Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2019-06-03
I framtiden hoppas veterinärkåren att PPID och EMS ska hittas i ett tidigare skede. Detta för att behandling ska kunna sättas in innan hästen utvecklar fång. Foto (höger): Adobe Stock
Betessäsongen är här – se upp för fångrelaterade sjukdomar
När det tidiga och näringsrika gräset kryper fram i hagarna drabbas många hästar tyvärr av fång. Sjukdomarna PPID och EMS ligger bakom en stor del av dessa fångfall, Distriktsveterinärernas Trine Madsen berättar här mer om sjukdomarna.
På senare år har det forskats en hel del kring PPID och EMS. Det har gjort att veterinärkåren har lärt sig mycket om sjukdomarna, Trine Madsen menar också att informationen i stor utsträckning har nått ut till hästägare.
– Hästägarna har blivit bättre på att upptäcka problem i tid och att anlita veterinär för provtagning. Jag tror mycket kan bero på att vi har ett ökat fokus på den åldrande hästen och hur vi ska ta hand om den, detta för att den ska få ett långt och välmående liv. PPID är väldigt relevant när man pratar om åldrande hästar, säger hon.
Trine Madsen är veterinär och har jobbat på hästsjukhus i Danmark, Norge och Sverige. Hon har vidareutbildat sig inom internmedicin på häst vid University of Liverpool, där hon har uppnått "RCVS Certificate in Advanced Veterinary Practice" och jobbar nu hos Distriktsveterinärerna.
Pituitary pars intermedia dysfunction (PPID)
PPID är en sjukdom där hästen utvecklar en förändring i hypofysen i hjärnan, som leder till förändrad hormonutsöndring.
– Förut kallades PPID för Cushings. Men i och med att sjukdomen Cushings syndrom hos människa och hund beter sig annorlunda än hos hästar kan det bli att man förväxlar dem. Därför är PPID en bättre benämning hos häst, säger Trine.
PPID är en åldersrelaterad sjukdom, uppskattningsvis är 20 procent av alla hästar över 15 år drabbade i större eller mindre utsträckning. Åkomman drabbar både ponnyer och hästar, oavsett ras eller kön.
– Det är en fortskridande sjukdom som kännetecknas av en rad olika symtom, men hästen behöver inte ha alla. Fång är det viktigaste och allvarligaste tecknet på PPID, ofta är det tyvärr först vid ett fångfall som sjukdomen upptäcks.
Fång är den allvarligaste och mest livshotande sjukdomen som ses i samband med PPID. Andra tecken på att hästen har drabbats kan vara att den:
- blir slöare och presterar sämre.
- får ökad svettning.
- går ner i vikt och förlorar muskler, främst längs med överlinjen, samt eventuellt blir bukig.
- får regionala fettdepåer över ögon, på nacken eller runt svansroten.
- får en ändrad hårrem, med senare eller ofullständig fällning. Långsiktigt kan pälsen bli lång och krullig.
- börjar kissa och dricka mer.
- får en ökad känslighet för infektioner och parasiter.
- utvecklar problem i munhålan.
Förändrad hårrem är ett tecken på att hästen kan ha drabbats av PPID.
Ekvint metabolt syndrom (EMS)
EMS är ett syndrom som involverar rubbningar i insulinregleringen (oftast insulinresistens) och som ger en kraftigt ökad risk att utveckla fång samt i de flesta fall övervikt. Det som händer i hästens kropp vid insulinresistens är att kroppens celler inte reagerar lika bra på insulin som de gör hos en frisk individ.
– Precis som för människor utsöndras insulin i blodet när hästen äter foder innehållande socker och stärkelse. Insulinet hjälper till så att sockret kan tas upp i cellerna, men har hästen EMS reagerar cellerna inte lika bra på insulin. Därför utsöndras ännu högre insulinnivåer för att sockret ska tas upp, säger Trine och fortsätter:
– Det finns forskning som visar att höga insulinnivåer är direkt kopplat till utveckling av fång. Och tyvärr är det ofta först när hästen har utvecklat fång som EMS upptäcks.
Precis som vid PPID ses fång som det allvarligaste och mest livshotande symtomet, men andra tecken på EMS kan vara att hästen:
- är överviktig med regionala fettdepåer vid nacken, svansroten samt eventuellt vid juver/skap och bakom bogbladen.
- är normalviktig, men har de regionala fettdepåerna.
- är normalviktig utan regionala fettdepåer, vilket förekommer i enstaka fall.
Till skillnad från PPID finns det en genetisk koppling för EMS, oftast ses sjukdomen hos traditionella ponnyraser och kallblod. Men även hästar av andra raser kan utveckla insulinresistens om de utfodras på ett felaktigt sätt.
– EMS går ofta att förebygga genom att motionera hästen och att hålla den i normalvikt. Har man en häst av en ras som har ökad risk för att drabbas, då skulle jag rekommendera att välja ett foder med så lite socker och stärkelse som möjligt. Och att hellre fodra med ett fettrikt foder om grovfodret behöver kompletteras, säger Trine och fortsätter:
– Många hästar klarar sig fint på bra grovfoder kompletterat med mineraler och eventuellt proteintillskott.
