Reportage
Publicerad: 2020-05-05
Bygger gigantisk ridanläggning – i Luleå: ”En dröm som går i uppfyllelse”
Ina Liljedahl har alltid älskat att skissa på byggen av olika slag. Nu har en av hennes drömmar blivit verklighet, en gigantisk ridanläggning som byggs utanför Luleå. Här berättar hon mer om den spännande processen.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Ina Liljedahl har ridit sedan hon var liten, dock med en lite längre paus medan hon utbildade sig till pilot och sedan bosatte sig i Stockholm. Det var när hon återvände till sin hemort Luleå som hon skaffade häst.
– Jag har alltid älskat hästar och har haft dem nära, men det blev en liten paus på ungefär tio år även om jag red sporadiskt även då, säger hon.
Ina har alltid varit en impulsiv person.
– Om jag bestämmer mig för att göra något så ska det helst hända på en gång. Som när jag åkte på ridresa till Portugal. Jag ville åka, bokade där det fanns lediga platser och upptäckte lusitanon på köpet, säger hon och skrattar.
Väldigt generöst
I dag har hon totalt fem lusitanos från Portugal, varav två är uppe i Luleå och tre unghästar är kvar därnere på tillväxt. Förutom hästarna har Ina också alltid haft ett stort intresse för att rita skisser på hus och annat.
– Jag minns när jag var liten, stängde in mig i badrummet och skissade på stall och hus och så där. Jag älskar att planera, titta på flöden och annat för att allt ska fungera optimalt. Dessutom är jag väldigt intresserad av inredning och design.
År 2017 kom så möjligheten att faktiskt förverkliga drömmen om en egen ridanläggning, detta när Inas svärfar Gunnar sa att han ville vara med och sponsra.
– Han hade pratat om det vid ett par tillfällen tidigare, men det var i februari som han sa att: ”Ina, Nu är det väl dags att vi tar tag i den där ridanläggningen?”. Det var väldigt generöst av honom så klart och jag var inte sen att haka på, haha, säger Ina och fortsätter:
– Han kände att han ville göra något för den tjejdominerade sporten och åter ge ett bidrag till sin hemby Alvik. Gunnar har tidigare ägt ett stort internationellt bolag där huvudkontoret placerades i byn. Och de har under åren varit aktiva sponsorer, bland annat har de byggt en fotbollsplan.
Markarbetet tog mycket tid, men anläggningen växer nu fram bit för bit.
Ina har ritat och skissat upp en lösning för ridanläggningen, som nu byggs i Alvik utanför Luleå.
– Det är jag som har gjort grunderna till hela planeringen, vilket har varit superkul men också en enorm utmaning. Jag har hämtat mycket inspiration från internet och verkligen försökt tänka till när det gäller alla detaljer. Men det är klart att det har varit ett gigantiskt projekt, i alla delar.
Anläggningen, som ska stå färdig för inflyttning den 1 juli, började byggas i augusti förra året. Två ridhus, ett stall, en lösdrift med eget stall, skrittmaskin, hagar, umgängesytor för tvåbenta och sadelkammare har skapats.
– Det som tog mest tid var att förbereda markerna, men nu är det så roligt att komma ut dit och se att det händer saker varje dag. En ny vägg, ett nytt golv, belysning och så vidare. Allt börjar få en så tydlig form.
Smart lucka för gödselhantering och förvaring i ett, inne i boxarna.
Ina har varit mån om att hela anläggningen ska vara hästvänlig, men också funktionell för de som ska sköta allt.
– Vanliga ridanläggningar kan vara lite omständliga. Det är långa avstånd och mycket krångel för att fylla på vatten eller fodra, till exempel. Jag har försökt göra det så bra som möjligt, både för hästarnas och för människornas skull.
Tar ibland mer energi än det ger
Ett exempel är att det i boxarna finns ett hål, när man mockar slängs bajset där och så går det vidare på band ut till gödselstacken. I boxarna finns även en utfodringsautomat.
– Den hjälper till med både kvälls- och morgonfodring. Kvällsfodringen med hö har vi tänkt ställa in till 21.30 och så får de morgonhöet 06.00 på morgonen. Sedan kommer personalen och fodrar med eventuellt kraftfoder. Lunchen får de ute och eftermiddagsfodret läggs in i boxen.
På anläggningen kommer det att finnas plats för 22 hästar plus åtta på lösdriften.
– Alla platser är uthyrda och det är till och med kö just nu. Det här blir den första anläggningen i det här området som kan erbjuda helpension och så här många faciliteter på gården, jag tror att det finns ett behov. Jag kan ju bara tala för mig själv, men många gånger känns det som att det tar mer energi än vad det ger att hålla på med hästar. Vi vill förenkla allt så mycket det bara går, säger Ina och fortsätter:
– Jag hoppas att det här kan ge ringar på vattnet för ridsporten i de norra delarna av landet. Att fler vågar satsa även här.
Uppställningsplatser, matta på golvet och boxar på rad i stora stallet.
De som kommer att stå inackorderade på anläggningen är ett blandat gäng.
– Det är tävlingsryttare från olika discipliner, men också hobbyryttare. Jag tror att vi ska bli ett härligt gäng, det känns verkligen så.
Det kommer att kosta 5 400 kronor att ha hästen uppstallad i box och 3 900 kronor för den som har sin fyrbening på lösdrift. I lösdriften går hästarna tre, tre och två och till denna finns ”utestallet” som Ina kallar det. Det är ett eget litet stall med en isolerad, uppvärmd del med sadelkammare, spolspilta, förråd, tork och tvätt. Sedan är det åtta boxar i den oisolerade delen som även går att stänga av till ett karantänstall. Vilket så klart underlättar för alla på anläggningen, speciellt de tävlande ekipagen.
– Om man ser till övriga delar av landet tror jag att det är ganska billigt faktiskt. I priset ingår det mesta, bland annat full service i veckorna och tolv kilo hö. Sedan finns det massor av tjänster man kan köpa till.
Coronakrisen har inte påverkat byggprocessen ännu och Ina ser fram emot att anläggningen snart är klar.
– Det är ju en dröm som går i uppfyllelse så klart. Att se det här växa fram utifrån mina idéer. Jag är verkligen tacksam för att jag fick möjligheten att göra detta.
Även vid lösdriften finns det boxar för uppstallning.
Ina och Gunnar står bakom den nya anläggningen.
Fotnot: Följ hur anläggningen växer fram via Instagram @gunnarang.
Liknande webbartiklar
- Kommun säger ja till mångmiljonlån till ridklubb: ”Väldigt positivt”
- Hästbokföringsadress ska införas: ”För att kunna spåra smitta”
- Höga vattenflöden ställer till problem för hästägare: ”Hagbristen börjar bli akut”
- Bildspel + intervju: På Stall Lagerfelt fostras hästar och ryttare mot eliten
- Nybyggda ridhuset betydande för Åre RK:s verksamhet
- Dressyresset Helen Langehanenberg håller clinic
- Min almanacka
- Byggde en egen fodervagn: ”Sparar tid och är supersmidig”
- Ny ridsportanläggning på gång i Norrtälje: ”En satsning på jämställdhet”
- Vill bygga terrängbana – startar insamling: ”Många har redan hjälpt till”

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!