Reportage
Publicerad: 2023-04-10
Hästskötaren Lovisa Munter är Hippsons nya bloggare
Lovisa Munter är hästskötare hos den irländska toppryttaren Bertram Allen. Hon kommer dessutom att driva Hästskötarbloggen på Hippson.se. Här berättar hon om sitt jobb och målen framöver.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Privat
Lovisa Munter, 30, är uppvuxen i Alingsås och började rida på ridskola när hon var fem år gammal.
– Jag har alltid älskat hästar och blev som besatt när jag började rida. Jag hängde alltid i stallet. Jag har alltid tyckt om att rida, men framförallt har jag tyckt om att ta hand om hästarna och att lära mig allt runtomkring dem. Jag läste en massa böcker om hästar och har alltid varit den som gillade teori på ridskolan, säger Lovisa.
Så småningom fick hon sin första alldeles egna ponny och började följa sporten ännu mer. Främst var det hoppningen som lockade. Som boende i Alingsås var Gothenburg Horse Show det närmsta hästevenemanget och blev en av årets stora höjdpunkter. Hon tillbringade även en stor del av sin fritid med att hjälpa till i stallet hemma hos sin tränare, för att lära sig ännu mer.
– Men då hade jag inte kommit på att man faktiskt kunde skapa en seriös karriär som hästskötare, säger hon.
Flera års erfarenhet
Efter att hon var med om en olycka och skadade nacken i gymnasiet lade hon hästarna på hyllan under en period och reste till USA för att jobba med annat.
– När jag kom hem såg jag en annons på nätet om ett stall i Schweiz som behövde en hästskötare, berättar Lovisa.
Det var så hennes karriär som hästskötare började. Hon har jobbat hos ryttare i både Belgien och Schweiz. Innan hon började hos Bertram Allen var hon hos den svenska hoppryttaren Jonna Ekberg i fyra år, som är baserad i Belgien.
– Jag trivdes bra där, men när jag fick ett erbjudande om att komma och jobba hos Bertram så kände jag att det var rätt i tiden och det var dags att prova något nytt. Jag kände att jag skulle vilja uppleva toppsporten och åka på mästerskap.
Lovisa följde med Bertram och hans team till Wellington i Florida för att inleda säsongen där.
– Vi vann flera Grand Prix-klasser i Florida det året och sedan fick jag vara med och göra OS i Tokyo och VM förra året. Det var fantastiskt kul och något som jag alltid drömt om.
Paris är nästa mål
OS i Tokyo var Lovisas första mästerskap.
– Jag hade aldrig varit i Japan tidigare och det var väldigt häftigt. Det var ganska stressigt med att skicka in alla papper inför tävlingen, allt skulle stämma och bli rätt. Men jag kände mig lugn när jag satt på planet på väg dit. Det var mycket press, men det trivs jag med, det gör mig bättre, säger hon.
Vid VM i danska Herning 2022 var Bertram Allen uttagen som reserv.
– Vi åkte till VM och hästen kändes verkligen i fin form. När Darragh Kennys häst inte kändes bra fick vi rida i laget ändå och gjorde en felfri start i lagfinalen och kvalade till OS.
Nästa stora mål är OS i Paris.
– På grund av corona så blev OS i Tokyo inte en hel upplevelse av hur ett sådant mästerskap brukar vara, så jag hoppas att jag får uppleva det i Paris.
Lär känna hästarna på djupet
– Jag gillar Bertrams system och han är enkel att jobba för. Alla hans hästar går i hage och han tror inte på något ”hokus pokus” utan har ett system som känns naturligt, vilket jag gillar, säger Lovisa.
Hennes vardag varierar beroende på om hon är på tävling eller hemma. I år har hon tillbringat vintersäsongen i Wellington, Florida, där hon tagit hand om sex hästar.
– Jag och min närmsta kollega Kate börjar jobba vid sju på morgonen. Då fodrar vi, släpper ut hästarna och mockar. Vi hjälper till vid tävling, tar hand om hästarna före och efter start.
Lovisa gillar att köra den stora lastbilen och att besöka nya platser.
– Det bästa med jobbet är när vi får behålla en häst under en längre tid. Vi behöver sälja en del hästar, men ”Buddy” som jag känner bäst har vi haft i två år nu. Man kommer hästarna så nära och lär känna hela deras personlighet. Han är min bästa vän, det finns ingen människa som jag tillbringar så mycket tid tillsammans som jag gör med den hästen.
Viktigt att veta sitt värde
Genom sina år i branschen har Lovisa upplevt både bra och dåliga arbetsförhållanden i olika stall.
– På mitt nuvarande jobb har jag bra arbetsförhållanden. Sedan är det klart att jag jobbar långa dagar med jobb sex dagar i veckan, men det kompenseras det för sedan. När vi jobbar i stallet hemma så har vi ganska fasta tider, men på tävling kan tiderna variera. Många jobb på den här nivån är väldigt ”fair” med bra lön, semester och så vidare. Men det är klart att det finns jobb inom sporten där folk jobbar svart och inte har det så trevligt, jag har haft både bra och dåliga erfarenheter tidigare, säger hon.
I dag finns det lagar och fackförbund som ska hjälpa hästskötare till bättre villkor. Lovisa tycker att det har blivit bättre, jämfört med när hon började jobba i branschen.
– När jag sökte mitt första hästjobb för åtta år sedan fick jag flera erbjudanden om stall som ville ge mig 3 000 kronor i fickan samt boende, per månad. Jag tycker att det borde finnas en minimilön som man måste ge. Framförallt är det viktigt att man får vara ledig minst en dag i veckan samt få semester. Det är viktigt att veta sitt värde, att ställa krav och att veta vad man ska acceptera och inte.
Liknande webbartiklar
- Hästskötarnas arbetsdagar orimligt långa
- Bildkavalkad från året som gått
- Årets bästa hopphästar internationellt – King Edward sexa
- Negativt dopningsprov på Allens häst
- Bertram Allens häst diskvalificerad
- Allens Molly Malone V pensioneras: ”Är henne evigt tacksam”
- Bertram och Guinness tog hem segern i unghästklassen
- Vinstmaskinen Bertram Allen återvänder till Friends arena
- Linda rider Bertram Allens unghäst i Falsterbo
- Marockos kung köper tilltänkt OS-häst

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!