Frågor och svar med Jenny Redgård

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


157 träff(ar)

Utfodring i hagen

Hej Jenny!

Jag har ingen häst för tillfället men planerar för det i framtiden. Hästar ska ju ha grovfoder helst 3-4 gånger per dag och eventuellt kraftfoder beroende på ansträngning. Om man jobbar heltid och inte är hemma på dagarna blir det svårt att få till en tillfredsställande utfodring.

Hos oss blir det utevistelse cirka 12 timmar med tillgång till vindskydd/ligghall med torrt underlag och lä. Hur fungerar det tror du att lägga ut hö så att det räcker för en hel dag? Äter de upp allt direkt på morgonen tror du? Går det åt mycket mer hö än de egentligen behöver om man gör så här?

MVh,
Ingela Carlsson Läs svaret

Kommentarer

Farligt med saltat hö?

Hej Jenny!

I somras när vårt hö packades var det inte riktigt torrt utan började "brinna". Vi öppnade då alla balar och strödde i ett salt (magnesiumklorid) för att torka ut höet och det ligger nu obalat på skullen och ser helt okej ut och luktar bra.
Jag undrar om det kan vara farligt för hästens njurar eller dylikt att äta hö med en massa salt. Jag har även upptäckt att hästarna föredrar en annan omgång hö som vi har som är osaltat och även mycket fintrådigare med mer blad än det som är saltat.
Behöver jag oroa mig eller är det som stallägaren säger, att just magnesiumklorid inte är farligt för hästarna?

Hälsningar,
Ylva
Läs svaret

Kommentarer

Ska pellets blötas ner?

Hej Jenny!

Jag har hört från ett flertal håll att man gärna ska blötlägga pelleterat foder, som till exempel GROOV eller GRUND, när man fodrar med detta. Orsaken skulle vara att man sett samband mellan magsår/magkatarr och utfodring med pelleterat foder. Förklaringen har varit att fodret är så torrt att det "suger i sig mycket vatten ur tarmen" och att det därför kan lägga sig som en hinna på tarmen (ungefär…).

Jag har några frågor om dessa rykten som jag hoppas att du kan svara på. För det första, finns det någon forskning gjord om detta? Finns det något påvisat samband mellan pelleterat foder och magproblem? Rekommenderar du att man ger pelleterat foder uppblött? Kan det finnas några negativa konsekvenser med att blöta fodret? Läs svaret

Kommentarer

Min häst är lös i magen

Hej!

Jag har ett sto som är väldigt lös i magen. Det går lite till och från men ibland när hon är stressad rinner det ur henne. Har provat lite allt möjligt, bland annat filmjölk, men ingenting fungerar. Hon får 14 kilo hö och fibergi men jag är orolig att det är lite för många olika örter och växter i höet. Är detta farligt? Vad ska jag göra åt hennes mage?

Tack på förhand!
MVH,
Malin Läs svaret

Kommentarer

Hur utfodrar jag en lättfödd häst?

Hej Jenny!
Jag har hört att hästar helst ska stå och tugga på något (grovfoder) hela tiden för att må riktigt bra. Men vad gör man om man inte kan ha sin häst på fri tillgång till hö? Min häst gillar mat, blir lätt tjock och vårt hö är ganska näringsrikt. Finns det något annat man kan sysselsätta hästen med, förutom halm?

Vänliga hälsningar,
Lotta Läs svaret

Kommentarer

Hur är det egentligen med att ge betfor till hästar.

Hej! Hur är det egentligen med att ge betfor till hästar? Är det bra eller är det dåligt med tanke på att det bara är socker, i princip? Jag har hört väldigt olika åsikter. Själv ger jag min häst en halv liter uppblött betfor varje kväll.

Hälsningar,
Elin Läs svaret

Kommentarer

Mitt sto har problem med fång, framför allt på våren.

Hej Jenny! Mitt sto har problem med fång, framför allt på våren. Hur ska jag utfodra henne? Hon är 12 år, cirka 158 cm i mankhöjd, halvblod med ganska mycket fullblod i sig. Jag tränar dressyr tre gånger i veckan och hoppar en gång, så hon går ganska hårt. Vi tävlar på lätt A-nivå i dressyr.

Hälsningar,
Karin Läs svaret

Kommentarer
157 träffar Sida: första  föregående 1 ... 14 15 16 

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar