Reportage
Publicerad: 2022-06-13
Till höger syns fölet Leya med mamma Floretta, som kämpat för sitt liv.
Omtumlande tid hos Stuteri Nådhammar: "Många ups and downs med uppfödning"
Maj bjöd på såväl glädje som sorg hos Stuteri Nådhammar. Månaden började med två dramatiska fölningar med osäker utgång, men avslutades med tre unghästdiplom.
– Hopp, förtvivlan och hopp igen: så är det i uppfödarbranschen, säger Therése Bjerketorp.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Stuteri Nådhammar väntar i år tio föl och i början av maj hade hälften av dem fötts på gården i Sörmland. Den 4 maj var det dags för stoet Skilla AL (född 2012, e. Tailormade Temptation – Don Primero) att föla och inledningsvis såg allt ut att flyta på fint.
– Allt var normalt, men så mitt i krytsvärkarna fick hon ett ändtarmsframfall. Vi blev helt chockade när en halvmeter av ändtarmen trycktes ut som en ballong. Tarmen lyckades vi massera in, men direkt startade oron för hur det skulle gå, säger Therése Bjerketorp som driver stuteriet tillsammans med Andreas Bjerketorp.
Veterinär kopplades in och åtgärder sattes tidigt in för att kunna hjälpa Skilla på bästa sätt. Fölningen skedde under natten och framåt lunch togs beslutet att låta stoet somna in.
– Vi tänkte att kanske kan det gå vägen och bestämde oss för att vid lunch måste det ha vänt. Läget var dock oförändrat, kanske snarare värre. Skilla hade otroligt ont och slutade dessutom producera mjölk. Vi fick ut en del råmjölk och vi gav fölet med flaska efter födseln, sedan fick vi komplettera med mjölkersättning.
Fick en amma
Fölungen Nådhammars Mynta (e. Glamourdale) beskriver Therése som otroligt livskraftig under förloppet när Skilla var dålig. När det visade sig att hennes mamma skulle tas bort, hade Therése dessutom redan en alternativ amma på stand-by.
– Jag visste att min väninna hade förlorat ett föl dagen innan, så jag sms:ade henne redan under natten och hon sa att de kommer direkt om det behövs. Vid lunchtid åkte de från Halland och framåt kvällen var de här.
Lipizzanerstoet Barbara tog sig an Mynta utan några som helst problem vid ankomsten.
– Stoet sörjde verkligen sitt eget föl, så vi märkte direkt när hon kom in i stallet att hon ville till fölet. Vi hade ändå tagit hit veterinär för att göra allt "by the book" och maximera chanserna. Allt gick verkligen superbra och utan tveksamheter, tacksamt nog.
Barbara och Mynta fann varandra på en gång. Här tillsammans med stoets ägare Maria Toxen-Worm.
"Balanserat på kanten"
Med Skillas fölning i bagaget tänkte Therése att nu borde de ha haft sin otur för i år. Nästa bakslag kom dock bara några dagar senare, när stoet Floretta (född 2010, e. Florencio I ue. Waterford) hade fölat.
– Det här är ett sto vi vet är lite knepig, då hon har svårt för att släppa moderkakan samt rena sig. Därför började vi att longera henne så snart vi kunde för att hjälpa till. Först såg allt bra ut, moderkakan lossnade och vi fortsatte med longering för att hon skulle rena sig ordentligt.
Efter tre dagar drabbades Floretta dock av förlossningsfång. Veterinära åtgärder sattes in på en gång och efter några dagar var man kvitt infektionen, men smärtan i hovarna kvarstod.
– Vi har verkligen balanserat på kanten och trott att slutet varit nära. Floretta har legat ner av smärta i perioder, under några dagar hade vi även kontakt med en alternativ amma om det värsta skulle hända. Noggrant fick vi avväga smärtlindringen eftersom hon hela tiden diat, men Floretta ville verkligen leva.
En pigg fölunge
I dagsläget mår Floretta förhållandevis bra. Hon står fortsatt på boxvila, men smärtlindringsdosen kan successivt minskas. Inom ett par veckor hoppas man kunna röntga hovarna för att få en bild över hur läget ser ut.
– Hennes karriär i avelsboxen är över efter det här. Förhoppningsvis kan hon finnas med fölet fram tills avvänjning, sedan får vi se vad som händer. Mår hon bra kan hon bli en trevlig ridhäst i stället.
Trots att den första tiden i livet för fölungen Nådhammars Leya LVST (e. Fortnite) blev dramatisk har hon anpassat sig till situationen. Therése beskriver att hon är ett föl med mycket energi och ett trevligt temperament.
– Sedan måste Floretta ha någon magisk mjölk. Till en början erbjöd vi stödmatning med flaska, men så märkte vi att Leya inte var hungrig när vi kom. Man ser dessutom tydligt på fölet att hon får vad hon behöver, för hon är rätt tjock, säger Therése och fortsätter:
– De står i en box bara några meter från ridhuset, så varje dag får de gå en kort promenad dit. Sedan står Floretta i hörnet medan Leya får springa av sig all energi. Förhoppningsvis kan de få komma ut i en hage snart, med mer tid för bus kommer nog Leyas extrakilon försvinna snabbt.
Leya har hela tiden funnits vid Florettas sida.
Omladdning för unghästtest
Efter en månad fylld av fölfokus var det i slutet av maj dags att ladda om för Södermanlands hästavelsförenings unghästtest. Under våren har tre av Nådhammars uppfödningar matchats av Anna Åsengård, som även var visare under testet.
– Man var ju som i en fölbubbla när vi åkte i väg. Nappningar dygnet runt, dessutom alla veterinärer som varit på besök och oron för Floretta. Hjärnan fungerar ju inte riktigt som vanligt i det läget, men jag tänkte att vi får åka i väg, riva av det här och göra vårt bästa.
Resultatet blev tre av tre möjliga diplom med hem. Nådhammars Diva (född 2019, e. Suarez ue. Don Primero) blev dessutom dagens högst bedömda SWB. Stoet såldes på elitauktionen som föl, men sedan i vintras är hon åter i Nådhammars ägo.
–Vi hämtade henne i februari och eftersom hon kändes i fas för sin ålder har vi under hela våren jobbat för att visa henne. Jag har hela tiden tyckt att hon är fin, men samtidigt är man alltid kritisk mot sina egna hästar. Anna ska dessutom ha en stor eloge i det arbete hon gjort, säger Therése och fortsätter:
– Nu satsar vi vidare mot rikssto och Breeders Trophy i höst. Vi har fått en del bud på henne, men hon är samtidigt en häst jag håller lite hårt extra i. Hon är från en blodslinje jag gärna vill bevara vidare i aveln.
"Många ups and downs"
Nådhammars IronMade (född 2019, e. Ironman H ue. Figaro, äg. Maria Lindén) samt Nådhammars Alizee (född 2018, e. Gammelenggårds Zappa ue. Metall, äg. Josephine Harvey) tilldelades också diplom.
– De är sålda men står här i fortsatt träning, så vi åkte tillsammans. Att komma hem med tre diplom för våra uppfödningar kändes hel fantastiskt. Det blir många "ups and downs" med uppfödning, men det är helt klart tillfällen som det här som gör det värt det.
Tidigare på Hippson.se:
Stuteri Nådhammar fokuserar på hästens uppväxt: "Rörelse främjar god hållbarhet"
Liknande webbartiklar
- Stuteri Nådhammar fokuserar på hästens uppväxt: "Rörelse främjar god hållbarhet"
- Tävlar både SWB och lipizzaner: ”De flesta har bara hört talas om Spanska Ridskolan”
- Kan grenspecifika unghästtest påverka aveln
- Nekades veterinärvård under jourtid: ”Sårbar och maktlös”
- Årets första föl på Lojsta hed
- SWB vill se många hästar visade
- Uppfödaren om coronakrisen: "Vi måste vara kreativa och hitta nya möjligheter"
- Betessläppet 2012
- Sista dagen på Runsten
- Sommarbete bokat!

