Saras vardag

Hej! Ikväll var det avslutning med talanggruppen. Vi träffades på Hannell Dressage Stable och fick en rundvisning av självaste Marina Mattsson på anläggningen, vilket var jättetrevligt!! Efteråt blev det middag på l'Ecurie på anläggningen. Jättegott! En väldigt trevlig kväll med ett bra avslut, och jag är jätteglad att jag fått vara med i den här talanggruppen och lärt känna alla dessa fantastiska människor :)
Snapchat aamaziingsara :)


Igår hade jag en ledig dag. Började med att åka till de nya ridspåren med Bill. Första uteritten själv. Mamma var inte hemma och kunde följa med med någon av de andra hästarna, och jag ville inte att han skulle gå i paddocken igen, så Fredrik fick hänga med som sällskap tillsammans med Fia. Det dög alldeles utmärkt åt lille Bill :) Fredrik fick ett gratis träningspass också, varje gång Bill och jag travade fick han och Fia springa för att hänga med.

Red inte hela spåret runt, det är lite långt för honom. Red till en av de lite längre backarna, galopperade upp för den och vände sedan tillbaka till transporten. Bill tyckte det var jättekul att få komma ut och springa lite i skogen :) Dock märkte jag att vattenpölar inte var populärt och även när vi skulle spola av honom när vi kom hem så ville han inte stå still, utan snurrade mest runt (ja tack till spolspilta). Lastningen däremot gick väldigt bra, så nu får vi börja vattenträna istället ;)

Nu får han vila i fem dagar och på lördag vankas det förmodligen löshoppning igen, så han får vila helt från ryttare i drygt en vecka.

Marco och Ratzia red jag i paddocken igår med lite bommar. Hade gjort en solfjäder med tre bommar som det var studs mellan och hade två små kuber på varsin sida på en volt där jag skulle få lika många steg på varje halvcirkel. Svårt att förklara och har ingen film, men ni hänger med? Hade den övningen med galoppsprång på Amandaträningen sist. Bra sätt att lära sig hålla jämn rytm och lika många steg! Hade ju Marco på den träningen och det gick jättebra, och likadant igår så gick han fint och vi fick in samma antal galoppsprång på båda halvcirklarna.

Med Ratzia var det lite kämpigare. Började med att galoppera över solfjädern och öka och minska volten. Där gick det fint och hon lyckades hålla samma galopp runt hela tiden. Bra! Däremot blev det jobbigare när vi skulle hoppa kuberna och ha lika många galoppsprång på båda sidor. Var inte alls lika lätt som med Marco. Försökte rida i samma spår hela tiden, men hon låg på väldigt mycket så hade jag tillsammans tagit åtta steg på första halvcirkeln så blev det gärna sju på nästa då jag inte riktigt fick tillbaka henne direkt, utan lät henne rinna iväg lite de första stegen. Fick kämpa några varv till det satt!Med Bill ute i skogen igår :)
Här är en liten video när Bill och jag galopperar upp för backen innan vi vände och red tillbaka :D


Läst 13910 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
28
2016

Hej! Vilken härlig lördag det har varit. Mamma och jag möttes i stallet vid sjutiden i morse. Gjorde i ordning Marco och Ratzia och åkte till de nya ridspåren för en tur. Höll igång bra och Marco tyckte det var kul, men höll sig ändå på mattan och gjorde inte ett enda bocksprång. Se där ja!

När vi hade skrittat ner för den långa galoppbacken vände vi och galopperade hela vägen upp. Lät honom sträcka ut. Skrittade sedan ner för backen igen och gick bort till sjön och lät hästarna gå i en bit och plaska lite. Både Marco och Ratzia klev rätt ut i vattnet :)

Vände sedan tillbaka och tog galoppbacken igen. Full gas för Marco igen :) Galopperade sedan i lite lugnare galopp tillbaka på ridspåret en bit och sedan skritt och trav tillbaka till transporten. Blev en härlig tur! Ratzia blev ganska svettig medan Marco mest bara blev varm. Båda har nog rätt bra kondition, men Marco är ju lite lättare och sportigare i typen. Fast tycker Ratzia är väldigt fin i kroppen nu :) Ska bara fortsätta jobba vidare som vi gör så att hon blir starkare, men blir bättre och bättre för var dag.

