Hästskötarbloggen
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hej på er!

Helgen på Friends har bara swishat förbi och jag är tyvärr redan hemma igen. Vi har haft det så mysigt! 

Jag, Gullan & Märta gick upp långt före tuppen och anlände i Stockholm före morgontrafiken i torsdags. Nog för att de är vana vid mina konstiga upptåg, men att gå upp kl 3.30 en torsdagsmorgon hemma i Norrköping är inte riktigt något de ställer upp på med överdriven glädje. Desto gladare blev de efter ankomsten i huvudstaden, för där fanns det en låda med enorma mängder morötter som bara väntade på att bli uppätna. Vi har hängt där en del.. 🙄

Våra grå prinsessor var på hugget redan första tävlingsdagen och hoppade till sig varsin fjärdeplats! Dag två kände de för att springa ännu lite snabbare och fixade varsin tredjeplats istället. Söndag var GP-dag och Gullan hade ett oturligt litet nedslag som höll henne borta från omhoppningen, och Märta som inte ville bryta deras gemensamma pakt fick ju då också lov att riva en bom. (En annan teori är att de inte kunde komma på fler rosettfärger som matchade med deras nya H&M-outfit än de röda och gula som de redan fått, så det fanns helt enkelt inget annat val än att låta bli att få några fler.) Allt som allt har vi med andra ord haft en helt fantastisk helg! Det är så himla roligt att vara på hemmaplan, stämningen är magisk och det är så kul att alla tjoar, supportar och vill lika mycket som jag att det ska gå bra. 

Lite kul är det också att startfältet är så litet, bara 18 stycken i varje klass. Det blir mysigt och med härlig gemenskap, men också emellanåt väldigt stressigt. Vissa stackare hade ju även med sig 1 häst till 7-årsklassen och det var ju så gott som mission impossible. För de som sitter på läktaren ska ju showen pågå i stort sett konstant inne på arenan, men vad som inte syns då är hästskötare som flätar tre hästar innan första hästen ska hoppa, ryttare som lär sig & går flera banor samtidigt och vänner/familj som snällt får ställa upp och hålla en häst medan någon springer och hämtar en annan. 

Och låt oss inte glömma att om man inte springer in i en rushande groom backstage så kommer man garanterat springa in i något annat man inte hade förväntat sig. Det kan vara allt från en kamel till en glittrig shetlandsponny till en av bröderna Philippaerts utklädd till julgran. Det är ju tur att det bara händer en gång om året 😉🎅🏼

 Glad första advent till er alla, och glöm inte kolla in bildspelet för att se alla bilder från helgen. Puss! ❤️


Läst 62589 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
21
2016

23

Hej på er!

Det är måndag igen och vi har spenderat helgen på Strömsholm! Jag skulle vilja dra till med ett "vi kom, vi såg, vi segrade", men det gjorde vi inte. Märta var tvåa i en 1,40 men med tanke på att det dessutom var SM-helg så kan det knappast ses som att vi "segrade" 😉. Tjejerna har varit väldigt duktiga ändå, som de alltid är. Doris & Selda som ju bara är barn har hoppat helt fantastiskt i småklasserna, Gullan har lekt runt i två lite mindre klasser och haft superkul, Indie fick folk att tappa hakan för hon var så duktig, och Märta sprang så fort för sin andraplats att hon tappade en sko på vägen. Skulle klassa det som en bra helg med andra ord. 

Vi hade obeskrivlig tur som fick stå i de permanenta stallarna vid ridhuset och slapp det mesta av leran, även om vi såklart var tvungna att plöja oss igenom den vid några tillfällen. Hästarna var som väntat mer vilda än tama och jag var lerstänkt från topp till tå efter att ha tagit mig till och från besiktningen. Till alla som råkade korsa vägar med mig och vilddjuren- mina djupaste ursäkter för deras beteenden, de är i normala fall extremt städade och väluppfostrade. 🙄

Åter till stallet & leran så saknade vi egentligen bara en sak- en spolspilta. Det är lite dåligt med det på ganska många svenska tävlingar, och det är väldigt tråkigt av flera anledningar.

