig på det området. Efter det kan hon ta ett möte med de som sitter i disciplinnämnden och juridiska utskottet, och helst byta ut dem allihop. Det är hög tid att vi får jurister inom förbundet som jobbar efter värdegrunden och inte efter vem som är vän med vem och efter eget tyckande.
//Ulrika Fåhraeus
Den som vill fördjupa sig i idrottens juridiska system kan läsa Anders Hübinette och Krister Malmstens bok ”Idrottens bestraffningsregler” från 2021 (Norstedts Juridik).
(Det här är en krönika, vilket innebär att det är skribentens åsikt och inte en nyhetsartikel)
Journalisten Ulrika Fåhraeus är krönikör på Hippson.se. Hon är välkänd inom ridsporten och även långt utanför den genom sitt engagemang i frågor som rör övergrepp på unga tjejer inom ridsporten. Men hon har även, främst genom bloggen Ponnymamman, lyft andra ämnen – som dyra veterinärvårdskostnader, vilket är ämnet för hennes första krönika.
Ulrika bor på en hästgård utanför Stockholm. Där bedriver hon hästuppfödning i mindre skala och ett katthotell. Hennes dotter Saga Souvanen har tävlat fälttävlan på internationell nivå, bland annat med starter i EM både på ponny och häst. Den här sommaren har Sagas tidigare tävlingshäst Aldrie fått sitt första föl.
Liknande webbartiklar
- Erbjuder SvRF:s styrelse en kurs för att trygga medlemmarna
- Ordföranden: ”Vi lever inte vår värdegrund”
- Historiskt val – men kvinnlig ordförande löser inte automatiskt problem
- Hästfolkets mående och myndighetens resursbrist
- Skänk inte bort gamla hästar – ta ditt ansvar in i det sista
- Kan delat hästägande och betalande medryttare rädda hobbyhästägarna?
- I mina drömmar tar jordbruksministern djurvårdsbranschen i örat
- Ulrika Fåhraeus är en av Årets kvinnor: ”Jag tänker inte ge upp”
- Plats 6 – Ulrika Fåhraeus: "Med sociala medier har en form av utvidgad demokrati skapats"
- Ponnymamman: "Maktmissbruk är ett stort problem"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!