Portugal-bloggen
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Jag har ju massor med fina bilder från we dressyren och även lite roliga bilder som jag har tagit screenshots från video. Tänkte dessutom lägga ut lite filmsnuttar så ni får en idé om hur det är i Golega :)

Jag har haft lite bloggtorka som ni kanske har märkt. Det har varit mycket på gång och jag har inte riktigt haft inspiration till att skriva om något. Om ni har något ämne eller fråga ni skulle vilja att jag tog upp får ni gärna kommentera så kan jag få lite inspiration :)

Mikael kom idag, det var längesen han kom till Portugal, men Cauteloso kände igen honom. Det var underbart att se dem två säga hej till varandra efter ca 6 månader.

Hästarna jobbar på bra. Vädret har varit riktigt dåligt ett par dagar och det känns som att hästarna helst inte vill gå ut ur stallet. För att få lite motivation i kylan ska jag rida en lektion på söndag med Ernst. Det är en dressyrtränare som min kompis Ginnie tränar för så det ska bli roligt att testa.

Jag hade ett aha-moment för någon dag sedan. Det har alltid varit svårare för mig att svänga till höger än till vänster. Som jag skrev för ett tag sedan så har jag jobbat mycket med att få ner min högersida. Jag kom ihåg något som min mamma brukar rätta mig rätt ofta med. Att min högerskänkel kommer för långt bak i högervarvet. Därför testade jag att inte bara sätta fram skänkeln utan vrida fram högerhöften. Vips så svängde alla hästarna mycket lättare till höger!

Det är så häftigt med ridning att så små saker kan göra så stor skillnad. Vi måste alltid utgå från oss själva när något inte fungerar för hästarna försöker bara göra det vi ber om. Men ibland ber vi kanske inte om rätt saker eller skickar signaler/använder vår kropp som vi inte är medvetna om. Det är väl därför det är så svårt att rida riktigt bra och att man lätt tar genvägar som kanske inte alltid är för hästens bästa. På tal om det så är jag väldigt glad att Svrf tog ställning och bjöd in till debatt igår. För mig var det rätt långt att åka men jag hoppas att det blev bra diskussion och att rätt frågor kom upp. Ska läsa Hippsons referat så fort jag bloggat klart. Något som jag tycker borde införas så snart som möjligt är kontroll av nosgrimmor. Använda sig av det redan framtagna mätinstrumentet innan ekipaget går in på banan. Men även små steg i rätt riktning räknas och är värdefullt för hästarna och dressyrens framtid.

Enjoy Golega i bilder och videos!

Golega by night

2.00 på natten.

Speed med Ernst

Ärevarv för grand prix kuren

Show med en urgullig liten tjurfäktningskille, Imponerande!

Sov gott <3


Läst 62276 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
20
2016

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt att jag inte uppdaterat tidigare, men det har varit en späckad vecka so to say.

Tisdag eftermiddag anlände jag, Enjeitado och Xadrez till Golega. Det var redan rätt mycket folk och jag red en sväng i vad som kallas mangan. I centrum av staden finns en arena och runt den ett cirka 8-10 meter brett spår som går hela vägen runt arenan. Enjeitado var sjukt laddad då de spelade hög musik och tränade inför en av kvällarnas uppvisningar. Han var häftig att rida, men hade gärna velat ha liiite mer kontroll. Onsdag tajmade vi så vi red inne på arenan då den var öppen för alla. Då var han mycket mer avspänd men fortfarande med mycket energi. Perfekt!

