Ina Liljedahl har alltid älskat att skissa på byggen av olika slag. Nu har en av hennes drömmar blivit verklighet, en gigantisk ridanläggning som byggs utanför Luleå. Här berättar hon mer om den spännande processen.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Ina Liljedahl har ridit sedan hon var liten, dock med en lite längre paus medan hon utbildade sig till pilot och sedan bosatte sig i Stockholm. Det var när hon återvände till sin hemort Luleå som hon skaffade häst.
– Jag har alltid älskat hästar och har haft dem nära, men det blev en liten paus på ungefär tio år även om jag red sporadiskt även då, säger hon.
Ina har alltid varit en impulsiv person.
– Om jag bestämmer mig för att göra något så ska det helst hända på en gång. Som när jag åkte på ridresa till Portugal. Jag ville åka, bokade där det fanns lediga platser och upptäckte lusitanon på köpet, säger hon och skrattar.
Väldigt generöst
I dag har hon totalt fem lusitanos från Portugal, varav två är uppe i Luleå och tre unghästar är kvar därnere på tillväxt. Förutom hästarna har Ina också alltid haft ett stort intresse för att rita skisser på hus och annat.
– Jag minns när jag var liten, stängde in mig i badrummet och skissade på stall och hus och så där. Jag älskar att planera, titta på flöden och annat för att allt ska fungera optimalt. Dessutom är jag väldigt intresserad av inredning och design.
År 2017 kom så möjligheten att faktiskt förverkliga drömmen om en egen ridanläggning, detta när Inas svärfar Gunnar sa att han ville vara med och sponsra.
– Han hade pratat om det vid ett par tillfällen tidigare, men det var i februari som han sa att: ”Ina, Nu är det väl dags att vi tar tag i den där ridanläggningen?”. Det var väldigt generöst av honom så klart och jag var inte sen att haka på, haha, säger Ina och fortsätter:
– Han kände att han ville göra något för den tjejdominerade sporten och åter ge ett bidrag till sin hemby Alvik. Gunnar har tidigare ägt ett stort internationellt bolag där huvudkontoret placerades i byn. Och de har under åren varit aktiva sponsorer, bland annat har de byggt en fotbollsplan.
Markarbetet tog mycket tid, men anläggningen växer nu fram bit för bit.
Ina har ritat och skissat upp en lösning för ridanläggningen, som nu byggs i Alvik utanför Luleå.
– Det är jag som har gjort grunderna till hela planeringen, vilket har varit superkul men också en enorm utmaning. Jag har hämtat mycket inspiration från internet och verkligen försökt tänka till när det gäller alla detaljer. Men det är klart att det har varit ett gigantiskt projekt, i alla delar.
Anläggningen, som ska stå färdig för inflyttning den 1 juli, började byggas i augusti förra året. Två ridhus, ett stall, en lösdrift med eget stall, skrittmaskin, hagar, umgängesytor för tvåbenta och sadelkammare har skapats.
– Det som tog mest tid var att förbereda markerna, men nu är det så roligt att komma ut dit och se att det händer saker varje dag. En ny vägg, ett nytt golv, belysning och så vidare. Allt börjar få en så tydlig form.
Smart lucka för gödselhantering och förvaring i ett, inne i boxarna.
Ina har varit mån om att hela anläggningen ska vara hästvänlig, men också funktionell för de som ska sköta allt.
– Vanliga ridanläggningar kan vara lite omständliga. Det är långa avstånd och mycket krångel för att fylla på vatten eller fodra, till exempel. Jag har försökt göra det så bra som möjligt, både för hästarnas och för människornas skull.
Tar ibland mer energi än det ger
Ett exempel är att det i boxarna finns ett hål, när man mockar slängs bajset där och så går det vidare på band ut till gödselstacken. I boxarna finns även en utfodringsautomat.
– Den hjälper till med både kvälls- och morgonfodring. Kvällsfodringen med hö har vi tänkt ställa in till 21.30 och så får de morgonhöet 06.00 på morgonen. Sedan kommer personalen och fodrar med eventuellt kraftfoder. Lunchen får de ute och eftermiddagsfodret läggs in i boxen.
På anläggningen kommer det att finnas plats för 22 hästar plus åtta på lösdriften.
– Alla platser är uthyrda och det är till och med kö just nu. Det här blir den första anläggningen i det här området som kan erbjuda helpension och så här många faciliteter på gården, jag tror att det finns ett behov. Jag kan ju bara tala för mig själv, men många gånger känns det som att det tar mer energi än vad det ger att hålla på med hästar. Vi vill förenkla allt så mycket det bara går, säger Ina och fortsätter:
– Jag hoppas att det här kan ge ringar på vattnet för ridsporten i de norra delarna av landet. Att fler vågar satsa även här.
Uppställningsplatser, matta på golvet och boxar på rad i stora stallet.
De som kommer att stå inackorderade på anläggningen är ett blandat gäng.
– Det är tävlingsryttare från olika discipliner, men också hobbyryttare. Jag tror att vi ska bli ett härligt gäng, det känns verkligen så.
Det kommer att kosta 5 400 kronor att ha hästen uppstallad i box och 3 900 kronor för den som har sin fyrbening på lösdrift. I lösdriften går hästarna tre, tre och två och till denna finns ”utestallet” som Ina kallar det. Det är ett eget litet stall med en isolerad, uppvärmd del med sadelkammare, spolspilta, förråd, tork och tvätt. Sedan är det åtta boxar i den oisolerade delen som även går att stänga av till ett karantänstall. Vilket så klart underlättar för alla på anläggningen, speciellt de tävlande ekipagen.
– Om man ser till övriga delar av landet tror jag att det är ganska billigt faktiskt. I priset ingår det mesta, bland annat full service i veckorna och tolv kilo hö. Sedan finns det massor av tjänster man kan köpa till.
Coronakrisen har inte påverkat byggprocessen ännu och Ina ser fram emot att anläggningen snart är klar.
– Det är ju en dröm som går i uppfyllelse så klart. Att se det här växa fram utifrån mina idéer. Jag är verkligen tacksam för att jag fick möjligheten att göra detta.
Även vid lösdriften finns det boxar för uppstallning.
Ina och Gunnar står bakom den nya anläggningen.
Fotnot: Följ hur anläggningen växer fram via Instagram @gunnarang.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!