Stalldrömmar

Dyrt och krångligt. Ja, med dom två orden kan man sammanfatta helgens bravader. Vi har precis som resten av Sverige haft minusgrader. Eftersom vi fortfarande håller på att gjuta så blev vi tvungna att köpa frostskyddsmedel som man blandar i betongen (eller murbruket om man ska mura), så att det ska klara kylan och härda snabbare. En 5 litersdunk räcker till 10 säckar, dvs 200kg betong. Som ni vet sen innan så går det åt ca 500kg betong per sektion. En dunk kostar ca 350kr. Det blir 875kr extra per sektion. Det är mer än både betongen och armeringsjärn tillsammans. Så slutsatsen får väl bli; gjut inte när det är minusgrader ute? Dessutom så var det svårt att få tag på frostskyddsvätskan... Det verkar inte tillhöra standardsortimentet på många byggvaruhus, så ska man ändå gjuta i minusgrader så måste man planera i god tid innan så att de beställer hem det man behöver. Tur att det ska vara plusgrader hela veckan! 

Men nu låter jag ju jättenegativ! Vi har haft en supertrevlig helg, med solsken hela lördagen och en god Fars dag middag på kvällen. Svärföräldrarna var här och hjälpte till och vi fick gjutet en sektion på lördagen. Sen hade vi slut på frostskyddsmedel och bestämde oss för att ägna söndagen åt att gräva och göra gjutformar - istället för att köra land och rike runt för att hitta mer frostskyddsmedel.... Så sagt och gjort.... Det visade sig att det inte var så himla enkelt det heller....

Vi vill ju gjuta en så smal "sockel" som möjligt så vi inte gör av med mer betong än nödvändigt. Men på flera ställen är stenbumlingarna staplade på ett sätt som gör att de sticker ut väldigt långt från väggen i övrigt. Och vi vågar inte ta bort dem eftersom de ligger i botten och stöttar de andra stenarna. Så då får vi helt enkelt bygga om formarna så att de passar runt stenen. Vi hade lite gamla spånskivor liggandes som vi har använt i detta syfte. Det verkar fungera bra, men återigen tar det en massa extra tid! Jag har helt gett upp det här med att försöka hålla någon slags tidsplan. Det får ta den tid det tar. Jag har ingen panik (för det mesta i alla fall), och man måste ju hinna med att leva och ha det gött också! Det gäller att hitta en balans mellan jobb och fritid. Man måste ha lite disciplin för annars blir inget gjort! Men man måste vara ledig och bara slappa eller göra något kul ibland också! Och i den andan ska jag gå och steka lite pannkakor (för vem blir inte glad av pannkakor?!). Imorgon ska vi gjuta igen!

bilder hittar ni som vanligt på vår facebooksida Örstorp Gård AB


Läst 39568 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
10
2016

Jag avslutade förra inlägget med att skriva att vissa dagar vill man bara dra täcket över huvudet och sova vidare... Idag var en sån dag!

Dagen började med ca -2 grader och dimma. Del vill säga: fuktigt! Råkallt! Och halt ute! Jag konstaterade att det var dags att brodda på, och letade fram mitt brodd-kitt. Redan här blev det trubbel eftersom jag inte kunde hitta min "hål-rengörare" (en sån med en vass pigg i ena ändan och en liten borste i andra), men men.. Letade upp en spik som fick duga. Kollade sen på mina broddar... Dom som jag så omsorgsfull smörjde in, innan jag la undan dem i en påse förra året. Men vad hade hänt tror ni? Jo, smörjmedlet hade SMÄLT plasten i påsen som nu satt som en klistrig gelé på mina broddar istället! Suck! Tvättade med varmvatten och diskmedel i ca 20 min, men det hjälpte knappt. Gav upp och gick ut för att sätta i dem i skorna ändå. Kämpade med detta i drygt en timme (göre rent hål, gänga, försöka skruva i brodden, ge upp, försöka göra rent brodden lite mer med spiken, försöka skruva i den igen osv). Till slut hade jag fått i alla broddar, i alla skorna, på alla hästarna - utom en! Efter ungefär en halvtimmes kämpande med ett och samma hål gav jag upp och skruvade i två längre "vanliga" broddar istället. Valet stod mellan det och att ha en hov utan. Pest eller kolera liksom. Jag valde pest. Tror inte hästen får kotledsinflammation av en dag med högre trakt (den sjunker ju ned i marken överallt förutom just på stallgången), men däremot kan han ju halka och bryta benet. Så det fick bli så.