Det är väldigt svårt att förklara atmosfären under feiran för någon som aldrig varit där. Det är hästar och människor överallt, man kan nog säga att alla som är hästrelaterade i Portugal åker till Golega (med eller utan häst). Tävlingsmässigt på dressyrsidan i de högsta klasserna kommer inte så många av eliten. Det är väldigt rörigt och svårt att få till en harmonisk ritt i allt stök. De senaste åren har de flyttat upp många av tävlingarna till den nya arenan en bit från centrum (ca 10 - 15 min gångavstånd) som kallas Hippos. Där är det super, två stora banor och ett kapplöpningsspår runtom. Det tråkiga är att det inte alltid kommer så mycket publik då de flesta hänger runt arenan i centrum. Men iår tyckte jag det var rätt mycket folk för att se working equitation. För den som vill shoppa är Golega rätt ställe. Massor med hästaffärer och stånd, men även mycket annat kul som skor, kläder, inredning och delikatesser.

Modell och gångartstävling i Golega skulle jag nog säga är det mest åtråvärda pris en uppfödare kan vinna med sin uppfödning. Det var cirka 30 hästar i klassen för 3-åriga hästar som visas vid hand. Nuno kom 2:a med sin chefs uppfödning så det var väldigt bra resultat.

Fredag hade jag min första start med Enjeitado i dressyrmomentet. Han kändes fin på framridningen, vi kunde behålla den känslan inne på banan, men med en del småmissar. Vi var 11 stycken i min klass och det var ett erfaret och duktigt gäng jag tävlade mot. Vi red ihop 62,83 % och då hade vi missar på två byten, en övergång med ett travsteg och en gång drog han iväg ett par steg då en häst travade på galoppbanan bakom oss. Det räckte inte längre till en 8:e plats, men jag måste påminna mig om att han fortfarande inte är så erfaren i större sammanhang. Jag var nöjd och hade en fin känsla och det är vad som räknas.

Lördag gick vi banan som var rätt snäll men med vissa klurigheter mellan hindrena. Ernst gick bra på framridningen, men när vi kom in på banan kröp han ihop något. Allt gick bra till hinder nummer 4 som var själva hoppet. Ernst brukar alltid hoppa bra och jag litade 100 % på att han skulle hoppa. Men just framför hindret väjde han åt sidan och förekom mig helt. Efter det kom jag mentalt ur balans och red på igen, han tvekade men hoppade och drog med sig nästan hela hindret. Fick en 2:a av en domare där det stod "destruction of obstacle" vilket var väldigt bra beskrivet. Resten av banan kändes som ett enda stort kaos. Jag blev irriterad och Enjeitado blev mer och mer spänd och missade typ alla byten. Jag var så himla besviken efteråt och började fundera på om det var rätt beslut att tävla med Enjeitado. Fick jättemycket support och det är ju sant att shit happens. För alla! Vi fick 58 % och näst sist i resultatlistan. Bryt ihop och kom igen var ett bra uttryck för den erfarenheten.

Söndag tog jag nya tag och bestämde mig för att satsa och rida så fort jag kunde, jag hade ingenting att förlora och ville träna hästen på att gå snabbt. Jag försökte ha lite mer tryck och ha hästen mer mellan hand och skänkel på framridningen. Jag vill att han ska lära sig att trycka på lite mer i svängarna och ut från varje hinder. Vi kom in på banan med en annan attityd och mot hindret hade jag honom väl inramad. Allt flöt på så bra och svängarna fick vi till bättre och bättre. Näst sista hindret som var att rida in mellan 3 par stolpar, ta en kopp, rygga ut i slalom och sätta koppen på sista stolpen. Jag klantade till det och stannade för långt fram, började rygga för snabbt åt sidan så Ernst trampade på stolpen och vi välta den. Då är det bara att sitta av, fixa hindret, upp och börja om från början. Iallafall glad att jag kom ihåg reglerna. Givetvis kostade det oss massor med tid så vi kom näst sist igen. Men det gjorde ingenting för jag var så nöjd med hur hästen gick inne på banan och tog för sig.

