
Eva Gudmundsson: ”Bondens öga föder hästen”
Eva Gudmundson är en välkänd profil inom den svenska aveln. På Flemminge Gård driver hon sin verksamhet bestående av seminstation, hingststation och uppfödning. Här delar hon med sig av sin kunskap gällande foder till dräktiga ston och nyfödda föl.
Vad är det absolut viktigaste gällande hästfoder?
– Min personliga uppfattning är att en för smal häst ska ha mera mat och en för tjock häst ska ha mindre mat. Det får man inte tappa det bland alla grovfoderanalyser och smältbart råprotein.
I webinariet ”Foder – vad behöver din häst” med Dunstan nämner du att bondens öga föder hästen. Vad menar du med det?
– Ja precis, det är just det att man inte får glömma bort att titta på hur hästarna ser ut. Det ska så klart alltid göras en analys på grovfodret men jag upplever ibland att många hästägare stirrar sig blinda på just analysen och glömmer att kolla på hur hästen faktiskt ser ut i hullet. Om vi har en häst som är överviktig försöker vi först och främst reglera vikten med mer motion. Det är även viktigt att se till så hästarna rör sig mycket i hagen. Vi fodrar exempelvis inte våra hästar i hagen. Min uppfattning är att har hästarna en stor höbal i hagen med fri tillgång går de direkt dit och kör ner huvudet i balen. Sen är det där de står. Vi har våra hästar i flock men alla sover inne på natten.
Eva Gudmundsson driver sin avelsverksamhet på Flemminge Gård.
Hur löser ni logistiken med cirka 65 hästar på gården?
– Det krävs välfungerade rutiner men efter alla år har vi hittat ett system som fungerar för oss. På gården har vi 65 hästar varav cirka 20 till 25 hästar bor på vanlig box. De resterande sover i flock i storboxar. Jag upplever att det är mycket enklare att ha en bra överblick över alla hästarna när de sover inne. När vi på morgonen ska släppa ut flocken går de först över en hårdgjord yta. Då ser vi hur de rör sig samt om någon inte är sig lik. Har man lösdrift tycker jag att en och samma person egentligen borde göra den dagliga kontrollen av hästarna. Och det är i många stall inte praktiskt genomförbart. Nu när de först går över en hårdgjord yta både ser och hör vi om någon häst inte rör sig som den ska. Samma visa är det sen när de ska tas in på kvällen. I storboxen fodras de med fri tillgång på grovfoder.
Eftersom ni inte fodrar era hästar ute i hagen – vad har ni för betesmarker?
– Jag måste säga att det är tack vare våra betesmarken vi kan ha detta system. Vi har cirka 60 hektar betesmarker och våra beten är gamla kobeten. Det är en fantastisk mångkultur i jorden vilket gör att vi inte behöver ge hästarna grovfoder ute. Tack vare att vi inte ger hästarna grovfoder ute rör ju våra hästar konstant på sig vilket är optimalt för deras matspjälkning och uthållighet.
Finns det några påhittade sanningar när det kommer till foderstat för dräktig häst?
– Den vanligaste frågan vi får av stoägare är ”Mitt sto är i dräktighetsvecka xx, vilket foder ska hon få”. Om stoet är i fint hull behöver den inte ha något annat foder. Ett dräktigt sto behöver inte alls speciellt mycket mer energi bara för att de har ett föl i magen. Det viktiga är att stona fodras med ett bra grovfoder av bra hygien, men de gäller ju alla hästar.
I webinariet ”Foder - vad behöver min häst” svarar Eva Gudmundson och andra experter på fler frågor gällande foder för dräktiga ston och föl. Hur gör hon om ett digivande sto med föl på sidan har svårt att hålla sitt hull? Även ämnen såsom magsår hos sto och föl, tillskott, den viktiga vattenbalansen och hur skador och sjukdomar kan förebyggas med rätt foder diskuteras i panelen.
Se webinariet gratis här!
Dunstan arbetar uteslutande med försäkringslösningar till häst- och gårdsägare och erbjuder ett försäkringskoncept där kunskap, hållbarhet och skadefrihet gynnar såväl hästen som gårdsägaren. Idén om Dunstan föddes i stallet innan ett ridpass. Vännerna Stefan Fur och Ander Mellberg började prata om hur man skulle kunna skapa ett modernt försäkringserbjudande där kunskap om hästen och gården stod i fokus för människornas och hästarnas bästa. Dagen efter ringde Anders Per Åberg och Dunstans resa hade tagit sin början.
I maj 2021 grundades Dunstan AB och kontakter med försäkringsgivare etablerades. Under december 2021 lanseras företagets produkter. Dunstan AB blir en självständig försäkringsförmedlare som står under tillsyn av Finansinspektionen.
Läs mer
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!