Lisen
NOV
26
2012
Tittar på min farmors gamla ridstövlar och undrar hur hon satt i sadeln? Jag försöker se på slitaget, hoppas på lite uppslitna innersidor på stövlarna som antydde på lite slit i sadeln men ack hon var nog mest fin söndags ryttare. Måste hitta en bild!


Men fina är de. Jag kanske ska pröva dem?


Kan man säga att man har hästar i blodet? här är min pappa som simmar med häst.


.. Och min mamma som ing ryttare i Sollefteå som fortfarande rider varje dag. Fast min bror och syster rider inte som jag fast de har lika mycket "häst i sig". Undrar varför just jag blev biten..? små val man gör o livet som leder dit man är.

YouTube Video

Här är Hjalmar 5 år som tycker att hoppa är jätte kul just nu. Men han meddelar att han ska bli trummis så han kommer kanske inte ha glädje av Pappas snuskiga sönder ridna stövlar.


Matrix, Fendi och Thriller och jag åker till Polen nästa vecka. Hej och Go natt. Posted using BlogPress from my iPhone

Läst 47191 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
21
2012

Hej, Sitter på kontoret och där hänger den här underbara tavlan den är ca 2,5 x 2 m! Jag blir glad av den så jag tittar mycket på den speciellt idag. Jag mailar till olika internationella tävlingar för att försöka få en plats ( att komma med) men det verkar svårt. Jag hade hoppats rida i Globen men så blev det inte så nu vill jag ut! Har tävlat nationellt hela hösten och ångrar det lite..  Ja det gör jag.

Det var det. På Onsdag torkar jag av mig leran och borstar håret för då är det  Jubileums Gala i Stadshuset och jag kommer som vanligt vara i sista sekunden vad det gäller trasa att ha på sig. Det är lite sport. På Torsdag skall jag på invigning av David laChapelle utställningen på Fotografiska och eventuellt skall jag göra radio på morgonen som gäst. Så jag kommer ha fullt upp ändå som super civil vanlig människa men hade såklart helst ridit!

Det här är från någon Ryttargala då jag satt vid spakarna. Snabb dressad och snabb rullat hår, också en sport. 

Hej från mig.

 

Här kommer lite svar på frågor:

Sofia: Jag har alltid sett upp till dig för jag tycker att du är en sån fantastisk ryttare och har dina hästar i väldigt fin form, så vad jag skulle önska lite mer i bloggen är lite träningstips.


Svar: Tack Sofia det var en väldigt fin komplimang. Tack. OK jag ska försöka filma lite små övningar. Grundregeln för en sund, stark, lydig, ridbar och glad häst är just att man tänker på de delarna när man rider och tränar. Variera träningen med kondition, styrketräning, lydnad tex. Dela upp dagarna i veckan med olika jobb. En delhästar behöver mer dressyr en del mer kondition tex...

 

Frida: Hej! Jag läser gärna om träningstips, hur ni tränar hästar i olika åldrar (och framför allt varför), hur ni som ryttare tränar er egen fysik, smarta hästprylar och utrustning, er vardag i stallet. Och bilder på ju såklart alltid extra kul! :) Tack för en bra blogg!

 

Svar: OK fler som vill ha träningstips. När du frågar om träning av yngre hästar vill jag bara berätta att vi är rätt sena med våra hästar, 3 åringarna kan ibland ridas in innan sommaren eller en del sent nu på hösten. Även 4-5 åringarna gör inte så mycket, en del tävlas men det är inget måste om de skall vara kvar här längre. Pay n jump är nästan bättre än tävling ibland. Släpper gärna ut en 5 åring på lösdrift om det går ett tag. Det är ju också så att hästar under 5 år inte säljs så bra och skall man hålla kostnaderna nere tycker jag detta systemet blir mer och mer intressant. När de väl är i träning hoppar de på de höjder som är normalt för en normalbegåvad häst i den åldern de är i. ( 4 år =1 m, 5 år= 120, 6 år = 130). Angående egen träning går jag numera till en PT 1 gg i mån och får ett program som jag tränar hemma.

 

Lina: Hej Jag skulle vilja veta hur du tränar hur mycket och vad du tycker är viktigt och som man ska tänka på i början :)

 

Svar: Hej Lina man ska göra det som känns bra och det man vill lära sig. 

 

Frida: Tack för en bra och inspirerande blogg! Jag undrar om du kan berätta lite mer om hästarnas vardagsliv. Vad de fodras med, utevistelse osv. Motivera gärna varför ni gör som ni gör också :)

 

Svar: Ok skriver om 3 hästar här i en dag då. 

 

Maria: Hej! Det skulle vara intressant att höra dina tankar kring renovering av gamla stallar och vad som kan vara bra att tänka på utöver de rekommendationer och regler som finns. Tips som underlättar vardagen och som kan vara bra att tänka på när man gör en större ombyggnation. Tack!

 

Svar: När vi byggde om vår "lada" till stall tog jag bilder på olika stall och lösningar under lång tid och gjorde en ide pärm. Eftersom jag reser mycket hade vi bilder från stallmattor i Australien och gjutna krubbor i Ungern mm. Bästa tipset ever är: Meddela de som bygger att det skall stå rymningsbenägna sparkande elefanter i boxarna. Stora avlopp i spolspiltor. Omålade galler. Inte mura. Nä just det. 

