Portugal-bloggen
AUG
27
2014

God kväll

 

Nu har mina älskade föräldrar bokat Portugalresa :D De kommer hit i oktober, ska bli så mysigt att ha dem här. Pappa har ju inte heller sett gården och mitt lilla hus. Längtar!

 

Lovade ju att presentera ”mina” hästar. Först ut är Dijambo som är en 6-årig lusitanohingst. Han ägs av Renato, men är uppfödd av Monte Ravasqueira (denna uppfödare håller inte längre på med avel och när de slutade verksamheten köpte Renato ganska många hästar av dem). Dijambo var 2 år när han kom till Renato och var tänkt att bli avelshingst och ridhäst till Renato. Det är alltid en chansning när man köper en unghäst, det blev nämligen en ganska liten häst och trots storvuxna föräldrar blev han ca 157 cm i mkhjd. Renato vill ha en större häst att rida på då han är lång och till avel är det svårt att få honom godkänd. Jag tycker dock inte alls att han känns liten att rida, det är rätt mycket att sitta på och han har en väl ansatt hals som gör att det ser proportionerligt ut. Men eftersom vi inte riktigt har någon användning av honom är han till salu. Vi har också planerat att kastrera honom då han inte kommer användas som avelshingst. Även om han inte är stökig är det alltid lättare med en valack.

 

Det är en rolig häst att rida, jag har haft honom sedan april. Det är en känslig och energisk häst som gör att han har lätt att lära sig nya saker. Innan han kom var han några månader hos en mindre snäll ryttare och man kan känna att han blir stressad om man pressar honom. Han var väldigt stressad och orolig i ögonen första tiden. Nu är det en helt annan häst som har förtroende och glad i arbetet. Han gör ganska mycket för sin ålder. Bytena har äntligen börjat sitta som de ska, han blev ganska på när jag började och ville gasa på. Piaffen har jag jobbat en del från hand och även uppsuttet. Han har otroligt lätt för piaff och jag tror också passage blir plättlätt för honom. Det roliga med denna häst är att han har så lätt att samla, men lika lätt för att länga ut steget, det som annars brukar vara lusitanons svårighet.

 

Just nu fokuserar jag på att han ska bli starkare. Stegförändringar med bibehållen takt och många övergångar skritt-galopp där han ska vara rakt under mig. Jag rider en hel del skolor för att öka hans smidighet. Förvänd galopp och byten. I slutet om jag känner att han orkar trampar vi oftast lite för att sedan kunna avsluta som belöning. Eftersom han är en ganska ung häst är jag noga med att lägga in skrittpauser och låta honom sträcka framåt-nedåt emellanåt övningarna.

 

En rolig häst med andra ord :) Om någon skulle vara intresserad av Dijambo kan ni mejla mig på astrid_hedman@hotmail.com . Bra pris.

Här kommer lite bilder och film på Dijambo. Har fler bilder då Emmy rider honom än med mig själv :)

Natti

Astrid


Läst 27466 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
22
2014

Idag kom det ut en artikel om mig. Det är 2 svenska tjejer som har startat en hemsida som heter lusitano portal. Hanna och Andrea är superduktiga och kommer skriva om allt som har med lusitanos att göra. De intervjuade mig under Ponte de Lima och nu är det ute på deras sajt.

Ni kan läsa den här:

http://lusitanoportal.com/articles/astrid-chose-portugal/

Idag har mina bäbisar vuxit. Gentil som är 3 år red jag på stora utebanan och han skötte sig fantastiskt fint. Är häftigt med unghästar, när han kom för några månader sedan hade han aldrig haft sadel och nu går han att rida på :) Galiza som också är 3 år och var helt ohanterad när hon kom i juli har idag haft sadel för första gången. Också det med bravur. Kul dag :)

Natti

Astrid


Läst 28519 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
21
2014

Hallå!