Hade egentligen tänkt åka en sväng till första skogen med Bill efteråt, men det började regna när vi kom hem, så då struntade jag i det och sköt upp det till imorgon istället. Fixade sedan i stallet och efteråt blev det lite förmiddagsfika. På eftermiddagen kikade vi på Global Champions Tour. Älskar det, så inspirerande! Och Roffe och Luciana Diniz var som vanligt King and Queen. Förebilder! Ludger var inte så tokig han heller ;)

På kvällen åkte mamma, pappa, Fredrik och jag in till Göteborg och käkade tapas på Manana. Väldigt gott och trevligt :)Skönt att svalka benen :)
Underbara ridspårRatzia plaskar :)
Bill i hagen häromdagen
Brorsorna :) Marco till vänster och Bill till höger. Ratzia står i boxen till höger om Bill :)


Läst 12813 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
27
2016

Hej! Fredag igen, tiden rusar iväg. Första helgen på ett tag som det är helt tävlingsfritt för min del. Tiden ska tillbringas på ridspåren i skogen :) Planen för imorgon är att rida ut med Marco och Ratzia tillsammans på de nya spåren och hålla igång ordentligt. Blir ett konditionspass. Tänker sedan åka till gamla spåren med Bill och bara rida en kort runda och ha lite skoj :)

Idag blev det paddocken för allihopa. Mamma, som inte ville tävla längre, har gått och anmält sig till dressyrtävling med Ratzia. Vet inte riktigt vad som hände där, men så blev det, så nu har hon kommit på att hon måste trimma som bara den. Därför fick hon ta Ratzia idag. Själv red jag brorsorna :) Började med lille Bill. Tänkte på det Lennart sagt och checkade av så att han lyssnade framåt. Lite busig i galoppen i början med några småskutt, men det är bara att driva på honom framåt :) Tänkte även på att rida lite innanför spåret, som jag läste i artikeln här på Hippson med Hannes. Det gick fint, tycker han var bra balanserad och travade på stadigt framåt.Bill och jag :)


Goppetigopp!


Efteråt gjorde jag i ordning Marcobusen. Lite på tårna i början, men så rider jag Royneövningen och han börjar slappna av. Hallelujah för denna övning! Försökte få honom låg i galoppen och fram med nosen. Går bra när jag gör den övningen och flyttar honom in för skänkeln. Då frustar han belåtet och sänker sig. Fortsatte runt på en volt med en liten kub och lät honom sträcka ut lite på ena halvan av volten och sedan komma tillbaka på andra halvan där kuben var, hela tiden lång och låg. Kändes jättebra och avslappnat!Lite lika är de ändå :)
Marco 130cm i AleMarco 130cm i Ale
Marco 130cm i Ale
Marco 135cm i Gäsene
Marco 135cm i Gäsene
Marco 140cm i Gäsene


Läst 12101 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår hade Ratzia och jag privatträning för Lennart. Mycket nyttigt och givande! De senaste gångerna har jag hoppat Marco för Lennart då vi haft fullt fokus på att få honom att backa av i kombinationerna, så då har jag tagit Ratzia till Amanda. Den här veckan blev det Marco till Amanda och Ratzia till Lennart. Omväxling förnöjer, eller vad är det man säger? :)

Vi började med att hoppa kub sex galoppsprång till ett räcke sex galoppsprång till en kub. Kuberna stod lite böjt. Hoppade fram och tillbaka och hindret höjdes allteftersom. La sedan till de andra hindren som var en kombination med ett galoppsprång och en långsida med räcke och oxer, sex galoppsprång mellan. När vi satte ihop till en längre bana byggdes det första hindret mellan kuberna om till en trippelbarr. Sällan man hoppar det på träning.

