GHS-kollen 2014

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
25
2014

Bildspel: Förra årets finalfest


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Förra året var det dubbla värlscupfinaler som gällde under Gothenburg Horse Show. I år blir det lite lugnare, men nog så spännande med ryttare från hela världen som gör upp i prestigefyllda klasser.
I ett bildspel minns vi 2013 års show – med allt från en Lunatic utsliten ur duschen under pågående världscupfinal till ett sista adjö till fina Ninja La Silla. Håll till godo!
   


Läst 4409 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2014

"Räven" struken från Gothenburg Horse Show



Rêveur de Hurtebise skulle ha kommit till Göteborg.
ARKIVFOTO: Tomas Holcbecher
  

För tre veckor sedan rapporterade Sportkollen att Rêveur de Hurtebise, även kallad "Räven", var tillbaka på tävlingsbanorna efter sin skada. Tillsammans med Kevin Staut knep han då fjärdeplatsen i den avslutande Grand Prix-hoppningen i Bordeaux.

  

I helgen är Räven tillbaka på svensk mark, när ekipaget startar i Gothenburg Horse Show. Härligt att få se den fina fuxen tävla igen, som en av tre hästar Kevin tar med sig.
  


Uppdaterat onsdag klockan 07.47:

 
Kevin Staut har valt att styka "Räven" ur starlistorna och tar i stället med sig hästarna Ayade de Septon Et Hdc, Cheyenne 111 Z H D C och Oh d'Eole.
   
Ryttarlista 



Läst 5468 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
25
2014

Öppet brev: Är det rätt att lotta ut en häst?


Årets lotterihäst – Pennsylvania. Foto: Krister Lindh/GHS

  

Debatten om huruvida det är rätt att under Gothenburg Horse Show lotta ut en häst går vidare. Nu har två hästägare skrivit ett öppet brev, riktat till Svenska Ridsportförbundet och till stiftelsen bakom lotteriet. 
   
Här kan du läsa brevet i sin helhet:

"Sen när blev det okej att ha levande djur som lotterivinst i Sverige?

Vilka signaler skickar det etablerade hästsverige ut när det sanktionerar ett blivande hästägande med ett lotteri?

”Köp en lott – vinn en häst! Att skaffa djur är lätt som en plätt!”

Hur är detta möjligt i Sverige 2014 när det enligt lag är förbjudet att lotta ut hundar och katter. Vad gör en häst ”mindre värd” än våra sällskapsdjur?

Det är under Gothenburg horse show som den här utlottningen sker. Avsändare är Stiftelsen Göteborg Horse show, men den egentliga spelarrangören är Svenska Ridsportförbundet.

I Svenska ridsportförbundets vision kan vi läsa följande:

  

'Sverige skall vara en ledande ridsportnation avseende på kvalitet på breddverksamhet, sportsliga framgångar, hästar och hästhållning. Vår verksamhet ska kännetecknas av stort engagemang, hög kompetens, skicklighet, ledarskap, ansvarstagande och god etik.'

Är det skickligt att spela på människors drömmar för att göra stora vinster?
Är det ansvarsfullt att skänka en häst till en person som inte fått göra egen ”besiktning”?
Vill vi förmedla spel och dobbel som strategi för ett gott ledarskap till våra ungdomar?
Är det ett gott ansvarstagande och god etik att använda levande djur som lotterivinster?

Svenska Ridsportförbundet, vi saknar i den här frågan den omtalade höga kompetensen och engagemanget. Vi är övertygade om att utlottning av hästtrailers sadlar med mera kan inbringa tillräcklig vinst att omsätta i ridsportstipendier etc.

  

Våra frågor till ansvariga hänvisas endast till webbsidor och Stiftelsen undrar om det inte finns värre saker än att lotta ut en häst. Jovisst! Men en dålig sak blir inte mindre dålig bara för att det finns andra saker som är värre!

Djurskyddslagen ska verka förebyggande, och ett hästköp kräver just förebyggande åtgärder, en noggrann förundersökning. Som ryttare har vi olika preferenser och förutsättningar. Därför är det en omfattande process att skaffa en häst. Ryttarförmåga måste sättas i relation till hästkvalité. Provridning, veterinärbesiktning, känna, klämma, bedöma. Det är inget som man får eller gör på en kvart, eller vinner i Scandinavium!

