
Sagan om K9 - från frisörsalongen till stallet
K9 Competition´s resa till en nu ledande position inom hästvårdsprodukter började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i de flesta stallar runt om i världen. Christer Johansson, en av grundarna till framgångskonceptet, berättar här hur det hela började samt hur framtiden ser ut.
Framgångssagan börjar för över 50 år sedan när Christers pappa utvecklade ett antal hud- och hårvårdsprodukter för frisörsalonger samt för personer som hade Psoriasis och andra hudproblem. Familjen har alltid haft ett stort intresse för hundar och erfarenheten från frisör- och hudvårdsbranschen kunde översättas till att ta fram vårdande produkter för hund och katt. Efter lyckosamma år inom katt- och hundbranschen kom 2011 en öppning att testa produkterna i olika framgångsrika stall och hos uppfödare i Sverige och internationellt.
– Bland annat testade Grevlunda produkterna och resultatet blev fantastiskt. Då blev vi säkra på att vi skulle lansera vår produktserie K9 Horse. I det första lanseringen hade vi fyra produkter. Det var Aloe Vera schampo, Aloe Vera conditioner, Nano Spray och Mirra Shine, berättar Christer.
K9s monter första gången på Falsterbo Horse Show.
Tänker utanför boxen och utmanar traditioner
Vid lansering var de lite oroliga för konkurrensen av de stora internationella tillverkarna av hästvårdsprodukter. En oro de snabbt kunde lägga på hyllan. Det visade sig snabbt vilken hög kvalité K9 Horse hade och efterfrågan från kunderna ökad.
– Det gick verkligen fantastiskt snabbt. Vi kom in på de ledande stallen i Sverige och internationellt på en gång. Kunderna imponerades över resultatet och kvalitetsskillnaden mot andra tillverkare. Jag tror att vårt framgångsrecept är att vi tänker lite utanför boxen och försöker utmana traditioner när vi tar fram nya produkter. Exempelvis ger andra glansprodukter en väldigt halkig päls, så att spraya glansspray vid sadelläget eller på hästens ben gjorde man bara inte. Med vår Mirra Shine är det inget problem. Den ger en blank men inte halkig päls så den kan man verkligen använda över hela kroppen, menar Christer.
Mirra Shine, en pälsglans som ger ett blank resultat utan att pälsen blir halkig.
All produktion har sedan start skett i en fabrik i Grantofta utanför Helsingborg. Att man har produktionen så nära gör att de har kontroll över hela produktionsprocessen samt kan vara både snabbfotade och flexibla när det kommer till att ta fram och utveckla nya produkter.
Produkterna är en vanlig syn i stallar runt om i världen.
Gör hoven elastisk och spänstig
När de skulle ta fram en hovvårdsprodukt tittare Christer på ingredienser i andra produkter på marknaden och kunde snabbt se att olja var en vanlig ingrediens.
– Någon produkt hade till och med bensin som en ingrediens vilket är helt galet. En oljebaserad produkt torkar ut hoven vilket är någon man absolut inte vill. Vi vill tillföra fukt så hoven blir elastisk och spänstig, inte torka ut den, säger Christer. Då lanserade man Hydra The Hoof Balm som innehåller bland annat shea butter, biotin, keratin, kollagen och B5.
Hydra The Hoof Balm i fabriken utanför Helsingborg är en av K9´s bästsäljare.
Många anekdoter från tiden som gått
Om man befunnit sig på någon form av ridsportmässa de senaste åren har man inte missat Christer och hans bror i deras berömda K9-kavajer. Det är bland annat på dessa mässor som de har träffat och prata med nöjda kunder.
– Jag har flera anekdoter när kunder kommit fram och tackat för våra produkter. Även historier där våra produkter gjort skillnad för människor. Bland annat kom det fram en tjej i Falsterbo som kämpat med extrem klåda i hela hennes liv. Så mycket klåda att hon kliat sig blodig på natten. Hon testade att smörja in hela kroppen med Hydra The Hoof Balm och efter en tids användning försvann klådan. Känslan när hon kom in i montern och gav mig den största kramen var magiskt, berättar Christer. Det finns även historier där deras produkter hjälpt mot Psoriasis, hudsprickor eller när känsliga hästar blivit kvitt olika hudproblem.
Christer och hans bror i deras berömda K9 kavajer.
Nya ägare - samma företag
Efter en tids problem med sina axlar valde Christer att under 2022 sälja företaget till en svensk familj. Nu agerar han i bakgrunden och hjälper till med allt från att ta fram nya produkter till att stötta den nya ledningen att komma in i sina roller.
– K9 är mitt livsverk och jag har otroligt svårt för att klippa navelsträningen. De nya ägarna har samma driv som jag och försäljningen känns helt rätt. Det är inte helt enkelt att kliva in och ta över en verksamhet som någon annan byggt upp så jag finns kvar i en rådgivande roll. Vi håller även på att utveckla sortimentet och lanserar snart ett nytt serum som vi verkligen ser fram emot att få presentera på marknaden. Framtiden ser ljus ut, säger Christer.
och behöver inte reflektera Hippson-redaktionens åsikter. Läs mer

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.

Delad häst – delad glädje?
Att äga en häst ihop med en vän kan vara både roligt och praktiskt, men det krävs att ni är överens om såväl vardagssysslor som ekonomi.
Två hästägarna om hur de får det att fungera samt juristens tips
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!