Portugal-bloggen
MAR
31
2015

God Morgon!

Det blir inte så mycket bloggande när man har gäst, men vi har många foton att bjuda på. I veckan har vi ridit, ätit gott och pratat om allt möjligt. För er som inte vet vem Sanna är så har vi varit kompisar sedan ridlekis (5 o 6 år) och hållt ihop fram tills idag. Vi har bott på lite olika platser, men alltid hållt kontakten. Hästarna har alltid varit vårt gemensamma intresse, men vi är också väldigt lika som personer och jag är otroligt tacksam över att ha hene som vän. Hon har jobbat lite med hästar efter gymnasiet, bott i Stockholm ett tag och de senaste åren har hon varit i England. I vintras reste hon med en kompis till Indien och efter lite sommarjobb i Piteå verkar det som att hon är redo att börja plugga. Jag är glad att hon fick tid att komma och hälsa på mig, det är faktiskt fjärde gången hon är i Portugal och hälsar på mig. Har tänkt att hon ska skriva ett gästinlägg i slutet av sin vistelse så får ni lära känna henne bättre.

Nu har det gått rätt länge mellan ridpassen för Sanna, men hon red Enjeitado i fredags och det såg riktigt fint ut! Hon kommer definitivt ihåg hur man gör och hon har alltid haft en väldigt fin sits. I lördags red vi ut med Renato och Manuel. Det är alltid lite spännande att rida ut med Renato, men vi överlevde och jag red Falcao som skötte sig utmärkt då det inte var med några ston. Falcao blev för övrigt kastrerad i söndags. Han är absolut ingen hingstig hingst, men då vi har honom till salu och inga planer på att använda honom som avelshingst kändes det som rätt beslut att kastrera. De kan ha ett lite roligare liv som valacker och blir lättare på tävling osv.

I söndags tog vi sovmorgon, åkte till Nuno vid lunch och slappade framför tvn och surrade. Vi lagade en god middag tillsammans och somnade tidigt. Igår longerade vi alla hästarna samt handlade mat till idag då vi ska laga middag åt min chef och hans familj.

 Igår var det riktigt varm och soligt, jag har en röd panna efter att ha ätit lunch ute på min bro/altan. Ni kanske hör att vi har det ganska bra :)

Ha en fin dag <3
Astrid

I lördags var vi och åt middag på en vegetarisk restaurang, mys!

Lunch i solen

Altivo

Lördagens uteritt

Söndagkvälls middag

Franja


Läst 15162 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon!

Idag ser vädret lite lugnare ut, igår trodde jag att jag skulle blåsa av från hästen! Galet mycket vind.

Måste bara berätta om igår då jag skulle hämta Sanna på flygplatsen. Hon skulle landa 23 i Porto och så jag hann städa hemma innan jag åkte. Kom fram i bra tid, hon stod redan ute och väntade. Så mycket att prata om på vägen hem. Vi kom till vägtullen för att åka av motorvägen och 10 minuter hem. Då jag rullar från tullen och ska just börja dra upp rutan hör jag ett konstigt ljud. Hmmm.... Stannar och kollar. Punka på ett bakdäck! Kan inte förstå hur jag fått punka igen! Detta är 4:e gången det händer mig och numer är jag paranoid och kollar alltid däcken samt fyller luft. Men det är ganska gamla däck och då vi inte hörde något då vi rullade in i tullen med öppet fönster antar jag att det hände på kort tid. Jaha, visste att jag hade grejer och reservdäck i bakluckan. Ut och försöka byta däck... Klockan 00.30 i mörkret. Sanna fixade domkraften (såg sedan att det inte var riktigt rätt, men alla sätt är bra utom de dåliga!) och jag började försöka få loss bultarna. Tryckte, hoppade, sparkade men de satt som sten. Rubbade inte en. Fick lov att ringa min stackars chef som kom direkt och bytte däck på 10 min. Han körde dessutom efter oss hela vägen hem för att se att det gick bra. Guldstjärna till Renato!

Jag tog lite sovmorgon då jag sovit ca 5 timmar, Sanna får ligga kvar längre :P

Så roligt att ha henne här!

Kram på er
Astrid


Läst 14222 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
23
2015

Hej!

Här håller vi på att blåsa bort idag! Ganska kalla vindar, men jag ska inte klaga då vi har haft så fint väder hela mars. Nästa helg lovar de 28 grader varmt!! :D

Känns som att det är mycket att se fram emot nu. Sanna komma tisdag kväll, mamma och Eva i mitten på april. Lite tävlingar i dressyr och we. Maria i början på maj, sedan är det inte så länge kvar till Ponte de Lima och en ännu inte planerad hemresa.

