Hippson Lifestyle
Publicerad: 2016-05-27





Utmaningen gav vildhästen Viska ett nytt liv
Svenska Sophie Lindhe antog utmaningen att ta sig an en vild mustang – och på 100 dagar rida in hästen samt göra den tävlingsklar. Med facit i hand blev hennes första tävling någonsin en succé och årets Extreme Mustang Makeover otroligt lyckat.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Privat
Att den diplomerade marknadsekonomen deltar i en av Floridas mest utmanande tävlingar är inte en slump. Under universitetstiden hemma i Sverige kände Sophie Lindhe att en resa på sommarlovet var välbehövlig. Drömmen om att jobba i USA har alltid funnits, så det blev naturligt att hon sökte sig till värmen i Florida.
– Jag kände att jag ville arbeta där det behövdes, så jag åkte en månad som volontär till Wild Horse Rescue Center, berättar hon.
Efter att studierna avslutades hösten 2014 blev det ännu en arbetsresa till centret, då stannade hon i sex månader, för att efter en snabbvisit hemma spendera ytterligare sex månader på samma arbetsplats.
Cheferna uppmanade henne att söka
Under sin tid på räddningscentret har hon mötts av stort förtroende både från chefer och hästar. Hästarna som kommer dit är nästan alla mustanger, men man har även vildåsnor och några hundar.
– Vissa hästar har nästan posttraumatisk stress och är knappt hanterade, medan andra kommer in för ändrade familjeförhållanden, förklarar hon.
Under sin sista tid på centret åkte hon med sin chef Malice till en tävling i Georgia och fick då sin första kontakt med Extreme Mustang Makeover.
– Det var båda mina chefer Diane och Malice som tyckte att jag skulle ansöka. Jag har aldrig ridit in en häst i hela mitt liv, men genom uppbackning från centret skulle de hjälpa mig igenom det.
Sagt och gjort, Sophie ansökte – trots att hon skulle lämna USA i november.
Förnyat visum krävdes
Sophie var hemma i Stockholm när mejlet dök upp och informerade henne om att hon var antagen. Med osäkerhet om vad hon egentligen hade gett sig in i sökte hon nytt visum, och bokade en ny flygbiljett. Sedan satte hon sig på planet tillbaka till Florida.
– Då var jag lite nervös och funderade på om jag verkligen skulle klara av detta, erkänner hon.
Väl framme följde Diane och Malice med vid bilresan som tog två timmar, för att hämta Sophies vildhäst.
– Det enda man fick veta var att den var vaccinerad och varifrån det vilda hästen kom. Sedan fick man veta vilket nummer den hade och i vilken inhängnad man skulle hämta den.
Synen som mötte Sophie i den stora hagen var en häst som hade tappat livsgnistan och som hade stora tovor i hela manen. Hon minns att Viska, som hon döpte hästen till, hade så tung man att hon alltid bar huvudet i låg position.
Mycket klappar och kärlek
Redan första kvällen fokuserade Sophie på att ge Viska uppmärksamhet, i form av klappar och att prata med henne. På tredje dagen hade hon fått sådant förtroende att hon kunde kamma ut den toviga manen och på tolfte dagen red hon för första gången.
– Det var den enda gången jag var nervös när jag red på henne. Men vi hade arbetat så mycket med henne från marken att jag visste hur hon skulle reagera.
De dagliga framstegen fortsatte den första månaden, därefter handlade det mest om att finslipa detaljerna inför tävlingen och att ge Viska så mycket erfarenhet som möjligt.
– Jag försökte rida på många olika ställen, ta med henne till främmande platser och lasta henne i olika transporter. Mest fokuserade jag på att göra allt till en lek och behålla hennes nyfikenhet och självförtroende.
Tävlingen blev en succé
När tävlingsdagen kom var de 24 deltagare kvar i tävlingen, av de ursprungliga 35, som skulle göra upp under två dagar.
Första klassen fokuserade domarna på hästens exteriör, hur den var omskött och musklad. Därefter leddes hästen i skritt och trav och Sophie visade att hon kunde borsta hela Viska plus kratsa hovarna. Sista momentet var att lasta i en hästtransport. I denna deltävling kom Sophie och Viska på en åttondeplats.
Andra klassen var en trailklass, där ryttaren bland annat ska öppna och stänga en grind från hästryggen, trava mellan koner, gå över en bro och göra skänkelvikning.
– Den klassen vann vi, det var småpotatis för min häst, säger Sophie med glädje.
Sista momentet var en uppvisning av gångarterna, en klass där ekipaget placerade sig på en sjätteplats och därmed slutade som Rookie Champion totalt – och inom topp-tio.
– Redan då kände jag mig otroligt privilegierad, att jag i min första tävling någonsin stod i final mot personer som tränar hästar på heltid.
Inför finalen nollställer domarna alla poäng och Sophies freestyle-nummer med Rödluvan som tema gav henne en femteplats.
Hästarna säljs direkt efter avslutad tävling
När sista ryttaren gått i mål går det undan, då ska hästarna auktioneras ut till förmån för Mustang Heritage Foundation som arbetar för att hjälpa vilda mustanger i USA. Ryttarna och organisationen delar på försäljningssumman och många hästar säljs för bra pengar.
– Hon såldes för 4.700 dollar till ett jättebra hem. Jag blev så otroligt glad när jag åkte dit med henne och fick se hur väl de tar hand om sina hästar. Hon lever verkligen ett jetset-liv där.
Även om Sophie nu är i Sverige för att stanna, så var det svårt att motstå de fyra jobberbjudanden hon fick efter framgångarna i tävlingen. Drömmen om att jobba med mustanger har hon inte släppt helt, i stället finns en liten tanke i bakhuvudet om att bo på en gård i Sverige och importera rasen hit.
Nedan ser ni första uppsittningen på Viska:
Sophie's first ride with Viska, 12 days ago she was wild!
Publicerat av Wild Horse Rescue Center den 4 februari 2016
Här ses Sophie och Viska i freestyle-numret på tävlingen, med tema Rödluvan:
Sophie Lindhe, Diane DeLano Malice Macklin Smith, Lynn Seiler
Publicerat av Jon Seiler den 8 maj 2016
Liknande webbartiklar
- Världsettan till sjukhus efter fall i Florida
- Seger för Tinne i amerikanska årsdebuten
- Femteplats för Benetton Dream i Specialen
- Seger för Tinne och Anton i världscupen
- Utmaning utan stigbyglar sprider sig: ”Förbättrar sitsen, inverkan och känslan”
- Se Tinne och Magi rida sig till personbästa: "Hade en helt underbar känsla"
- Efterlyser fler hästtransporter
- Efter åren i USA – Anna satsar vidare i Sverige: "Tar med mig många erfarenheter hem"
- Se bilder från Helgstrand Dressages nya anläggning i USA
- Helgstrand Dressage har köpt försäljningsbas i Wellington
relaterade artiklar

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!