Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2019-06-03
I framtiden hoppas veterinärkåren att PPID och EMS ska hittas i ett tidigare skede. Detta för att behandling ska kunna sättas in innan hästen utvecklar fång. Foto (höger): Adobe Stock
Betessäsongen är här – se upp för fångrelaterade sjukdomar
När det tidiga och näringsrika gräset kryper fram i hagarna drabbas många hästar tyvärr av fång. Sjukdomarna PPID och EMS ligger bakom en stor del av dessa fångfall, Distriktsveterinärernas Trine Madsen berättar här mer om sjukdomarna.
På senare år har det forskats en hel del kring PPID och EMS. Det har gjort att veterinärkåren har lärt sig mycket om sjukdomarna, Trine Madsen menar också att informationen i stor utsträckning har nått ut till hästägare.
– Hästägarna har blivit bättre på att upptäcka problem i tid och att anlita veterinär för provtagning. Jag tror mycket kan bero på att vi har ett ökat fokus på den åldrande hästen och hur vi ska ta hand om den, detta för att den ska få ett långt och välmående liv. PPID är väldigt relevant när man pratar om åldrande hästar, säger hon.
Trine Madsen är veterinär och har jobbat på hästsjukhus i Danmark, Norge och Sverige. Hon har vidareutbildat sig inom internmedicin på häst vid University of Liverpool, där hon har uppnått "RCVS Certificate in Advanced Veterinary Practice" och jobbar nu hos Distriktsveterinärerna.
Pituitary pars intermedia dysfunction (PPID)
PPID är en sjukdom där hästen utvecklar en förändring i hypofysen i hjärnan, som leder till förändrad hormonutsöndring.
– Förut kallades PPID för Cushings. Men i och med att sjukdomen Cushings syndrom hos människa och hund beter sig annorlunda än hos hästar kan det bli att man förväxlar dem. Därför är PPID en bättre benämning hos häst, säger Trine.
PPID är en åldersrelaterad sjukdom, uppskattningsvis är 20 procent av alla hästar över 15 år drabbade i större eller mindre utsträckning. Åkomman drabbar både ponnyer och hästar, oavsett ras eller kön.
– Det är en fortskridande sjukdom som kännetecknas av en rad olika symtom, men hästen behöver inte ha alla. Fång är det viktigaste och allvarligaste tecknet på PPID, ofta är det tyvärr först vid ett fångfall som sjukdomen upptäcks.
Fång är den allvarligaste och mest livshotande sjukdomen som ses i samband med PPID. Andra tecken på att hästen har drabbats kan vara att den:
- blir slöare och presterar sämre.
- får ökad svettning.
- går ner i vikt och förlorar muskler, främst längs med överlinjen, samt eventuellt blir bukig.
- får regionala fettdepåer över ögon, på nacken eller runt svansroten.
- får en ändrad hårrem, med senare eller ofullständig fällning. Långsiktigt kan pälsen bli lång och krullig.
- börjar kissa och dricka mer.
- får en ökad känslighet för infektioner och parasiter.
- utvecklar problem i munhålan.
Förändrad hårrem är ett tecken på att hästen kan ha drabbats av PPID.
Ekvint metabolt syndrom (EMS)
EMS är ett syndrom som involverar rubbningar i insulinregleringen (oftast insulinresistens) och som ger en kraftigt ökad risk att utveckla fång samt i de flesta fall övervikt. Det som händer i hästens kropp vid insulinresistens är att kroppens celler inte reagerar lika bra på insulin som de gör hos en frisk individ.
– Precis som för människor utsöndras insulin i blodet när hästen äter foder innehållande socker och stärkelse. Insulinet hjälper till så att sockret kan tas upp i cellerna, men har hästen EMS reagerar cellerna inte lika bra på insulin. Därför utsöndras ännu högre insulinnivåer för att sockret ska tas upp, säger Trine och fortsätter:
– Det finns forskning som visar att höga insulinnivåer är direkt kopplat till utveckling av fång. Och tyvärr är det ofta först när hästen har utvecklat fång som EMS upptäcks.
Precis som vid PPID ses fång som det allvarligaste och mest livshotande symtomet, men andra tecken på EMS kan vara att hästen:
- är överviktig med regionala fettdepåer vid nacken, svansroten samt eventuellt vid juver/skap och bakom bogbladen.
- är normalviktig, men har de regionala fettdepåerna.
- är normalviktig utan regionala fettdepåer, vilket förekommer i enstaka fall.
Till skillnad från PPID finns det en genetisk koppling för EMS, oftast ses sjukdomen hos traditionella ponnyraser och kallblod. Men även hästar av andra raser kan utveckla insulinresistens om de utfodras på ett felaktigt sätt.
– EMS går ofta att förebygga genom att motionera hästen och att hålla den i normalvikt. Har man en häst av en ras som har ökad risk för att drabbas, då skulle jag rekommendera att välja ett foder med så lite socker och stärkelse som möjligt. Och att hellre fodra med ett fettrikt foder om grovfodret behöver kompletteras, säger Trine och fortsätter:
– Många hästar klarar sig fint på bra grovfoder kompletterat med mineraler och eventuellt proteintillskott.
