Portugal-bloggen
OKT
08
2013

Har flera bilder från söndagens manövertest och speed. Enjoy!

8-volt runt två tunnor med byte emellan.

Grinden

Galopp in i ett L, ringa i en klocka och rygga ut.

Rida in i galopp, ut och göra en piruett, byta galopp och göra övningen åt andra hållet. I speeden räcker det att göra åt ett håll. Denna övning kan se lite olika ut och vara i olika storlekar, i högre klasser kan det vara höns i mitten. Undra vad Ulisses skulle tycka om det?

Tjuren. Innebär att man ska plocka upp en lans, försöka pricka ringen och sätta tillbaka lansen i en tunna. Viktigt att man bibehåller samma rytm i galoppen och kan hålla en rak linje mot tjuren.

Bron

Nu blir det speed! Om ni undrar vart min hatt håller hus så blåste den av på tredje hindret. :P Måste fixa något band så den sitter kvar.

I full galopp på väg mot tjuren!

Just avslutat sidepassen som innebär att man ska passera en bom på marken i skänkelvikning/sluta. Frambenen på en sida av bommen och bakbenen på andra. De duktigaste ryttarna gör denna övning i galopp..

Den eländiga repgrinden som ställde till det i speeden. Roligt hade vi iallafall :)

Imorgon åker jag ner till Lissabon och möter upp mina föräldrar. Vi ska spendera onsdagen i Lissabon och torsdag morgon åker vi upp till norr. Nu längtar jag!!

Sov gott

Astrid


Läst 13145 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
07
2013

Jäklar vad roligt det här är. Och vad lyckligt lottad jag är som får dessa möjligheter att rida och tävla på så fina hästar. Idag var jag riktigt nöjd med både mig själv och Ulisses.

På förmiddagen gjorde vi manövertestet. Ulisses kändes mer "lagom" idag på framridningen vilket var skönt till detta moment. Inne på banan kändes ingenting direkt svårt. Ett par gånger backade han ur kontakten och då fick vi ett litet avbrott, men i det stora hela hade vi bra flyt. Självklart finns det mycket som kan bli bättre, men det är sällan allt är perfekt :) Fick en 8:a på sista momentet som är att stanna vid ett bord och lyfta upp en kanna. När jag började träna honom var det värsta momentet, stå stilla medans jag böjer mig ner.

Men bäst av allt är att hästen känns mycket starkare nu. Han orkar sätta sig på ett helt annat sätt i svängarna och är mer balanserad vilket ger en bättre kontakt.

I speeden var det en riktigt rolig bana med många raksträckor att gasa på. Tyvärr är väl Ulisses kanske inte den kvickaste kusen i detta gäng. Han är däremot riktigt snabb i vändningarna, speciellt med tanke på hans storlek. Hade ett litet strul med repgrinden, repet hakade inte ordentligt när jag stängde, så jag fick vända tillbaka och stänga ordentligt. Detta kostade många sekunder, däremot tror jag inte det hade påverkat slutresultatet. Men jag hade jätteroligt i speeden och jag tror även att Ulisses gillar fart :) De två ryttarna som jag tävlade hade snabbare tid än mig, men vi landade på en andraplats efter alla tre moment. Jag är riktigt nöjd med mina resultat och med "min" otroliga häst. Är tacksam över alla dessa möjligheter att få rida och tävla dessa fina hästar. Ulisses är en mycket speciell herre för mig och det känns kul att få beröm av chefen som ser våra framsteg.

Så, en riktigt rolig tävlingshelg med bra gemenskap och fin häst. Nu är det omladdning inför en ny vecka som innehåller mycket kul. På tisdag kommer nämligen mina älskade föräldrar och hälsar på <3

Från dagens framridning. Ulisses ser helt sleepy ut :P


Läst 11397 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
05
2013

Woho vad fin han var idag! Kändes super på framridningen, aningens laddad, men på ett positivt sätt. Lyckades använda den energin till något bra, vilket har varit svårt förr då han tryckt mig lite ur sadeln och kört sitt egna race. Inne på banan skötte vi oss båda. En ryggning blev lite krokig, han började galoppera på en volt i trav med tagen bakdel (det blir ju ungefär samma hjälpgivning som en galoppfattning och Ulisses svarade direkt :)). Dessutom höll jag på att tappa hatten i galoppen, men då fick jag ju visa enhandsfattning så det gjorde inte så mycket.

