Lisen


Bra tjejer samlas efter dagens sista pass.
   
Hej! I dag har vår stallchef Jenny Talinsson fått förtroendet att skriva några rader i bloggen.
/Lisen

Om Jenny:
Jenny är sedan 2014 stallchef på Grevlundagården. Hon började sin yrkeskarriär som groom hos Pether Markne som hon gjorde OS med år 2000, därefter blev det flera år på Flyinge där hon arbetade för Peter Eriksson och var med honom på OS i Aten 2004 och OS i Hong Kong 2008. Efter det blev det några år hos dressyrryttaren Caroline Bonde på Eriksberg. Med sin stora arbetserfarenhet, kunskap och kärlek till hästen organiserar hon vant hela vår stallverksamhet.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Gästblogg: 

Jenny här! I min roll som stallchef tänkte jag ge mig på ett försök att dela med mig av vår vardag på Grevlunda. Häng med!
  
I veckan som gått har vi haft besök av en verksamhetschef för en stor anläggning här i Skåne. Man ville ta del av våra rutiner för att kunna skapa bättre förutsättningar för sin personal – riktigt kul tycker vi! Sen är det alltid intressant och lärorikt att höra hur kollegor i branschen jobbar och kunna dela tankar kring hästnäring.
   
När jag började på Grevlunda fanns redan bra grundläggande rutiner, en röd tråd i hur skötseln av hästar, stall och anläggning förväntades skötas. På så sätt var det ”bara” för mig att jobba vidare i samma riktning och kontinuerligt hjälpa ny personal att befästa våra rutiner och hitta den röda tråden i deras arbete.
Min personliga upplevelse är att det är lätt att hitta ett driv och glädje i vardagen på Grevlunda. Lisens och Peders engagemang och ständiga strävan efter förbättring och effektivisering för såväl personal som hästar gör att verksamheten aldrig står still. Att de dessutom är oerhört måna om sin personal, genom att lyssna på våra tankar och vara intresserada av vår erfarenhet, ung som – tja, lite äldre än ung, gör det lätt för oss att trivas.
  
Men för att en verksamhet likt denna ska fungera på bästa sätt krävs naturligtvis riktigt bra personal.
Emma Rydholm från Eskilstuna är ett gott exempel på detta. Emma kom till oss som praktikant våren 2014. Det visade sig rätt snart att Emma var ”pretty outstanding” som praktikant, ödmjuk och enormt driven.
Vi har sedan haft turen att få tillbaka Emma som elev efter att hon avslutat sina studier. Som elev hos oss räknas du som en i arbetslaget samtidigt som du har din privata häst som du rider och utvecklas med under arbetstid.
Genom sin praktik och genom att hon därefter har fortsatt som elev hos oss gör att Emma idag, i sitt jobb, är Peders och Malins högra hand. Där hon bland annat har förtroendet att sköta och rida Peders hästar på hemmaplan när han och Malin är iväg på tävling. Från skolpraktik till att hålla igång mästerkapshästar, det är verkligen inte illa!
  
Det är dock ingen slump, utan det rör sig om en målmedveten ung tjej som hela tiden jobbar hårt för att bli en bättre ryttare. En tjej med en förståelse för att man inte får vara rädd att ”hugga i”, ta eget ansvar och visa framfötterna på vägen dit.
Du behöver inte nödvändigtvis tycka att det är stenkul att mocka, men du behöver känna dig tillfredsställd med att hästarna du sköter om mår bra i sina boxar. Du behöver inte tycka att det är stimulerande att svabba golvet i sadelkammaren, men du behöver känna en stolthet i att visa upp din arbetsplats i ett representativt skick. Om den där förbannade spolspiltan svämmar över för åttifjärde gången i rad kavlar man helt enkelt upp ärmarna och tar sig an skiten, för vem ska annars göra det?
  
Det jag har lärt mig är att man behöver den viktiga egenskapen som heter vilja. Att vilja gör att man ser helheten, ”you take the good with the bad”. Att vilja är förmodligen det som gör att just du är den som lyser starkast när det gäller. Den kommer garanterat synas i ditt CV, och då inte bara på en punkt då vilja lätt "smittar av sig" till en helhet som genomsyrar såväl ditt arbete som dig själv som människa.
Jag har under åren fått uppleva många härliga "Emmor" i stallen där jag har jobbat och i andras. Ni är guld värda och sprider en energi som gör allas vår vardag lätt och rolig. Det finns också många som behöver en ”puff” och det kan jag ge. Men jag kan inte ägna mig åt en form av konstgjord andning för att dagarna ska fungera.
  
