Saras vardag

Hej! Igår var ingen vanlig dag, för igår var min födelsedag! :D Kvällen firades på allra bästa sätt, nämligen med hoppträning för Lennart. Invigde min nya racertröja som jag såg på mässan och fick i present av Fredrik :) Jag gillar ju det där med att rida fort, så den passar mig perfekt :D

Först hoppade jag Rullan. Hon var sååå fin! :) Hoppade fint och kändes väldigt positiv. Hoppade lite olika böjda spår, en rak distans, hinder kort ur sväng m.m. På en böjd distans mellan två oxrar skulle vi rida på fem galoppsprång. Vi råkade brassa på med fyra en gång, och det visade Rullan att det var inga problem, hon var helt med framåt!

Efteråt fick jag en privatlektion av Lennart med Marco. Vilken LYX!!! Och så himla bra! Hoppade inte lika mycket som jag gjorde med Rullan och inte heller hel bana på slutet. Nu fokuserade vi på att försöka få honom lugnare fram till hindret och i språnget. Som Lennart sa "Rom byggdes inte på en dag", men det blev bättre! :) Jag ska även försöka vara lite mer framåtlutad, så att jag liksom inte skjuter på honom framåt för att jag lutar mig bakåt. Jag ska tänka lite mer som Rich Fellers när han rider Flexible. Titta på Marcos video längre ner, man ser ju skillnad på min sits från de första sprången till de sista :)
https://youtu.be/GKG27w5wEl8 Amarulla B
https://youtu.be/K1fUHVnmgeo DimarcoRallytröjan! Älskar den :D


Mina födelsedagstårtor igår, från Steinbrenner & Nyberg. MUMS!Mys med Marcobusen!


Läst 12333 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I morse fick Marco ta det lugnt. Longerade honom med Equibandet och han fick bara jogga runt. Mamma red Rivica och Ratzia, och pensionärsHedda fick vila. Jag var ute och red henne i skogen igår. Nu är det skogsmulleliv fram till maj!

På kvällen åkte Clara och jag ner till Glommen för träff med talanggruppen. Föreläsning med Amanda (Ericsson) och Sandra Gustafsson. Bästa hittills tror jag nog! :) De pratade bland annat om hur de lägger upp sin tävlingsplanering, hur de tränar innan tävling, vad hästarna gör efter tävling, hur de reser med hästarna om de ska tävla utomlands m.m. Väldigt intressant och kul att lyssna på! Jag tycker själv att jag är rätt bra på att planera mina tävlingar. Jag gör i början på året en grovplanering av vilka tävlingar jag vill åka på och sedan sätter jag upp vilka klasser jag vill rida med vilken häst. Ibland får det så klart ändras lite, men brukar inte bli så jättestora förändringar.

Pratade även om vikten av att ha en bra tränare. Finns ju massor med bra tränare, men man ska ju liksom klicka också! Själv är jag så himla nöjd med att träna för Lennart och Amanda nu. Det känns som en jättebra kombo :)

Här kommer filmerna från gårdagens hoppning. Ratzia, Rivica och hela Marcos film (i förra inlägget var ju bara det höga hoppet).https://youtu.be/Tn1z3Y6BhlA Ratzia, kändes jättefin! :)
https://youtu.be/wezvy4zkpQE Rivica, inte hoppat på ett tag, men gjorde det jättefint! :)
https://youtu.be/mqjXeddguxQ Marco, pigg och positiv! :)


Läst 12699 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Först och främst, grym världscupfinal igår i Scandinavium. Vi var på plats och stämningen var fantastisk! Heja Steve som försvarade sin titel. Kung!

Mindre kul dock att se hur Penelope Leprevost behandlade sin häst. MEN, jag blev inte förvånad. Har hört tidigare från de som är ute på internationella tävlingar att hon inte är särskilt snäll mot sina hästar. Igår fick jag se det med egna ögon. Usch, blir förbannad! Varför gjorde ingen steward något? Det var ju faktiskt inte bara en gång som hon slet tag ordentligt i munnen och sporrade hästen rejält, så de kan ju inte missat det? Betyder detta att de tycker det beteendet är okej? Det tycker INTE jag.

Nåja, får se vad som händer.. Bra att se så många reagera.

