Reportage
Publicerad: 2022-05-26
My Lagerberg tävlade nyligen i norska Drammen tillsammans med den egna uppfödningen Toute La Vie (född 2017).
My Lagerberg tävlar igen trots sjukdomen: ”Rädd för att säga högt att jag ska satsa”
Trots sina sju hål i luftstrupen väljer My Lagerberg att satsa helhjärtat på hästarna och sporten. Efter flera behandlingar mår hon nu bättre och är i full gång med att återuppta sin tävlingskarriär. Här berättar hon om vägen tillbaka.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Astrid Marie Årdal
Hippson har tidigare skrivit om My Lagerberg, 29 år, som är uppvuxen på gården i Dalarna och har älskat hästar i hela sitt liv. Efter gymnasiet satsade hon på att jobba med sporten utomlands med drömmen om att bli tävlingsryttare. Drömmen fick dock sättas på paus när hon blev tvungen att prioritera sin hälsa i första hand. När flera hål i luftstrupen upptäcktes kändes framtiden oviss, men i dag har My börjat lära sig att leva med det. Hon arbetar varje dag med att hitta en balans i sin vardag som fungerar för både hennes kropp och psyke.
– Just nu mår jag relativt bra, även om jag har vissa dippar med infektioner från och till. Det måste jag lära mig att hantera och jag kan inte utesluta det. Det enda jag kan göra är att försöka hitta en bra balans i vardagen, säger My.
Flyttat till Skåne
När Hippson senast pratade med My hade hon nyligen kommit hem från USA i början på år 2021, där hon suttit isolerad i en lägenhet under pandemin i väntan på en operation. Efter det bodde hon i Holland tillsammans med pojkvännen Zachary Libes, där de drev sin verksamhet Blue Spruce Farm med hopphästar. Nu har paret valt att bosätta sig i svenska Skåne istället och driva verksamheten på svensk mark.
– Min partner är amerikan och spenderar vanligtvis vintrarna i Wellington. Men på grund av min sjukdom och läkarundersökningar har han inte velat åka dit. I år känns det däremot som om vi har fått kontroll på min hälsa och han kunde åka dit i vintras. Då flyttade jag tillbaka till Sverige. Det känns tryggt att ha hela mitt läkarteam och familj här.
Paret har nyligen flyttat sin gemensamma verksamhet till ett eget stall på Österlen, där de trivs bra. Därifrån ska de nu driva sin verksamhet med hopphästar.
Bör undvika damm
My måste vara noggrann med att lägga sin energi på rätt saker för att kunna fortsätta ha hästarna i sitt liv.
– Vi har ett superduper-team runt oss som hjälper till med allt. Upplägget ser ut som så att jag inte gör några stallsysslor längre, utan jag rider endast de hästar som jag har i träning. Jag får helt enkelt ha kommunikation med personalen. Om smärtan kickar in och jag måste vila så vet de om det.
My bör undvika damm i så stor utsträckning som möjligt. Om det är för dammigt får hon svårt att andas.
– Det finns ju damm överallt i luften generellt, men jag måste tänka på att vara noggrann med miljön jag vistas i. Jag får inte andas in mögel eller för mycket bakterier.
”Får bära eller brista”
My brukade tävla en hel del i hoppning, både i Sverige och utomlands, innan hon fick veta mer om sin sjukdom. Efter ett längre uppehåll har hon nu börjat tävla igen. Nyligen var hon i norska Drammen med fem hästar.
– Det kändes i kroppen kan jag säga, att tävla fem hästar på meeting, men jag älskar det.
Hon vill gärna ta sig tillbaka in i toppsporten som tävlingsryttare, men har inte riktigt vågat säga orden högt tidigare.
– Det känns som om jag säger det högt så blir det otur och så kanske jag blir dålig igen. Men nu har jag bestämt mig för att satsa så då får det bära eller brista. Om det ska hända något, så får jag se till att det händer nu, säger hon och fortsätter:
– Självklart får jag känna efter hur det blir med min hälsa och se hur långt det bär. Men nu har jag ett gäng fina hästar och känner att jag faktiskt kan satsa.
De har även flera yngre hästar som hon satsar på att bygga upp inför framtiden.
– Det vore jättekul om vi fick tävla i Falsterbo med unghästarna, men samtidigt så har jag inte bråttom med just dem. Jag vet att jag kommer ha kvar dem längre så där finns det ingen anledning att rusa fram, utan vi bygger upp dem hållbart.
Stort intresse för avel
My har alltid varit intresserad av uppfödning och avel också. Att ta fram hästar för toppsporten är också en dröm som hon vill förverkliga. I år är fyra föl planerade.
– Mina föräldrar har mina avelsston och föl hemma i Dalarna. De har alltid sagt att jag är djurtokig, generellt. Hela min uppväxt har vi haft kattungar, hundar och andra djur.
Avelsresan började med att de betäckte ett sto som inte kunde gå i sporten längre, och sedan växte intresset.
– Med åren har man lärt sig mer och mer vad det är man gillar och vad man letar efter. Det försöker vi jobba med och få fram.
Lång mental bearbetning
Det är först nu som My har börjat landa mentalt och fått balans i sitt hälsotillstånd, efter att hon länge oroat sig över en oviss framtid.
– När jag kom hem från USA var jag redo att börja leva livet igen, men så satsade jag för hårt och fick bakslag igen. Jag hade inte riktigt bearbetat alla känslor som jag upplevt. Det var ett hårt slag och det var många känslor som kom till mig efteråt. Jag insåg inte själv där och då vilket helvete jag faktiskt har gått igenom och bara försökt överleva.
Sjukdomen har varit påfrestande mentalt på många plan.
– När jag kom hem såg jag mina vänner gå vidare med sina liv. De köpte hus, skaffade familj och tog sig framåt, medan mitt liv hade stått på paus i några år. Alla runtomkring mig, min familj och partner, var helt slutkörda för det hade varit så jobbigt även för dem.
Efter en period av reflektion och bearbetning har livet ljusnat.
– Nu kan jag njuta och verkligen vara tacksam. Varje gång jag sitter på en häst är jag så tacksam, samtidigt är jag rädd att mattan ska ryckas under fötterna på mig. Jag är rädd för att säga högt att jag ska satsa. Rädd för att jag ska bli mer sjuk.
Samtidigt känner My att hon har vuxit som person och blivit starkare.
– Det går inte att jämföra den jag är i dag med den jag var för två år sedan. Kroppen är starkare och även jag som människa är starkare psykiskt.
Tidigare på Hippson.se
My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: "Hästarna har varit min drivkraft"
taggar
Liknande webbartiklar
- My Lagerberg gjorde debut på Bruksprovet
- My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: ”Hästarna har varit min drivkraft”
- Tävlingstour för 36+ engagerar: ”Har saknats en tävling för den här målgruppen”
- Utbrott av EHV-1 – inställd tävlingstour i Spanien
- Red fram utan att vara anmäld till tävling – får varning

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!