Har haft några fullspäckade dagar så har ramlat in i sängen senaste kvällarna. Hästarna går rätt bra, hade ett ”wow-moment” på Gentil igår. Jag red honom sist av alla och hundarna var på bushumör. Gentil tyckte det var lite spännande och fick värsta häftiga traven. Det kändes absolut inte som att han skulle hitta på något, utan var fortfarande ridbar. Blir spännande att se vad det kan bli av den kusen :)

 

Jag har inga direkta nyheter att dela med mig utav. Därför tänkte jag skriva lite om ridning och vad jag jobbar med just nu. Snart ska jag presentera alla hästarna för er och då tänkte jag skriva vad jag fokuserar på med varje enskild häst. Nu blir det vad jag försöker förbättra i min sits.

 

När vi var och hälsade på hos Maria fick jag jobba med mina skänklar. Att ha ett ”lågt” knä, avslappnade och långa ben som hänger som slangar runt hästens mage. För att göra detta krävs att man kan vara avspänd i ljumskarna (eller vad det nu är för muskler som sitter på det stället). En bra övning är att släppa stigbyglarna och lyfta ut och sedan ta bak hela benet när man skrittar fram. Benet ska också vara omvridet så att det är inre sidan av låret som ligger an mot sadeln. Tårna ska peka rakt framåt eller lite inåt, absolut inte utåt. Sitter man i stolsits och skänklarna har åkt fram till hästens armbågar är det väldigt svårt att inverka korrekt. Det var jättetydligt när jag red Ville som man behöver driva fram. Då jag använde mina skänklar åkte knäet upp och jag tappade det rätta skänkelläget. Jag tycker också att om man har bra skänklar är det lättare att känna när man är mitt över hästen. Vissa hästar kan till och med bli frustrerade när ryttaren sitter mitt över, har skänklarna om så att den inte kan tränga åt något håll och måste gå rakt under kroppen med sina bakben. Det är något jag tänker på varje sekund jag sitter till häst, skänklarna!

 

En annan grej jag försöker ha fokus på just nu är mina axlar. Jag har alltid haft en tendens att min vänstra axel hamnar lite lägre än den högra. Det tänker jag på samt att rotera axlarna lika mycket åt bägge hållen (på böjt spår givetvis).

 

Nu när jag har tänkt så mycket på mina skänklar har mina tyglar blivit lite långa och jag hamnar för nära magen med mina händer. Det brukar bli så när man ska korrigera något i sitsen, svårt att ha mer än 1-2 saker samtidigt i huvudet innan kroppen har autopiloten påkopplad. För att göra det lättare för mig själv försöker jag ställa ned händerna lite framför sadeln och inte använda de så mycket för att få en bra position. Och vet ni vad, ju mindre jag använder händerna desto bättre går hästarna.

 

Sist men inte minst, titta framåt! Simpelt, men ack så svårt.

 

Sedan försöker jag också tänka på hur jag ska rida hästen jag sitter på. Olika hästar kräver olika övningar och problemlösningar. Mycket att ha i huvudet. Får nog ta en del 2 på detta så att det inte blir en hel uppsats.

 

Natti!

Astrid

Ville är en bra lärare :) Här tycker jag själv att sitsen och skänkelläget är korrekt. Var väl blicken som inte var så bra...


Läst 25227 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
11
2014

Hej på er!

Idag var det longeringsdag. Vi har hämtat hem Alteza, en halvsyster till hingsten Altivo, så nu har jag en till häst att sköta. Detta sto är tänkt till Renatos dotter som ska börja rida lektioner igen. Men man märker skillnad när det bara är en till häst att jobba. Dessutom har jag satt igång Franja igen som fick semester efter Ponte de Lima. Totalt har jag 8 hästar att sköta och träna. Man får då tillräckligt med motion och sover som en stock :) Ska faktiskt ta och presentera samt ta kort på mina kära kollegor.