Igår på morgonen innan vi åkte in till Scandinavium hoppade jag Marco, Ratzia och Rivica i paddocken. Blir ju så peppad och inspirerad av att se de fantastiska ryttarna live. Jag blev lite övermodig och det blev i princip höjdhoppning med alla hästarna, haha!

Jag hade kvar min studs på medellinjen med fem hinder, sedan hade jag byggt upp en kombination med två galoppsprång, oxer och räcke, som gick att hoppa från båda håll. Sedan hade jag ett fristående plank där jag gick lite wild and crazy. Hoppade Marco först och när vi höjde planket till 140cm seglade han över. Skulle egentligen varit nöjd där, men sa till mamma att vi höjer till högsta hålet, som är 150cm. "River han eller något så sänker vi ner det till 120". Vi har aldrig hoppat något hinder så högt innan. Kommer i bra galopp mot hindret och han bara flyger över! Kändes så häftigt, och han fick så klart massor med beröm! :D


Marco flyger över 150cm! :) Tänk om vi någon dag kan ta oss an en hel bana på den höjden! :O Det är målet, men ett steg i taget. Nu ska vi försöka hoppa felfritt på 135cm :)Fy satan vad högt, kan inte förstå att jag fick sådant fnatt och red an utan ens ett hjälphinder!
https://youtu.be/cEafazBUuuk Marcos språng på 150cm


Sedan hoppade jag Ratzia som kändes jättefin! :) Hon fick hoppa plankan på 140cm och sist ut var Rivica som fick hoppa den på 130cm. Dressyrhästen visade att hon minsann kan också! Filmer på de andra hästarna och på alla Marcos språng kommer sedan!


Läst 11980 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
26
2016

Hej och glad påsk! :) Jag har jobbat extra idag, 10-18, så red Marco när jag kom hem från jobbet. Red honom i paddocken och fokus var att ha honom lugn och få honom att sänka och länga halsen. Red fram i trav och galopp, varierade tempot och gjorde Royneövningen ett flertal gånger. Kändes väldigt bra! Studsen står kvar eftersom jag ska hoppa den med Ratzia, så passade på att ta den med Marco igen några gånger. Viktigt att forma honom i svängen när jag vänder upp och inte låta honom gena och speeda på i svängen. Red på en volt i hörnet och vände upp när jag kände att han var helt lugn och inte försökte fuska i svängen. Gick bra! :)

När jag kom in tittade jag på omgång två av Världscuphoppningen! Hjärtat i halsgropen på några av ryttarna i början, men sedan var det bara att sitta och låta sig inspireras! :) Ska bli så spännande att se finalomgången live på måndag!

Vi var ju inne i torsdags kväll och tittade också och gick lite på mässan. Jag köpte ett jättefint schabrak till Marco! Grått med silver och rosa kant! :) Imorgon ska vi in på förmiddagen igen och titta på hoppning och dressyr, och även handla lite. Jag fyller år i nästa vecka, så har fått en peng av Fredrik och mormor att få handla en tröja och ett schabrak till Ratzia för :) Ska även passa på att köpa ridleggings från Star Rider. Älskar dem. Finns inga skönare :) Behöver även köpa ett nytt stalltäcke. Hade två stycken likadana som hästarna kunde ha när vi åkte på tävling, men nu gick det ena sönder för ett tag sedan.. Uj uj, inte bra att gå på mässan, vill ju ha allt och lite till ;P
Schabraket jag köpte i torsdags! Kommer nog passa Marco fint :D


Läst 13009 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
24
2016

Hej! Igår efter jobbet red jag Ratzia och Marco i paddocken. Fredrik byggde upp en kub i varje hörn och en på mitten, så att man kan hoppa runt på en åtta = 8. Bygger upp den lite då och då. Tycker det är en bra övning att få in rätt känsla och rytm :) Målet är ju att bara galoppera runt på den här åttan över de små kuberna utan att det blir på och av. Det ska bara flyta. Tycker faktiskt att Ratzia gjorde det väldigt fint! Hon brukar ju vara så nonchalant på små hinder och bara älga iväg som en ångvält, men inte igår inte! Kika videon nedan. Blev lite mörkt på filmen, är filmat med mobilkamera och det var skymning.
https://youtu.be/WGRV9bGa_pM 