Traditionella ponnyraser och kallblod löper större risk att drabbas av EMS. Foto: Adobe Stock
Test genom blodprov
PPID och EMS testas genom blodprov, Trines rekommendation är att ta prov för båda sjukdomarna vid misstanke.
– Provta för både PPID och EMS, i alla fall om det är en häst som är i medelåldern eller uppåt. Detta eftersom man inte vill missa det ena eller andra och eftersom det oftast inte, med säkerhet, går att se på hästen om den är drabbad av PPID eller EMS. Eller av både och, vilket också kan ses ibland, säger hon och fortsätter:
– Fång är väldigt smärtsamt för hästen och behandlingen är långvarig. Även om många hästar återgår till tidigare prestanda vid rätt behandling är det också många som kommer att drabbas av återkommande fång – och som till slut måste tas bort av djurskyddsskäl. Därför är provtagning viktigt.
Proverna kan tas både på klinik och hemma i stallet, men ofta är det bättre att ta proverna i hästens hemmiljö då stress kan påverka provresultatet. För att testa PPID mäts ett hormon vid namn adrenokortikotropt hormon (ACTH) i blodprovet.
– Provet kan tas året om, men är som mest känsligt på hösten. Har man därför ett negativt blodprov på våren kan det vara värt att testa igen kommande höst, berättar Trine.
När prov för EMS tas mäts i stället insulin- och glukoshalten i blodet.
– Det görs vanligen genom att hästen får glykossirap i munnen, sedan tas ett blodprov 60 till 90 minuter senare. Hur mycket glykos hästen får bestäms av veterinären utifrån djurets vikt.
Behöver behandlas
För PPID finns bra medicin som kan hålla sjukdomen i schack, samt minska risken för framtida fångfall avsevärt. Dock kan medicinen inte bota sjukdomen, därför är det livslång behandling som gäller. Medicineringen sker dagligen i form av en tablett och har tävlingskarens. Oftast fungerar medicinen väldigt bra och hästen brukar svara ganska fort på behandlingen.
– Symtomen släpper oftast efter hand och en häst som har varit lite låg till följd av sjukdomen kan bli piggare redan efter en till två veckors medicinering. Är pälsen påverkad tar det dock oftast några månader innan den har återhämtat sig, säger Trine och fortsätter:
– För det mesta räcker det med en låg nivå av medicinering, ett nytt blodprov tas efter någon månad för att justera in nivån efter hästens behov. Sedan rekommenderas det att prover tas två gånger om året och då en gång under hösten.
För EMS finns det ingen medicinering, i stället är det A och O med en kontrollerad foderstat. Hästen behöver en korrekt uträknad foderstat utifrån analyserat grovfoder, där nivåerna av socker och stärkelse är låga. Regelbunden motion är också avgörande för den i övrigt friska hästen.
– Är hästen överviktig är det viktigt att viktnedgången sker gradvis, annars kan hästen i värsta fall drabbas av andra sjukdomar. Här behövs en plan som läggs upp, med professionell hjälp från veterinär eller kunnig foderrådgivare.
Röntgenbild av fånghov. Foto: Wikimedia Commons
Grästillgång för fångkänsliga hästar
Eftersom både PPID och EMS har starka kopplingar till fång bör även hästens tillgång till gräs övervägas. Detta eftersom det kan vara svårt att kontrollera vad den får i sig, bland annat på grund av att mängden av de naturliga sockerarterna i gräset varierar över dygnet.
– Det bästa kan vara att undvika bete helt, speciellt om man har en häst som har drabbats av fång tidigare. Framför allt en häst med insulinresistens skulle jag vara otroligt försiktig med, säger Trine.
Förutom gräsets varierande sockerhalt finns det dessutom studier som visar att en hungrig ponny som släpps på bete kan äta nästan lika mycket gräs på tre timmar som under ett dygn.
– Det är viktigt att tänka på om man vill släppa sin häst några begränsade timmar på gräs. Se då till att den är mätt på sitt grovfoder innan den släpps i gräshagen och använd eventuellt betesreducerare.
(i samarbete med Distriktsveterinärerna)
Under året publiceras en serie i fem delar, där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 500 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.
Fotnot: Har du frågor eller funderingar kring PPID, EMS och fång? Då kan du enligt Trine Madsen kontakta din närmaste distriktsveterinär eller mejla henne direkt på: trine.madsen@dv.sjv.se
Liknande webbartiklar
- Veterinären om betesreducerare, fång och EMS: ”Förr var betena inte lika näringsrika”
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare
- Fyra lärdomar från Hippocampusdagen
- Feta hästar under lupp – här är senaste rönen
- Vinn bok om den åldrande hästen – fem exemplar i potten
- Ny forskning kring PPID – men många frågetecken kvar
- Jonnas häst hade PPID: ”När hon väl började fälla var det bara fläckvis”
- ”De här hästarna kan knuffas över gränsen”
- Forskningskollen: Fel på fettcellerna och tarmväggen hos EMS-hästar
- Uppdaterade råd om EMS: Utfodring, träning och…plastbantning?

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!