Vinst för Peder och Hansson WL i Danmark
Genom åren har de kammat hem flera vinster och tidigare även blivit rankade som det bästa hoppekipaget år 2018. Nu har de vunnit igen.

Släpp rosettdrömmen när du rider fram
En perfekt tävlingsritt handlar inte bara om att rida bäst. För att kunna prestera gäller det att tänka rätt – här bjuder den mentala coachen Nina Fox Stark på råd.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Rosa välgörenhetstävling tillbaka på Flyinge
I välgörenhetstävlingen för islandshästar, Lev Rosa, går alla intäkter oavkortat till Barncancerfonden. I höst arrangeras tävlingen åter på Flyinge.

Veterinär belönades med företagspris
Veterinär Anne Haglund och Saxtorps hästklinik i Skåne fick nyligen ta emot priset som Årets företagare i Landskrona kommun.
Motiveringen: "Personlig, högkvalitativ vård med helhetssyn"

Angelie von Essen har blivit mamma
Den svenska landslagsryttaren Angelie von Essen har fått en son. Familjen är baserad i England där de föder upp och utvecklar hopphästar.

SVA om smittläget med EHV-1 på Mantorp
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, redogör för det aktuella smittläget och hanteringen av utbrottet av EHV-1 på Mantorp hästsportarena.
Tävlingshästarna bedöms inte vara utsatta för smittorisk – får tävla

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Falsterbo Horse Show, kan du vinna entrébiljetter till sommarens hästfest.
Hästar och sport på högsta nivå, show, sommar och sol – tävla här
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

"Visa dig från din snyggaste sida nu!"
När kvinnan sträcker ut tungan vet hästen precis vad den ska göra. Har du och din häst några tricks att visa när kameran kommer fram?

Inga topplaceringar för svenska lagen
Varken i Italien eller Danmark blev det några topplaceringar för Sverige i laghoppningarna. Men det fanns flera individuella ljuspunkter.
Felfritt av Wilma Hellström och Erika Lickhammer-van Helmond

Succéduon i ny podd om ridsport
Christian Olsson och Maria Gretzer har hörts i radio från tävlingsbanor världen över. Nu tar sig duon an ett nytt projekt.

Vägrar ta bort taggtrådsstaketet
Två bröder som håller hästar har fått föreläggande om vite. Deras hästhagar har taggtrådsstaket vilket inte längre är tillåtet.

EHV-1: "Smittläget är under kontroll"
Två skolhästar vid Mantorp hästsportarena har konstaterats med EHV-1 och en av dem har dött. Förra helgen hölls hopptävlingar på arenan.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Berusad man misstänks ha skjutit ihjäl häst
På torsdagen greps en man i Tranås. Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott, djurplågeri samt skadegörelse.

Vem får hingsten gå med i sommar?
Hos många sporthästar innebär hingstliv att de i vuxen ålder aldrig umgås med artfränder. Men är rädslan för att ha hingstar ihop befogad?
Forskarna utmanar gamla ”sanningar” – läs mer i Forskningskollen

Träna styrka och balans med Linda Heed
Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.
"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bygg din egen bromsfälla till hästhagen
En bromsfälla kan vara bra för att skydda hästarna mot de irriterande bromsarna på sommarbetet. Så här gör du en hemmasnickrad.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!