Jag åkte hem med ett leende på läpparna och ser fram emot nästa års Golega. För det är givetvis inte bara tävling. Det är så mycket mer, socialt, inspirerande, galet och alldeles underbart :) Kom nästa år vetja och se hur det är själva ;)

Kram,

Astrid

Foto av Rui Pedro Godinho


Läst 24839 ggr Kommentarer Kommentera

Nu närmar sig Portugals största hästfeira med stormsteg. Den började faktiskt redan idag med hoppning och lite andra aktiviteter. Måndag är en lugn dag och sedan börjar dressyren tisdag och så är det igång på riktigt.

Detta år i Golega blir 6:e gången för mig!!! Galet vad tiden går. Första dagarna gick jag mest runt med öppen mun och stirrade på allt. Jag hade inte varit så länge i landet heller så allting var nytt. Jag kommer ihåg hur chockad jag var och älskade atmosfären. Så mycket rörelse och såååå långt från Sverige och alla säkerhetsregler man kan komma. När jag såg working equitation tävlingen tänkte jag att där vill jag vara med någon gång!

För 3 år sedan åkte jag med häst första gången. Det var tillsammans med Altivo som jag red runt i mangan (spåret runt huvudbanan) och kände mig så häftig. Då hade han inte tävlat we och tävlingen i Golega måste man ha kvalat till. Det är ungefär som SM fast i Portugal (PM :). Förra året var planen att starta med Altivo och jag var så taggad. Då hände det som inte fick hända, Altivo fastnade i ett hönät i boxen och drog på sig en inflammation i senan. Det blev istället Ernst som fick åka med. Han hade dock aldrig tävlat we utan vi red dressyr istället. Han var väldigt taggad men vi placerade oss med fina procent båda dagarna.

Iår hade jag laddat upp som bara den för att åka med Altivo, jag tror vi skulle kunna ha chans på topp 3. Men efter att jag ridit ett par ordentliga pass sedan skoningen då han blev öm så känner jag att han inte är helt bekväm än. Han är inte halt, men han är inte som han brukar vara i ridningen. Igår kom vår veterinär och såg på honom och hon tyckte ingenting syntes på mjukt underlag eller rakt spår. Men på liten volt på hårt underlag syns det en viss ojämnhet i det frambenet. Därför har jag tagit beslutet att åka med Enjeitado iår igen och ge Altivo en månad i skritt för att hoven ska växa till sig och inte riskera några onödiga inflammationer. Det känns skönt att ha tagit beslut och även om det känns skräpigt så vet jag iallafall orsaken och att han kommer bli bra. Hade jag ridit honom i Golega är jag säker på att han gett 110 %, den hästen skulle nog fortsätta springa även om han bröt ett ben!

Jag var besviken för jag tänkte att Enjeitado är för grön i we för att vara med i Golega. Men Nuno peppade mig och vi har ju faktiskt tillräckligt bra resultat från de regionala tävlingarna för att kvala. Så idag anmälde jag mig med Ernst. Bytena är mycket bättre sedan vi åkte ned till Pedro Torres så jag tror ändå det kan gå rätt bra. Givetvis vet man aldrig hur hästarna reagerar, nu är det andra hinder, svårare bana, stökig miljö. Allt kan hända men jag ska iallafall få tävla working equitation i Golega! Laddad :D

Här är en liten film på mig och Altivo då vi tränade hos Pedro i april. Superbra övning som går att variera, testa hemma!

Dagens citat (om den unga hästen):

Hästen ska röra sig med naturlig framåtbjudning, regelbunden fotflyttning och med fria rörelser. Detta är ett avelsresultat. Dressörens uppgift är, att under hästens vidare utbildningen tillse, att dessa egenskaper ej förstörs utan befästes och vidareutvecklas. Vid ridning gäller ständigt att inte ersätta goda strängar utan komplettera med nya meningsfyllda sådana. Just hästen är det husdjur, som kan förses med många fina strängar, som den skicklige kan spela på. 

Från Dadde Nätterqvists hemsida "http://www.jakobslund.se/dadde/kap7del1.htm".

Sov gott!

Astrid


Läst 26152 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.