Jag har börjat fundera på och pratat lite med min chef om att köpa ett halvblod hit. Nu när Altivo går we, Franja o Galiza ska betäckas, Falcao har vi en portugisisk tjej som troligen köper och Dijambo är också till salu (kommer ev tävla we). Då är det bara Ernst kvar att tävla dressyr med och även om han är jättefin är det svårt på de nationella tävlingarna att vara med på topplaceringarna. Ernst tror jag är en häst som kommer kunna samla många poäng i de högre klasserna då det är fler moment. Han behöver fortfarande bygga styrka för att kunna få fram mer gång. Nu finns det så många sportiga lusitanos och fina halvblod som rör sig 8-9 mässigt. Jag har några väldigt intressanta unghästar, men de är också något år bort innan de är redo för tävlingsbanan. Men om vi kunde hitta ett fint halvblod med bra karaktär och gång skulle det göra mycket reklam för stuteriet. Det behöver inte vara en färdig häst, vi kan köpa något yngre för mindre pengar och att jag utbildar den Vi skulle dock behöva sälja en eller två hästar för att få plats och finansiera ett hästköp. Än så länge är det bara prat, men jag hoppas det blir verklighet under sommaren.

Ut i vinden igen!
Kram
Astrid

Alla ställen är bra att sola på utom de dåliga :P

Faster Alteza med Jupiter och Jada (1 åringar) som jag hoppas mycket på i framtiden


Läst 14007 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
19
2015

Hej!

Vilken fullmatade dagar det har varit efter Trofa. Uppfödare, klienter och vänner har besökt gården. Alitvo var nog helgens snackis i Trofa, stor överraskning för många då hästen knappt varit utanför gården fram tills jag började rida honom. Altivo betäckte för första gången iår igår. Det är Galiza som vi vill ha dräktig. Hon är otroligt fin som ridhäst, men stor och kan nog må bra och mogna av att bli mamma. Om allt går enligt plan ska hon ridas och börja tävla när hon har haft sitt föl. En annan som ska bli mamma är fina Franja. Hon har hunnit med mycket för sina 5 år och förtjänar verkligen att få gå i flock och bli rund om magen. Sen ska hon också tillbaka i träning och ut på tävlingsbanorna. Franja gick så otroligt bra igår så det var nästan jag ångrade vårt gemensamma beslut. Om någon har haft koll på förra helgens stora dressyrtävligar i Vidoban vet ni kanske att portugisen Goncalo Carvalho vann GP specialen med lusitanostoet Batuta. Gissa vad Franjas smeknamn är nu? Fratuta! Hehe.

Min bästaste vän Sanna kommer och hälsar på nästa vecka. Hon stannar tills min mamma och Eva Holmgren kommer den 14:e april. Jag kommer ha mycket besök, mys! Bra att jag får träna min svenska också! Ibland pratar jag lite konstigt, men det är bara ca 3 ggr/veckan med mamma i telefon som jag pratar svenska. Uttalet sitter, men ibland använder jag konstiga ord eller ändrar lite meningsföljd. Efter en dag i Sverige är det bra igen :P

Nu tillbaka till poahästarna. Ska rida i det härliga vädret, sol o 20 plus. Nice!

Före- och efterbild på Dijambo. Första kortet är från maj förra året och det andra är från denna vecka. Snygg har han blivit, sen står han ju mycket bättre på bild 2. 


Läst 14072 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
14
2015

Jag glömde ju bort att jag tog en hel del bilder på området så att ni skulle få följa med "bakom kulisserna". Det är rätt stor kontrast mot Sverige. Säkerhetstänket kommer inte precis i första hand... Det är mest kaos, första året var jag i halv panik och vimsade omkring hela helgen. Om man kan slappna av och bara vara i allt kaos brukar det gå bra :) Imponeras fortfarande över hästarna som står ut med allt möjligt, söndag fick vi rida från stallarna till banan i ett hav av folk (inga avspärrningar för häst/människa inte). Altivo gick lugnt och försiktigt, däremot kan jag tycka att vissa folk inte har så mycket respekt och hur tusan vågar man gå med barnvagn så nära hästarna? Hörde inte om några olyckor, hur det går till har jag ingen aning om..

Boxområdet. Vi fick stå bredvid Nuno och hans hästar. Perfekt!

Franja innan fredagens pass

Vi satt och tittade på 2-åriga hingstarna. De små trähuset kallas caseta och det är uppfödarna som gör iordning därinne med foton och premier för att göra reklam för sitt stuteri. Sedan brukar det finnas gott om vin och mat för att locka fler besökare ;)

Duktiga tjejen fick en dusch efter lördagens vinst :) Bakom kan ni se en del av framridningen, det går också att rida fram på spåret som går runt banan.

Altivo var liiiite trött söndagmorgon...

Bangång inför manövertestet. I det regionala championatet brukar domaren samla alla och gå igenom banans svårigheter och svara på frågor. Toppen tycker jag! Alla som går banan ska vara klädda i de portugisiska kläderna. Med jeans o t-shirt är man inte tillåten in på banan...

Trevlig helg!

Kram

Astrid


Läst 14738 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
13
2015

Trevlig helg :)

Kram

Astrid


Läst 13923 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
11
2015

Nu har jag äntligen tid att skriva om hur det gick i Trofa (uppsatsvarning)!
Fredag åkte vi på fm med Franja och Altivo i transporten. Efter en snabb lunch tog jag ut Altivo och red ett lätt pass i arenan. Han kändes mycket bättre än dagen innan och var inte särskilt tittig. Direkt efter tog jag ut Franja. Hon gick otroligt bra, typ aldrig gått så bra förr. Hade perfekt spänning på henne. Kunde skritta på långa tyglar, men när jag satte igång i trav växte hela hästen framför mig och gav sååå härlig känsla. Är så imponerad av henne. Det var fler hästar där som spookade och for omkring, men hon brydde sig inte om något. Fick beröm av några som tittade på så det var jättekul!


Vid 18 startade jag Altivo i dressyrmomentet i working equitation. Han var ganska spänd, det var mörkt och domaren satt i ett tält. Men jag kunde ändå rida igenom det och han kröp inte ihop som han annars kan göra. Jag var riktigt nöjd efteråt, även om det fanns mycket som kunde varit bättre. Vi fick 64 % av domaren som kapade poäng på den samlade skritten. Jag lät honom skritta på då jag var rädd för taktinslag. Hade jag ridit bättre i de momenten hade vi nog vunnit dressyren. Nu hamnade vi på en andraplats efter Miguel Fonseca (som alltid tävlar massor med hästar i we och har ridit internationella mästerskap, slog honom med hans andra häst!) så det kändes helt ok att komma tvåa efter honom.

Lördag var det dags att presentera hästarna i modell- och gångartstävling. Det är en tävling för renrasiga lusitanos, klasserna är indelade efter ålder och kön. De klasser som finns är 1 år, 2 år, 3 år (ston och hingstar för sig) och sto med föl. I dessa klasser visas hästarna vid hand i skritt och trav. Sedan väljer domarna ut x antal hästar som får stanna och ställa upp på rad för att bli jämförda exteriört. De klasser där hästarna visas ridna i skritt, trav och galopp är hingstar 4 år, hingstar 5 år > och ridna ston (4 >). Efter domarna har sett alla hästar visade väljer de ut de hästar som de tyckte mest om. Övriga får lämna arenan. De hästar som stannar tar man av sadeln och sedan ställer upp som i "handklasserna". Det som är viktigt när man presenterar hästar riden är att man rider hästen i naturliga gångarter. Alltså inte försöker få hästen att trava i "passagetrav" även fast det finns vissa som gör det iallafall.
På fm visade jag Franja riden. Hon var väldigt laddad, men jag kunde ändå visa hyfsad skritt då hon slappnade av. Traven kändes kalas och galoppen likaså. Det var bara 4 ston i hennes klass så vi fick alla plocka av sadlarna och ställa upp. 5 domare gick runt och tittade på alla hästarna, sedan på med sadeln och upp igen. Medans jag satt upp meddelade speakern att Franja fått förstapris! Jag och Renato blev såklart superglada, fast även fast hon kommit sist tycker vi hon är bäst. Men det är alltid roligt att andra håller med oss :D


På eftermiddagen i sista klassen var det Altivos tur. Han var väldigt trött då han stressat mycket i boxen fredagkväll. Det gjorde inte så mycket att han var lite loj, vi var 20 ekipage i klassen så det var smockat med hingstar i arenan! Altivo tog det hela med ro och jag kunde skritta runt på långa tyglar i kaoset vilket inte alls är normalt. När det var vår tur att visa upp oss för domarna kändes det bra, jag försökte visa lite mer register i galoppen då den är bättre än traven. Det och hans fantastiska skritt måste ha imponerat på domarna, för när de ropade upp vilka 5 hästar som kunde ta av sadeln var vi en av dem. Min pojkvän Nuno visade också en 7-årig hingst som blev kvar för round 2. När domarna sett hästarna utan sadel ropade de ut att Altivo fått fjärdepris och Nunos Damasco vann! Vi var otroligt glada hela teamet då 4:a av 20 är ett mycket bra resultat och vi hade inga förväntningar på placering. Ännu roligare blev det då Nuno vann, välförtjänt :)

