SIHS15-kollen - Djurens Rätt kritiserar SIHS:s uttalanden om Filur

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
28
2015

Djurens Rätt kritiserar SIHS:s uttalanden om Filur


Många samarbetade när olyckan var framme inne på arenan.
    
Gårdagens tragiska dödsfall, då hästen Filur avled under körningens världscup, chockade både besökare i Friends Arena och hästälskare runt om i landet. Tidigt gick arrangören ut med information om det inträffade, men möts nu av kritik för sina uttalanden.
  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Anki Yngve

   
Det var efter målgång som en av Axel Olins hästar, Filur, föll ihop och dog. Veterinärteamet var snabbt på plats för att tillsammans med funktionärer och hästskötare ta hand om hästen. När det inte fanns möjlighet att rädda hans liv lät arrangören veterinär Axel Wallman meddela dödsfallet till publiken via mikrofon.
  
Ger sin kritik i ett öppet brev
Gunnel Söderback, från arbetsgruppen för hästfrågor på Djurens Rätt, har i dag skickat ett öppet brev till arrangören. I brevet kritiserar gruppen Sweden International Horse Show och veterinären för deras uttalanden och den information man har delgivit allmänheten via arrangörens hemsida.
Bland annat menar Djurens Rätt att det är oseriöst att spekulera i dödsorsak innan obduktionen är färdig. Enligt det öppna brevet är dödsfall till följd av cirkulationssvikt ovanliga. Dessutom menar djurrättsorganisationen att arrangören omöjligt kan veta att hästen var helt frisk innan start.

Läs det öppna brevet i sin helhet


Under lördagskvällen kom arrangören med ett officiellt svar till Djurens Rätt, läs det i sin helhet här:
  
"Svar på öppet brev från Djurens Rätt
  
Vi är alla djupt bedrövade efter hästen Filurs död i fredags under Sweden International Horse Show.
Sweden International Horse Show har i sin organisation mycket erfarna och meriterade veterinärer som i den här situationen gjorde sitt yttersta för att hjälpa Filur.
  
Att hästar dör av akut cirkulationssvikt är ovanligt. En fullständig utredning med obduktion och analys av blodprover kommer att göras nästa vecka och resultatet från utredningen kommer att redovisas.
Bedömningen att det kan handla om en brusten kroppspulsåder baseras på det mycket snabba förloppet vid händelsen.
  
Filur bedömdes vara fullt frisk utifrån de kriterier och regler för hästbesiktning som finns hos Statens Jordbruksverk och FEI, det internationella ridsportförbundet.
Hästarnas välbefinnande är mycket viktigt för oss och våra veterinärer arbetar före, under och efter tävling för att säkerställa hästarnas hälsa.
  
Ulf Rosengren, ordförande Sweden International Horse Show
Charlie Lindberg, leg vet
Marianne Lindsjöö, leg vet
Axel Wallman, leg vet"
  


Läst 40118 ggr

Fler inlägg

MAR
02
2014

Ger täcken till Sveriges vanvårdade hästar



Patrick Looney visar upp en mindre modell av ett täcket som värmer. 
  
Malin Baryard Johnssons och Peder Fredricsons storsponsor H&M samarbetar med Svenska Hästars Värn här under Gothenburg Horse Show, för att ge hästar i nöd en chans till ett bättre liv.

  
När Patrick Looney på Horseware tog en fika med H&M igår fick han höra om denna insamling för första gången och tvekade inte en sekund - han ville hjälpa till.
– Hade jag vetat om insamlingen tidigare hade jag redan hjälp till, men nu när jag fått upp ögonen för den vill jag bidra med vad jag kan, säger irländaren Patrick Looney till Hippson.
  
Horseware kommer se till att hästarna får täcken som passar just dem, det handlar om att ge värme både via akuthem och hos fodervärdarna.

– Vi får se vad som behövs mest, det är bättre att ta det häst för häst i stället för att skicka över en låda med täcken som inte passar, förklarar Patrick.
   
I dag klockan 10.30 får vi veta hur mycket pengar som samlats in till förmån för Svenska Hästars Värn.

 


 

UPPDATERING KL 10.36
  
Totalt delades Facebookstatusen 12.257 gånger, vilket resulterade i totalt 490 akutnätter för vanvårdade hästar. Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson tyckte inte att det var tillräckligt så de bidrog med 110 nätter extra, vilket ger slutsumman 600 nätter.
  