Slutade på 68,46 % och vi leder inför morgondagens manövertest och speed. Håll tummarna för oss!!!

Här kommer nårgra bilder som Manuel fotade :)


Läst 6903 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
05
2013

Japp, imorgon blir det we-tävling i Felgueiras med Ulisses. Imorgon är det bara dressyrmomentet, söndag manövertest och speed. Ulisses har gått bra i veckan, inte haft något direkt superpass, men tror det har varit bra upplägg inför helgen. Nu kräver jag lite mer av honom och försöker rida mer exakt. Han tycker nog jag är ganska jobbig :P

Tränade lite hinder igår och idag. Man får vara påhittig när man inte har några färdiga hinder. Gjorde en snygg grind idag av ett rep, min svart väst och en högaffel. Manövertestet är jag inte orolig för, han är så pass stark i vändningarna nu, gör fina övergångar och är inte rädd för något. Det är väl utifall jag skulle klanta till det. :P

Jag hoppas kunna göra en bra ritt i dressyren imorgon. Dressyrdelen har jag inte riktigt fått till i tidigare tävlingar. Haft onödiga missar som kostat och imorgon vill jag rida "felfritt". Ulisses är ju faktiskt en dressyrhäst så man kan ju tycka det borde vara vårt starkaste moment. Inför denna tävling har jag gjort några ändringar i mitt program som jag hoppas passar Ulisses bättre. Ska rida koncentrerat och se till att hästen är med mig.

Övriga hästar sköter sig. Princess har tappat en sko så henne har jag bara kunnat skrittjobba några dagar. Tror inte det gör något att hon fått ett par veckor med lugnt jobb. Ska bli kul att sätta igång och rida henne till veckan då hovis har varit.

Har fått ett par stycken som har hört av sig om jobb. Hoppas att fler tar chansen och att det ramlar in fler mejl :)

Håll tummarna för mig o Ulisses imorgon!

Natti

Astrid

Jag sitter inte så snyggt här, men tycker hästen har så härlig uppsyn så kan inte låta bli att lägga upp det :)


Läst 7360 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
03
2013

Go kväll på er!

Kom precis hem från en god middag. Vi firade Celestes födelsedag på restaurang :)

Idag har jag ridit 7, longerat 1 och haft två lösa i ridhuset ett par timmar var. Full rulle! På kvällskvisten var det värsta åskovädret. Ganska häftigt att vara i ridhuset och se hur det blixtrar. Ganska jätteläskigt med dunder som kommer efteråt och då allt blir becksvart under någar sekunder.

Tänkte kolla om det är någon av er läsare som skulle vara intresserad av att komma och jobba i Portugal. Jag vet nämligen några ryttare som söker working students.

Den första är GP-ryttare i dressyr, Filipe Canelas. Red EM iår, har flera vinster och placeringar internationellt. Driver tillsammans med sin fru en ridanläggning i Santarem. Mycket trevliga människor och bra ridning. Om man är ambitiös och jobbar hårt finns det en chans att man kan få tävla lite.

En annan som söker någon är min ex-chef Pedro Ferreira. Han driver ett mindre stall med ca 15 hästar här i norr. Han söker någon som kan hjälpa honom med stallsysslor, grooma hästar och rida. Det är ett väldigt mysigt ställe med bra folk och Pedro är vettig att ha att göra med. 

En tredje är en uppfödare nära Pedro, Nuno Oliveira. Det finns många hästar i alla åldrar och det är mycket ridning, men mest på egen hand. Gör man ett bra jobb finns tävlingsmöjligheter. Hästmaterialet är lite blandat, men allt kan bli bättre med bra arbete och några guldkorn finns det. Unghästvana krävs.

