Reportage
Publicerad: 2021-10-14
Häst på foder? Så undviker du otrevliga fallgropar
Hur många drömmer inte om att ha en alldeles egen häst? Som man kan pyssla med, rida och rå om precis så där som man själv vill. Men passar det inte att köpa en häst just nu. Då kan det kännas lockande att ta en häst på foder. Men det är mycket som ska stämma för att upplevelsen ska bli bra, och är man inte noggrann med avtal och liknande kan drömmen bli till en mardröm.
Text: Pia Andrea
Foto: Adobe Stock
Det är nog ingen hemlighet att åsikterna inom hästvärlden spretar i all världens riktningar. Titta bara på alla sätt att träna och umgås med hästar som förespråkas av olika både djupt kunniga och även glada amatörer, särskilt på sociala media. Vi tycker så olika och begreppet “mycket kärlek” kan ha en innebörd som skiljer sig vitt och brett, beroende på vem som är avsändare. Vissa tycker att det betyder att hästen får mycket gos, borstning och godis, andra tycker att det betyder att den tränas på ett sätt som är kärleksfullt och omtänksamt, medan vissa läser in att det handlar om att hästen är välborstad varje dag och hålls i god form. Ett sånt enkelt och tillsynes harmlöst begrepp, kan leda till stora tvister. En annan mycket enkel sak är åsikten om sommarbeten. En del människor tycker att hästar absolut ska få gå i stora beteshagar om sommaren, vara hästar, göra upp om rangordningen och inte borstas för att de ska få ha kvar sitt naturliga skyddande lager i pälsen, medan andra föredrar att de går i mindre hagar, inte få nya sommarkompisar och fortsätter att borstas varje dag.
Fodervärd för hästens skull
Utan att gräva speciellt djupt är det lätt att se hur meningarna minst sagt går isär, så hur fungerar det då när man tar en häst på foder? För att ta reda på det, pratade vi med en riktig expert i ämnet. Anette Vilhelmsson har sedan 1997 arbetat på Svenska Hästars Värn med att ta hand om hästar som av olika anledningar farit illa. När hästarna sen kommer till ett akuthem knutet till SHV, rehabiliteras de och lämnas sedan ut på så kallat livstidsfoder.
– Anledningen till att vi inte säljer våra hästar, är att de redan i livet varit med om så mycket och för att kunna garantera att de inte kommer att fortsätta byta hem eller leva under förhållanden som är inte är gynnsamma för hästarna, har vi valt att göra så här.
I dagsläget har Svenska Hästars Värn 77 hästar ute på foder, men de har haft upp till 120 stycken samtidigt. De är med andra ord mycket erfarna när det gäller att lämna ut på foder.
Annonserar aldrig efter fodervärdar
– De som är intresserade av att vara livstidsfoderhem till våra hästar hittar oss, vi annonserar inte. På vår hemsida får de fylla i ett formulär där de lämnar uppgifter om sig själva sen kontrollerar vi dem hos Kronofogdemyndigheten, polisen och länsstyrelsen. De måste ha ett fast jobb och fast inkomst. Vi ställer generellt högre krav än andra, vi besiktigar stallet och hagarna innan och de som vill ta en av våra hästar på foder, måste lämna fem olika referenser i form av hovslagare, veterinär och vettigt hästfolk, säger Anette och fortsätter:
– Anledningen till att vi är så här grundliga är för att försäkra oss om att hästen inte hamnar i en ny tokig situation. Sen åker vi ut på kontroll en gång om året. Självklart är fodervärdarna välkomna att ringa oss om de har frågor eller funderingar och om hästen blir sjuk eller skadad. Blir det en stor veterinärkostnad, står vi för det. Vi står också för försäkringen och fakturerar fodervärden den kostnaden, så vi vet att hästen alltid är försäkrad.
– När vi gör besök måste fodervärden visa upp vaccinationsintyg, antal skoningar, att de gjort ”kolla masken” och vi har dessutom krav på tandvård en gång per år, berättar Anette.
Slarva inte även om det är bråttom
Ofta slarvas det ganska mycket när hästar lämnas ut på foder och det leder inte sällan till onödigt krångel och kanske lidande för både häst och människa. Därför är det så viktigt att allt görs upp innan hästen flyttar. Då åsikterna går isär och inget kan tas för givet, är det viktigt att allt som förväntas av fodervärden kommer fram på ett tidigt stadium. Om du ska lämna ut din häst på foder, gör en kravlista och är du intresserad av att ta en häst på foder, ta reda på vilka krav som ställs på dig som fodervärd.
