
Så packar du rätt inför sommarens meeting – 3 olika sätt
Du längtar efter sommarens olika cuper och hästmeetings. Men att tänka på packningen gör dig gråhårig. Ingen fara, vi hjälper dig att reda ut bestyren.
Ett meeting är en flerdagarstävling. Ofta behöver man dessutom åka en bra sträcka för att kunna vara med så det finns ingen chans att åka hem och hämta det som glöms.
1. Packa i kronologisk ordning
Ett av de bästa sätten att hantera packningen är köra det kronologiska tricket. Börja med vad som behövs på morgonen och fortsätt sedan med förmiddagen, eftermiddagen och kvällen. Utifrån den metoden kan du göra både hästens och din egen packlista.
Du själv behöver tandborste och hårborste för morgonrutinen. Hästen behöver morgonutfodras, vilket innebär att du ska komma ihåg att ta med hinkar och krubba. Senare under dagen är det dags för ridningen. Då är du inne på sadel, träns och schabrak. Fortsätt sedan dagen ut.
2. Packa systematiskt
De som väljer den systematiska approachen till packningen gör en lista i datorn, som sedan bockas av allt eftersom väskorna, och utrymmena i transporten, fylls. En fördel med en datorskriven lista är att den enkelt kan modifieras tills nästa gång det är dags för meeting. Annars fungerar en handskriven också.
3. Packa efter prioritering
Ett annat sätt att organisera packningen är att börja med det som är viktigast och sätta det överst på listan. Hästpasset är nummer ett. Om det efterfrågas och du inte har det med dig får du inte tävla. Nummer två på listan är sadeln, som ju är anpassad till din häst.
Du bör även ägna en tanke åt vad det är för bana som ska ridas och hur vädret kan tänkas bli. Är det en gräsbana och det finns risk för regn – vilket den svenska sommaren brukar bjuda på – så kan det vara bra med broddar till hästen.
Fler tips på vägen
På plats brukar det inte finns någon möjlighet att tvätta. Därför är det bra med extra ridbyxor så att man ser fräsch ut genom hela tävlingen. Dessutom: kom ihåg att ta med dig en kasse för all smutstvätt.
Om det är varmt och hästen svettas kan det gå åt ett antal schabrak. Ju fler desto bättre. Som det en gång uttrycktes i ett diskussionsforum: ”Du kan aldrig packa för mycket!”. Vilket ju så klart inte är sant. Utrymmet, bland annat i bilen, sätter sina gränser.
Höbalar i takboxen, eller i famnen, är en klassiker på väg till hästmeeting. Ta för vana att alltid ta med eget foder, och har du en häst som är känslig när det gäller olika vatten så kan det vara bra att även ha med några egna dunkar vatten.
Precis som hästen behöver vatten och mat behöver ryttare och eventuella medhjälpare också fylla på energidepåerna. Det brukar vara högt tempo på morgonen och förmiddagen, så förberedd matsäck är bra.
Innan du tar en titt på nedanstående lista och ännu en gång oroar dig för att missa något. Kom ihåg att det mesta, förutom pass och sadel, går att låna ihop på plats. Är det första gången du är iväg på en flerdagarstävling – glöm heller inte att det är enkelt att slå en signal till någon av de rutinerade i klubben och be om råd.
Och är det något du saknar innan avresan – kika gärna på borjes.se där du hittar ett brett sortiment för både ryttare och häst.
Fakta: Förutom det basala – detta kan vara bra att ha med:
- Krubba
- Vattenhink
- Svettäcke
- Stalltäcke – om det är utebox
- Boxgardin – bra att ha för att skärma av om det är mycket spring runt omkring
- Sadelskåp att ha bredvid boxen så att man kan låsa in sin utrustning
- Led-träns med nummerlapp
- Extra tyglar
- Svamp
- Saltsten
- Foder och hö
- Foderhinkar och höpåsar
- Grimskaft och grimma
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!