 

Cicci: Hejsan Trevlig blogg det här=) Massor av spännande läsning=)Tack för det=) Vad har ni för underlag på er utebana? Fibersand? Hur funkar det isf?

Svar: Vi har De Grondslag både inne och ute. Vi har haft det flera år och det är super. 

Anki: Jag undrar om ni vintervilar hästarna? I så fall hur länge - och hur ni sedan sätter igång igen.

Svar: Ja det gör vi, det är lite olika men ca 3 veckor i hagen, skritten och lite bandet. En del får längre och en del kortare om de tex haft längre pauser innan. Drar ner kraftfodret ordentligt och ger inga tillskott under denna period. Detox. Det är också individuellt hur lång igångsättningen är men en vecka lite lätt ridning och sen mer. ..

 

Sanna: Kan inte du ge några sköna framhoppnings tips? Jag tyckeratt de är den lätt mest hemska platsen på hela tävlingen och liksom är din plan för detta? :-)

Svar: Ja jag har förstått att många tycker det så bra idé det kommer!

 


Läst 45257 ggr Kommentarer Kommentera
Hej det har varit ovanligt lite bilder för min del just nu.. Ska bättra mig!


Kan inte vintern bara fortsätta så här? Så kan man rida ute i januari!


Min enda bild från VW GP finalen. Men den är ändå en 10 poängare. Peter Eriksson ber Roffe om lite autografer. Jag hade 2 dåliga fel (8) och var oplacerad. Fel tävling att ha 8 fel på:-(. Laddar med ett fett inlägg på måndag! Tills dess, är det något ni önskar på bloggen? Kom med frågor eller önskningar. Trevlig helg. Posted using BlogPress from my iPhone

Läst 44194 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
10
2012

Det surrar i stallet hela tiden för nu klipps det som bara den hela tiden. Malin och Anna delar med sig lite av konsten att klippa!

 

Ska försöka ta lite mer bilder på klippningar..


Familjen på rad.


Matrix och jag klafsar i mega geggan i skymningen. Det är grått, tungt och det känns i själen. Det är på riktigt och jag gillar det. Good night. Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 47502 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
05
2012I lördags var jag nästan ledig, försöker jobba på mitt och höstens förhållande. De har inte alltid varit så bra. Brasa och tända ljus är ett bra " give" och hösten svarar med ett " take" - regn, mörker..


En bra höst grej och bra för hjärnan och själen. Trattisar.


Mormor har varit i Portugal och diggar nu en kvinnlig portugisisk tjurfäktare fast där rider de på tjurfäktnings hästar. Vi hittar henne på Youtube och barnen tycker det är hemskt men beundrar hur hon rider från tjuren. Jag tycker det är vackert men hemskt på samma gång.


Nära seger men blev 4a med Matrix i Helsingborgs Grand Prix. Tack Tomas Hammar och Co. för engagemang och fina tävlingar med internationell karaktär. Maria Alfredsson byggde bra banor. Det var blommor, fina hinder, bra underlag som sköttes perfekt! Tack!


Vår nya häst har Daniel Silver gjort. Den väger nästan 60 kg!!!


Måndag, ny vecka nya krafter vi laddar med nypon ( litomove) och fisklever olja ( eskimå pure- smakar väldigt lite fisk:-) jag har läst på lite om nyponen, .. man märkte för massa år sedan att om man åt nypon på sommaren blev man rörligare speciellt de som hade problem blev så mycket bättre i leder, rygg osv, då började man forska och gjorde mer än 30 vetenskapliga studier som visade att det var så, på hästar har studien gjorts på bla travhästar som visade mycket goda resultat, de ökade löphastigheten och återhämtade sig snabbare. För att kunna äta nypon året runt och bevara halten av GOPO så torkar man dem i en speciell kalltorknings metod som gör att det viktiga GOPO finns kvar. Så där ja nu vet ni det! Hej så länge.

Läst 49279 ggr Kommentarer Kommentera
Hej. Hästarna är klippta vilket innebär täcke på vid fram och av skrittning.


Då dyker sånna här gamla godingar upp. Varje segertäcke har en historia och då kan man försöka komma ihåg lite från just den tävlingen och det är rätt roligt. Jag har vunnit Drottningens pris 2 gånger, när man vunnit 3 skulle man få en stor pokal tror jag? Men vad hände med Ryttarspelen egentligen? De var super fina tävlingar en gång i tiden, drottningen kom åkande med hovstallet i en vacker vagn, tittade pp klassen och delade ut priset. ibland var det prinsessan Lillian. Nu är väl de tävlingarna knappt existerande. I allafall om man jämför då och nu.. Tävlingen borde ligga i Maj eller september då människorna är hemma i staden. Hade jag bott där hade jag gärna hyrt anläggningen och gjort en lagom stor men riktigt bra tävling där. Sponsorerna finns och publiken. En ny publik kanske? Hoppas någon känner sig manad på klubben eller vem det nu är som sköter banor mm? Varför inte de där duktiga gänget som gör champion if the Youngsters?!


Jag är en riktig hopp nörd. Sitter och kollar klipp från Ryttar VM i Stockholm. Här Ulrika Hedin och Lipton. Vilket härligt ekipage och vad hinder materialet och banorna har ändrats. Jag kommer ihåg utställningarna vid stadion på valhallavägen, där köpte jag ett scharbrak med min ponnys namn på och ett par short chaps och drömmen var fulländad! Nästan i allafall. God natt. Posted using BlogPress from my iPhone

Läst 51099 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.