Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2016-04-28


Johan och Viktoria skodde rumänska hästar på semestern
Hästarna i Rumänien behövde hjälp, det visste hovslagaren Johan Weinehall. Men vad skulle han möta när han åkte dit? Skulle han klara av att se hästar som inte sköttes på samma sätt som i Sverige? Det fanns bara ett sätt att ta reda på det – han åkte dit med en kompis under påsken.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Privat
Genom en vän som är engagerad i Hundhjälpen för de rumänska hundarna har Johan Weinehall, i flera år, vetat att han kunde hjälpa många hästar i landet.
– Jag har sagt nej, för jag visste att jag inte skulle klara av att se hästarna. Jag är alldeles för blödig och ville inte åka dit ensam, berättar han för Hippson.
Men sakta började han acceptera att en resa till Rumänien skulle betyda mycket för hästarna och ägarna. Efter mejlkontakt med veterinären på plats, Roxana Topor, insåg han att tiden att resa var inne.
Viktoria – deras omtyckta "Victory"
Med sig på resan tog han sin kompis Viktoria Israelsson, som han träffade för några år sedan på vidareutbildningen för hovslagare i Skara. Kamraterna arbetar tillsammans ibland, och visste att det vore skönt att ha någon att prata med under resans gång. Inte minst för att bearbeta upplevelser.
– Jag ville dels ha med Viktoria på grund av den rumänska kvinnosynen, dels för att hon är en så duktig hovslagare, berättar Johan.
Väl på plats tittade männen på Viktoria och hade först svårt att acceptera att hon skulle sko deras hästar. Men när de insåg att hon verkade häst efter häst, med toppresultat, blev de imponerade.
– Vi vann deras respekt och Viktoria fick ett nytt smeknamn, "Victory". Det värmde i hjärtat att de släppte sina fördomar och i stället bjöd oss på mackor och vatten i värmen.
Hästarna skos inte som i Sverige
I Rumänien finns det väldigt få utbildade hovslagare och man arbetar inte på samma sätt som i Sverige.
– De skor på ett helt annat sätt och är ofta tre eller fyra personer som hjälps åt med en häst. Vi fick anpassa oss till deras sätt att sko, och visa dem några få justeringar som de kan upprätthålla, säger Johan.
Veterinären Roxana hade samlat hästarna som behövde hjälp i en by. Väl på plats fick de, utöver skoning, även hjälp med en enklare veterinärkontroll och samtliga hästar avmaskades. De hade även sällskap av en rumänsk hovslagare som kunde hjälpa till och förklara för ägarna hur man bör tänka.
Planerar för ännu en resa
Under besöket som varade en dryg vecka hann Johan och Viktoria ta hand om mer än 120 djur, både åsnor och hästar. Några var långt ifrån sunda och välmående, men med hovslagare och veterinär på plats fick de hjälp.
– Många var oborstade men väl omhändertagna. De gör så gott de kan med sin ekonomi och vintern har varit sträng. Men nu kommer våren och betet blir bättre, hoppas Johan.
Var det som du föreställde dig att åka dit?
– Jag är väldigt glad att jag åkte. Generellt var det bättre än jag trodde, men jag träffade även hästar där jag fick ont i hjärtat. Det finns ingen tvekan, jag åker tillbaka.
Hur skulle du sammanfatta resan?
– Vi åkte dit med oro, men kom hem med "Victory". Ett smeknamn som sammanfattar allt.
Liknande webbartiklar
- Sett på Spoga Horse: "Nagellack" till hästen?
- ”Första hjälpen” är A och O vid hovskador
- Joggingsko för hästar utmanar den traditionella hästskon
- Amanda Andreasson, hovslagare: ”Är man liten måste man vara smart”
- Påslag för stökiga hästar inte helt ovanligt
- Måttband – ett viktigt ”vapen” mot fång
- Hovfunktionen är avgörande för att hästen ska kunna prestera
- Hovbensfraktur – en vanlig skada som ofta har god prognos
- Förfalskade fakturor – fick ersättning av försäkringsbolaget
- Ta hand om hästens hovar i vinter

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!