Reportage
Publicerad: 2020-05-05
Bygger gigantisk ridanläggning – i Luleå: ”En dröm som går i uppfyllelse”
Ina Liljedahl har alltid älskat att skissa på byggen av olika slag. Nu har en av hennes drömmar blivit verklighet, en gigantisk ridanläggning som byggs utanför Luleå. Här berättar hon mer om den spännande processen.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Ina Liljedahl har ridit sedan hon var liten, dock med en lite längre paus medan hon utbildade sig till pilot och sedan bosatte sig i Stockholm. Det var när hon återvände till sin hemort Luleå som hon skaffade häst.
– Jag har alltid älskat hästar och har haft dem nära, men det blev en liten paus på ungefär tio år även om jag red sporadiskt även då, säger hon.
Ina har alltid varit en impulsiv person.
– Om jag bestämmer mig för att göra något så ska det helst hända på en gång. Som när jag åkte på ridresa till Portugal. Jag ville åka, bokade där det fanns lediga platser och upptäckte lusitanon på köpet, säger hon och skrattar.
Väldigt generöst
I dag har hon totalt fem lusitanos från Portugal, varav två är uppe i Luleå och tre unghästar är kvar därnere på tillväxt. Förutom hästarna har Ina också alltid haft ett stort intresse för att rita skisser på hus och annat.
– Jag minns när jag var liten, stängde in mig i badrummet och skissade på stall och hus och så där. Jag älskar att planera, titta på flöden och annat för att allt ska fungera optimalt. Dessutom är jag väldigt intresserad av inredning och design.
År 2017 kom så möjligheten att faktiskt förverkliga drömmen om en egen ridanläggning, detta när Inas svärfar Gunnar sa att han ville vara med och sponsra.
– Han hade pratat om det vid ett par tillfällen tidigare, men det var i februari som han sa att: ”Ina, Nu är det väl dags att vi tar tag i den där ridanläggningen?”. Det var väldigt generöst av honom så klart och jag var inte sen att haka på, haha, säger Ina och fortsätter:
– Han kände att han ville göra något för den tjejdominerade sporten och åter ge ett bidrag till sin hemby Alvik. Gunnar har tidigare ägt ett stort internationellt bolag där huvudkontoret placerades i byn. Och de har under åren varit aktiva sponsorer, bland annat har de byggt en fotbollsplan.
Markarbetet tog mycket tid, men anläggningen växer nu fram bit för bit.
Ina har ritat och skissat upp en lösning för ridanläggningen, som nu byggs i Alvik utanför Luleå.
– Det är jag som har gjort grunderna till hela planeringen, vilket har varit superkul men också en enorm utmaning. Jag har hämtat mycket inspiration från internet och verkligen försökt tänka till när det gäller alla detaljer. Men det är klart att det har varit ett gigantiskt projekt, i alla delar.
Anläggningen, som ska stå färdig för inflyttning den 1 juli, började byggas i augusti förra året. Två ridhus, ett stall, en lösdrift med eget stall, skrittmaskin, hagar, umgängesytor för tvåbenta och sadelkammare har skapats.
– Det som tog mest tid var att förbereda markerna, men nu är det så roligt att komma ut dit och se att det händer saker varje dag. En ny vägg, ett nytt golv, belysning och så vidare. Allt börjar få en så tydlig form.
Smart lucka för gödselhantering och förvaring i ett, inne i boxarna.
Ina har varit mån om att hela anläggningen ska vara hästvänlig, men också funktionell för de som ska sköta allt.
– Vanliga ridanläggningar kan vara lite omständliga. Det är långa avstånd och mycket krångel för att fylla på vatten eller fodra, till exempel. Jag har försökt göra det så bra som möjligt, både för hästarnas och för människornas skull.
Tar ibland mer energi än det ger
Ett exempel är att det i boxarna finns ett hål, när man mockar slängs bajset där och så går det vidare på band ut till gödselstacken. I boxarna finns även en utfodringsautomat.
– Den hjälper till med både kvälls- och morgonfodring. Kvällsfodringen med hö har vi tänkt ställa in till 21.30 och så får de morgonhöet 06.00 på morgonen. Sedan kommer personalen och fodrar med eventuellt kraftfoder. Lunchen får de ute och eftermiddagsfodret läggs in i boxen.
På anläggningen kommer det att finnas plats för 22 hästar plus åtta på lösdriften.
– Alla platser är uthyrda och det är till och med kö just nu. Det här blir den första anläggningen i det här området som kan erbjuda helpension och så här många faciliteter på gården, jag tror att det finns ett behov. Jag kan ju bara tala för mig själv, men många gånger känns det som att det tar mer energi än vad det ger att hålla på med hästar. Vi vill förenkla allt så mycket det bara går, säger Ina och fortsätter:
– Jag hoppas att det här kan ge ringar på vattnet för ridsporten i de norra delarna av landet. Att fler vågar satsa även här.
Uppställningsplatser, matta på golvet och boxar på rad i stora stallet.
De som kommer att stå inackorderade på anläggningen är ett blandat gäng.
– Det är tävlingsryttare från olika discipliner, men också hobbyryttare. Jag tror att vi ska bli ett härligt gäng, det känns verkligen så.
Det kommer att kosta 5 400 kronor att ha hästen uppstallad i box och 3 900 kronor för den som har sin fyrbening på lösdrift. I lösdriften går hästarna tre, tre och två och till denna finns ”utestallet” som Ina kallar det. Det är ett eget litet stall med en isolerad, uppvärmd del med sadelkammare, spolspilta, förråd, tork och tvätt. Sedan är det åtta boxar i den oisolerade delen som även går att stänga av till ett karantänstall. Vilket så klart underlättar för alla på anläggningen, speciellt de tävlande ekipagen.
– Om man ser till övriga delar av landet tror jag att det är ganska billigt faktiskt. I priset ingår det mesta, bland annat full service i veckorna och tolv kilo hö. Sedan finns det massor av tjänster man kan köpa till.
Coronakrisen har inte påverkat byggprocessen ännu och Ina ser fram emot att anläggningen snart är klar.
– Det är ju en dröm som går i uppfyllelse så klart. Att se det här växa fram utifrån mina idéer. Jag är verkligen tacksam för att jag fick möjligheten att göra detta.
Även vid lösdriften finns det boxar för uppstallning.
Ina och Gunnar står bakom den nya anläggningen.
Fotnot: Följ hur anläggningen växer fram via Instagram @gunnarang.
Liknande webbartiklar
- Kommun säger ja till mångmiljonlån till ridklubb: ”Väldigt positivt”
- Hästbokföringsadress ska införas: ”För att kunna spåra smitta”
- Höga vattenflöden ställer till problem för hästägare: ”Hagbristen börjar bli akut”
- Bildspel + intervju: På Stall Lagerfelt fostras hästar och ryttare mot eliten
- Nybyggda ridhuset betydande för Åre RK:s verksamhet
- Dressyresset Helen Langehanenberg håller clinic
- Min almanacka
- Kent byggde hästar av gamla utemöbler: ”Gäller att använda fantasin”
- Byggde en egen fodervagn: ”Sparar tid och är supersmidig”
- Ny ridsportanläggning på gång i Norrtälje: ”En satsning på jämställdhet”

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!