1. Majoriteten av mina hästar är vita, behöver jag säga mer?

2. Många, precis som jag, har som vana att tvätta hästarnas ben på tävling. Dels för att de blir smutsiga och det ser tråkigt ut, men också för att få bort all sand som fastnar under skydd osv och hotar att ge hästarna skav och andra hudproblem, speciellt om de är klippta. 

Det är därför väldigt tråkigt när det inte finns någonstans att göra detta. Vi gjorde vårt bästa med en hederlig svamp & hink och fick bort leran men ingen kan ju argumentera mot att det blir lite halvdant gjort, och är det något en hästskötare ogillar så är det halvdant. Dagens tips till alla tävlingsarrangörer är alltså att se till att det finns någonstans där det går att spola hästarna, det behöver inte vara fancy- bara en slang med bra tryck(!) och hårt underlag duger finfint. 

Bea försökte liva upp det gråa vädret med två fruktansvärda mössor, som vi endast hade på oss för att fånga dem på bild. Till och med Gullan undrade vad sjutton vi hade fått för oss..

 

Morgonmöte med de två babbeltanterna Daisy & Bea (+ Erik & Märta såklart)

Fick hjärtskärande nog jaga upp Gullis ur sängen, det där med första start kl 8 är inte hennes grej.

... fortfarande inte riktigt vaken 🙄💤

Vår tävlingshelg den här gången avslutades redan på lördagen, vilket också råkade vara min 23:e födelsedag! Kunde knappast ha spenderat den bättre än jag gjorde, med att tömma boxarna och så menar jag. Det är ju varje människas högsta önskan. Skämt åsido, så hade jag en behaglig födelsedag (om man bortser från utmockandet då) och fick massor av kakor & choklad från vänner som uppenbarligen känner mig väl. Spenderade kvällen i soffan med allt mitt värdefulla gods och tittade på The Crown med endast en ballong som sällskap, och det fick ändå ⭐️⭐️⭐️⭐️ av 5 möjliga. 

Ballongen som under hösten gått i arv och nu firat sin 4:e Jonstorp-födelsedag. Imponerande va?

LIVETS KVÄLL ❤️

Med mina numera 23 år fyllda jobbar jag vidare på mitt kaffe-drickande och mitt "ta tag i mig själv"-planerande (innebär inte att jag ska sluta äta socker, det har jag gett upp), vilket går ganska hyfsat såhär 3 dagar senare. Sitter just nu helt mörbultad efter en session med naprapaten som gjorde sitt bästa att banka skiten ur smärtan i min rygg, nacke & axel- just nu är det dock svårt att avgöra om han lyckades.  

Med allt det sagt tänkte jag avsluta med att påminna er allihop om att det är Friends Arena som är the place to be i helgen, och jag hoppas att ni köper biljetter så det står härliga till för det kommer bli så festligt!  Jag, Gullan & Märta kommer dit, och vi är sååå pepp!

SES DÄR 👋🏽😄


Läst 64314 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er! Tiden går sakta men säkert framåt här i novembermörkret, om bara några dagar lämnar vi gården och  jag har äntligen saker att berätta om igen- det blir väl kul? Under tiden som jag försöker hindra den riktiga höstdepressionen att ta över mina känslor helt så har jag faktiskt lite sentimentalitet kvar att bjuda på, för om bara någon vecka är det nämligen 1 års-jubileum för mig som Malins högra hand (jag var nog iförsig den vänstra under en ganska lång tid..). HERREGUD vad tiden har gått fort, tycker ni inte? Jag har suttit i över en timme och gått igenom bilder från året, och jag minns varenda tävling vi varit på under 2016 som att det var förra veckan. Det underligaste är att det faktiskt fanns en tid F.G. (före Gullan), och att det under en knapp månad faktiskt var Tornesch jag försökte ta hand om på ett värdigt sätt.  

