Foto: Klara Andreasson (porträtt) och Tomas Holcbecher (bilderna till höger)
Sommarens Longines FEI EM i Ridsport Göteborg 2017 närmar sig, arbetet med alla förberedelser har trappats upp rejält. Vi ringde upp tävlingsledaren Tomas Torgersen – för att ta pulsen på hur arbetet fortskrider, vad han har för förväntningar på mästerskapet samt för att prata lite mästerskapsminnen.
Text: Cajsa Ekström
Hej Tomas! Kan du berätta lite om din roll inför och under mästerskapet?
– Jag är tävlingsledare vilket innebär att jag har sportsligt ansvar för evenemanget. Min roll inför mästerskapet innebär att planera allt som har med tävlingen att göra. Mycket tid går åt till etableringen av en tillfällig arena. Vi har även en befintlig arena, Ullevi, som ska anpassas så att vår sport fungerar även där.
– Mycket av mitt arbete handlar om att beskriva för de andra arbetsgrupperna vad som ska till för att få sporten att fungera optimalt. Vi jobbar just nu mycket med flöden och med säkerheten. Det är rätt många hästar som ska prestera i centrala Göteborg, samtidigt som vi räknar med många besökare.
Om vi tar det från början. När inledde ni arbetet med att få arrangera mästerskapet?
– Diskussionen inleddes efter världscupfinalen 2013 i Göteborg. Då funderade vi på vad vi skulle kunna göra i Göteborg som inte var gjort förut. Vi började att titta på ett VM-format, men det hade blivit för stort att arrangera mitt i staden. Efter en tids diskussioner kom vi fram till att ett Europamästerskap med fyra discipliner täcker in helheten vi ville åt, samtidigt som vi fortfarande kunde ha kvar hästarna i centrum.
Hur fortskrider arbetet och var i processen är ni nu?
– Just nu jobbar vi med att få fram en mer finmaskig plan. Vi handlar upp saker och skriver kontrakt med underleverantörer. Det är även full fart med att rekrytera funktionärer. Just nu har vi cirka 1.000 intresseanmälningar för att jobba som funktionär under mästerskapet, vilket är fantastiskt! Men vi behöver stärka upp teamet med mer folk.
– Vi får även mer och mer klarhet i detaljerna kring hur vi ska bygga upp de tillfälliga arenorna, men där är vi just nu väldigt begränsade av andra evenemang som ska arrangeras i staden innan mästerskapet. Vi har exempelvis evenemang som Gothia Cup och en konsert med Håkan Hellström i juli, som ska arrangeras innan vi kan påbörja att bygga arenorna. Så vi kommer inte att kunna börja konstruktionen förrän i månadsskiftet juli/augusti, då måste det gå fort och effektivt.
Den tillfälliga arenan på Heden med fritt inträde kommer att locka många besökare.
Har ni stött på några oväntade problem?
– Vi vet sedan tidigare att det inte är friktionsfritt att genomföra ett mästerskap och problem är alltid oväntade. Sedan får jag mer och mer respekt för komplexiteten i det jag jobbar med, ju fler åtaganden jag har tagit på mig.
Vad räknar ni med för besökssiffror?
– När vi talar om besökssiffror pratar vi oftast om antalet betalande besökare till Ullevi. Där räknar vi med totalt cirka 130.000 personer under hela veckan. Till resten av arenorna är det gratis inträde, så där är det svårt att uppskatta antalet besökare. Men vi tror att det kommer att hamna på runt 40.000 till 60.000 om dagen.
Vad skiljer det här mästerskapet från tävlingar du upplevt tidigare?
- Den här gången gör vi evenemanget tillgängligt för alla på ett sätt som inte är gjort tidigare. Vi tar ut ridsporten i staden på ett nytt sätt och välkomnar en bredare allmänhet. De som är nyfikna är varmt välkomna till invigningen på Ullevi, till Heden och till Slottsskogen.
Du har ett antal mästerskapsupplevelser i bagaget. Kan du dela med dig av dina bästa mästerskapsminnen?
– Ridsporten har över lag haft väldigt många fina mästerskap, om man tittar i backspegeln. Men ska vi ta det i kronologisk ordning måste vi börja med ridsport-VM i Stockholm 1990. Då var jag med som FEI-steward och det var fantastiskt att få en inblick i allt som hände under mästerskapet.
– Mitt absolut starkaste enskilda minne är när Rolf-Göran Bengtsson, den 21 augusti 2008, tog en individuell silvermedalj under sommar-OS i Hongkong. Det var en väldigt speciell dag. Först var det mycket frågor och oro bland ryttarna om dopningsanklagelser. Senare, när FEI hade presskonferens och det kom fram information om bekräftad dopning, ändrades bland annat startlistorna om. Att "Roffe" då kunde ladda om och behålla fokus ger extra tyngd till hans prestation. För det var en väldigt lång och händelserik dag.
– Sedan får vi inte heller glömma "Roffes" seger i Madrid 2011. Det var Sveriges första EM-guld i hoppning! Och med det efterföljande Jerringpriset visade vi verkligen hur starka och engagerade människor som finns i ridsporten. Det är en kraft att ta vara på!
Bilder från när Rolf-Göran Bengtsson och Ninja la Silla tog hem sitt EM-guld i Madrid. FOTO: Tomas Holcbecher
Vad är ditt drömscenario för mästerskapet i Göteborg?
– Som arrangör är min dröm att det blir en fantastisk mötesplats som folk kommer ihåg länge. Det är flera grenar som möts och ett tillfälle att visa upp vår sport för den breda massan. På så sätt skapas nya kontakter och spännande möten.
Och sportsligt, vad har du för förväntningar på hemmaryttarna?
– Alla vi som håller på med ridsport vet att form är en färskvara och att ryttaren och hästen båda måste vara på topp samtidigt. Men jag tycker att vi just nu är starka inom alla discipliner. Både paradressyren och dressyren har visat riktigt fina resultat och i hoppningen har Sverige den senaste tiden haft fantastiska framgångar. Exempelvis Peder Fredricsons OS-silver i Rio och Henrik von Eckermanns fina prestation som ledde till en bronsplacering vid världscupfinalen i Omaha. Så det känns hoppfullt!
Till sist, hinner du med din egen ridning?
– Det är en konstant samvetsfråga. Jag har en åttaåring som jag har utbildat själv och som just nu tävlas på 1,10- till 1,20-nivå. Det är en sådan häst som kan stå en dag utan att det gör så mycket. Men sedan har jag lite yngre hästar som behöver mer ridning och utbildning, så dem har jag faktiskt lämnat i väg till olika ryttare. Jag är hemma tre till fyra dagar i veckan, resten av dagarna har jag hjälp med att motionera de hästar som är hemma. Så det fungerar bra!
Tidigare på Hippson.se:
600 hästar mitt i Göteborg – så jobbar veterinärteamet under EM
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!