Marco var inte riktigt lika följsam till en början. Han var så pigg och crazy, så då var det på och av och volterna var inte så runda. Fick hoppa runt ett par varv så han taggade ner, då blev det bättre :)

När jag var klar med Marco tog Fredrik kuberna och placerade på medellinjen med cirka tre meter mellan varje. Första och sista kuben var liggande och de tre i mitten var stående. Så i morse gick jag upp tidigt för att låta Marco gympa lite innan jobbet :) Ska hoppa studs lite oftare nu när paddocken är okej igen. Det är nyttigt för både Marco och Ratzia. Marco är ju ganska kvick i frambenen, men han har tendens att öka på tempot genom studsen. Vill ju att han ska ligga kvar i samma tempo hela tiden. Får jobba vidare på det.

Ratzia är som sagt väldigt nonchalant på kuber. Vill få henne kvickare! Hann inte med att göra studsen med henne i morse, så tar den imorgon med henne :)
https://youtu.be/mQb2TFDePAk Marco studs

I eftermiddag ska mamma och jag in till Scandinavium. ÄNTLIGEN börjar Göteborg Horse Show! :D Vi ska gå ikväll, söndag förmiddag och måndag. Vi såg hoppfinalen sist det var i Göteborg också. Vilken atmosfär det var! Ska ni gå något?I morseMin pensionär <3 HeddaDiggar stallkatten Bullens stil när han får komma in och mysa i soffan ;)


Läst 12383 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
21
2016

Hej! Igår var vi på tävling i Båstad. Första gången jag var där. Himla fin anläggning, men upplevde att manegen var lite i minsta laget för Ratzias del. Längtar till det börjar utomhus, behöver lite mer yta med henne :)

Hoppade först 120cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Ratzia var bussig och hoppade allt jag styrde på, trots att det blev väldigt av och på då hindren kom så fort och jag hade lite problem med de tighta svängarna med henne. Helt klart en av de fulaste rundorna vi gjort, men vi lyckades kämpa oss runt felfritt och knipa en sjätteplats. Tycker hon var duktig! 

https://youtu.be/1QNhIV1-u9I På prisutdelningen :)

Sedan hoppade vi 125cm. Första starten på den höjden. Gillar när det finns 5cm-klasser :) Den här gången bedömning A:0, men planen var bara att rida som en vanlig grundomgång. Det blev två rivningar på två räcken. Båda med frambenen. Första räcket kom kort ur sväng och jag blev aldrig klar i tid, så vi kom på tok för nära! Sedan var det fem galoppsprång rätt fram till kombinationen med oxer in och räcke ut. Där rev vi räcket. Tycker nog ändå att den här rundan var bättre, kändes som vi fick lite bättre flyt i alla fall. Men som sagt, det var kämpigt att lotsa runt henne där inne. Får fortsätta jobba på med markarbetet så vi blir lite smidigare :)

https://youtu.be/leE_gru-Ftg 

Hedda var även med och hoppade 120cm, men det blev tre ner och hennes sista tävling. Har ju nämnt att hon börjar kännas gammal i kroppen liksom. Har känt ett tag nu i hoppningen att hon är liksom jättepigg och glad, men kroppen hänger inte riktigt med längre. Hon vill, men det blir inte samma styrka och stamp innan hindren. Sa till mamma att känns hon likadan på tävlingen nu så blir det sista, och så fick det bli. Så nu blir det bara att ta det lugnt, rida ut i skogen, jobba lite med Equibandet och så får Tilda hoppa några låga hinder med henne. Sedan åker hon upp till Bergshyttan i början på maj för betäckning :) 


Läst 12111 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
19
2016

Hej! Vilken härlig vårdag det varit idag :) Likadant igår. Mamma och jag åkte bort till travbanan igår på eftermiddagen/kvällen med Rivica och Hedda och red fem varv. Superhärligt!