Så hoppa på, för nu tar vi en liten (läs: ganska lång) tur down memory lane. 

För ganska exakt 1 år sedan gjorde jag min allra sista tävling med Steffi & hästarna, väldigt känslosamt och jobbigt. Jag gästbloggade på Lisens blogg under den tävlingen, och mitt avskedsinlägg kan ni läsa här

Sa hejdå till mina bruna älsklingar- Extens & Danny, och lämnade fina Grevlunda med tårar i ögonen.

Efter en "upplärningshelg" i Friends tillsammans med Anna (min företrädare), flyttade jag till Norrköping och fick hänga med den här lilla hjälten!

Första turen gick till London med Ponnyn & Tore, och hur mysigt hade inte vi det i vår glittriga hörna. Jag är så exalterad över att snart åka dit igen och att ni får hänga med den här gången, det är stökigt & högljutt och hur härligt som helst.  

Det var tråkigt nog den första & sista tävlingen jag gjorde med Tore, eftersom det strax efter det blev klart att han skulle få bli läromästare och professor till döttrarna i ägarfamiljen, och flyttade hem till Skåne igen efter en lång internationell karriär.

I januari flyttade Gullan in ❤️. Hon roffade snabbt åt sig hjärtan och alla täcken (och min mamma tycker att jag är frusen, hon borde hänga mer med den där donnan 👆🏽). 

Love at first sight som man brukar säga. 

I februari bestämde vi oss för att skippa vintern och tog med oss Gullan, Indie & Mr Grey och åkte till Oliva, Spanien. 

'

Bara några dagar efter att jag kommit hem från vår månadslånga turné åkte jag, Märta & Ponnyn till Borås. 

Under vår weekend i det så kallade kylskåpet (stallet i Borås), säger chefen att hon fått en inbjudan att åka till Paris veckan därpå. Man säger givetvis inte nej till det, så jag åkte hem, packade om lastbilen och förberedde mig mentalt för att köra lastbil i centrala Paris. "Paris-svettningarna" är ett riktigt uttryck mina vänner, och den som inte tror mig kan ju ta sin 12 m långa lastbil och ge sig ut i rondellen vid Triumfbågen. 

Jag älskade den tävlingen, skulle nog kunna påstå att det är en av mina favorittävlingar! Gullan var placerad i GP och även Corporal hade en fantastisk helg.⭐️ Jag hoppas verkligen att vi får åka dit igen. Från och med den tävlingen fick ni följa med mig på den här bloggen, så om ni inte var med från början så föreslår jag att ni hoppar tillbaka i arkivet och tar er en titt, för till och med jag blir avundsjuk på mig själv när jag gör det. 😇

Väl hemma fick jag några timmars sömn i min egen säng innan jag & min favoritkille gasade till Göteborg i den lilla lastbilen!

Han tog sin uppgift som stallets enda representant på största allvar och vann en klass. 

Göteborg avslutade vår inomhussäsong och vi tog med oss hela stallet till Lanaken. 

Efter några månader av ett (roligt!) nonstop-flängande runt Europa tillbringade vi sedan några veckor på hemmaplan innan jag & super-trion drog ut på en riktig turné. 

Första stoppet var i Le Touquet, FRA.

Alla nöjda & glada under ett kortare stopp i ett stall i Calais innan vi tog båten över till älskade England och Windsor Castle!

Vemodigt lämnade vi sedan britterna och utnyttjade gästfriheten hos familjen Mordasini som väldigt generöst lät oss stanna där en vecka, njuta av utsikten och ladda batterierna igen. 

