
Att välja rätt proteinkälla till hästens muskler
Det muskulära systemets huvudfunktion är rörelse. Muskler är den enda vävnaden i kroppen som kan dra ihop sig och slappna av, och på så sätt få de andra delarna av kroppen att röra sig samtidigt som muskler behövs för att hålla kroppen stilla och upprätt. Det krävs därför en viss muskeltonus hela tiden, det är bokstavligen det som håller hästarna och oss uppe!
Eftersom musklerna hela tiden används pågår det också en ständig process av reparation och förnyelse, som sker automatiskt i muskelcellerna. För att denna process ska vara effektiv behövs en kontinuerlig tillförsel av rätt näringsämnen.
Aminosyror
Av dessa näringsämnen är protein det viktigaste. Protein består av aminosyror, som bäst kan beskrivas som byggstenar i mjukvävnad, så som muskler. Protein från hästens foder kan inte användas i kroppen innan det har brutits ner till aminosyror. Det finns 21 aminosyror som behövs i kroppen och dessa kan delas upp i 2 grupper. De essentiella, eller livsnödvändiga, aminosyrorna kan inte bildas av kroppen själv och måste därför tillföras via maten. De icke-essentiella aminosyrorna kan hästen själv bilda från andra aminosyror.
Bland de essentiella aminosyrorna är Lysin den viktigaste, även känd som den första begränsande aminosyran eftersom utnyttjandet av protein begränsas om tillförseln av Lysin är för låg. Metionin är en annan essentiell aminosyra som är viktig för musklerna och för prestation.
Protein består av aminosyror som bäst beskrivs som byggstenar i muskelaturen.
Hur väljer jag rätt proteinkälla till min häst?
När man lägger upp en foderstat är det viktigt att inkludera en proteinkälla av hög kvalitet, det är nästan viktigare än kvantitet. De flesta hästar får tillräckligt med basprotein om deras energibehov är täckt. Ofta fokuserar vi för mycket på mängden protein och glömmer bort att överväga proteinkällan. Ett foder med högt proteininnehåll betyder inte att det automatiskt är en bra proteinkälla för hästen. Genom att välja fodermedel eller tillskott med en bra aminosyraprofil kan vi tillföra protein av hög kvalitet utan att behöva ge så stora volymer.
Traditionellt så har en betydande andel av den arbetande hästens foderstat utgjorts av spannmål, vilket har ett relativt högt proteininnehåll, men däremot en låg proteinkvalitet och bristande nivåer av Lysin. Det kan inte tillgodose hästen proteinbehov fullt ut och kan därför äventyra muskeltonus och överlinje. För en komplett aminosyraprofil är Lusern eller Soja ett bättre alternativ.
Det viktigaste är att proteinkällan är av hög kvalitet, inte kvantitet.
När kan det finnas behov av att komplettera proteinkällan i foderstaten?
Även om många hästar kommer att tillgodose proteinbehovet enbart via fodret, så finns det ett antal anledningar till att det är mer effektivt att komplettera med riktade tillskott för musklerna. Dessa inkluderar:
- Om en häst är lättfödd måste energiintaget anpassas för att undvika övervikt. Men hästar på en begränsad diet kräver fortfarande protein av hög kvalitet och de essentiella aminosyrorna, särskilt de begränsande aminosyrorna Lysin och Metionin, för att bibehålla prestationsförmåga.
- En foderstat baserad helt på grovfoder eller med en låg kraftfodergiva är fördelaktig ur flera perspektiv, bland annat för beteende och matsmältningshälsa, men kan ha en begränsad proteinkvalitet.
- Tävlingshästar som tränar hårt och/eller reser mycket kan ofta drabbas av nedsatt aptit. Då är det viktigt att säkerställa att de fortfarande får tillräckligt av alla näringsämnen trots en mindre mängd foder.
Andra situationer där man kan tänkas använda ett tillskott för att säkerställa adekvat näringsintag när dieten är ofullständig, kan inkludera hästar som ska återgå i träning efter en skada, unga hästar som börjar arbetas och de i slutet av en lång tävlingssäsong som behöver extra stöd för att avsluta på topp med bibehållen hälsa.
Förutom att komplettera med protein av hög kvalitet för muskelreparation och återuppbyggnad, finns det ytterligare näringsämnen som är väsentliga för muskelhälsa hos arbetande hästar.
Antioxidanter
Även om motion har många fördelar för både oss och våra hästar, är det också väl känt att arbetande muskler producerar fria syreradikaler, både vid sammandragning och avslappning av muskeln. Ansamlingen av dessa blir större, desto hårdare och mer frekvent musklerna arbetar och forskning visar att hästar är särskilt mottagliga för denna oxidativa stress, vilket kan ses redan efter lättare träning. Därför är det viktigt att foderstaten tillför antioxidanter i tillräcklig mängd för att motverka den skadliga oxidativa stressen hos arbetande hästar. Den kanske mest kända av dessa är vitamin E. Bete är normalt sett en bra källa till vitamin E, men hö och hösilage innehåller inte tillräckligt höga nivåer och extra tillskott rekommenderas speciellt för tävlingshästar. Viktiga örter och växter kan också tillhandahålla ett komplex av polyfenoler, som kan samarbeta med rena näringsämnen så som vitamin E, för att tillföra ett brett spektrum av antioxidanter via fodret.
Slutligen, bör även tillräckliga mängder zink ingå för ett övergripande antioxidativt stöd via foderstaten. Zink är en viktig kofaktor i ett antal enzymer, inklusive Superoxiddismutas (SOD), ett enzym som är en nyckelfaktor i kroppens försvar mot oxidativ stress.
M Power ger ett optimalt stöd för hårt arbetande hästar.
NAF har utformat M Power för att balansera muskelns tillväxt och utveckling med dess arbetsförmåga och återhämtning. Kombinationen av viktiga aminosyror, antioxidantkomplex och riktade näringsämnen för muskelhälsa gör M Power lämplig för alla presterande hästar.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!