Utrustning
Publicerad: 2016-11-29
Anders Eriksson är en flitig utbildare i bland annat tömkörning.
Han har anmält försäljningen av hjälptyglar
MEST LÄST 2016 – PLATS 8
Denna artikel återpubliceras eftersom den var åttonde mest läst på Hippson.se under 2016.
Denna artikel återpubliceras eftersom den var åttonde mest läst på Hippson.se under 2016.
Körgurun Anders Eriksson har anmält försäljningen av inspännings- och hjälptyglar till Konsumentverket.
– Butiker marknadsför dem som en lösning men de botar bara symtomen och hästar far illa. Det är inte klokt att det är tillåtet, säger han till Hippson.
Text: Frida Bank
Arkivfoto: Anki Yngve
Det är dags att sluta sälja inspänningstyglar. Det tycker Anders Eriksson, som har anmält försäljningen till Konsumentverket.
Han startade själv sin hästkarriär som kusk på åttiotalet och har sedan dess deltagit i flera SM och VM. I dag designar han dessutom utrustning, skriver böcker och utbildar i tömkörning med mera.
I sin anmälan till Konsumentverket skriver Anders bland annat att marknadsföringen av hjälptyglar är vilseledande och att försäljningen borde ifrågasättas ur ett djurskyddsperspektiv.
I stället för att använda hjälptyglar borde ryttare fokusera på att utbilda sig själva och sina hästar, och se till så att utrustningen som används är korrekt anpassad till hästens anatomi, tycker Anders. Det sistnämnde tar han också upp i sin skrivelse. Han uppger att sadlar och bett som sitter illa är en vanlig orsak till att hästar får skador eller obehag, så att de inte kan jobba på rätt sätt. En del ryttare försöker då lösa problemen som uppstår med hjälptyglar.
– Ofta är det hälsoproblem som är anledningen till att hjälptyglar säljs. När utrustningen inte passar ska man inte lösa bekymren med att klä på hästarna inspänningar. Det är död kommunikation, säger han.
Hjälptyglar på ridskolehästar
Ridskolehästar som går lektion efter lektion med halsförlängare, alltså så kallad ”gummisnodd”, är en av flera anledningar till att Anders Eriksson nu har valt att göra en anmälan. Han är också kritisk till användningen av bland annat gogue, thiedemantygel och pessoalonge och till att orutinerade ryttare vill utbilda sina hästar på egen hand.
– Jag var på en ridskola tidigare i år där majoriteten av hästarna gick med olika inspänningstyglar. Det är bara för att de har problem med det de har på ryggen. Förbundet säger att framtidens ridskola ska vara en hästskola. Det är det inte när hästarna är nerspända i nackarna med hjälp av ”snoddar”. Människor lär sig ingenting av det. Jag har svårt att acceptera att förbundet inte gör något åt det här, säger Anders och fortsätter:
– Vid ett korrekt tillvägagångssätt behöver man inte använda inspänningstyglar. Det finns kunskap om klassiska metoder som är mycket bättre, till exempel att utbilda hästen med hjälp av kapson. Ridskolor borde ge folk rätt verktyg och återta sin roll som utbildare.
Konsumentverket utreder inte
Elin Häggeborn är jurist på Konsumentverket. Hon berättar att de har tagit emot anmälan, men de har valt att inte inleda ett tillsynsärende.
– Det kan bero på flera saker. Vi får in strax över 10 000 anmälningar per år och det är bara en minoritet som leder till tillsynsärenden. Vi är en liten myndighet som måste prioritera.
Hon förtydligar:
– I det här fallet är det också så att anmälan inte är riktad mot ett särskilt företag utan mot alla som säljer den här formen av inspännings- och hjälptyglar. Det verkar som att anmälaren vill ifrågasätta lagligheten att sälja produkten. Om det är hästens hälsa och säkerhet man är orolig över är det en fråga för Jordbruksverket.
Elin Häggeborn säger att det är första gången Konsumentverket får in en anmälan som gäller just hjälptyglar. Hon förklarar att det inte är uteslutet att myndigheten tar upp frågan i framtiden.
– Då kanske det skulle komma in fler anmälningar om samma problem. En bedömning kan förändras över tid. Den som marknadsför den här typen av tyglar måste använda påståenden som är vederhäftiga. Det som står i marknadsföringen ska stämma och den delen ligger på oss.
Liknande webbartiklar
- Anders Eriksson fortsätter lyfta debatten om hjälptyglar: ”Borde arbeta för att få bort dem”
- Lagförslaget en försämring för köparna
- Plus granskar säkerheten på kritiserat ridcenter
- Konsumentverket granskar säkerheten inom hästsporten
- Slog inte i huvudet – ändå gick hjälmen sönder
- Nya hjälmregler skapar förvirring
- Får projektmedel för att göra utbildningsmaterial
- Mild kontakt är A och O vid tömkörning: "Munnen är jätteviktig på hästen"
- Anders Eriksson om tömkörningens grunder: ”Viktigt att förstå hur hästen fungerar”
- Grupp efterlyser en etiskt hållbar ridsport i öppet brev till SvRF

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!