Jordbruksminister Eskil Erlandsson och Jordbruksverket menar att det i dagsläget inte finns indikationer på att problem med lotterihästar finns, men understyrker att skulle sådana uppstå i framtiden, kan frågan om förbud övervägas. Framtiden? Övervägas?

Liten by. Hastighet 30. Barn hästar hundar katter. Trafiken ökar. Bilister kör 70. Men eftersom det inte finns några indikationer på ökad olycksrisk väntar vi tills någon blir överkörd innan vi överväger åtgärder!

Märklig retorik våra myndigheter och politiker använder! Vi uppmanar därför politiker och Jordbruksverket att arbeta för att inkludera även hästar i förbudet mot att lotta ut djur!

I Sverige spelar vi på hästar om pengar. Vi spelar inte med pengar om hästar!
  
Kristina Julin, hästägare
Pernilla Persson, hästägare"

  

Hippson har tidigare rapporterat om debatten, läs mer här.


Läst 7954 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2014

Bakom kulisserna på GHS: Visste du att ...?



Underlaget som sparas varje år för att återanvändas under en vecka.
Arkivfoto: Annelie Lundkvist
   

... det går åt 1 500 balar spån under en tävlingsvecka i Göteborg?
  
... underlaget på arenan sparas varje år? När det inte är tävling ligger sandblandningen lagrad i väntan på nästa års tävlingar. 
  
... hockey-isen ligger kvar under sanden i arenan?
  
... funktionärerna varje dag serveras två lagade mål mat? På en vecka hinner det bli över 3 000 portioner.
  


Många hinder blir det som ska byggas och rivas under veckan.
Arkivfoto: Annelie Lundkvist

  
... hinderparken består av fler än 1 000 delar?
  
... det varje år har byggts och rivits 30 olika banor till alla inslag under föreställningarna?
  
... det går åt mer än 150 prisrosetter under tävlingsveckan?
  
... en del av funktionärerna börjar arbeta redan på fredagen veckan före tävlingarna? 

 
Källa 


Läst 8226 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2014

Minns bästa showinslaget - fjordingarna!


Tyske ryttarlegendaren Ludger Beerbaum fick till en riktigt tjusig bakbensaktivitet. Arkivfoto: Anki Yngve

  

I år återkommer ett av de genom tiderna mest uppskattade showinslagen i Göteborg – fjordingarna. 2012 tog de publiken med storm i en rafflande tävling, där tyska ryttare ställdes mot svenska. Legendaren Ludger Beerbaum bjöd på en riktigt tjusig dressyruppvisning, medan Rolf-Göran Bengtsson rattade tömmarna under körmomentet. Det är i nuläget inte klart vilka ryttare som ställer upp i årets tävling, men att fjordingarna är tillbaka är säkert.
  
Genom fem videoklipp från Svenska Fjordhästföreningen minns vi 2012 års uppvisningar:
  


   

  

    

 


Läst 11382 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2014

Klart för final i GP-ponnyn


2012 års vinnare, Alva Vikström.

  

Under söndagen avgjordes semifinalen av GP-ponnyn på Billdals Ridklubb. 10 ryttare är nu klara för finalen som rids på lördag.
  
Vinnare av söndagens semifinal blev Jolin Johansson på Santiago, Tosseryds Ryttarförening, med 72,5 stilpoäng.
När prisutdelningen var klar i Billdal fick de tio finalisterna åka in till Göteborg och känna på arenan tillsammans med sina ponnyer.
  
Dessa tio ekipage rider final i GP-ponnyn 2014:
   

Jolin Johansson/Santiago, Tosseryds RF
Ebba Eriksson/Bella Mi Po, Grevagårdens RF
Fanny Kullmyr/Dream Boy, Mölndals RK
Hilde Hönsvik/Mazzetti, Nääs RF
Johanna Hansson/Candinsky, Billdals RK
Irma Lindberg/Simba, Spekeröds RK
Moa Samuelsson/Ambra, Kungsbacka RK
Felicia Adolfsson/Aircraft, Ale-Jennylunds RK
Sanna Bengtsson/Black Label, Ale-Jennylunds RK
Lovisa Jakobsson/Wara Sweet Girl, Grevagårdens RF

  

Här hittar du fullständigt resultat.