Utöver täckesbidraget har även bidrag från försäkringsbolag och foderleverantörer kommit in, och inne på mässan har det varit kö till montern för Svenska Hästars Värn.


Ordförande Carina Nordell är överväldigad av allt stöd och tackade alla för hjälpen innan hon avslutade med tre viktiga ord, alla kan bidra.
  


 

Läs tidigare artikel:

Med fokus på Sveriges vanvårdade hästar

 


Läst 33485 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

Framhoppningen: Annorlunda benskydd


Lördag kväll kunde vi se två hästar med lite annorlunda benskydd på framhoppningen.
Denna häst får sina höga bakskydd åtspända innan det är dags för ett sista språng, och uppgång in till banan. Att få så höga bakskydd spända relativt hårt såg inte ut att förbättra hästens bakbensteknik, något som resultatet inne på banan vittnade om.

   

Hästen hade kanske inte rivit så många hinder om den hade fått ridas utan de förmodat obekväma bakskydden?
  

Denna häst slår ihop sina framknän och får extra skydd av sina Veredus-damasker. Vi kunde tydligt se hur han slog ihop benen över hindret, och här känns det verkligen som att skydden gör sitt jobb!
  
Länk till mer information om skydden
  


Läst 29196 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2014

Möt Titti Abrahamsson - veterinär på plats



Just när Hippson ska träffa Titti Abrahamsson är hon på språng.
   
Bakom kulisserna på Gothenburg Horse Show finns en hel stab som jobbar för hästarnas bästa, det är allt från personalen vid uppstallningen och medhjälparna på framhoppningen till veterinärerna.
   

Hippson ringde upp en av de ansvariga veterinärerna på plats, Titti Abrahamsson, för att få en pratstund. Tanken var att mötas på läktaren eftersom Titti ständigt är närvarande vid pågående tävlingar inne i arenan, om olyckan skulle vara framme. Men en sårskada kom emellan.
 

Efter lite letande i gångarna finner vi Titti tillsammans med assistenten Christine Svanholm, de ska lägga bandage om ett balltramp på en hopphäst.

 

EU-pallarna får agera avlastningsbord utanför stallet. 
 

Detta är Tittis första omplåstringsjobb under årets upplaga av Gothenburg Horse Show, trots att både Titti och hästarna har funnis på plats sedan tisdagseftermiddagen.
   

 
Ryttaren uppskattar den snabba hjälpen med bandageringen.
 

I år är det åttonde året Titti Abrahamsson är på plats, det blev ett avbrott när hon var höggravid - annars har hon varit här. För det är hon verkligen - på plats alltså, från tisdag till söndag är det bevakning och standby 24 timmar om dygnet som gäller.


Veterinärteamet består av Titti som tar hand om hästarna om något inträffar, samt dopningskontrollanten - veterinär Peter Kallings. Utöver det finns en representerande veterinär från Jordbruksverket här, han går tillsammans med FEI-veterinären som är på plats när det är internationella tävlingar. 
 
När lastbilarna rullade in på arenan i tisdags stor veterinärerna på parkeringen och gjorde en första visuell veterinärbesikning. Den officiella besiktningen ägde rum vid lunchtid på onsdagen.

– Under veterinärbesiktningen står jag med som ett stöd om vi ska ta ut någon häst till holdingbox, säger Titti Abrahamsson.

 
Innan tävlingarna börjar samlas banpersonalen med Titti för att få en genomgång av hur de ska agera om någon häst blir skadad inne på arenan. Det finns akutteam med hästvana för ryttarna om någon skadar sig vid en avramling.

– Det är många i teamet runt omkring mig som har hästvana, det hjälper mig så otroligt mycket när något inträffar. Även personalen i stallet hjälper till med att hålla hästarna om det behövs, säger Titti.


Till vardags jobbar hon på Hallands Djursjukhus och ska från och med den 5 april jobba på filialen Kungsbacka Hästkinik, som då slår upp dörrarna. Om en häst skulle bli så pass sjuk att den behöver få akutvård står Hallands Djursjukhus i Slöinge redo för att bistå, och hästambulansen är parkerad strax utanför arenan.

– Om det krävs i en akutsituation åker jag självklart med i hästambulansen, då tar en av de andra veterinärerna på plats över jouransvaret, förklarar Titti.
  

Hästen som Titti plåstrade om är vid gott mod och skadan visade sig vara ytlig, bandageringen lades för att skydda såret från smuts under resan hem.
   

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 18418 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.