Jag tror även att en we-ryttare söker någon. Han red EM och tog lag-guld samt individuell bronsmedalj iår. Har precis flytttat till ny anläggning i Alentejo där en verksamhet med ridsemester samt hästförsäljning kommer finnas. Duktig ryttare och ambitiös som tränare. Behöver någon som kan hjälpa till att rida/grooma och gör man ett bra jobb finns tävlingsmöjligheter. Har inte stenkoll om han redan har hittat någon, men om någon skulle vara intresserad kan han säkert ta emot folk.

Om någon är intresserad av att ta kontakt med någon av dessa kan ni mejla mig på astrid_hedman@hotmail.com . Skriv lite om er själva, bakgrund, erfarenheter, mål m.m. Om ni har en kort video där ni rider är det bra. Har ni frågor om hur det är att vara working students är det bara att fråga på. Jag har erfarenhet från 4 olika ställen och svarar mer än gärna :)

Väntar på era mail!

Sov gott

Astrid


Läst 9089 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
02
2013

Jisses vad trött jag är. Idag har jag ridit 9 hästar och longerat 1 (Manuels sto Queeny då M var i skogen hela dagen). Carolina har långa dagar i skolan och jag får rida Venturoso en hel del nu. Jag tycker han är jättefin att rida, så för min del är det inga problem med en extra. Sover gott gör man iallafall. :)


Regnet har öst ner, mer eller mindre konstant, sedan fredag och allt är grått. Denna eftermiddag slutade det regna, tack och lov! Hoppas morgondagen blir solig för utebanan behöver få torka upp innan det är ok att rida där. Imorse såg det mer ut som en pool än en ridbana, men jag tror att bara regnet slutar så tar det nog inte länge innan den är ridbar. Hur som helst så har det varit väldigt nyttigt att rida i det pyttelilla ridhuset. Några av hästarna skulle jag förstås föredra att rida ute, typ Ulisses och Venturoso som behöver mer utrymme för att kunna ta ut steget och få bra framåtbjudning. Men på unghästarna har det varit toppen! Det är skönt att ha hjälp av väggen, både för broms och styrning. Har bara jobbat på att få en bra och jämn kontakt, styra med en tygel i taget och hålla balansen i de snäva hörnen.

Gjorde en upptäckt av min sits idag. Några av korten som Laura tog på mig ser jag att min vänstra axel är lite lägre än den högra. Detta är något jag har gjort förut, så det är ingen nyhet. Idag började jag med Elmo och innan jag satt upp tränade vi halter vid hand. I vänster varv hade jag lätt att rotera mina axlar till höger (jag går med axlarna riktade mot hästen för att kunna se). När jag sedan skulle göra samma sak till höger och alltså rotera mig till vänster tog det emot bakom skulderbladet. Det var stor skillnad och när jag satt upp i sadeln gjorde jag några uppmjukande övningar. När jag satte igång och rida fokuserade jag på att lyfta vänster axel och i vänster varv föra fram höger axel i hörnen på böjt spår. Det var lite oroväckande att inse hur stel jag var, förmodligen har jag på den större banan inte varit så noga med att rotera i midjan och föra fram yttre axeln i vänster varv. Inomhus kändes det tydligt då det är mindre, men det var himla bra för jag har varit fundersam. Förr har alla hästar jag ridit varit svårare till höger (kan det vara ryttaren??). På senaste har de flesta varit lite mer svårstyrda till vänser och inte riktigt gett i sidan. När jag nu tänkte på att höja vänster axeln (=sträcka upp hela min vänstra sida) märktes det genast på hästarna. De blev mjukare, följde bättre i svängarna och "släppte ner mig" på ryggen.

Det går fort att lägga till ovanor när man rider flera hästar om dagen, men det går också fortare åt andra hållet, att korrigera. Bara man tänker på det tills kroppen har automatiserat. När man kommer på sig med ett sitsproblem inser man verkligen hur stor roll sitsen spelar. Speciellt när man känner skillnaden på hästarna bara av att man korrigerar sin position. Ridning är så coolt!

Sov gott!

Astrid

Fina Coimbra från förra veckan.


Läst 7500 ggr Kommentarer KommenteraPortugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.