Läst 7340 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
24
2014

Bildspel, GHS: Nostalgibomb från förr


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

På onsdag drar efterlängtade Gothenburg Horse Show igång, en riktig institution i den internationella ridsporten. Vi laddar upp med ett gäng härliga foton från förr. Känner du igen Sylve Söderstrand, Lotta Björe, Rodrigo Pessoa med flera?
 
Foto: Jan Gyllensten 
   


Läst 13128 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
18
2014

De svenska hoppryttarna är klara för start


Photographer
Malin Baryard Johnsson och Tornesch är taggade inför Göteborg. FOTO:GHS 
  

Efter helgens SM-tävlingar i Borås har förbundskapten Sylve Söderstrand tagit ut de 14 svenska hoppryttare som får rida de internationella hoppklasserna under Gothenburg Horse Show.
  

- Det är en del nya namn. Det är kul med en föryngring i startfältet och jag ser verkligen fram emot Göteborg, säger Sylve till Svenska Ridsportförbundet.
Förutom nyblivna SM-guldmedaljören Emma Emanuelsson och segraren i Borås Grand Prix, Douglas Lindelöw, kommer även bröderna Jens och Peder Fredricson - samt inte minst Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann.

 

Bland de startande finns också Johan Lundh, Linda Heed, Niklas Jonsson, Helena Persson, Niklas Arvidsson, Robin Ingvarsson, Nicole Persson och Jenny Johansson.
- Jenny är en ryttare som har gjort många fina resultat lite i skymundan nere i Tyskland. Nu kom hon hem och var både femma i Grand Prix och sexa på SM i Borås, berättar Sylve Söderstrand.
26-åriga Nicole Persson är en annan lovande, ung ryttare som nu får förtroendet i Scandinaviums internationella klasser. Nicole blev utsedd till Morgondagens Stjärna i hoppning på Ryttargalan 2013. Hon har arbetat som beridare hos de tyska toppryttarna Marcus och Johannes Ehning i fem år. Under förra året tog hon placeringar i flera internationella Grand Prix-klasser och vann i oktober GP:n i Odense. Hon är faktiskt den som ligger högst på världsrankningen, bakom spetstruppen.
  
Till söndagens världscuphoppning, Longines FEI World Cup, har Sverige sex platser. Dessa har Sylve Söderstrand vikt åt spetsgruppen. Men ytterligare svenska ryttare har chansen att kvala dit.
- Eventuellt kan någon mer ryttare kvala till världscupklassen via fredagskvällens 1,50-klass, säger tävlingsledare Tomas Torgersen.

Aktuell ställning i Longines FEI World Cup Jumping, västeuropeiska ligan:
1) Scott Brash, Storbritannien, 69 poäng
2) Marcus Ehning, Tyskland, 64
3) Patrice Delaveau, Frankrike, 61
4) Pius Schwizer, Schweiz, 54
5) Steve Guerdat, Schweiz, 51
6) Edwina Tops-Alexander, Australien, 50
7) Kevin Staut, Frankrike, 48
8) Roger Yves Bost, Frankrike, 45
9) Maikel van der Vleuten, Holland, 40
10) Billy Twomey, Irland, 40
11) Joe Clee, Storbritannien, 39
12) Lars Nieberg, Tyskland, 39
13) Luciana Diniz, Portugal, 38
14) Tim Gredley, Storbritannien, 36
15) Lucy Davis, USA 36
16) Christian Ahlmann, Tyskland, 35
17) Francois Jr Mathy, Belgien, 34
18) Michael Whitaker, Storbritannien, 32
  
Svenska placeringar:
33) Jens Fredricson, Sverige, 17
37) Malin Baryard Johnsson, Sverige, 15
46) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, 10
54) Angelica Augustsson, Sverige, 7


Läst 5147 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
06
2014

Sex svenska dressyrekipage


Paulinda Friberg tog emot ridsportens jubileumsstipendium för ett tag sedan. FOTO: MIKAEL SJÖBERG

  

Nu är det klart vilka svenska dressyrekipage som äntrar banan under Gothenburg Horse Show, meddelar arrangören:

   

Publiken får se både ringrävar och debutanter när världscupdressyren, Reem Acra FEI World CupTM, intar Scandinavium och Gothenburg Horse Show 26 februari – 2 mars. Sex svenska ekipage står redo att försvara de blågula färgerna.