I förmiddags blev det lite hoppning hos grannen Therese. Hon hoppade Sigge och jag hoppade Ratzia :) Vi körde samma serie som vi gjorde sist vi hoppade tillsammans. Tre stycken studs, ett galoppsprång till en oxer och ett galoppsprång till ett räcke. Värmde upp på litet kryss några gånger innan och sedan hoppade vi igenom serien fem gånger. Höjde successivt. Ratzia kändes toppenfin :) 
Ratzia hoppserie, titta i HD för bästa kvalitet: https://youtu.be/RxhxanO9Qv4Lite varmt med vinterjackan idag, men har inte orkat ta fram vårjackan än ;) 

Efteråt åkte mamma och jag bort till travbanan med Rivica och Marco. Har ju bara varit där borta med Marco en gång tidigare, och då var jag där själv, så då uppförde han sig exemplariskt. Det gör han för det mesta när det inte är andra hästar med som han ska visa sina konster för..

Travade först ett varv, och då gick det bra. Sedan skulle vi galoppera och då exploderade han i luften och sparkade bakut när Rivica galopperade jämsides. Efter det fick mamma stå still med Rivica och låta mig och Marco galoppera iväg några hundra meter. Det fungerade mycket bättre och då kunde jag till och med smacka på honom och låta honom länga ut. Då sköter han sig jättebra och fokuserar på det han ska, men just när man galopperar och en annan häst går först eller bredvid så tappar han det helt och bara kör rodeo. Då är det inte så kul..

https://youtu.be/Zd1xX4D008k 

Avslutade med att lasta Hedda och åka bort till KRK och möta upp Tilda som fick rida henne idag :) Först skrittade de ett varv på ridslingan och sedan ett varv i trav. Efter det gick vi in i paddocken så fick hon trava och galoppera där inne. Idag vågade hon galoppera på lite mer! :) Hedda är så snäll och Tilda känner sig så trygg på henne.Hedda och Tilda på clear-rounden i onsdags! :) Ratzia en kväll för någon vecka sedan :)Hoppning med Ratzia för ett tag sedan :)


Läst 11620 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
17
2016

Hej! Igår kväll var vi borta på Kungsbacka Ridklubb och hoppade clear round. Först fick lilla Tilda hoppa Hedda två rundor, en på 50cm och en på 60cm. Felfria på båda och såå duktiga! Hedda är så snäll, värsta läromästaren :) Nästa gång det är clear round ska de nog hoppa igen.

Sedan hoppade jag Amarulla. Två rundor på 110cm. Hon kändes jättefin och var felfri på båda! Första rundan gjorde hon jättefint, men lite spänd. Andra rundan däremot var klockren! Kul! :)

Idag gick jag upp jättetidigt för att hinna med Hedda, Marco och Ratzia innan jobbet. Hedda red jag lite lugnare på travbanan, Marco en lugn runda i första skogen och Ratzia markarbete hemma i paddocken :)
Hedda och Tilda 50+60cm https://youtu.be/iShOYC5EFq4 

Amarulla B 110cm x2 https://youtu.be/Bcs5NSg2Py0


Läst 12219 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I måndags fick hästarna vila och igår longerade jag Ratzia och Marco med Equibandet. När jag hade gjort i ordning Ratzia och skulle ta upp henne till paddocken (äntligen är den mjuk igen) så kom jag på att jag inte hade någon longerlina. Har alltid en i transporten som jag har när jag besiktigar Marco på tävling, och den andra hänger hemma i stallet. Men nu när vi var i Ljungby i söndags hade jag lagt in den andra linan för Fredrik ville ha den när han skulle besiktiga Ratzia. Hade så klart glömt lägga ur den.. Och mamma var iväg med just den transporten och red Rivica.

Orkade inte vänta på att hon skulle komma hem, så tänkte att jag provar att longera utan lina. Går det så går det! Och det gjorde det. Volten blev i lite olika storlekar, men hon sprang runt mig i skritt, trav och galopp och lyssnade jättebra på rösten :)
https://youtu.be/CWx3Kqc3l6Q 


Marco däremot vågade jag inte låta springa själv, för då hade det blivit rodeo deluxe. Som tur var kom mamma hem lagom till det var hans tur. Hade Equibandet under magen på honom också och lös inspänning. Sitter mest i huvudet på honom. Är det inga inspänningstyglar så flyger han runt som en vilde och visar upp alla möjliga konster. Sätter jag på inspänningstyglar som bara hänger så är han helt lugn.