Vi har ju jobbat väldigt mycket med mig och min ridning, att jag ska bli lugn och inte "söka" hinder hela tiden. Det har blivit väldigt mycket bättre, och igår på träningen blev det nästan för bra. Jag var lugn och väntade in hindren. Dock blev Ratzia lite tom och Lennart sa att bara för att jag håller mig lugn får jag inte glömma benen och se till att ha energi i galoppen. Måste se till att hon är på G, och sedan bara sitta still fram till hindret. Blev mycket bättre språng då! :)
Pratade även med Lennart om Bill och bad om råd hur jag ska rida, hoppa och löshoppa. Jag är ju inget proffs på unghästar och har bara varit med från början med Rivica och Maui, så har inte så mycket erfarenhet på den fronten. Sa att jag tänker motionera honom cirka tre gånger i veckan, vilket han tyckte lät bra. Variera mellan paddocken, skogstur och löshoppning. Han sa att jag behöver inte rida så länge när jag rider i paddocken, och det viktiga är att jag får gas och broms att fungera :) Att han travar på framåt när jag lägger på skänkeln osv. Om jag hoppar något litet hinder ska jag tänka precis som med de andra hästarna att vi startar upp i galopp och galopperar på lite framåt, sedan fånga upp lite och styra på hindret, hoppa över och sedan galoppera på lite fram efter hindret innan vi bryter av :) Sa att vi hade lagt in vattenmatta när vi löshoppade och det tyckte han var jättebra. Släng in allt möjligt konstigt, tyckte han, och det tycker jag med, lika bra att göra det "konstiga" icke konstigt direkt!
Snapchat: aamaziingsara

Idag var Vivi http://www.careofewards.se/ här och gav Marco och Ratzia välförtjänt massage. Vivi kommer hit ungefär var fjärde vecka. Hästarna tycker det är jätteskönt och jag tycker det är viktigt att hon kommer hit och känner över dem. Är ju även i förebyggande syfte :) Hon kollar alltid på dem med värmekameran först och känner sedan över dem innan de får behandling med laser/djupvåg/biolight och sedan masserar hon. Hästarna njuter varje sekund! Marco fick idag både laser och djupvågsbehandling, Ratzia fick bara djupvåg :) Bill fick ingen behandling, men däremot blev det sadelprovning för hans del, så nu vet jag vilken sadel som ligger bäst på honom!
Ratzia gäspar lite under behandlingen :)


Läst 11485 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
25
2016

Hej! Idag lastade vi Billieboy, vilket gick jättebra, och åkte bort till grannen. Lastträning och miljöträning i ett. Yay! Therese har en serie uppbyggd i sin paddock för löshoppning, så tänkte det kunde vara kul för honom att prova :) Ledde honom först över när bommarna låg på marken innan vi släppte honom.

Han var superduktig och hade full fart framåt. Tyckte det var kul! :) När han hade hoppat igenom några gånger och sänkte vi ner allt igen och la vattenmattan på sista hindret. Lika bra att börja i tid med det "tittiga", så att det blir något naturligt :) Han hoppade mattan utan att tveka, men lite högre över än när det bara var bommar. Så söt! Fick massor av beröm.Så söt i sin nya Mulle-grimma :)

Marco red jag i morse. Mamma skickade sms att jag skulle skynda mig ut innan det började regna. Trodde jag skulle hinna, men när jag satt där och galopperade i godan ro så öppnade sig himlen och det började ösregna.. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder bla bla bla. Travade av och lät mig besegras av vädergudarna. Marco var rätt nöjd när jag släppte ut honom i hagen igen och han kunde gå in i sin utebox och mumsa hö. Är så glad för uteboxarna och vind/regnskyddet som vi har i hagarna. Då kan man åka till jobbet utan dåligt samvete när det är skitväder, eftersom hästarna själva kan välja om de vill ha tak över huvudet eller inte. Marco älskar sin box och myser där inne flera gånger om dagen :)Bill gick i hagen med vindskyddet idag. Är även en hölåda där inne, så han hade det också rätt mysigt, trots oväder :)