Efter två toppendagar var det dags för söndagens stora utmaning, manöver- och speedtest i we. När jag kom på morgonen såg Altivo helt utslagen ut, låg utsträckt i boxen och sov. Red inte fram så mycket innan manövertestet för att spara på honom. Under testet kände jag att det var orken som brast lite, men jag klarade ändå mitt mål att ha en rund och avspänd galopp på de flesta momenten. Han tittade lite på grinden, men gjorde den godkänt. Hade något byte där vi missade lite, men det mesta kände bra. Han tvekade ordentligt på bron som var ganska hög och målad i vitt. Vi har typ inte tränat på bro, bara gått över några träbrädor för att han ska vänja sig vid ljudet. Totalt fick vi 58 % och en sjätteplats (utav 11). Det kände rättvist och jag var nöjd med vår insats. Jag hade inte kunnat kräva mycket mer i Altivos debut. På eftermiddagen var det roligaste momentet, speeden. Samma bana, fast på tid. Jag var superladdad och visste att om vi fick till det hade vi stor chans att komma på 2:a eller 3:e plats totalt sett. Jag satsade allt jag hade och Altivo gick som en klocka, fram tills 3:e sista hindret, bron... Där blev det tvärstopp och jag fick honom inte att gå, utesluten blev resultatet där så klarade inte riktigt alla mina mål. Jag kände mig ändå nöjd, han var helt otrolig i speeden och alla applåderade högt. Jag vet att om vi tränar ordentligt på bron fram tills nästa tävling kommer det gå problemfritt. Altivo har massor med potential för denna gren så det känns toppen att få rida en så bra häst. Renato var som ett barn på julafton och vill nu att alla hästar ska gå we :P

Betyget på helgen blir ett stort MVG! Jag är så glad och stolt, allt arbete har gett resultat och att det finns så många som tycker om våra hästar och min ridning. Dessutom sken solen hela helgen och gav 25 grader varmt. Nice :) Nu ska mina duktiga pållar få lite vila innan vi kör igång med att träna för nästa event.

Kram
Astrid

Ska lägga upp fler bilder, har några :P


Läst 13337 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
04
2015

God morgon!
Startlistorna är ute för we tävlingen till helgen. Är galet laddad, hoppas verkligen att Altivo går bra. Jag ska försöka att inte ha så höga förväntningar, det är trots allt första tävlingen och allt kan hända. Men han känns såååå fin här hemma och allt går lätt. Ska inte rida så hårt i veckan, utan spara på krutet då det blir en tuff helg för honom. Fredag är det dressyren, lördag ska jag visa honom i modell- och gångartstävlingen och söndag har vi manövertest fm och speeden em. Franja kommer också med för att starta modell- och gångarts för ridna ston. Hon känns också jättefin och hon har kommit på att man kan länga traven istället för att pinna fortare med benen. Om hon känns bra när jag visar henne ska jag försöka mig på en längning :)

Mina mål med Altivo i första we-tävlingen är:
- Hitta en rund och avspänd galopp i hinderdelarna, om han blir spänd försöka rida mig ur det.
- Rida ett skitbra dressyrprogram
- Om han känns orädd och bra i manövertesten prova dra på lite i speeden. Men hålla mig cool. Onödigt att göra misstag som kan ge problem i framtiden.
- Inte bli utesluten! (jag vet att man inte ska använda ordet inte i dessa sammanhang, men ja g vill verkligen inte bli utesluten pga misstag, att hästen "vägrar" på något hinder)

Ni får alltså hålla tummarna på fredag :) Förhoppningsvis kan jag uppdatera lite under helgen, men brukar vara tight schema. Övriga hästar går för övrigt riktigt bra. Falcao var en miljon idag, han kanske hörde att han är till salu och försöker göra sitt bästa. Har bokat några dagar med bästa tränaren Maria Eriksson i början på maj. Lääängtar! Jättekul att Jens har börjat blogga här, himla bra skrivet första inlägget. Kan bara hålla med. Och massor med cred till Hippson. Fick min tidning i brevlådan förra veckan och det är väldigt bra artiklar och snyggt upplägg. Tummen upp för en supertidning och hemsida!

Ha en fin dag!
Astrid

 Altivo blir 4:e hästen jag tar ut för första gången på we-banan. Hoppas att han gör sin debut lika bra som Urque, Urtigao och Ulisses :)

Läst 12839 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.