Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och de tre inriktningarna gör att eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
På Axevalla Hästcentrum har man skapat unika förutsättningar för sina elever att få lära och utvecklas i en skolmiljö samtidigt som de har branschen nästgårds. Här har eleverna tillgång till moderna utbildningsstall, körhall, Axevallas fina tävlingsbana, belyst motionsslinga, rundbana, fina skogsvägar för körning och ridning – en komplett anläggning för såväl rid- som travsport. Sen ett par år tillbaka finns det dessutom en ovalbana för islandshäst mitt i travbanan. Fredrika Lindgren är agronom och yrkeslärare och jobbar som lärare på skolan i ämnena anatomi, fysiologi samt foderlära. Att skolan ligger så pass nära branschen ser hon som en otrolig fördel.
– Här får eleverna alla förutsättningar för att nå sina mål och att vi befinner oss på en hästanläggning gör ju att eleverna kommer otroligt nära branschen. Vi ser loppen och möter tränarna dagligen, både i och utanför undervisningen. Eleverna får en unik inblick i hur det faktiskt är att jobba med häst. Sen att vi har tre inriktningar gör att vi lånar tips av varandra. Ridhästarna lånar konditionsträningen från travet och travhästarna lånar hållbarheten och ridningen från ridhästarna. Från Islandshästarna har man anammat tänket med rena gångarter. Det gör att våra elever tar med sig kunskap från olika inriktningar och har kanske ett lite nytt tänk när de kommer ut på arbetsmarknaden, säger Fredrika.
Nyrenoverat boende och välfungerande elevstall
På Axevalla läser eleverna inriktningen hästhållning och blir hästskötare inom antingen ridning, trav eller islandshäst. De tillbringar hela sin studietid på Axevalla hästcentrum, här finns nämligen även lokaler för de teoretiska gymnasiekurserna. Det finns ett välfungerande elevstall där man kan ha sin häst under sin studietid och ett nyrenoverat boende i anslutning till området. De allra flesta eleverna väljer att bo på internat, där personal finns tillgänglig dygnet runt och flertalet aktiviteter arrangeras efter skoltid.
Hållbar hästhållning
Framtidens hästföretagare behöver hållbara metoder och förutsättningar för hästhållning som tar hänsyn till allt från hästens behov, djurskyddslagstiftelsen, behovet av en god arbetsmiljö och en hållbar ekonomi för företagaren. Skolan har kompetent personal om man är intresserad av att fördjupa sig inom till exempel foderlära, djurskydd, hästhälsa samt rid- och körlära.
– All vår personal är otroligt kunnig och har på ett eller annat sätt en fot även i branschen. Antingen tävlar de själva på hög nivå i de olika disciplinerna eller är tränare utöver sin lärarutbildning. Det gör att vi har bra kontakt med branschen och kan anpassa vår utbildning efter vad som efterfrågas. Exempelvis kunde vi för några år sedan se att proffsen efterfrågade hästskötare och personal som hade mer kunskap om hästens anatomi och fysiologi. Som hästskötare behöver man idag veta hur man förebygger och underhåller olika skador hos häst och då arbetare vi fram en ny linje där eleverna får fördjupad kunskap om just detta.
Utbildning nära forskning och näring
Naturbruksförvaltningen och Axevalla Hästcentrum arbetar tillsammans med näringen för att stärka förutsättningarna för tillväxt och utveckling genom att bedriva utvecklingsprojekt kring hållbara hästhållningssystem i anslutning till Axevalla. Bland annat testas just nu ny teknik för att modernisera arbetet i häststallar med syfte att avlasta den som arbetar i stallet. I samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden testas och utvecklas en stallhjälpreda som ska kunna bära balar, vatten, foder och annat och följa den som arbetar i stallet. På så sätt är förhoppningen att göra arbetssituationen mindre fysiskt belastande och mer ergonomisk.
– Just nu arbetar vi med en prototyp av stallhjälpreda som vi kallar "Robban". Det är en fyrhjulsdriven maskin med väldigt stark motor som hjälper oss med det tunga dagliga stallarbetet. "Han" kan till exempel hjälpa oss köra ut vatten till hagarna, transportera höpåsar samt köra in tunga spånbalar till boxarna. Eftersom han har både fyrhjulsdrift och stark motor är han ovärderlig nu när det är lerig och blött. Han fastnar inte i leran som exempelvis en skottkärra kan göra när den är fullpackad med grejer. Våra elever är med i utvärderingsprocessen, de testar och kommer med synpunkter och förbättringar som vi sedan skickar till utvecklarna. Sen försöker vi så mycket som möjligt arbeta med att förbättra arbetsmiljön i stallet. Vi har automatiska vattenkoppar, sopmaskiner samt automatiskt utfodring. Detta ger också eleverna ett tänk på hur arbetsmiljön är i stallar samt hur man på olika sätt kan underlätta den typen av tungt arbete, menar Fredrika.
"Robban", en prototyp på stallhjälp som utvärderas av eleverna.
Enligt Fredrika ska man välja Axevalla Hästcentrum om man vill komma till en skola där eleven och hästarna står i centrum.
– Vi är en skola som andas häst, både i och utanför utbildningen. Vi ser till individens behov och har väldigt engagerad personal som ser till att elevernas får en så bra grund som möjligt att stå på inför deras framtida arbetsplatser. Sen tar vi in mycket externa föreläsningar ock åker på många studiebesök. Och våra APL-platser (typ som praktik) är fantastiska. Vi är som en stor hästfamilj där alla känner alla, avslutar hon.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!