Läst 13113 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
24
2016

Hej! Här är Marcos tips till alla hästkompisar där ute hur han laddar upp inför tävling:
Älskar att han ändå kan slappna av när vi är borta på meeting och lägga sig och ta en tupplur mitt på dagen. Han ska ju annars ha väldig koll på vad alla andra gör och stissa upp sig om någon häst lämnar osv. Men när det ska laddas upp inför nästa hoppklass, då gäller det att samla kraft genom att lägga sig ner och chilla en stund! :)
Nyvaken och go :)


Läst 13904 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Här kommer filmerna på Marcos rundor från helgen i 135cm och 140cm! :)
135cm var bedömning A:0. 11 hinder, 13 språng. En trekombination med räcke ett galoppsprång oxer två galoppsprång räcke. Det som vi tränat så mycket på det senaste!

Marco kändes superfin! Han var inte i en bom och det kändes som att han hoppade med lätthet. Han var taggad och på, men lyssnade fint även när jag behövde få tillbaka honom. Fick ihop galoppen bra in i kombinationen och det var inte fullt ös igenom, utan han hoppade lugnt :) Kändes så himla skönt när vi red i mål felfria. Att vi sedan fick en placering på det var verkligen en kul bonus!! :)

140cm var också bedömning A:0. 11 hinder, 13 språng. Två stycken kombinationer. Den ena räcke ett galoppsprång oxer och den andra oxer två galoppsprång räcke. Kändes som en bra bana för Marco och mig som inte har vanan inne på den höjden. Det flöt på bra och inga konstigheter. Vi rev tvåan, en oxer, där han blev lite flack då jag lät honom gå på när jag såg distansen. Skulle bara rätat upp mig och hållit kvar, men ni vet, svårt att hålla nerverna i styr ;) Resten gick kanonfint! Fick ett fint flyt, bra distanser, jag höll mig kall. Känner mig så himla nöjd med både mig själv och Marco. Vår andra 140cm och jag själv har ju bara ridit tre stycken med Hedda innan, så jag har ingen rutin på den här höjden. Det är kul att vi utvecklas tillsammans! :)


Läst 14616 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
22
2016

Hej! Nu är vi hemkomna från en helg i Gäsene. Fattar inte hur man bloggar här på Hippson med mobilen, så det blev ingen uppdatering igår, fastän jag för första gången hade mottagning på hela anläggningen hela tiden! Det kan jag tala om, det har inte alla! :)

Det har blivit en tradition att åka till Gäsene. Detta var sjätte gången vi var där, och jag har bara massor av bra minnen därifrån. Hedda tog sin första placering i både 135cm och 140cm där, och förra året vann hon hela kalaset med meetingpris och allt. Marco gjorde sin första felfria 130cm i Gäsene i höstas och den här helgen har vi skapat fler fina minnen och rundor :)

I år var Ratzia och Marco med. Igår gick Ratzia 120 och 130cm, Marco gick 135cm. Idag gick Ratzia 130cm och Marco 140cm! Drar resultaten lite snabbt, så ska jag berätta mer ingående om rundorna tillsammans med filmer :)

Ratzia var dubbelnolla och blev fantastiskt nog 2:a i första starten, 120cm. I 130cm däremot blev det plockepinn efter halva banan och hela fyra bommar föll. Ovanligt, men musten gick liksom ur. Idag däremot var hon på alerten igen i 130cm och gjorde en fin runda med ett nedslag :)

Marco gjorde sin andra start i 135cm (första var i Åstorp inomhus) igår och slog till med felfritt och blev 8:a! Han var fantastisk, inte i en bom! Idag gjorde han sin andra start i 140cm (första inomhus i Lidköping) med ett nedslag. Jättenöjd!