– Vi har till exempel krav på sommarbete, dessutom får hästarna inte gå ensamma i hagen. Mitt råd är att ska man hitta en fodervärd till sin häst, sök då efter någon som har samma tänk, annars blir det problem. Ofta är det bråttom att hitta en fodervärd av olika anledningar och då kanske man slarvar med vad man tycker är viktigt. Då är det lätt att mycket missas. För att vi ska undvika detta, har vi tagit fram ett avtal tillsammans med en jurist, just för att missförstånd ska elimineras så långt det går.
Svenska Hästars Värns avtal är hela nio sidor långt och här specificeras allt. Alla fodervärdsavtal behöver kanske inte vara så omfattande, men ett detaljerat avtal bör upprättas. Det finns avtal att köpa på bland annat Hööks eller Granngården som man sedan kan utgå ifrån. I SHV:s avtal står det specificerat precis allt från hur hagarna och staketen ska se ut till hur mycket mat de ska ha per dag, om de kan ridas och i sådana fall hur och mycket, mycket mer.
Red ut vad som är viktigt för dig
Ska du lämna ut din häst på foder? Tänk då igenom vad som är viktigt för dig.
– Genom att vi har så detaljerade fodervärdsavtal undviker vi tjafs längs vägen och fodervärden vet precis vad som förväntas av dem. Det är inte roligt om man blir osams och till sist är det hästen som kommer i kläm när den får flytta fram och tillbaka.
Anette understryker vikten av ett avtal som utgår ifrån vad man som ägare tycker är viktigt gällande hästen. Men den blivande fodervärden har också ett ansvar.
– Som fodervärd, läs varenda rad i avtalet innan du tar hästen! Hästen ska inte fara illa, funkar det inte med människan, funkar det inte! Genom att vi har så tydliga avtal är det bara några få hästar vi flyttat från sina fodervärdar när de inte levt upp till avtalet. Det handlar endast om ett tiotal av de 700-800 hästar vi räddat sedan 1997.
Besiktiga även foderhästar
En annan sak Anette tycker är viktigt, är besiktning, precis som när man köper en häst. För att undvika att det blir diskussioner när man lämnar tillbaka en häst är det bra att veta var man står från början.
– Jag tycker generellt att man dumsnålar med veterinär och equiterapeut. Så många känner sig lurade när de får hem en häst som är halt eller har ont någonstans. Men genom att anlita veterinär eller equiterapeut innan den kommer hem, undviker man sådant. Detta gäller även när det är dags att lämna tillbaka hästen, som ägare kan man kräva att den ska vara kurant när det lämnas tillbaka, så har man kommit långt i att slippa tjafs, säger Anette.
Liknande webbartiklar
- Häst kom extremt avmagrad till blivande fodervärden – fick avlivas
- Kronofogden mätte ut ponny: "Den är inte min"
- Omplaceringshäst är givande men krävande: ”Tänk efter om du verkligen har tiden”
- Py satsar mot OS 2024 – men tar sig samtidigt tid att omskola travaren ”Totte”
- Stoet SHV Lucy får en nystart: ”Vet att hon har en traumatisk bakgrund”
- SHV öppnar Sveriges första räddningsstall
- SHV Jocke blev dumpad av sin ägare
- "Hittehästen" SHV Grynet visar konster i Kungsträdgården
- Peder och Malin besöker hästar från SHV
- Med fokus på Sveriges vanvårdade hästar

Jessica Springsteen borta från VM
Jessica Springsteen var med RMF Zecilie femte ryttaren i USA:s VM-lag i Herning. Men hästen har strukits och kommer inte att starta.

Se dressyrexpertens klockrena förklaringar
För den hästinbitna är det självklart. För den som står utanför ridsporten kan dock vissa begrepp under sändningar vara rätt oförståeliga.
Gunilla Byström visar på ett pedagogiskt – och humoristiskt – sätt

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Känslosamt vid Cassidys avtackning
Det fälldes många tårar i arenan när Cathrine Laudrup Dufour red in med sin hjärtehäst Cassidy för sista gången. Nu väntar pensionering för hästen.

Tisdag i Herning – det händer i dag
Tisdagen är en vilodag från tävling för dressyrhästarna. Hopphästarna ska få känna på banan i en warm-up på tisdagskvällen.

5 tips för hund och stallkatt
På hästgårdar finns ofta både katt och hund. Men vad ska man tänka på för att de ska trivas bra? Veterinärerna Anna Norlin och Johanna Löthman ger råd.

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!