Traditionella ponnyraser och kallblod löper större risk att drabbas av EMS. Foto: Adobe Stock
Test genom blodprov
PPID och EMS testas genom blodprov, Trines rekommendation är att ta prov för båda sjukdomarna vid misstanke.
– Provta för både PPID och EMS, i alla fall om det är en häst som är i medelåldern eller uppåt. Detta eftersom man inte vill missa det ena eller andra och eftersom det oftast inte, med säkerhet, går att se på hästen om den är drabbad av PPID eller EMS. Eller av både och, vilket också kan ses ibland, säger hon och fortsätter:
– Fång är väldigt smärtsamt för hästen och behandlingen är långvarig. Även om många hästar återgår till tidigare prestanda vid rätt behandling är det också många som kommer att drabbas av återkommande fång – och som till slut måste tas bort av djurskyddsskäl. Därför är provtagning viktigt.
Proverna kan tas både på klinik och hemma i stallet, men ofta är det bättre att ta proverna i hästens hemmiljö då stress kan påverka provresultatet. För att testa PPID mäts ett hormon vid namn adrenokortikotropt hormon (ACTH) i blodprovet.
– Provet kan tas året om, men är som mest känsligt på hösten. Har man därför ett negativt blodprov på våren kan det vara värt att testa igen kommande höst, berättar Trine.
När prov för EMS tas mäts i stället insulin- och glukoshalten i blodet.
– Det görs vanligen genom att hästen får glykossirap i munnen, sedan tas ett blodprov 60 till 90 minuter senare. Hur mycket glykos hästen får bestäms av veterinären utifrån djurets vikt.
Behöver behandlas
För PPID finns bra medicin som kan hålla sjukdomen i schack, samt minska risken för framtida fångfall avsevärt. Dock kan medicinen inte bota sjukdomen, därför är det livslång behandling som gäller. Medicineringen sker dagligen i form av en tablett och har tävlingskarens. Oftast fungerar medicinen väldigt bra och hästen brukar svara ganska fort på behandlingen.
– Symtomen släpper oftast efter hand och en häst som har varit lite låg till följd av sjukdomen kan bli piggare redan efter en till två veckors medicinering. Är pälsen påverkad tar det dock oftast några månader innan den har återhämtat sig, säger Trine och fortsätter:
– För det mesta räcker det med en låg nivå av medicinering, ett nytt blodprov tas efter någon månad för att justera in nivån efter hästens behov. Sedan rekommenderas det att prover tas två gånger om året och då en gång under hösten.
För EMS finns det ingen medicinering, i stället är det A och O med en kontrollerad foderstat. Hästen behöver en korrekt uträknad foderstat utifrån analyserat grovfoder, där nivåerna av socker och stärkelse är låga. Regelbunden motion är också avgörande för den i övrigt friska hästen.
– Är hästen överviktig är det viktigt att viktnedgången sker gradvis, annars kan hästen i värsta fall drabbas av andra sjukdomar. Här behövs en plan som läggs upp, med professionell hjälp från veterinär eller kunnig foderrådgivare.
Röntgenbild av fånghov. Foto: Wikimedia Commons
Grästillgång för fångkänsliga hästar
Eftersom både PPID och EMS har starka kopplingar till fång bör även hästens tillgång till gräs övervägas. Detta eftersom det kan vara svårt att kontrollera vad den får i sig, bland annat på grund av att mängden av de naturliga sockerarterna i gräset varierar över dygnet.
– Det bästa kan vara att undvika bete helt, speciellt om man har en häst som har drabbats av fång tidigare. Framför allt en häst med insulinresistens skulle jag vara otroligt försiktig med, säger Trine.
Förutom gräsets varierande sockerhalt finns det dessutom studier som visar att en hungrig ponny som släpps på bete kan äta nästan lika mycket gräs på tre timmar som under ett dygn.
– Det är viktigt att tänka på om man vill släppa sin häst några begränsade timmar på gräs. Se då till att den är mätt på sitt grovfoder innan den släpps i gräshagen och använd eventuellt betesreducerare.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie i fem delar, där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.
Fotnot: Har du frågor eller funderingar kring PPID, EMS och fång? Då kan du enligt Trine Madsen kontakta din närmaste distriktsveterinär eller mejla henne direkt på: trine.madsen@dv.sjv.se
Liknande webbartiklar
- Diabetesmedicin kan hjälpa hästar med fång: "Aldrig sett något så effektivt"
- Veterinären om betesreducerare, fång och EMS: ”Förr var betena inte lika näringsrika”
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare
- Fyra lärdomar från Hippocampusdagen
- Feta hästar under lupp – här är senaste rönen
- Vinn bok om den åldrande hästen – fem exemplar i potten
- Ny forskning kring PPID – men många frågetecken kvar
- Jonnas häst hade PPID: ”När hon väl började fälla var det bara fläckvis”
- ”De här hästarna kan knuffas över gränsen”
- Forskningskollen: Fel på fettcellerna och tarmväggen hos EMS-hästar

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!