Om du visar mig att du har viljan så lovar jag att lära dig allt jag kan. Glöm aldrig att du själv är din bästa marknadsföring och din egen framgångsfaktor. Jag vill fortfarande, men vill du?
  
/Jenny Talinsson, stallchef på Grevlundagården
  

Julia E är inte rädd för lite skit. Framtidens ledare? Är det inte det vi blir i stallet?
  

Malin Henlöv (Årets hästskötare 2014) vet lätt hur man kopplar in ett startbatteri i lastbilen.
  

Girl power.
  

Emma och Sibon gillar varann.
  

Emma in "klippa häst"-outfit.
  

Emma med "barnen".


Läst 69789 ggr Kommentarer Kommentera

Lite update!
  
Auktionen gick fantastiskt bra. Tio år firade vi denna gång. Otroligt kul och man förstår också att det tar tid att bygga upp saker! Känner att vi få fler och fler intressenter, det beror på att auktionshästarna verkligen har synts ute på tävlingsbanan!
  

2/4 av vårt bolag Swedish Select Horse Sales. Jag och Erik Jerneld. När han var typ tolv år stod vi på samma stall (hos Pether Markne). Eriks hobby var då börsen, så varje dag kunde man fråga hur börsen gick. Det var rätt avancerat för en tolvåring...
  

VIP-borden är mycket populära och tar slut väldigt fort!
  

Superfin mat.
  

Vi köpte en auktionshäst tillsammans med min kompis Emelie Marsh. Claudy Bay!
  

Vi har ju ett samarbete med Bollerup, så Peder har haft en clinic om sitsen för eleverna där. Vi kommer att ha fler lektioner och samtal/föredrag med eleverna.
Vi har även ett samarbete med unghästar, så snart är det dags att åka dit och löshoppa dem. Ska bli väldigt kul att se flera av dem hoppa för första gången.
  

Crusader Ice (isbrytaren), fyraårig hingst, ser väldigt lovande ut. Det är så kul att vara nere i ridhuset och se fina framsteg på våra unghästar.
  

Jag drog över till England och Hoys (Horse of the year show) för att träffa min härliga kompis Emelie Marsh. John Deere airport pick up. ;-)
 

Väldigt engelskt. Love it.
  

Helt OK middag!
  

Många olika tävlingsformer, här utställning med miniatyrhästar.
    

Jag har också varit engagerad i #geborttillsport. Är väldigt glad över att få in så mycket ridsportutrustning! Jag hoppas på ringar på vattnet i form av att man fortsätter ge bort utrustning och att politiker och kommuner till exempel får upp ögonen lite mer för våra ridskolor. Det behövs!
  

  

Malmö Civila Ryttarförening gav bort pröva på-ridbiljetter.
  

Jag har precis lagt in en annons på Hästmarknad.se (Läs annonsen här) om att vi har plats för någon som vill komma hit och jobba! Gå in och kolla om ni är intresserade av det.
  
Peder är i Lidköping och tävlar och han ringde just och sa att tävlingarna där var jättefina. Steffi är med ett gäng i Billdal för WV-GP, själv ligger jag på soffan och bloggar och väntar på att världscupen i Oslo ska starta. Då ska jag och barnen kolla. I alla fall Bill, han har inte så mycket val ännu ;-)!

Hej så länge!
/Lisen


Läst 63971 ggr Kommentarer Kommentera
Uppdatering 5/10: Här kan du lämna in
MyOne (Plus ytterligare några butiker, meddela oss gärna!) är mottagarstationer för initiativet #geborttillsport som är ett samarbete mellan Lisen Bratt Fredricson, Rädda Barnen och Folkspel.
Kedjan meddelar att det tyvärr verkar som att många inte vet vart de ska gå för att lämna sina saker. Därför kommer en uppdatering, du kan lämna in utrustning här:

Göteborg
MyOne-Backaplan, Gustavdahlensgatan 13, 41705 Göteborg, 031-223330
Stockholm
MyOne-Enebyängen, Sunnanängsvägen 8, 18236 Danderyd, 08-7552030
Malmö
MyOne-Stora Bernstorp, Vassvägen 8, 23291 Arlöv, 040-437530


Alla ryttare, ponnyföräldrar, ridsportbutiker, ridklädesagenter och leverantörer med gamla eller oanvända ridkläder, hjälmar, stövlar... Ridkläder som ni kan ge bort till barn som inte själva har utrustning!
  