Så, en väldigt bra helg i Gäsene och jag längtar redan till denna tävling nästa år :) Dessutom hälsade vi på Maui (henne har ni väl inte glömt, vår egna uppfödning?) hos Amanda. Hon är så söt!Fin start på helgens tävlingar :)Här ovan är Ratzias runda från 120cm igår. Två faser A:0+A:0. Lite småspänd, men gick ändå fram fint :) Hade tur på några hinder där hon var lite ofokuserad och var i och touchade, men de låg kvar. I omhoppningen var det bara att försöka kapa vägarna så gott det gick. Hon har stor galopp, så det ser inte så snabbt ut, men hon vinner mycket mark!
Ratzias runda i 130cm igår. Två faser med totalfel. Ganska mastig bana med 11 hinder, 14 språng. Var både en trekombination och en tvåkombination med :) Hon började fint de fem första hindren. Kom sedan till trekombinationen där vi rev insprånget. Efter det kom mjölksyran och det blev mest springigt. Rev två oxrar och sedan insprånget i sista kombinationen. Inget höjdarresultat, men fastän kroppen kändes lite trött så var hon pigg och glad i psyket och kämpade sig i mål ändå!

Här är dagens 130cm med Ratzia. En Winning Round. 11 hinder, 13 språng. Trekombination idag igen, mycket bra för oss träna på på tävling :) Idag var hon back in the game och kändes fräsch! Det blev ett nedslag på insprånget i kombinationen där jag inte fick till den bästa distansen. I övrigt kändes det bra! Hon gjorde sin första 130cm i februari och har inte hunnit med så många än, men nu börjar hon få lite rutin på höjden känns det som :)


Läst 13744 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
20
2016

Hej! I onsdags kväll hoppade jag en liten serie med Marco. Kub - ett galoppsprång - kub - ett galoppsprång - oxer. Började att hoppa igenom den två gånger med sista hindret som ett räcke. La sedan upp den till en oxer och hoppade en gång och avslutade en sista gång med lite högre stigsprång. Han kändes så pigg och fin, så behövde inte hoppa mer än så. Igår fick han en liten tur i skogen och det blir det även idag :)

Ratzia hoppade jag serien med några gånger igår på låg höjd och idag får hon också hänga med till skogen på en liten tur :) Billieboy vilade igår och om det inte regnar ikväll så rider jag honom en liten stund i paddocken. Sedan får han vila lördag, söndag och måndag.

Sedan har jag i varenda inlägg sedan Hedda åkte upp till Bergshyttan tänkt uppdatera er om hur det går. Dock har jag ju råkat trycka på "publicera" i samma sekund som jag kommit på att jag inte skrivit med det, och tänkt att jag tar det i nästa inlägg. Och nu så! Nu ska jag berätta hur det går för henne.

Hon åkte upp på torsdagen för två veckor sedan. I början på veckan därpå började hon brunsta och inseminerades på onsdagen. Tyvärr hade hon vätska i livmodern som de fick skölja bort och sedan inseminera igen på fredagen.

I måndags hade hon släppt sitt ägg, men hade tyvärr fortfarande kvar vätska i livmodern. Förmodligen kommer hon inte bli dräktig denna brunst, men jag håller så klart en tumme att hon blir det! :)


Läst 13952 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
19
2016

Hej! I förrgår red jag Bill i paddocken igen en liten stund och hade sällskap av Therese och Sigge :) Det gick jättebra, han var så snäll! Efteråt red jag markarbete med Marco, som också skötte sig fint. Lite pigg, men inget bus.

Igår blev det premiärtur i skogen med Bill. Åkte till Bunketorp och red den korta rundan. Lagom för honom :) Mamma red på Ratzia, och de stod helt stilla i transporten både dit och hem. Första biten på ridspåret är två stycken branta backar, så jag ledde Bill upp för dem innan jag satt upp. Red sedan rundan och Bill tog täten. Skrittade på i friskt tempo och brydde sig inte om när Ratzia sackade efter. Travade även en liten bit och tog en kort liten galopp. Bill skötte sig exemplariskt, tyckte det var jättekul att komma ut i skogen! :) Fick se folk som var ute och sprang på motionsspåren och även golfare!Galopp med Bill i paddocken i tisdags :)

Marco fick tårta på kvällen i form av knäckebröd, morötter och äpplen. Smaskens!


Lille Bill ute i skogen :)


Läst 12352 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.