Har ju helt glömt bort att berätta om vår nya fina hemsida! Ni hittar den på :

www.lusitanosbreeders.com

Personligen tycker jag att lusitanobreeders hade varit mer korrekt, men det hann jag inte vara med på. Vi har några hästar till salu som ni kan kolla på om någon är intresserad. Det finns möjlighet att komma och se fler hästar i närheten och bo fint alldeles nära vår gård. Längre fram kommer vi kunna erbjuda en typ av "ridsemester", men just nu har vi inte så många skolade hästar och det behöver organiseras upp först.

Ta en titt och ge gärna tips/kommentarer här eller på hemsidan vad som kan bli bättre.

Kram

Astrid


Läst 21414 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
08
2014

Hej på er,

Här är rullar allt på. Jag är lite trött i ryggmusklerna, man blir snabbt van vid semesterlivet och kroppen behöver några dagar att vänja sig vid hårt arbete igen. Hästarna sköter sig, de har fått en ganska soft start, men känns fräscha.

Jag tänkte kolla om det finns någon bloggläsare som skulle vara intresserad av att komma på praktik 2-3 veckor. Det är en uppfödare här i norr som har bokat boende i mitten/slutet av augusti, men dessa praktikanter kommer inte vara här. Därför hade det optimala varit om det fanns någon som kunde komma så snart som möjligt, men det kan även vara intressant om man kan senare. Praktiken kommer bestå av hästskötsel, en del stalljobb och ridning (hur mycket beror på nivån på praktikanten, lektioner kommer att ges).

För mer information kan ni mejla mig på astrid_hedman@hotmail.com. Skriv gärna lite om er själva och era tidigare erfarenheter. Det är ett utmärkt tillfälle att testa på hur det är att jobba som working student utomlands. Det är en fördel om ni har en viss erfarenhet av hingstar och unghästar.

 

Hoppas någon nappar!

 

Chiao


Astrid


Läst 18948 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
07
2014

Halloj,

 

Nu är vi tillbaka i Portugal! Känns faktiskt ganska skönt, även om det blev en riktig höjdarsemester :D

Ridning fanns på schemat nästan varje dag såklart. Först hos Maria och Björn där det blev lektion på Ville och Vandolf. Härliga dagar på deras nya gård, kommer bli tippelitopp när allt är klart. Har saknat min ”extrafamilj” så jag är glad att det gick att klämma in ett besök. Hoppas på att Maria kan komma i höst och trimma mig och mina lussar. Hon är fortfarande den bästa jag någonsin tränat för och det är få som har den kunskap och talang som hon har.

 

Bobo fick godkänt :) Vi fick till några byten samt testade trampa lite sista dagen. Ska jag vara helt ärlig kändes han mest stor och lång första dagarna, men mot slutet av andra veckan kände man att det finns en hel del kvalité i den stora kroppen. Nu när han har gått så bra borde mamma vinna sina klasser nästa helg. Ingen press ;) Fick även låna häst av Li och Janne. Tack gulliga ni och fina hästar ni har (hade Dacapo varit liiite mindre hade han nog fått åka med i resväskan)!

 

Vi har faktiskt inte bara nördat oss med hästar, det blev segling, tennis, utekvällar, bastu, bad i rekordvarma havet, god mat och massor med mys. Kul att träffa nära och kära såklart, mycket kärlek till er <3

 

Idag gjorde jag alltså min första arbetsdag, jag har saknat mina hästar, men det var en ganska tuff start. Stallet var kaos, en hel del att mocka ut och pigga hästar. Vill man ha glamour och vara välvårdad 24-7 är hästjobb inget jag rekommenderar. Men för mig är det värt allt slit och svett. Jag bara älskar känslan då man är klar för dagen, alla grejer på plats, det är sopat, hästarna har jobbat bra under dagen och mumsar på sitt hö. Oslagbart..

 

Natti

Bild på fina Ville


Läst 17134 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.