  
I förbundskapten Bo Jenås laguppställning finns meriterade Patrik Kittel och Toy Story, som vann världscupen i Göteborg 2012. Men också världscupdebutanten Paulinda Friberg, som nyligen tog emot ridsportens första jubileumsstipendium.
- Patrik är givetvis favorit. Det verkar som att Toy Story är i fin form, säger Bo Jenå, och fortsätter:
- Men det finns flera bakom honom som kan göra bra resultat. Paulinda har inte gjort så många internationella starter men hennes häst, Di Lapponia T, har väldigt stor potential. Den har lätt för samling, piaff och passage. Dessutom är Paulinda väldigt ambitiös. Det är verkligen ett ekipage för framtiden.

För Paulinda Friberg innebär det att en dröm går i uppfyllelse.
- Jag såg Louise Nathhorst vinna världscupen i Scandinavium 1998 och tänkte att där vill jag också rida en dag. Nu är vi där och jag är så himla glad över min fina häst, säger Paulinda som gjorde sin senaste start i tyska Oldenburg för tre månader sedan.
- För nio månader sedan gjorde vi vår nationella debut i Grand Prix, för sju månader sedan vår första internationella start och nu blir det världscuppremiär, rätt snabbt galopperat va, säger hon stolt.
Paulinda, som kommer från Flyinge i Skåne, tränar för Kerstin André och kommer att värma upp med en tävling i Norge innan det är dags att möta den stora Scandinaviumpubliken.
En uppgift hon tar med ro, och iskalla tävlingsnerver.
- Di Lapponia är rätt så cool….

  

I startfältet finns också Malin Hamilton/Fleetwood, Kristian von Krusenstierna/Biggles 1015, Sofie Lexner/Charming Boy 26 och Juliette Ramel/Ten Points. Caroline Darcourt är reserv med Paridon Magi. De utländska ryttarna ska vara anmälda senast den 17 februari.

Gothenburg Horse Show är näst sista deltävlingen innan världscupfinalen i Lyon, Frankrike, i april. Tinne Vilhelmson Silfvén, som under vintern tävlar i Florida, leder ligan stort före regerande världsmästaren Edward Gal, Holland. Näst bästa svensk är Malin Hamilton på fjortonde plats.

Totalt går nio ryttare från den västeuropeiska ligan till final. Innan det är dags för Gothenburg Horse Show rids en världscupdeltävling i tyska Neumünster, 13-16 februari.

  

Aktuell ställning i Reem Acra FEI World Cup Dressage, västeuropeiska ligan:
1) Tinne Vilhelmson Silfvén, Sverige, 74 poäng
2) Edward Gal, Holland, 51
3) Isabell Werth, Tyskland, 48
4) Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, 43
4) Marcela Krinkesusmelj, Schweiz, 43
6) Charlotte Dujardin, Storbritannien, 40
6) Hans Peter Minderhoud, Holland, 40
8) Anna Kasprzak, Danmark, 35
8) Fabienne Lütkemeier, Tyskland, 35
Övr sv plac:
14) Malin Hamilton, Sverige, 21
20) Jeanna Högberg, Sverige, 18
29) Minna Telde, Sverige, 12
42) Cecilia Andrén Dorselius, Sverige, 7
45) Kristian von Krusenstierna, Sverige, 6
51) Charlotte Haid Bondergaard, Sverige, 3

Tidsprogram:
Fredag 28 februari ca 12:45 Reem Acra FEI World CupTM Grand Prix
Lördag 1 mars ca 17:00 Reem Acra FEI World CupTM Grand Prix Kür


Läst 6613 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.