Med viss nervositet tog vi oss sedan över & igenom bergen mellan Frankrike & Italien,  och med hjälp av tydliga vägbeskrivningar (och en hel del tur) hittade vi rätt även i kaoset som är Rom där det var dags för den första omgången av Nations Cup. Min allra första, och Gullans första i de Svenska färgerna. 

Världens bästa G var dubbelnolla, och ingen har väl någonsin varit gladare och stoltare än vad jag & Malin var just då. 

Med stolthet & solsken i ryggen åkte vi vidare till St Gallen och mötte regnet ungefär 1 km efter att vi passerat den Schweiziska gränsen. Tur att det där landet är så nedrans vackert. 

Väl hemma igen var det tre riktigt glada kusar som fick komma ut i hagen igen! ☀️

Next stop- Rotterdam! Gullan gjorde återigen en fantastisk insats i laget med 1+0 i slutresultat, vilket gjorde att den annars rätt så blöta holländska helgen var glad ändå. I samma veva tog vi dock ett rätt så sorgligt avsked av Mr Grey, och lastbilen kändes väldigt mycket tommare utan hans fluffiga man på resan hem.

Ponnyn & Gullan tog supertrio-uppbrottet som ett tecken på att de nu behövde vara starkare än någonsin och tog sin relation till en annan nivå innan vi åkte till Falsterbo.  

Sista nationshoppningen innan OS och vår vita pärla var givetvis en stjärna att lita på- tills hon ramlade. Hon höll nästan ihop showen ändå, men när chocken slog till ramlade också en bom. Alla hjärtan satt högt i halsgroparna givetvis, men hon är minsann tuffare än somliga tror och klarade sig utan en skråma. 

Och återigen- han kanske inte var stallets förstahäst, men han var aldrig en besvikelse. Vad vi inte visste då var att det var hans sista tävling med oss, vilket kanske var tur för annars hade jag väl gråtit sönder det där ärevarvet. 

Vi tog en väldigt kort tur till Varberg och var såhär glada innan  chefen stukade foten och vi fick åka hem igen. 

Och sen då, årets STORA händelse- Olympiska spelen i Rio. Gullis & jag tog ett lite vemodigt avsked på flygplatsen i Liége, innan vi på olika sätt tog oss över havet till Brasilien. 

Vilket äventyr det var, det har faktiskt tagit ett tag att smälta det. När jag var där kändes det lite som vilken tävling som helst, men nu börjar det sjunka in att jag verkligen har varit på ett OS och att det kanske kommer ha varit den enda gången i mitt liv jag fått vara med om det. 

Med 2/3 av supertrion borta blev det dags för småtjejerna att växa upp, och efter några veckors återhämtning efter Rio tog G och jag med dem på en liten roadtrip till Paris och Barcelona. Girls only! 👭

Efter det har Queen G haft semester och vi andra har som bekant varit i Elmia, men mycket mer än så har vi inte ställt till med. Nästa vecka åker vi till Strömsholm, och sedan vidare till Friends- platsen där det en gång började. 

Vilket år det har varit! Jag är en helt annan människa än vad jag var för 12 månader sedan. Nu börjar vi om och jag får besöka några av de här magiska platserna igen, får se nya platser för första gången, och har samtidigt turen att få umgås med både tvåbenta & fyrbenta individer som betyder så mycket för mig. Det finns många stunder som jag tar ett steg tillbaka och funderar på om det här livet verkligen är värt allt man får uppoffra, och hur trött jag än är eller hur mycket jag vill mer och känner att jag saknar saker i mitt liv, så kommer jag ändå alltid fram till samma sak.

Just nu är det här värt allt. 

(Till alla er som tog er till slutet på det här extremt långa inlägget- tack för att ni läser & supportar! Jag uppskattar det mer än ni tror. ❤️)

 


Läst 65614 ggr Kommentarer Kommentera

Hästskötarbloggen

Madelen jobbar som hästskötare åt Douglas Lindelöw. I denna blogg berättar hon om sin innehållsrika vardag – under och mellan tävlingarna.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.