På kvällen åkte jag med Hedda för att hoppträna för Amanda. Det tyckte hon var superkul :) Hade först en jättebra övning med små kryss där man hoppade som ett S. Tyvärr filmade inte Fredrik det, men ska försöka beskriva. Först ett kryss i ena hörnet, sedan ett i nästa hörn. Direkt vända snett igenom på två kryss och sedan svänga på nästa kryss i hörnet och sedan sista krysset i hörnet. Så att det blev som ett S helt enkelt :) Först red vi med fyra jämna galoppsprång mellan alla kryss. Sedan red vi på fem galoppsprång mellan de två första kryssen och de två sista, fyra galoppsprång mellan de andra. Sedan tvärtom, fyra mellan de två första och två sista kryssen och fem mellan de andra. Sjukt bra träning och Hedda var grym på att korta och länga! :)

Sedan hoppade vi en liten bana som Fredrik filmade (se nedan). Hoppade ett varv på lite lägre höjd och ett varv något snäpp högre. Hedda tyckte det var jättekul och kändes bra. Måste dock säga att nu börjar det märkas att hon är lite äldre. Hon är superpigg och glad i hoppningen och allt det där, men det är ändå något som gör att hon känns lite "pensionär" nu. Kan inte sätta fingret på vad, men snart är det dags för pensionärsliv för henne :) Min fina, underbara Hedda!

Amanda sa "Hon måste vara jätterolig att rida va?!". Oooh ja, det syns väl när man hoppar att det bara är att styra? :) Full fart och öronen spetsade framåt!
https://youtu.be/fB7pGiWVF7s 


Läst 12306 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag var det tävling med Marco och Ratzia. Hoppade 120cm i Ljungby, bedömning A:0+A:0. Banan såg bra ut! Hade Marco först ut. Jättestissig i början hoppade till för minsta lilla. Gjorde sedan Royneövningen så blev det bättre och han började slappna av. Kändes fin på framhoppningen!

Inne på banan blev han otroligt taggad! Ett riktigt krutpaket! Hoppade felfritt i både grund och omhoppning och gjorde en bra avvägd omhoppning tycker jag. Inte så fort, men snävade in lite på vägarna. Slutade 12:a av totalt 89 starter och fick pris :)https://youtu.be/lNAyiN5y8nw Marco 120cm

Sedan var det Ratzias tur. Hennes första tävling sedan Trollhättan, så det var ett par veckor sedan, men har tränat flitigt under tiden. Har ju haft babypelham de senaste gångerna jag hoppat henne själv eller på träning, men idag när det var tävling gick jag tillbaka till ploppbettet. Tror det kan vara bra att träna med babypelham men sedan köpa ploppet på tävling.

Hon kändes toppen på framhoppningen och inne på banan tycker jag att hon hoppade fantastiskt. Kan nog varit bland de bästa rundorna hon gjort faktiskt? Vi var felfria i grunden och hoppade sedan de två första hindren i omhoppningen, sedan åkte jag i backen! Efter hinder två i omhoppningen tänkte jag rida mellan två hinder (som jag gjorde med Marco, se videon ovan), annars var det så himla långt runt vilket jag tyckte var onödigt. Dock var vi inte helt överens och jag guidade henne för dåligt så hon förstod nog aldrig riktigt att hon skulle mellan de två hindren, så för att inte hamna mitt i det ena hindret på sidan så stannade hon upp och jag trillade av. Himla synd, men så kan det gå. Skönt att ha med sig att hon hoppade så fint på hinder i alla fall :) Och inte det minsta spänd var hon eller tittig!

https://youtu.be/-eslbH40JAY Ratzia 120cm

Avramlingen gick ju så fort, så vet inte riktigt vad som hände, men jag måste ha fastnat med fingrarna i tyglarna eller något, för efteråt hade jag ordentligt ont i min vänstra hand, speciellt i lillfinger och ringfinger. Dunkar fortfarande och gör ont i lillfingret, men får hoppas att det går över snart. Först kunde jag inte böja det, men det går nu. Det är inte brutet, men har fått en jäkla känga.


Marco fick komma ut i hagen igen när vi kom hem :)

Mamma var snäll och red Hedda när jag var borta. Hon tog henne till travbanan och höll igång bra i både trav och galopp!


Läst 11998 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.