Vilka ridsportbutiker i Skåne kan hjälpa till att samla in och vara "mottagningsstationer" för ridsportutrustning som ges bort? Jag vill att ni är med och överlämnar allt insamlat i TV och visar att ridsporten gör detta bäst!

Kom och hälsa på TV4 med Ida Björnstad tillsammans med Lisen Bratt Fredricson och Markus Rosenberg i spetsen, den 11 oktober på Gustav Adolfs torg i Malmö.

#geborttillsport är ett initiativ, i samarbete med Rädda barnen och den ideella föreningen Folkspel, som går ut på att barn och unga ska kunna få möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar. Enligt Rädda barnen är det i dag i snitt tre elever i en normalstor skolklass som lever i barnfattigdom. Därför åker TV4 nu ut på turné i Sverige och samlar in sportutrustning för att ge till dem som behöver det bäst. All utrustning som samlas in går tillbaka till barnen och ungdomarna i Malmö.

#geborttillsport och TV4 kommer också under hela veckan belysa de mängder av positiva exempel i Idrottssverige som visar hur idrotten skapar engagemang, integrerar och bidrar till samhället.

#geborttillsport besöker fem städer i Sverige som alla hjälper till att samla in sportutrustning, Umeå, Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu uppmanar vi hela Malmö, med föreningarna i frontledet, till att 11 oktober bidra och skänka sportprylarna som inte längre används till #geborttillsport.

TV4 sänder i Nyhetsmorgon och på TV4.se hela dagen från Gustav Adolfs torg med start kl. 08.00. Insamlingen avslutas klockan 17.00.
Hoppas vi ses där! #geborttillsport#ridsport #highfive – idrottföralla.
  
/Lisen


Läst 65013 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
  
Lördag klockan 19.00 på Flyinge smäller det! Då har vi 10-årsjubileum för Swedish Select Horse Sales (SSHS). 33 selekterade hopp-treåringar ska gå under klubban, 24 av dem är SWB-uppfödda hästar och det kan ju ligga i tiden att nämna det. ;-)
  
Om man tittar bakåt i tiden är det otroligt många hästar från auktionen som går bra i sporten. Roligt är att man börjar se fler och fler på internationella tävlingar. Jag hoppas få se många yngre köpare i morgon, i alla fall hästägare till yngre ryttare som satsar långsiktigt framåt i sporten. För de behöver riktigt bra hästar som kommer underifrån, det är mycket svårt att köpa färdiga hästar.
  
Jag själv lyckas bara köpa auktionshästar många år efter auktionen och då är de ibland betydligt dyrare, så kanske är det min tur i morgon?!
  
/Lisen
  

Här ligger auktionsstallet. Det är välbesökt...
  

Inne i auktionsstallet kan du slå dig ner och läsa om hästarna, prata med hästägarna och läsa veterinärbesiktningsprotokoll. 
   

Gången i auktionsstallet måste vara välkrattad och representativ. "It's all about the wrapping" som en klok man sa till mig i går. Och ja, välgroomad häst och ordning och reda i stallet tänder i alla fall jag på – om innehållet är bra så klart.


Bästa stallcheferna Mattias Åstrand och Maths Örtbring håller koll på alla dessa lovande stjärnor höll jag på att skriva och skrev. Men jag menar också håller koll på ägarna, stallet, kunderna och de är alltså en del av "wrappingen" som ni ser här. Välekiperade och "top class".

    
Hjalmar blev viral
Ni som läser tidningarna. Tänk på styrkan i sociala medier. Vår Hjalmar la ut en önskan på sitt Instagram som var så kul och desperat att jag delade. Och oj, oj, oj det som hände sedan:
  

  

  

  

  

Tv, radio och tidningar ringde och sedan, helt plötsligt, kom denna tweet:


  
Då ringde tv och tidningar igen …


 

 

 

 
 


Läst 49032 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.