Fortsatte dagen med mockning. Men eftersom det var snorhalt på rampen så lyckades jag förstås halka och välta omkull kärran! Tröstar mig med att jag lyckades hoppa av i sidled och slapp få all gödseln över mig...

 

Och som om inte det vore nog, så lyckades jag bara några minuter senare med konststycket att slänga ned hela kärran i containern!!! Containern var nytömd och stod inte riktigt på sin vanliga plats. Jag brukar luta framhjulen mot kanten, men det gick inte att göra så som den stod nu (upptäckte jag någon millisekund för sent). Har jag sagt att jag avskyr containrar??

Avslutade sedan den här "fantastiska" dagen med att ha en tappsko på min kära lilla häst.

Förutom det så har jag fått avboka alla mina lektioner pga att banan är frusen, och knappt kunnat rida själv av samma anledning (har kunnat rida ut på gräsvägar, men det har blåst isvindar så det har inte precis varit njutbart), och vi hade som dom skånebor vi är förstås inte bytt däck på transporten så inte kunde jag ta mig iväg någonstans heller. Det är i alla fall fixat nu så jag kan köra till ridhus och träna! Men suck! Verkligen "en sån dag", eller kanske till och med "en sån vecka"? Nu ska jag ta en varm dusch och glömma att den här dagen någonsin har existerat! Nya tag imorgon!  


Läst 37776 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
08
2016

Då har vi påbörjat "projekt-stabilisera husgrund"!

Som jag skrev om i förra inlägget så upptäckte vi när vi grävde ut jordgolvet att "sockeln" i gamla delen av ladan inte alls var någon gjuten sockel - utan bara en massa stenbumlingar som man staplat ovanpå varandra och sedan slabbat lite bruk utanpå.... Inte den mest stabila husgrunden kanske.... Och vi insåg att vi måste göra något för att stötta upp konstruktionen innan vi kan gjuta vårt stallgolv. Så förra måndagen tog vi ut en byggnadsingenjör för att ställa lite frågor om just detta.

Såhär såg det ut när vi började gräva längs med väggen... Inte så bra kanske. Hela ytterväggen vilar på en grund av stenbumlingar staplade på varandra!

Hon höll med om att konstruktionen måste stöttas, och att det bästa sättet är att gjuta utanpå med längsgående armeringsjärn. Det blir som en halv sockel. Den här gjutningen måste göras i sektioner eftersom vi inte kan gräva ut allt på en gång. Tar vi bort all jord som i dagsläget stöttar grunden så kan hela byggnaden rasa! Så vi får gräva ut och gjuta ca 3-4 meter i taget.

Så detta är vad vi ägnat oss åt i helgen! Vi har byggt en gjutform, grävt och rengjort stenar. Och så har vi gjutit! Nästan 500kg betong gick det åt, dvs en halv pall eller 25 säckar....

Men resultatet blev riktigt bra om jag får säga det själv. Det här ska väl hålla för hästsparkar och sättningar?? Golvet kommer så småningom att gå i höjd med den fyrkantiga "klumpen" till höger i bild, så mycket av det vi gjuter nu kommer vara under marknivå och alltså inte ens synas!

Åh suck! För drygt en vecka sedan trodde jag att vi var mycket nära att bli färdiga med grävningen så vi skulle kunna gjuta golvet. Nu är vi plötsligt väldigt långt bort... För det kommer att ta flera veckor att göra färdigt grunden. Men förutom att det känns lite långtråkigt och tradigt att behöva lägga så mycket tid på nånting så enformigt som inte ens kommer synas i slutändan så känns det rätt ok. Det är lite extra mysigt att bo på gård den här årstiden. Att vakna och gå ut till stallet i den krispiga morgonluften. Att komma in på kvällen och tända en brasa i öppnaspisen... Det är nästan så jag börjar få lite julkänslor! Fast visst finns det dagar då man bara vill dra täcket över huvudet och gå och lägga sig igen... När det blåser och regnar på tvären så som det bara kan i Skåne. Men idag skiner solen och både jag och djuren njuter för fulla muggar!

I morse var det minst sagt krispigt i luften. -12 grader!


Läst 48183 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.